Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Είναι καλή ιδέα η επένδυση στην Coinbase;

Κάποιοι θεωρούν την τιμή της μετοχής της COIN υπερβολική. Φυσικά αυτός ο υπολογισμός δεν λαμβάνει υπόψη τις δυνατότητες ανάπτυξης που έχει ένα ανταλλακτήριο σε μια αγορά εξαιρετικά δυναμική όπως των κρυπτονομισμάτων.

Είναι καλή ιδέα η επένδυση στην Coinbase;

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Αναμφίβολα η επιτυχημένη εισαγωγή της Coinbase Global (σύμβολο: COIN) στον Nasdaq χθε αποτελεί ορόσημο στην πορεία της αγοράς των κρυπτονομισμάτων. Φέρνει κοντά τον «εξωτικό» χώρο των crypto με την παραδοσιακή επενδυτική κοινότητα. Οι προσδοκίες έχουν απογειωθεί, μαζί με την κεφαλαιοποίηση του γνωστού ανταλλακτηρίου. Η Coinbase δίνει ώθηση στα crypto και τα crypto στην Coinbase, καθώς θα επιταχύνει τη διαδικασία υιοθέτησης των κρυπτονομισμάτων από το ευρύτερο κοινό. Να ενημερωθούν για αυτά σωστά, όχι από ημιμαθείς ή άσχετους με τον χώρο.

Ο Mike Novogratz, Διευθύνων Σύμβουλος της Galaxy Investment Partners που επικεντρώνεται σε επενδύσεις κρυπτονομισμάτων, θεωρεί πως η εισαγωγή Coinbase θα αποτελέσει τόσο καθοριστικό σημείο όσο η είσοδος στο χρηματιστήριο της Netscape το 1995. Με αυτή την αφορμή, τότε το ευρύ κοινό και οι επενδυτές άρχισαν να μαθαίνουν για το Internet.

Το Bitcoin είναι κάτι που μόλις μέχρι πριν από λίγους μήνες δεν θεωρούνταν καν περιουσιακό στοιχείο από τη Wall Street. Και τώρα για πρώτη φορά θεσμικοί και ιδιώτες επενδυτές διαθέτουν τη δυνατότητα να επενδύσουν σε μια εταιρεία δεκάδων δισεκατομμυρίων. Να επενδύσουν σε κάτι που ίσως εξελιχθεί στο νέο Internet. Όποιος δεν το αντιλαμβάνεται, σημαίνει πως δεν έχει δώσει την απαραίτητη προσοχή στην τάση. Τώρα ξεκινάμε, ισχυρίζεται ο Novogratz.

Η αποτίμηση

Η Coinbase πέτυχε γιατί κατάφερε πριν χρόνια να είναι το πρώτο εύκολο βήμα για κάποιον αρχάριο να αγοράσει κρυπτονομίσματα. Κατόπιν είχε τη διορατικότητα -όπως αποδείχτηκε- να κάνει την κατάλληλη στιγμή τη στροφή προς τους θεσμικούς επενδυτές. Η Coinbase έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μεταστροφή των θεσμικών υπέρ των crypto. Ο Michael Saylor τους έχει δώσει τα εύσημα γι' αυτό. Η ίδια η MicroStrategy μέσω της Coinbase απέκτησε τα Bitcoin της. Από τα 230 δισεκατομμύρια σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στην εποπτεία της, τα 122 ανήκουν σε θεσμικούς επενδυτές.

Η βασική αρνητική κριτική που δέχεται αφορά τις υψηλές προμήθειες, σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Αυτό θέτει έναν προβληματισμό σχετικά με το πόσο βιώσιμο είναι το επιχειρηματικό της μοντέλο. Μέχρι πότε θα μπορέσει να διατηρεί τόσο υψηλά περιθώρια κέρδους, αν και οι ιδιώτες πληρώνουν πολύ περισσότερο από όσο οι θεσμικοί. Και βέβαια, αν η αγορά αρχίσει να περνάει κάμψη, δεν θα μειωθούν τα έσοδα;

Ο Brian Armstrong, συνιδρυτής της Coinbase, ο οποίος έχει γίνει από χθες ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο με περιουσία 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθησυχάζει τις αγωνίες των επενδυτών. Απαντάει λέγοντας πως τα επόμενα 5 με 10 χρόνια, η εισροή χρημάτων από τις προμήθειες των συναλλαγών θα είναι λιγότερο από το 50% των συνολικών εσόδων. Πολύ λιγότερο από το 86% που είναι τώρα. Υπολογίζουν να επεκταθούν στη θεματοφυλακή των θεσμικών, έκδοση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών και το staking. Η Coinbase διαθέτει επίσης ένα τμήμα επιχειρηματικού κεφαλαίου, το Coinbase Ventures, το οποίο επενδύει σε εταιρείες όπως οι CoinTracker, Compound και BlockFi.

