Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το τσουνάμι του Bitcoin έχει αρχίσει να φουσκώνει

Μια σειρά κινήσεις σηματοδοτούν την πορεία εδραίωσης του κρυπτονομίσματος στις αγορές. Πληρωμές από το Twitter. Στοίχημα να εξελιχθεί σε αποθεματικό νόμισμα του διαδικτύου. Η νέα άνοδος, η τεχνική ανάλυση και η επίδραση της Fed...

Το τσουνάμι του Bitcoin έχει αρχίσει να φουσκώνει

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Οι εξελίξεις μας έρχονται σε καταιγιστικό ρυθμό, όσο αφορά στην υιοθέτηση του Bitcoin. Αμερικάνικες τράπεζες, γνωστά funds, αλλά και το Twitter, αρχίζουν να διαθέτουν Bitcoin. Η έγκριση ενός Bitcoin ETF από την αμερικάνικη επιτροπή κεφαλαιαγοράς φαίνεται να έχει μπει στην τελική ευθεία, ενώ από την άλλη εβδομάδα ξεκινάει την ιστορική διαδρομή του ως επίσημο νόμιμα ενός κυρίαρχου κράτους. Κι όλα αυτά μόνο τις τελευταίες ημέρες! Πάμε να τα πιάσουμε από την αρχή.

Ένα από τα μεγαλύτερα ταμεία στον κόσμο, με περισσότερα από 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια υπό διαχείριση, εισέρχεται στο χώρο των crypro. Συγκεκριμένα πρόκειται για το Franklin Templeton Investments (Σύμβολο μετοχής: BEN), το οποίο διαθέτει και διαχειρίζεται 450 διαφορετικά αμοιβαία κεφάλαια.

Τι ακριβώς συνέβη; Μια ανάρτηση εργασίας στο LinkedIn την Πέμπτη αποκάλυψε ότι επιθυμεί να προσλάβει έναν έμπειρο trader και έναν αναλυτή της αγοράς των κρυπτονομισμάτων, προκειμένου να αναπτύξει μια νέα επενδυτική μονάδα που θα σχετίζεται με τη αυτήν την κατηγορία περιουσιακών στοιχείων.

Το Franklin Templeton, φυσικά, δεν είναι το πρώτο μεγάλο χρηματοοικονομικό ίδρυμα που επιθυμεί να εισέλθει στον χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αυτό που κρατάμε σε αυτή την περίπτωση είναι πως το ενδιαφέρον των μεγάλων παικτών της Wall Street μπορεί να μην διαθέτει τον ενθουσιασμό που υπήρξε πριν μήνες, μέχρι να αναδυθούν ο προβληματισμοί σχετικά με το περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα που αφήνει η δημιουργία του Bitcoin, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχει παγώσει.

Επίσημη είσοδος από αμερικάνικη τράπεζα

Η επόμενη μεγάλη είδηση από τον παραδοσιακό τραπεζικό κλάδο έρχεται από την αμερικάνικη Vast Bank, η οποία ανακοίνωσε πως πλέον θα μπορεί να αγοράζει, να πουλάει και να φυλάει Bitcoin σε κάποιο καταθετικό λογαριασμό που θα διατηρούν οι πελάτες της.

Ο CEO της τράπεζας Brad Scrivner είχε ισχυριστεί στο παρελθόν ότι οι τράπεζες αποτελούν τον πλέον κατάλληλο χώρο για να αγοράσεις Bitcoin. Το αιτιολόγησε λέγοντας πως είναι εξοικειωμένοι με τους κανονισμούς. Συνεπώς μπορούν να αναλάβουν με ασφάλεια και αξιοπιστία αυτή τη δραστηριότητα.

Διευκρίνισε πως η αγορά στόχος τους είναι εκείνοι που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν κρυπτονομίσματα αλλά δεν είναι εξοικειωμένοι με το αντικείμενο. Δεν έχουν τον χρόνο να ασχοληθούν ή φοβούνται την διαδικασία.
Σύμφωνα με τον Scrivner, μια δημοσκόπηση της Gallup που διεξήχθηκε για λογαριασμό της Vast, έδειξε ότι περισσότερο από το 60% των πελατών ενδιαφερόταν για το Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα, όμως «λένε επίσης ότι θέλουμε να έχουμε μια τράπεζα που θα ασχολείται με τη φύλαξη τους».

Ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά δίνει η παγκόσμια έρευνα της Deloitte. Επιβεβαιώνει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να αγκαλιάσουν το αναπόφευκτο ψηφιακό μέλλον τους. Το 76% χιλιάδων ανώτερων στελεχών και επαγγελματιών που ερωτήθηκαν σε όλη την Ασία, τη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη και την Αμερική, πιστεύει ότι τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία θα χρησιμεύσουν ως ισχυρή εναλλακτική λύση ή ακόμα και θα αντικαταστήσουν τα κρατικά νομίσματα μέσα στα επόμενα 5-10 χρόνια.

Η Vast Bank δεν είναι η μόνη που βαδίζει στο πνεύμα της εποχής. Σύντομα 300.000.000 τραπεζικοί λογαριασμοί στις ΗΠΑ θα είναι σε θέση να αγοράσουν, να πουλήσουν και να καταθέσουν Bitcoin, χάρη στη συνεργασία της New York Digital Investment Group (NYDIG) με την Fintelity National Information Services (FIS) και το φιλόδοξο σχέδιο τους να βοηθήσουν τις τράπεζες, ώστε να προσφέρουν υπηρεσίες θεματοφυλακής σε κρυπτονομίσματα των πελατών τους.

