Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόσους τίτλους πούλησαν οι βασικοί μέτοχοι της Coinbase

Τα fake news για πώληση μετοχών από τη διοίκηση της εταιρείας και πώς την... πάτησαν δεκάδες επενδυτές, πιέζοντας την αγορά crypto. Η... φυσιολογική διόρθωση και το σινιάλο από το μεγαλύτερο fund του Bitcoin.

Πόσους τίτλους πούλησαν οι βασικοί μέτοχοι της Coinbase

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Ένας από τους λόγους που εικάζεται ότι σημειώθηκε τόσο σημαντική υποχώρηση των τιμών στα crypto την Κυριακή ήταν η φήμη ότι οι βασικοί μέτοχοι της Coinbase πούλησαν μεγάλο μέρος των μετοχών τους με την εισαγωγή της εταιρείας στο χρηματιστήριο. Αυτή η πληροφορία έγινε viral, καθώς διακινήθηκε ακόμα και από σημαντικούς λογαριασμούς στο twitter που ασχολούνται με επενδυτικά ζητήματα, όπως του Peter Schiff.

Ο Schiff είναι γνωστός υπερασπιστής του χρυσού και επικριτής των κρυπτονομισμάτων. Δεν υπάρχει bitcoiner με λογαριασμό στο Twitter που να μην έχει διασκεδάσει με τις δηλώσεις του, καθώς έχουν γίνει διάσημα ανέκδοτα. Επί 10 χρόνια προβλέπει πως θα μηδενίσει η τιμή του, από τότε που είχε μόλις λίγα δολάρια. Και συνεχίζει να το υποστηρίζει ακάθεκτος. Δεν τον έχει κλονίσει η συνεχιζόμενη θεαματική διάψευση των εκτιμήσεών του. Μήπως είναι ο μόνος; θα μου πείτε. Ωστόσο αυτό είναι θέμα για άλλο άρθρο.

Αυτή τη φορά όμως σε tweet του υποστήριζε ότι ο Brian Armstrong, Διευθύνων Σύμβουλος της Coinbase, και μια πλειάδα από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και των ανώτερων στελεχών πούλησαν την πλειοψηφία των μετοχών τους. Αν ήταν αλήθεια, θα έπρεπε να προκαλέσει μια δικαιολογημένη ανησυχία, καθώς αυτή η ενέργεια εύκολα μπορεί να ερμηνευτεί ως έλλειψη πίστης στο μέλλον της δικής τους εταιρείας. Ότι εγκαταλείπουν το πλοίο. Ωστόσο επρόκειτο για παραπληροφόρηση, που έπεσε θύμα της ακόμα και ο Nassim Nicholas Taleb, συγγραφέας του «Μαύρου Κύκνου». 

Ας πάρουμε για παράδειγμα τον Brian Armstrong, που βρίσκεται στην περίφημη λίστα. Δεν πούλησε το αναφερόμενο 71% των μετοχών του, αλλά λιγότερο από το 2% της συνολικής του θέσης. Η οικονομική διευθύντρια Alesia Haas, η οποία κατηγορήθηκε ότι πούλησε το σύνολο των συμμετοχών της, στην πραγματικότητα πούλησε μόνο το 15%. Κάτι ανάλογο έγινε και με άλλα στελέχη

Το μπέρδεμα προέκυψε επειδή στην κατάσταση που έχει παραδοθεί στην Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναγράφονται ξεχωριστά οι μετοχές που κατέχει κάποιο στέλεχος και αλλού τα options μετοχών. Όπως πολλές άλλες εταιρείες, έτσι και η Coinbase, κυρίως για φορολογικούς λόγους, επιβραβεύει τα ανώτερα στελέχη της με το δικαίωμα αγοράς συγκεκριμένου ποσού μετοχών σε μειωμένη τιμή, αντί να τους παρέχει απλώς μετοχές.

Με την Coinbase το ζήτημα είναι ακόμα πιο δύσκολο στην επίλυσή του, καθώς υπήρξε απευθείας ένταξή της στον Nasdaq και όχι με δημόσια προσφορά, η οποία συνεπάγεται την έκδοση νέων μετοχών. Όπως ανέφερε ο δικηγόρος της Coinbase, έπρεπε η εταιρεία να ωθήσει τους υπαλλήλους της να πουλήσουν μέρος του μεριδίου των μετοχών τους, για να μπορέσει να τις αποκτήσει το κοινό.

Τελικά τι οδήγησε στη διόρθωση της Κυριακής

Όπως αναφέραμε την Κυριακή, οι λόγοι που πιθανώς να πυροδότησαν την πτώση των τιμών ήταν η πτώση του hash rate λόγω των διακοπών της ηλεκτροδότησης, οι -ανυπόστατες όπως αποδείχτηκαν- φήμες ότι θα επιβληθεί πρόστιμο σε ανταλλακτήρια με την κατηγορία του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και η ρευστοποίηση πολλών θέσεων που είχαν ανοιχτεί με μόχλευση.