Κάποιοι θεωρούν την τιμή της μετοχής της COIN υπερβολική. Ότι η εταιρεία δεν προσφέρει κάτι καινούργιο. Απλώς μεσολαβούν στις αγοραπωλησίες ενός νέου περιουσιακού στοιχείου και μάλιστα εξαιρετικά ευμετάβλητου. Μια υπηρεσία που πολύ γρήγορα θα μπορέσουν να την προσφέρουν το NYSE  -Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης- ή το Nasdaq. Επίσης ο ανταγωνισμός θα οδηγήσει τις προμήθειες συναλλαγών προς τα κάτω, συνεπώς και τα περιθώρια κέρδους της εταιρείας. Κάτι όχι καλό, αν σκεφτούμε πως ήδη είναι «ακριβή». Με βάση τα κριτήρια αποτίμησης της Intercontinental Exchange (ICE) και του Nasdaq (NDAQ), θα πρέπει να αυξήσει τα έσοδά της κατά 150% και το περιθώριο να γίνει πολλαπλάσιο.

Φυσικά αυτός ο υπολογισμός δεν λαμβάνει υπόψη τις δυνατότητες ανάπτυξης που έχει ένα ανταλλακτήριο σε μια αγορά εξαιρετικά δυναμική όπως των κρυπτονομισμάτων. Κανείς δεν γνωρίζει πόσο μπορεί να αναπτυχθεί το οικοσύστημα των crypto. Αυτός είναι ο λόγος που η χρηματιστηριακή αξία της Coinbase ξεπερνάει το άθροισμα της κεφαλαιοποίησης των ICE και NDAQ, καθιστώντας την ως την 7η μεγαλύτερη δημόσια εισαγωγή στην ιστορία των ΗΠΑ. Δεν είναι μόνο πως αποκτά όλο και περισσότερους χρήστες, αλλά και ότι μπορεί να επεκταθεί σε άλλα καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες όπως τα NFTs.

Ένα από αυτά είναι μετοχές, με έναν ξεχωριστό τρόπο. Τον δρόμο έδειξε η Binance, ένα άλλο μεγάλο ανταλλακτήριο, που πλέον επιτρέπει στους χρήστες της να αγοράζουν κλάσματα μετοχών, ξεκινώντας από την Tesla. Οι πελάτες της Binance μπορούν να αγοράσουν μόλις ένα εκατοστό μιας μετοχής Tesla. Φυσικά δεν είναι κανονική μετοχή, δεν έχει ο κάτοχος δικαίωμα ψήφου, αλλά δίνει μια ευκαιρία στους μικροεπενδυτές, που ίσως δεν έχουν ή δεν θέλουν να διαθέσουν 750 δολάρια που έχει μια κανονική μετοχή της Tesla, να αποκτήσουν έκθεση και κέρδη αν η τιμή της μετοχής ανέβει.

Η Binance ανακοίνωσε επίσης ότι ένα από τα επόμενα μετοχικά Stock Token θα είναι της Coinbase. Εξαιτίας των αστείρευτων δυνατοτήτων του χώρου, το Binance Coin (BNB) έχει σημειώσει μεγάλη άνοδο το τελευταίο διάστημα, εκμεταλλευόμενο την αδυναμία του Ethereum να προσφέρει χαμηλά τέλη συναλλαγών. Στην αρχή του χρόνου είχε 37 δολάρια ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα 550. Μέσα σε 3,5 μήνες πολλαπλασίασε την αξία του 15 φορές και πλέον το BNB αξίζει όσο σχεδόν η Coinbase.

Ας επανέλθουμε όμως στο ερώτημα που θέσαμε στον τίτλο. Είναι καλή ιδέα η επένδυση στη μετοχή της Coinbase; Για όποιον πιστεύει πως ο χώρος των κρυπτονομισμάτων θα γνωρίσει ανάπτυξη, είναι σίγουρα μια από τις επιλογές που θα πρέπει να εξετάσει. Ωστόσο να έχει υπόψη του πως η Coinbase είναι σαν μια οποιαδήποτε άλλη εταιρεία. Μπορεί να εκδώσει απεριόριστο αριθμό μετοχών. Ωστόσο θα υπάρξουν μόνο 21 εκατομμύρια Bitcoin.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους δεν έχουν εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 5,5 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (3,5 ώρες). Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματα σας. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα (2 ώρα).

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.
Σε όσους αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, καταθέτοντας έστω και 1€, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του. Μέχρι τώρα ίσχυε μόνο για όσους έχουν παρακολουθήσει το σεμινάριο. Φυσικά το ίδιο προνόμιο θα έχουν και όσοι έχουν ήδη προμηθευτεί το βιβλίο. Θα ενημερωθούν σύντομα με e-mail για τη διαδικασία.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v