Τι κρύβεται πίσω από την εκτόξευση του Dogecoin

Η εκτόξευση της τιμής 80 φορές πάνω από την αρχή της χρονιάς και ο ρόλος του Elon Musk στην υπόθεση. Γιατί οι επενδυτές αναλαμβάνουν τεράστιο ρίσκο. Η ανοδική τάση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων και το… hangover.

Τι κρύβεται πίσω από την εκτόξευση του Dogecoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Εκεί που νομίζεις ότι αποδίδουν οι επιλογές του χαρτοφυλακίου σου των κρυπτονομισμάτων, βλέπεις τo Dogecoin που υποτιμούσες, να βρίσκεται 80 φορές πάνω από την αρχή της χρονιάς! Να έχει εκτοξευτεί στην 5η θέση από πλευράς κεφαλαιοποίησης. Καλώς ήρθατε στον θαυμαστό κόσμο των crypto!

Αφορμή ήταν και πάλι ένα tweet από τον Elon Musk, ο οποίος προχθές δημοσιοποίησε άλλο ένα σκίτσο, λέγοντας πως ο διάσημος πλέον σκύλος-έμβλημα του Dogecoin, γαβγίζει στο φεγγάρι. Ο Musk είναι προφανές πως διασκεδάζει με τα tweets και το πόσο εύκολα μπορεί να χειραγωγήσει την τιμή του. Δεν είναι η πρώτη φορά που τα tweets του Musk (που διαθέτει 50 εκατομμύρια ακόλουθους) αυξάνουν την αξία του Dogecoin, το οποίο ξεκίνησε ως παρωδία ανάμεσα στον χώρο των κρυπτονομισμάτων πριν από επτά χρόνια.

Κατά την γνώμη μας, χωρίς να αποκλείουμε την πιθανότητα κάτι να μην έχουμε καταλάβει καλά, το Dogecoin είναι σκέτος τζόγος. Ένα λαχείο. Ένα καζίνο. Δεν υπάρχει κάποια τεχνολογία από πίσω. Ίσως πολλοί δεν γνωρίζουν πως οι προγραμματιστές του το έχουν εγκαταλείψει εδώ και καιρό. Το ρίσκο που παίρνει όποιος επενδύει πάνω του είναι τεράστιο. Από την άλλη, όταν μια παράτολμη επιλογή σου αποδίδει περισσότερο από οτιδήποτε έχεις επενδύσει με «λογική» τα τελευταία 20 χρόνια, δεν μπορεί παρά να νιώθεις μια μέθη, μια ευφορία. Ωστόσο μετά τη μέθη, ακολουθεί το hangover.

Ήμασταν από εκείνους που ισχυριζόντουσαν στην προηγούμενη ανοδική κίνηση που ξεκίνησε από το tik tok, πως η εκτίμηση ότι θα φτάσει το 1 δολάριο είναι εξαιρετικά υπερβολική. Αυτό θα σήμαινε πως θα φτάσει σε πολλαπλάσια αξία από το Ethereum! Την τότε αξία του βέβαια, γιατί σήμερα το Ethereum κοντεύει να φτάσει τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφαλαιοποίηση.

Να όμως που κάναμε λάθος. Υποτιμήσαμε τη δυναμική του χώρου. Όντως, κάποιοι γίνανε εκατομμυριούχοι από το Dogecoin! Τίποτα δεν είναι αδύνατον σε αυτόν τον κλάδο τελικά. Όσο πιο mainstream γίνεται, τόσο περισσότερα χρήματα θα εισρέουν. Θα δούμε πράγματα που δεν θα πιστεύουμε μέχρι το τέλος αυτού του ανοδικού κύκλου. Κάποια από τα κρυπτονομίσματα θα πιάσουν μια τιμή που θα φαίνεται σε εμάς του χώρου απίστευτη. Όσο απίστευτη φαίνεται στους απέξω η πορεία του Bitcoin.

Αυτό είναι η ευχάριστη ανάγνωση του φαινομένου, αλλά υπάρχει και η δυσάρεστη όταν ένα τέτοιου τύπου νόμισμα έχει τόσο μεγάλη κεφαλαιοποίηση. Όταν προτιμάται σε σχέση με άλλα σοβαρά projects, με ανθρώπινο δυναμικό, κεφάλαια, τεχνογνωσία, γελοιοποιεί τον χώρο και δίνει λάθος εντύπωση σε όσους δεν γνωρίζουν.

Τι εννοούμε δεν είναι σοβαρό νόμισμα; Σε αντίθεση με το Bitcoin, το Ethereum ή οποιοδήποτε αξιόλογο δίκτυο, το Dogecoin δεν έχει δικούς του εξορύκτες (miners). Βασίζεται στο δίκτυο του Litecoin, για να επιβιώσει. Πως γίνεται αυτό; Επειδή το 2014, το Dogecoin βρέθηκε σε δύσκολη θέση. Δεν υπήρχαν αρκετοί miners να το υποστηρίξουν και υπήρχε πραγματικός κίνδυνος κάποιος να επιτεθεί και να το καταστρέψει. Οπότε οι προγραμματιστές του έπρεπε να κάνουν κάτι. Μια συνεργασία. Να χρησιμοποιήσουν ένα ειδικό Proof of Work που να επιτρέπει στους miners να εργάζονται σε πολλά νομίσματα ταυτόχρονα και να επαναχρησιμοποιούν την ίδια εργασία.

Το μειονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι πως ενώ προστατεύει τόσο το Litecoin όσο και το Dogecoin με την ίδια εργασία, καθιστά επίσης ευκολότερο (και πολύ φθηνότερο) για έναν εισβολέα να καταλάβει ταυτόχρονα και τα δύο δίκτυα. Όμως τότε δεν είχε κάποια σοβαρή αξία. Δεν άξιζε τον κόπο να τους επιτεθεί κανείς. Τώρα όμως έχουν κάθε κίνητρο.

Ίσως λοιπόν τελικά να μην αποδειχθεί τόσο αθώα η χειραγώγηση όσο νομίζουμε. Καταρχήν είναι προφανές πως τόσο υψηλή κεφαλαιοποίηση δεν μπορεί να σταθεί για καιρό. Συνεπώς πολλοί, κυρίως νεοεισερχόμενοι στον χώρο, θα χάσουν τα χρήματα τους. Το Dogecoin όντως προσέλκυσε πολλούς στον χώρο των κρυπτονομισμάτων, αλλά για τους λάθος λόγους.

Υπάρχει όμως και ένα ακόμα χειρότερο σενάριο. Τυχόν απώλεια δεκάδων δισεκατομμυρίων από εκατοντάδες χιλιάδες ανύποπτους μικροεπενδυτές, θα αποτελέσει μιας πρώτης τάξεως αφορμή για να επέμβουν οι ρυθμιστικές αρχές στον χώρο. Με αφορμή την «προστασία» των επενδυτών.

Σε αυτούς που δεν ανησυχούν, που ισχυρίζονται ότι η άνοδος είναι φυσιολογική επειδή το στηρίζει ο Musk, να τους θυμίσω πως ο Musk Bitcoin αγόρασε για την Tesla. Όχι Dogecoin.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους δεν έχουν εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 5,5 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (3,5 ώρες). Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πως δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματα σας(2 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν θα έχουν οι VIP πελάτες του. Μέχρι τώρα ίσχυε μόνο για όσους έχουν παρακολουθήσει το σεμινάριο. Φυσικά το ίδιο προνόμιο θα έχουν και όσοι έχουν ήδη προμηθευτεί το βιβλίο. Θα ενημερωθούν σύντομα με e-mail για την διαδικασία.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v