Bitcoin: Γιατί... χάλασε η μεταγραφή του Elon Musk

Πώς εξελίχθηκε η κόντρα του δισεκατομμυριούχου με την κοινότητα του Bitcoin. Οι ασυναρτησίες για το κρυπτονόμισμα και πού κάνει λάθος στην προτίμησή του στο Dogecoin. Γιατί υποχώρησε τόσο πολύ η αγορά crypto.

Bitcoin: Γιατί... χάλασε η μεταγραφή του Elon Musk

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Είναι γεγονός πως η κοινότητα του Bitcoin υποδέχτηκε με ενθουσιασμό την ένταξη του Elon Musk στις τάξεις της. Η ανακοίνωσή του ότι έχει προβεί σε αγορά 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων ήταν η αφορμή για να περάσει η τιμή του Bitcoin στο επόμενο επίπεδο της ανοδικής φάσης.

Το ειδικό βάρος της απόφασης αξιολογήθηκε ως ιδιαίτερα σημαντικό για πολλούς λόγους. Κατ' αρχάς, θα αποτελούσε το έναυσμα για να βρει μιμητές ανάμεσα στους άλλους CEO εισηγμένων εταιρειών, που ήθελαν αλλά δίσταζαν να μετατρέψουν τμήμα των διαθεσίμων τους σε Bitcoin.

Επιπλέον νομιμοποιούσε κι άλλο τον χώρο των crypto. Η Tesla ήταν το μεγαλύτερο όνομα εκτός τραπεζικού χώρου που αποδέχτηκε το Bitcoin όχι μόνο ως μέσο διαφύλαξης αξίας αλλά και ως μέσο πληρωμής. Κατόπιν έδινε ένα αποφασιστικό χτύπημα σε όσους διακινούσαν το αφήγημα ότι το Bitcoin μολύνει το περιβάλλον, μια που η αφοσίωση του Musk προς τις πράσινες μορφές ενέργειας ήταν το σήμα κατατεθέν του.

Ο Elon Musk ήταν «μεταγραφή αεροδρομίου». Βέβαια εδώ και ένα χρόνο, από τότε που ο Tudor Jones ανακοίνωσε ότι το 1-2% του χαρτοφυλακίου του είναι τοποθετημένο σε Bitcoin, ακολούθησαν και άλλες ηχηρές μεταγραφές από τη Wall Street. Η κοινότητα των crypto είδε να εισέρχονται στον χώρο ονόματα που ουδέποτε είχαν φανταστεί να φοράνε τη φανέλα της αγαπημένης τους ομάδας. Κανείς όμως δεν είχε τη μαγεία και τους ακόλουθους που είχε ο Musk.

Η αλήθεια είναι πως κάποιοι από τους ανθρώπους του Bitcoin ήταν επιφυλακτικοί. Γνώριζαν πως είναι λίγο ιδιόρρυθμος σαν χαρακτήρας, πως συχνά θα ήθελε «μια μπάλα μόνος του». Ωστόσο, από τη στιγμή που υποσχόταν στιγμές μαγείας στο «χορτάρι», αλλά και να τραβήξει κι άλλους παικταράδες μαζί του, η συντριπτική πλειοψηφία των οπαδών φάνηκε πρόθυμη να παραμερίσει τα ελαττώματά του. Έσπευσαν να τον υποδεχτούν κατακλύζοντας με ζητωκραυγές τον χώρο του Twitter, του Facebook και των υπόλοιπων πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης του Internet.

