Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγριεύει η κόντρα του Elon Musk με τους Bitcoiners

Γιατί ο δισεκατομμυριούχος τα βρήκε σκούρα τόσο όταν τάχθηκε υπέρ του κρυπτονομίσματος όσο και όταν το αποκήρυξε. Η κοινότητα των Βitcoiners, ο ανταρτοπόλεμος, η ξαφνική αγάπη για το Dogecoin και οι απατεώνες.

Αγριεύει η κόντρα του Elon Musk με τους Bitcoiners

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας, ο Elon Musk υπαινίχτηκε στο Twitter ότι η Tesla έχει πουλήσει ή θα πουλήσει τα Bitcoin που είχε αγοράσει πριν από λίγο καιρό.

Η δήλωση αυτή δημιούργησε αναστάτωση όπως είναι φυσικό, με αποτέλεσμα να βρεθεί η τιμή του Bitcoin κάτω από τις 45.000 δολάρια για πρώτη φορά εδώ και 2,5 μήνες. Η υποχώρηση είναι σημαντική σε ορίζοντα εβδομάδων, αλλά αν δούμε τη μεγαλύτερη εικόνα, θα διαπιστώσουμε πως από την αρχή του χρόνου βρίσκεται +50% και 5 φορές παραπάνω από την τιμή που είχε πριν από 12 μήνες.

Ο υπαινιγμός του ιδρυτή της Tesla ήρθε ως απάντηση σε ένα tweet του χρήστη CryptoWhale, ο οποίος ισχυρίστηκε πως «με τόσο μίσος που εισπράττει ο Elon Musk, δεν θα τον κατηγορήσω αν αποκαλυφθεί πως στην ανακοίνωση αποτελεσμάτων του επόμενου τριμήνου η Tesla θα έχει πουλήσει και τα υπόλοιπα Bitcoin της». Υπενθυμίζουμε πως πρόσφατα αποκαλύφθηκε πως είχε πουλήσει το 10% από τα Bitcoin που κατείχε στον ισολογισμό της. Ο Musk σε αυτό τον συλλογισμό απάντησε μονολεκτικά: «Indeed» (πράγματι). 

Σήμερα ο Elon Musk απάντησε εκ νέου σε επενδυτή κρυπτονομισμάτων, λέγοντας ότι η Tesla δεν έχει πουλήσει Bitcoin.  

Μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια που όμως έχει τη σημασία της είναι πως ο CryptoWhale, ο οποίος στο βιογραφικό του στο Twitter αναφέρεται ως αναλυτής κρυπτονομισμάτων, είναι απομονωμένος από μεγάλο μέρος της κοινότητας του Bitcoin, επειδή έχει βεβαρυμμένο ιστορικό. Θεωρείται απατεώνας! Από ό,τι φαίνεται ο Musk συνομιλούσε μαζί του χωρίς να το γνωρίζει. Μια άλλη αξιοσημείωτη λεπτομέρεια είναι πως ο Musk σπατάλησε πολλές ώρες απαντώντας σε διαφορετικούς τυχαίους χρήστες του Twitter -αρκετοί από τους οποίους άσχετοι με το αντικείμενο. Κι όλα αυτά αφού προηγουμένως είχε αποκαλέσει ειρωνικά όλους στον χώρο των κρυπτονομισμάτων ως «ειδικούς».

Η προσωπικότητα του Musk

Ο Elon Musk διαθέτει το μεγαλύτερο «μικρόφωνο» από οποιονδήποτε επιχειρηματία στην ιστορία. Κι ο Steve Jobs μπορούσε να συγκαλέσει μια συνέντευξη Τύπου και να στρέψει όλα τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του. Όμως ο Elon μπορεί να γράψει οτιδήποτε σημαντικό ή ασήμαντο του έρθει στο μυαλό καθημερινά και όχι μόνο να γίνεται είδηση με παγκόσμια απήχηση αλλά και να κινεί δισεκατομμύρια στις αγορές μέσα σε ελάχιστα λεπτά της ώρας.

Αναμφισβήτητα αυτή η ισχύς δεν συνέβη τυχαία. Ο Musk είναι ίσως ο πιο έξυπνος άνθρωπος στον κόσμο. Το μυαλό του λειτουργεί σε άλλες στροφές, πιο γρήγορες από τον μέσο άνθρωπο. Έχει αποδείξει πως συνήθως βλέπει πολλές κινήσεις μπροστά στη σκακιέρα. Έχει διαταράξει τον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την αυτοκινητοβιομηχανία, την αεροδιαστημική. Ωστόσο ακόμα και οι πολύ έξυπνοι άνθρωποι κάνουν λάθη. Ειδικά όταν εμπλέκονται συναισθηματικά ή όταν οι επιτυχίες τούς κάνουν να αποκτούν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση από όση θα έπρεπε.