Μια άλλη αιτία της υποχώρησης ήταν ότι στάλθηκαν 9.000 Bitcoin στο ανταλλακτήριο Binance, κάτι που ερμηνεύτηκε πως κάποια «φάλαινα» θα πουλήσει νομίσματα αξίας μισού δισεκατομμυρίου. Όπως αναφέρει και ο αναλυτής Willy Woo, η Binance εξυπηρετεί κυρίως Ασιάτες χρήστες. Είναι λοιπόν πιθανό ότι υπήρξε άμεση πληροφόρηση για το θέμα των διακοπών του ρεύματος στην Κίνα.

Έτσι λειτουργούν οι αγορές. Είναι περίπλοκοι μηχανισμοί. Δεν υπάρχει μια ερμηνεία που να τα καλύπτει όλα. Αυτό ακριβώς το χαρακτηριστικό της πολυπλοκότητας είναι που κάνει τις επενδύσεις δύσκολο και απαιτητικό «σπορ». Σίγουρα δεν είναι για όλους, όμως δίνει την ευκαιρία σε όσους μπορούν να διαχωρίσουν το πραγματικό αίτιο από τον θόρυβο να βγουν ιδιαίτερα κερδισμένοι.

Κατά τη γνώμη μας, δεν χρειαζόταν κάποια σοβαρή αιτία για να διορθώσουν οι τιμές. Είναι πολύ φυσιολογικό μετά από 6 συνεχόμενους μήνες ανόδου, κάτι που θυμίζουμε είχε να συμβεί από την περίοδο 2012-2013, να σημειωθεί υποχώρηση. Η ευφορία έκανε τους long να αισθάνονται μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, κάτι που φάνηκε στις αυξημένες με παράτολμη μόχλευση θέσεις τους στην αγορά των παραγώγων. Θέσεις αξίας 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων εκκαθαρίστηκαν εκείνη την ημέρα, όπως αναδεικνύεται από το παρακάτω γράφημα. 

Η αγορά ωριμάζει

Το ευχάριστο είναι πως η αγορά των crypto ωριμάζει, καθώς συμμετέχουν περισσότεροι παίκτες με χρηματιστηριακή νοημοσύνη και μεγάλα κεφάλαια, κάτι που θα μειώσει την αστάθεια και θα αυξήσει τη ρευστότητα όσο περνάει ο καιρός. Η ωρίμανση αποδεικνύεται όταν αρχίζουμε να παρατηρούμε μια σημαντική πτώση στη συσχέτιση μεταξύ των κορυφαίων σε κεφαλαιοποίηση κρυπτονομισμάτων, όπως φανερώνει το παρακάτω διάγραμμα από τη skew.

Αυτή η πτώση της συσχέτισης μας δείχνει ότι τα ψηφιακά νομίσματα αρχίζουν να αποτιμώνται με βάση την ατομική τους αξία και τις διαφορετικές μελλοντικές τους προοπτικές. Αν ανεβαίνει η τιμή του Bitcoin δεν σημαίνει απαραίτητα ότι και τα υπόλοιπα θα πρέπει να ακολουθήσουν. Το ίδιο φυσικά ισχύει και στην πτώση. Όσο μειωμένη είναι η συσχέτιση τόσο πιο ενδιαφέρουσα γίνεται η αγορά για τους διαχειριστές κεφαλαίων. Το πιθανότερο είναι, με βάση τα παλαιότερα δεδομένα, πως η συσχέτιση θα μειώνεται όσο διαρκεί η ανοδική κίνηση, αλλά θα βαδίζουν μαζί στις διορθώσεις.

Ο παρακάτω πίνακας μας δείχνει τις μεγαλύτερες πτώσεις μέσα σε μία ημέρα. Αν εξαιρέσουμε τον προηγούμενο Μάρτιο που είχαμε τον μεγάλο πανικό λόγω της αποκορύφωσης του φόβου για τις επιπτώσεις της πανδημίας, καμία δεν υπερέβη το 20% από το 2015 και ύστερα

Καθόλου άσχετο και παράλληλα εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι το μεγαλύτερο fund του Bitcoin που διαπραγματεύεται στα χρηματιστήρια, το Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), ετοιμάζεται να ξεπεράσει το μεγαλύτερο ETF χρυσού στον κόσμο, το SPDR Gold Shares (GLD). Το διάγραμμα είναι από το Bloomberg Intelligence. 

 

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους δεν έχουν εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 5,5 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (3,5 ώρες). Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματα σας (2 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του. Μέχρι τώρα ίσχυε μόνο για όσους έχουν παρακολουθήσει το σεμινάριο. Φυσικά το ίδιο προνόμιο θα έχουν και όσοι έχουν ήδη προμηθευτεί το βιβλίο. Θα ενημερωθούν σύντομα με e-mail για τη διαδικασία.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v