Χρειάστηκαν όμως μόλις ένα Σαββατοκύριακο για να τον αποκαθηλώσουν από το βάθρο. Γιατί; Επειδή με έκπληξη διαπίστωσαν πως δεν απέδιδε όπως ακριβώς το είχαν φανταστεί. Ελάχιστες μόνο ημέρες είχαν περάσει από τη μεταγραφή και εκείνος συνέχιζε να μιλάει για την παλιά του ομάδα, το Dogecoin. Ακόμα κι αυτό η κοινότητα του Bitcoin το είδε με επιείκεια. Το απέδωσε στην αγάπη του Elon για τα memes. Από ό,τι φάνηκε εκ των υστέρων, τελικά εκεί ήταν που του ταίριαζε καλύτερα, επειδή ήταν ο μόνος που ξεχώριζε. Στην ομάδα του Bitcoin υπήρχαν και άλλοι που τράβαγαν τα φώτα της δημοσιότητας.

Δεν ήταν μόνο αυτό όμως. Οι πάσες προς τους συμπαίκτες του δεν ήταν καλές, έχανε «έτοιμα γκολ», έκανε άσκοπες ενέργειες που άρχισαν να φέρνουν εκνευρισμό, έκανε κοπάνα από τις προπονήσεις με αστείες δικαιολογίες (πώληση του 10% των συμμετοχών του), χάλαγε το καλό κλίμα. Το ποτήρι έμοιαζε να ξεχειλίζει όμως, όταν άρχισε να βάζει και αυτογκόλ!

Η απόφαση του Elon Musk να αναστείλει τις πληρωμές με χρήση Bitcoin για την αγορά αυτοκινήτων Tesla ήταν παράξενη σε πολλά επίπεδα. Είναι δυνατόν να ανακάλυψε εκ των υστέρων τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της λειτουργίας του δικτύου του Bitcoin; Πάνω σε αυτό δεν έχει δώσει την παραμικρή απάντηση, κάτι που αφήνει χώρο στην ερμηνεία περί εξωτερικών ασφυκτικών πιέσεων. (Περισσότερα έχουμε αναφέρει εδώ).

Αν ήταν όμως τόσο ασφυκτικές, τότε γιατί περιορίστηκε μόνο στην αγορά αυτοκινήτων και δεν πούλησε όλα τα Bitcoin παρά μόνο το 10%; Η μόνη λογική εξήγηση είναι πως υπήρξε συμβιβασμός. Κάτι που εξηγεί και το ότι ο ρυθμός που άλλαζε γνώμη, θύμιζε περιστρεφόμενη πόρτα. Όποιος και να είναι ο λόγος, αν υπήρχε κάποιο «λογικό όριο» σε αυτή την ιστορία, ο Elon φάνηκε να το ξεπερνάει καθαρά. Εκεί όμως που ανέπτυξε υπερηχητική ταχύτητα ξεπερνώντας τις κόκκινες γραμμές ήταν την επόμενη ημέρα. Τι έγινε; Έβγαλε ένα tweet που έλεγε ότι πιστεύει στα crypro, αλλά δεν μπορεί να αγνοήσει την αύξηση της μόλυνσης που δημιουργείται εξαιτίας τους.

Η απάντηση από τους Bitcoiners ήταν άμεση. Επικαλέστηκαν έρευνες που έδειχναν ότι κατά κύριο λόγο χρησιμοποιούνται καθαρές μορφές ενέργειας. Έρευνες όχι μόνο από αξιόπιστους φορείς, αλλά και από την ARK, τον μεγαλύτερο και πιο πιστό μέτοχο της Tesla. Η ίδια η Ark Invest πήρε άμεσα θέση, χαρακτηρίζοντας εσφαλμένη την εκτίμηση του Musk, δηλώνοντας μέσω του αναλυτή της Yassine Elmandjra ότι ο αντίκτυπος της εξόρυξης Bitcoin θα μπορούσε να γίνει «καθαρά θετικός» στο περιβάλλον και να επιταχύνει τη μετάβαση του κόσμου σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η ίδια η Cathie Wood, η επικεφαλής της ARK, λίγες ημέρες αργότερα στο Bloomberg επιβεβαίωσε τη θέση της εταιρείας σχετικά με τη σχέση του Bitcoin και τις καθαρές μορφές ενέργειας. Ισχυρίστηκε ότι ο Musk κάνει λάθος, θα το καταλάβει και θα παραμείνει μέλος του οικοσυστήματος. Στην ίδια εκπομπή, η Wood επανέλαβε την πεποίθησή της πως το Bitcoin αναμένεται να ξεπεράσει τις 500.000 δολάρια το ένα.

