Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι προοπτικές για Ethereum και Cardano

Η «by the book» κίνηση του δεύτερου σε κεφαλαιοποίηση κρυπτονομίσματος και το ράλι 124% τις τελευταίες 40 ημέρες. Η περίπτωση του Cardano και πόσο ισχύει το «αγόρασε στη φήμη και πούλα στο γεγονός».

Οι προοπτικές για Ethereum και Cardano

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Ο Gary Gensler, ο επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, μιλώντας χθες στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετέφερε την εκτίμησή του σχετικά με τον ρόλο που διαδραματίζουν οι νέες χρηματοπιστωτικές τεχνολογίες, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «ο μετασχηματισμός που ζούμε αυτή τη στιγμή θα μπορούσε να είναι τόσο μεγάλος όσο το Διαδίκτυο στη δεκαετία του 1990».

Επίσης περιέγραψε τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο του Bitcoin ως σημαντικής «πρόκλησης», καθώς η ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνεται, είναι μεγαλύτερη από της Ολλανδίας. Τόνισε επίσης την αυξανόμενη δημοτικότητα αποδοτικότερων ενεργειακά δικτύων, όπως του Ethereum και του Cardano. Ο Gensler αναφέρθηκε και στις DeFi που παρέχουν άμεση πρόσβαση σε εκατομμύρια επενδυτές, χωρίς την ανάγκη ενδιάμεσου. Το κοινό συναλλάσσεται άμεσα, επισημαίνοντας πως κάτι τέτοιο συνεπάγεται μεγάλους κινδύνους.

Γιατί ανεβαίνει το Ethereum

Θα σταθούμε σε ένα σημείο της ομιλίας του Gary Gensler, επειδή μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους. Το Bitcoin μπορεί να αποτελεί σημείο αναφοράς όταν αναφερόμαστε στα κρυπτονομίσματα, όμως δεν είναι μόνο του. Κάνει λάθος όποιος παραβλέπει ότι συντελείται δίπλα του μια τεχνολογική επανάσταση. Έχει δημιουργηθεί ένα ολόκληρο οικοσύστημα γύρω του, που αποκτά καθημερινά όλο και μεγαλύτερη δυναμική, ισχυροποιείται, αναπτύσσεται. Κι αυτό δεν θα μπορούσε παρά να αντανακλάται στην τιμή.

Το δεύτερο σε αξία κρυπτονόμισμα με βάση την κεφαλαιοποίηση, το Ethereum (ETH), είχαμε αναφέρει προχθές ότι βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο. Αν ξεπέρναγε τα όρια του τριγωνικού σχηματισμού που οριοθετούνται από τις μπλε γραμμές, θα έβαζε πλώρη για αρκετά υψηλότερα. Πραγματικά, η πορεία της τιμής κινήθηκε «by the book». Όπως βλέπουμε στο 4ωρο διάγραμμα, ξεπέρασε τις 3.400 δολάρια, γύρισε για να επιβεβαιώσει το σημείο αντίστασης που πλέον μετατράπηκε σε στήριξη και κατόπιν… εκτοξεύτηκε.

Το Ethereum έχει σημειώσει σημαντικά κέρδη τις τελευταίες 40 ημέρες. Έχει ανέβει η τιμή του 124% και πλέον η κεφαλαιοποίησή του έχει προσεγγίσει τα 440 δισεκατομμύρια δολάρια ή το 19% της συνολικής αξίας της αγοράς των κρυπτονομισμάτων, που πλέον έχει φτάσει τα 2,3 τρισεκατομμύρια! Το Bitcoin κατέχει το 40,6% της συνολικής κεφαλαιοποίησης, με την αξία του να βρίσκεται πολύ κοντά στο ένα τρισεκατομμύριο δολάρια.