Ο Elon, με την κίνηση του να εμπλακεί στο Bitcoin, τα βρήκε «σκούρα» καθώς αναγκάστηκε να κινηθεί ανάμεσα σε συμπληγάδες. Από ό,τι φαίνεται, δεν είχε υπολογίσει καλά τις αντιδράσεις, κάτι που εξηγεί πολλά για τις πρόσφατες δηλώσεις και ενέργειές του.

Από τη μια, υπάρχουν οι επικριτές του Bitcoin, οι οποίοι εξοργίστηκαν με την απόφασή του να συνταχθεί υπέρ του ψηφιακού νομίσματος. Το πρόβλημα για τον Elon είναι πως σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της επιχειρηματικής του σταδιοδρομίας εξαρτάται από αυτούς. Εξηγήσαμε την Παρασκευή πόσο σημαντικό είναι για την αυτοκινητοβιομηχανία που ηγείται ο Musk να λάβει τα κονδύλια της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος

Πέρα από αυτό, η Tesla έλαβε 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια σε περιβαλλοντικές επιδοτήσεις τη χρονιά που πέρασε. Όπως είναι φυσικό, σε πολλούς δεν άρεσε η ιδέα, τα χρήματα των φορολογούμενων να επενδύονται σε Bitcoin. Ήδη ακούγονται φωνές ότι πρέπει να επανεξεταστεί η επιχορήγηση. Εξάλλου η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος δεν είναι παρά ένας κρατικός οργανισμός και όπως γνωρίζουμε, η αμερικανική κυβέρνηση δεν είναι και τόσο φιλικά προσκείμενη στο Bitcoin.

Η κοινότητα του Bitcoin

Από την άλλη, έχει τους υποστηρικτές του Bitcoin, οι οποίοι έχουν τεράστιες διαφορές με τους υποστηρικτές του Dogecoin. Σε ποιότητα, σε ποσότητα, σε ειδικό βάρος. Όσοι υποστηρίζουν το Dogecoin ή οποιοδήποτε τέτοιας κατηγορίας νόμισμα, το κάνουν μόνο για να βγάλουν χρήματα. Φυσικά κάτι τέτοιο ισχύει και στο Bitcoin, αλλά όχι ολοκληρωτικά. Ο πυρήνας της κοινότητας παραμένει πιστός σε ένα όραμα. Πιστεύει στα ιδεώδη της αποκέντρωσης, της ελευθερίας από τον εναγκαλισμό του παραδοσιακού τραπεζοκεντρικού συστήματος, της αυθαιρεσίας της εξουσίας. Καλώς ή κακώς, οι άνθρωποί του εμπλέκονται συναισθηματικά. Ουτοπικό ή όχι, θεωρούν πως το Bitcoin θα κάνει τον κόσμο που ζούμε καλύτερο.

Η κοινότητα Βitcoin είναι γεμάτη με ανθρώπους που έχουν αφιερώσει χρόνια στην κατανόηση πολλών επιστημονικών αντικειμένων, όπως της οικονομίας, των χρηματοοικονομικών, της ψηφιακής τεχνολογίας, της κρυπτογραφίας, της θεωρίας παιγνίων. Όχι μόνο έχουν τη γνώση αλλά έχουν δοκιμάσει αυτές τις ιδέες στις πνευματικές αρένες των Twitter, Reddit, Telegram. Στον χώρο που κινείται και ο Musk.

Οι σκεπτικιστές βλέπουν κάτι εντελώς διαφορετικό. Μια ομάδα ανθρώπων με θρησκευτική προσήλωση, που γνωρίζουν κυρίως να επικοινωνούν μέσω memes, λέιζερ μάτια και επιθετικό tweeting. Μια μορφή επικοινωνίας που αδυνατούν να καταλάβουν. Το καταπληκτικό είναι πως και τα δύο είναι σωστά!

Το θέμα είναι πως η κοινότητα του Bitcoin δεν έχει διστάσει να έρθει αντιμέτωπη με το πανίσχυρο τραπεζικό κατεστημένο, με την κρατική εξουσία. Έχει επικρατήσει στη μάχη των ιδεών του Internet, χρησιμοποιώντας μη παραδοσιακές τακτικές. Οι Bitcoiners διεξάγουν μια εξέγερση πληροφοριών. Έναν ανταρτοπόλεμο στον οποίο δεν μπορεί να συμμετάσχει η ελίτ που έχει μάθει σε άλλους τρόπους αντιπαράθεσης. Η κοινότητα των crypto επικρατεί καθαρά στον αγώνα των ιδεών στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, παρότι ανταγωνίζεται Κεντρικές Τράπεζες, κυβερνήσεις, διεθνούς εμβέλειας τράπεζες. Κοντράρει άτομα με τεράστια εμπειρία και γνώσεις, θέση ισχύος, έχοντας τα κυρίαρχα ΜΜΕ στη διάθεσή τους. Πόσο πιθανό είναι λοιπόν να λυγίσει μπροστά σε ένα και μόνο άνθρωπο;