Για να επανέλθουμε όμως στα tweet του Musk, o εκνευρισμός μετατράπηκε σε οργή στο αμέσως επόμενο tweet, όταν ανάφερε πως δουλεύει με προγραμματιστές του Dogecoin για να βελτιώσει το δίκτυο και την αποτελεσματικότητα των συναλλαγών. Κι όχι μόνο. Ακολούθησε ένα άλλο, όπου ισχυρίστηκε πως λίγες βελτιώσεις αρκούν για να κερδίσει «με τα χέρια κάτω» το Bitcoin. Εδώ τι να πρωτοσχολιάσεις; Μένεις άφωνος, παρατηρώντας να θρυμματίζεται κάθε μετρητής αμετροέπειας, όταν επιχειρείται η σύγκριση Bitcoin VS Dogecoin.

Κάποιοι όμως ξεπέρασαν την έκπληξή τους και τον εξέθεσαν. Ανάμεσά τους οι Peter McCormack, Charles Hoskinson του Cardano και Adam Back. Αυτό ήταν. Τα προσχήματα έπεσαν και τα πράγματα άρχισαν να ξεφεύγουν.

Ο Musk, αντιλαμβανόμενος ότι χάνει κατά κράτος τις εντυπώσεις, εκνευρίστηκε και άρχισε να αναφέρει ασυναρτησίες που τον εξέθεσαν ακόμα περισσότερο. Όπως ότι το Bitcoin δεν είναι αποκεντρωμένο, επειδή οι περισσότεροι miners βρίσκονται στην Κίνα! Ή όταν ειρωνεύτηκε ως «ειδικούς» όσους του εξηγούσαν (η αλήθεια είναι όχι πάντα με ταπεινό τρόπο) πού κάνει λάθος. Με ποιο επιχείρημα; Ότι γνωρίζει πως είναι δυνατό να γίνει επειδή γνωρίζει πώς δουλεύει η PayPal (σ.σ. ήταν από τους ιδρυτές της). Όλα αυτά μπορούσαν να πείσουν μόνο άσχετους, αλλά βρήκαν πάτημα για να τα αναμεταδώσουν οι επικριτές του Bitcoin, επειδή τα υποστήριζε κάποιος από τους «υποστηρικτές», γεγονός που εκνεύρισε ακόμα περισσότερο την κοινότητα.

Ακολούθησε ένα νέο tweet από τον Musk, προφανώς για να καθησυχάσει τα πνεύματα, που έλεγε πως η Tesla δεν έχει πουλήσει τα Bitcoin. Ωστόσο ακόμα και αλήθεια να είναι -ποιος να τον πιστέψει πια-, η προκλητική στάση, ο εγωισμός και η περηφάνια του, θα τον κάνουν να πουλήσει τελικά τα Bitcoin που έχει στην κατοχή του, όσο συνεχίζεται η επίθεση εναντίον του.

Η αλήθεια είναι πως ο ίδιος επιχείρησε να βάλει τέλος στην κόντρα, όταν κατά τη διάρκεια της έντονης υποχώρησης δημοσίευσε ένα νέο tweet, δείχνοντας πως τα δικά του χέρια δεν ήταν τα αδύναμα που πουλάνε