Από τον συνολικό όγκο συναλλαγών των 160 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε όλα τα κρυπτονομίσματα, ο όγκος συναλλαγών του Ethereum τις τελευταίες 24 ώρες ήταν περίπου 35 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο είναι πως το 62% των κατόχων Ether δεν εμφανίζουν καμία διάθεση να τα αποχωριστούν, καθώς έχουν να τα μετακινήσουν τουλάχιστον για ένα έτος. Τα δεδομένα της Dune Analytics δείχνουν ότι από την 1η Σεπτεμβρίου 2021, από τότε δηλαδή που ξεκίνησε η αναβάθμιση EIP-1559, 160.000 Ethereum αξίας μεγαλύτερης των 550 εκατομμυρίων δολαρίων έχουν «καεί», εντείνοντας τη σπανιότητά του.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως καθοριστικό ρόλο για την αύξηση της τιμής παίζει η αύξηση της ζήτησης για NFTs. Αν και λέγοντας αύξηση της ζήτησης, δεν αντιλαμβανόμαστε τι ακριβώς συμβαίνει. Πιο σωστό θα ήταν να το χαρακτηρίσουμε φρενίτιδα. Τα NFTs που βασίζονται στο Ethereum στην πλατφόρμα OpenSea έχουν καταγράψει αξία όγκου συναλλαγών που υπερβαίνει τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια τον Αύγουστο. Σχεδόν δεκαπλασιάστηκε σε σχέση με τον Ιούλιο, που σημειώθηκαν αγοραπωλησίες αξίας 325 εκατομμυρίων.

Για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης, το eBay κατά τη διάρκεια του 2ου τριμήνου του 2021 πραγματοποίησε 22,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Αν θεωρήσουμε πως κάθε μήνας είχε περίπου την ίδια συναλλακτική δραστηριότητα, το Ebay είχε τον διπλάσιο τζίρο από το OpenSea. Μόνο που το eBay ιδρύθηκε πριν 26 χρόνια, ενώ το OpenSea δεν έχει κλείσει ούτε τετραετία.

Έχουμε αναφέρει την εκτίμησή μας πριν μήνες και την επαναλαμβάνουμε, μια που βλέπουμε να επιβεβαιώνεται, έστω και προσωρινά. Ο χώρος των NFTs βρίσκεται ακόμα στην αρχή και κρύβει καταπληκτικές ευκαιρίες. Όπως βέβαια και κινδύνους.

Αυτή η εκτίμηση δεν είναι μόνο δική μας. Η Visa πιστεύει ότι τα NFT θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο μέλλον του εμπορίου, κάτι που αποδεικνύεται από τη δαπάνη 150.000 δολαρίων για την αγορά του CryptoPunk 7610. Τα CryptoPunks είναι τα αρχικά NFTs που κυκλοφόρησαν το 2017 από τη Larva Labs. Πρόκειται για μια συλλογή από 3.840 γυναικείες μορφές πανκ. Σκέτα εικονίδια. Δεν αντιπροσωπεύουν τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα κάποιου απτού περιουσιακού στοιχείου. «Τα NFTs αποτελούν ένα σημείο τομής του πολιτισμού και του εμπορίου», δήλωσε ο επικεφαλής των αγορών κρυπτονομισμάτων της Visa, Cuy Sheffield.

Η πορεία του Cardano

Το Cardano (ADA) εδώ και αρκετές ημέρες έχει σκαρφαλώσει στην τρίτη θέση από πλευράς κεφαλαιοποίησης, σημειώνοντας νέο ιστορικό υψηλό. Αφορμή γι' αυτό αποτέλεσε η ανακοίνωση του ιδρυτή του Charles Hoskinson, ότι από τις 12 Σεπτεμβρίου θα υπάρχει η δυνατότητα της δημιουργίας smart contracts. Οι αναβαθμίσεις θα εφαρμοστούν αρχικά σε πιλοτικό στάδιο και κατόπιν θα ενσωματωθούν στον βασικό κορμό του δικτύου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

Αυτό βέβαια ίσως σημαίνει πως η άνοδος θα είναι προσωρινή. «Αγόρασε στη φήμη και πούλα στο γεγονός» είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει συχνά στις χρηματιστηριακές αγορές. Γιατί υπάρχει αυτό το επαναλαμβανόμενο ιστορικό; Επειδή οι προσδοκίες είναι μεγαλύτερες από την πραγματικότητα. Και οι προσδοκίες στην περίπτωσή μας είναι 4 ετών. Μια αιωνιότητα στη χρονική διάσταση των crypto.