Ας έρθουμε σε αυτόν τον άνθρωπο. Ο πιο έξυπνος επιχειρηματίας στον κόσμο αντιλήφθηκε τώρα ότι το Bitcoin χρειάζεται μεγάλες ποσότητες ηλεκτρισμού για να λειτουργήσει; Όταν αγόραζε το Bitcoin αγνοούσε πως οι miners χρησιμοποιούν κατά κύριο λόγο καθαρές μορφές ενέργειας; Πώς είναι δυνατόν να αλλάξουν τα δεδομένα τόσο σύντομα; Και το κορυφαίο από όλα: τώρα συνειδητοποίησε ότι είναι καλύτερο το Dogecoin από το Bitcoin; Μετά από τόσο καιρό ενασχόλησης με το Dogecoin, τώρα κατάλαβε ότι είναι πιο γρήγορο, ότι το block του έχει μεγαλύτερο μέγεθος, έχει λιγότερα τέλη και γι' αυτό μπορεί να γίνει νόμισμα του πλανήτη; Το πόσο εκτός πραγματικότητας είναι αυτά που ισχυρίζεται, απαντήθηκε από τον Adam Back στη γλώσσα των μηχανικών: είναι σαν να βάζεις στο διαστημόπλοιο αντί για καύσιμα, νερό.

Τα σενάρια

Τι στο καλό συνέβη τελικά; Πώς είναι δυνατόν να υπήρξε τόσο μεγάλη μεταστροφή του Musk σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, με δικαιολογίες που δεν μπορούν να σταθούν; Ήδη έχουν αναδυθεί διάφορες θεωρίες. Η μία είναι πως δεν πρόκειται για τον Elon, που έγραψε το αρχικό tweet της αναδίπλωσης ή ότι εξαναγκάστηκε από το διοικητικό συμβούλιο της Tesla.

Η φρασεολογία στην ανακοίνωση ότι αναστέλλει την πληρωμή σε Bitcoin για αυτοκίνητα Tesla δεν μοιάζει καθόλου με τον τρόπο που εκφράζεται στο Twitter. Ποτέ δεν έχει γράψει τόσο απρόσωπο και τυπικό μήνυμα. Όπως και σχεδόν ποτέ δεν αναφέρεται με το «εμείς».

Η άλλη θεωρία είναι πως πρόκειται για μια προμελετημένη και ωμή χειραγώγηση της αγοράς. Στο άρθρο της Παρασκευής αναφέραμε το παράδειγμα του εργοστάσιου παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος Greenidge στη Νέα Υόρκη που μολύνει το περιβάλλον. Η Atlas Holdings το αγόρασε έχοντας ως σκοπό να μην τροφοδοτεί σπίτια ή επιχειρήσεις αλλά για να κάνει mining. Ωστόσο αυτό που δεν γνωρίζαμε, είναι πως από την 1η Ιουλίου η Greenidge θα πληρώνει αντιστάθμιση για το σύνολο των εκπομπών άνθρακα που εκπέμπει και ότι πρόκειται άμεσα να επενδύσει ένα σημαντικό μέρος των κερδών σε έργα ανανεώσιμης ενέργειας. Να μην το γνωρίζουμε εμείς είναι λογικό. Αυτό που δεν είναι λογικό είναι να μην το γνωρίζει ο Musk. Κι όμως, αυτή ακριβώς την επιχείρηση παρουσίασε ως επιχείρημα υπέρ της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος εξαιτίας του Bitcoin.

Μια ακόμα ένδειξη που συντείνει προς αυτή τη θεωρία είναι πως ακριβώς πριν το tweet του Musk που ξεκίνησε την αναστάτωση, μετακινήθηκε ένας ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός από Bitcoin (19.259 νομίσματα) σε ανταλλακτήρια, προφανώς προς πώληση. Ποιες είναι οι πιθανότητες να πρόκειται για σύμπτωση ή για κάποια «φάλαινα» με εσωτερική πληροφόρηση;

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους δεν έχουν εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 5,5 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (3,5 ώρες). Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματα σας (2 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του. Μέχρι τώρα ίσχυε μόνο για όσους έχουν παρακολουθήσει το σεμινάριο. Φυσικά το ίδιο προνόμιο θα έχουν και όσοι έχουν ήδη προμηθευτεί το βιβλίο. Θα ενημερωθούν σύντομα με e-mail για τη διαδικασία.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v