Όπως ανάφερε ο Anthony Pompliano, αυτό που οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν, είναι ότι οι bitcoiners δεν ενδιαφέρονται για το ποιοι είστε, σε ποιο σχολείο πήγατε, πόσα χρήματα έχετε ή ποιοι ήταν οι γονείς σας. Αν αντιλαμβάνεστε τη φιλοσοφία του δικτύου και είστε πρόθυμοι να συνεισφέρετε στη διάχυση της γνώσης, σας καλωσορίζουμε. Mi casa, su casa. Εάν επιτίθεστε εναντίον μας, θα αμυνθούμε. Αν είσαι διασημότητα, αθλητής, καλλιτέχνης, δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, δεν έχει και τόση σημασία. Δεν υπάρχουν θεοί ανάμεσά μας. Είναι σφάλμα να δείχνουμε τόσο μεγάλη πίστη σε κάποιο συγκεκριμένο άτομο. Το χαρακτηριστικό της αποκέντρωσης είναι το πιο πολύτιμο χαρακτηριστικό του δικτύου. Η κοινότητα του Bitcoin παραμένει το ισχυρότερο πλεονέκτημα, ταυτόχρονα με την προστασία του ισχυρότερου δικτύου υπολογιστών στον κόσμο.

Ο Jack Mallers της Strike το εξήγησε με λιγότερα λόγια:«Αυτό που ανεβαίνει εκθετικά, είναι ο αριθμός των ανθρώπων που είναι πρόθυμοι να πολεμήσουν για το Bitcoin και ό,τι αντιπροσωπεύει. Τα υπόλοιπα, όπως η τιμή, δεν έχουν άλλη επιλογή από το να ακολουθήσουν».

Τελειώνοντας να αναφέρουμε πως κάποιοι από τον χώρο των crypto τον θεωρούσαν ως έναν από τους πιθανούς υποψήφιους για να είναι ο Satοshi Nakamoto. Τελικά αποδείχτηκε πως είναι πιο κοντά στον Craig Wright του Bitcoin SV. Αν συνεχίσει έτσι, η άποψή του θα έχει το ίδιο βάρος που δίνουμε σε συζήτηση ταξιτζήδων που είναι στο τέλος της ουράς στην πιάτσα.

Και τότε γιατί έπεσε τόσο πολύ η αγορά; Γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη μεταβλητότητα; Επειδή είναι ανεπτυγμένη η αγορά των παραγώγων, που συχνά χρησιμοποιεί τεράστιες μοχλεύσεις. Οπότε σε μια μεγάλη πτώση υπάρχουν αυτόματες ρευστοποιήσεις (margin calls), οι οποίες αυτοτροφοδοτούν την πτώση. Πράγματι, υπήρξαν ρευστοποιήσεις αρκετών δισεκατομμυρίων και εξαΰλωση των χρημάτων εκατοντάδων χιλιάδων traders.

Εκ των υστέρων, αντιλαμβανόμαστε πως είχαν δίκιο όσοι υποστήριζαν πως αναμένεται διόρθωση, επικαλούμενοι πως το τρίμηνο που η τιμή του Bitcoin βρισκόταν σε μια πλευρική κίνηση, οι τιμές των Coinbase, MicroStrategy διολίσθαιναν και το premium της Grayscale μετατράπηκε σε discount. Ο Musk ήταν απλώς ο καταλύτης, επισπεύδοντας την πτώση.

* Όποιος δεν έχει κατεβάσει το πορτοφόλι της Enjin, ας κατεβάσει τώρα τη νέα αναβαθμισμένη έκδοση. Θα αρχίσουν σήμερα το απόγευμα να μοιράζουν δωρεάν NFTs. Το επόμενο βήμα είναι η αναμενόμενη έκδοση των EFI και τους όρους για το staking. 

Όποιος χρειάζεται επιπλέον διευκρινίσεις, ας με βρει στο Twitter, στο @vpazopoulos

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους δεν έχουν εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 5,5 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (3,5 ώρες). Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματα σας (2 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του. Μέχρι τώρα ίσχυε μόνο για όσους έχουν παρακολουθήσει το σεμινάριο. Φυσικά το ίδιο προνόμιο θα έχουν και όσοι έχουν ήδη προμηθευτεί το βιβλίο. Θα ενημερωθούν σύντομα με e-mail για τη διαδικασία.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v