Από την άλλη, οι περισσότεροι κάτοχοι Cardano είναι φανατικοί πιστοί. Αυτό δεν είναι κάποια αίσθηση που έχουμε αποκομίσει, αλλά αποδεικνύεται από τα γεγονότα. Το 70% είναι σε stake, πρώτο σε αξία δολαρίων με διαφορά από τα υπόλοιπα. Νομίσματα αξίας 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων βρίσκονται δεσμευμένα και λαμβάνουν ετήσιο «επιτόκιο» 6,25%. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως δεν μπορεί να γίνει εύκολα και ανά πάσα στιγμή unstake. Αναμφίβολα όμως δείχνει πίστη, πεποίθηση ότι οι προοπτικές του είναι ευοίωνες. Ότι μπορεί να πάρει τη θέση του Ethereum σε βάθος χρόνου, επειδή χρησιμοποιεί ανώτερη τεχνολογία.

Πόσο ρεαλιστικό είναι να προσεγγίσει την κεφαλαιοποίηση του Ethereum; Θα πρέπει να αυξηθεί η τιμή 4,5 φορές (αν υποθέσουμε πως η τιμή του Ethereum θα παραμείνει η ίδια). Απίθανο; Όχι και τόσο, υποστηρίζουν οι φίλοι του. Άλλωστε από την αρχή του χρόνου έχει ανέβει 17 φορές. Δύσκολο είναι να ανέβει λίγο ακόμα;

Τελικές σκέψεις

Η ζήτηση για ένα κρυπτονόμισμα δεν αρκεί να ανέβει η αξία του παρά μόνο ευκαιριακά. Για παράδειγμα και το Doge έχει ζήτηση. Ωστόσο, δεν υπάρχει τίποτε από πίσω. Τουλάχιστον για την ώρα, είναι ένα εγκαταλειμμένο project.

Το Ethereum όμως είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Διαθέτει έναν τεράστιο αριθμό από προγραμματιστές που δουλεύουν από πίσω. Έχει μαζευτεί τεράστιο ταλέντο που προσπαθεί να βελτιώσει, να εξελίξει, κάτι που ήδη δουλεύει πολύ καλά. Αυξάνονται συνεχώς οι χρήστες και οι εφαρμογές με εντυπωσιακό ρυθμό. Κάποια από τα υπόλοιπα όπως το Cardano, το Polcadot, το Solana, το Tezos και άλλα, ακολουθούν με αξιώσεις, όμως έχουν ένα μειονέκτημα έναντι του Ethereum: όχι μόνο είναι πιο πίσω στην κούρσα αλλά και ο διασκελισμός τους είναι πιο μικρός.

Κατά την εκτίμησή μας, η «μάχη» θα κριθεί στην αναβάθμιση του Ethereum στην έκδοση 2.0. Αν καταφέρει να γίνει με επιτυχία, η ταχύτητα συναλλαγών θα πολλαπλασιαστεί και το κόστος θα μειωθεί δραστικά, κάτι που θα εδραιώσει την κυριαρχία του. Σε αντίθετη περίπτωση, αφήνει ανοικτό τον δρόμο στους ανταγωνιστές.

 

* Τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου στην ταράτσα του The Cube στην Αθήνα, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με καλεσμένο τον BTC Sessions (Ben), που θα δώσει σύντομη ομιλία με τίτλο «Path to Self-Sovereignty: from newcomer to hardened self verifying Bitcoiner». Θα υπάρχουν μπύρα, πίτσα και σουβλάκια-καλαμάκια. Για την είσοδο στον χώρο είναι υποχρεωτικό το πιστοποιητικό εμβολιασμού/νόσησης ή πρόσφατο self/rapid/PCR test Covid. Περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές εδώ.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα αναβαθμισμένα σεμινάρια ξαναρχίζουν σε λίγες ημέρες. Διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους δεν έχουν εμπειρία από την αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 6 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (4 ώρες). Αναφερόμαστε επίσης στο Ethereum και τα NFTs.

Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματά σας (2 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους κάνουν το σεμινάριο και αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v