Νέα έχουμε και από πλευράς Αμερικάνικης Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC), η οποία φαίνεται να προσανατολίζεται στην έγκριση ενός ETF που θα βασίζεται σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Bitcoin. Δηλαδή σε ένα επενδυτικό όχημα που θα ακολουθεί της διακυμάνσεις του κρυπτονομίσματος μέσω των futures, δεν θα κατέχει Bitcoin σε «φυσική» μορφή. Σύμφωνα με τον επικεφαλής αναλυτή του Bloomberg για τα ETFs, τον Eric Balchunas, θα μπορούσε να ξεκινήσει ακόμα και τον Οκτώβριο.

Ο Balchunas ανάφερε πως οι πρόσφατες αποσύρσεις αιτήσεων για ETF σε Ethereum από VanEck και ProShares, αποτελούν ένα ενθαρρυντικό σημάδι για μελλοντική έγκριση ETFs σε Bitcoin.

Ο Balchunas επικαλέστηκε μια δήλωση ενός άλλου αναλυτή του Bloomberg, του James Seyffart, που ισχυρίζεται πως το Bitcoin ETF που πιθανότατα θα λάβει την πρώτη άδεια, είναι της ProShares.

Άλλες πηγές όμως αναφέρουν πως ο Πρόεδρος της SEC, Gary Gensler, είναι απίθανο να εγκρίνει κάποιο Bitcoin ETF προτού ψηφιστεί κάποιο ρυθμιστικό καθεστώς.

Πληρωμές Bitcoin από το Twitter

Το Twitter ετοιμάζεται να δοκιμάσει μια νέα λειτουργία που θα επιτρέπει στους χρήστες του να στέλνουν μικρές ποσότητες Bitcoin ο ένας στον άλλο. Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν από την εταιρία και δημοσίευσε το MacRumors.com, οι ενδιαφερόμενοι θα κάνουν πρώτα ένα σεμινάριο σχετικά με το Lightning Network, στο οποίο θα μαθαίνουν να στέλνουν μικροπληρωμές σε Bitcoin. Ακόμα όμως δεν έχει γίνει σαφές πότε θα τεθεί σε εφαρμογή αυτή η δυνατότητα.

Όπως έχουμε αναφέρει αρκετές φορές, ο Jack Dorsey πιστεύει ότι το Bitcoin έχει όλες τις προυποθέσεις να εξελιχθεί στο αποθεματικό νόμισμα του διαδικτύου. Για αυτό κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να ενσωματώσει το bitcoin στο Twitter. Ενδεικτικό είναι πως πρόσφατα είχε δηλώσει για το Bitcoin πως «δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι πιο σημαντικό στη ζωή μου για να δουλέψω».

Σε τι θα βοηθήσει η δυνατότητα μικροπληρωμών; Σε αρκετές περιπτώσεις, κάτι που θα κάνει το Twitter πολύ πιο ενδιαφέρον και διαδραστικό. Για παράδειγμα, συμφωνείτε με το tweet κάποιου; Του στέλνετε ένα φιλοδώρημα. Βλέπετε κάτι που θέλετε να υποστηρίξετε; Στέλνετε μερικά satoshi.

Πρέπει να στείλετε ένα ποσό μικρής αξίας σε ένα φίλο σας που συνδέεστε στο Twitter; Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη συγκεκριμένη λειτουργία μικροπληρωμής. Εύκολα, απλά, άμεσα. Δεν θα χρειαστεί να συνδεθείτε ούτε με το e-banking, ούτε με κάποια κάρτα ή το PayPal. Η πληρωμή θα διεκπεραιωθεί κατευθείαν από την εφαρμογή του Twitter.

Κατόπιν μπορεί να έχει καθαρά εμπορική εφαρμογή. Οι χρήστες θα μπορούν να πληρώνουν μικρά ποσά για πρόσβαση σε περιεχόμενο. Αντί να πληρώνετε ετήσια ή μηνιαία συνδρομή σε κάποιο site, μπορείτε να πληρώνεται μόνο για συγκεκριμένες δημοσιεύσεις που σας ενδιαφέρουν. Να στείλετε μια μικροπληρωμή αξίας 0,10€ σε αξία για να διαβάσετε ένα μόνο άρθρο.

Έναρξη για το Ελ Σαλβαδόρ

Πάμε τώρα σε κάτι που ίσως να μην είναι το πιο σημαντικό, όσο αφορά την τιμή του Bitcoin, όμως είναι σίγουρα το πιο ιστορικό. Η πρώτη κρατική διαφήμιση για το Bitcoin είναι γεγονός. Αναφερόμαστε βέβαια στο Ελ Σαλβαδόρ, όπου την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσει να χρησιμοποιείται ως επίσημο νόμισμα, παράλληλα με το δολάριο.

Η διαφήμιση αναφέρει τα εξής: Από τον Σεπτέμβριο, το bitcoin θα είναι νόμιμο χρήμα στη χώρα μας, μαζί με το δολάριο. Η χρήση του Bitcoin δεν θα είναι υποχρεωτική. Θα έχετε την επιλογή να χρεώνετε και να πληρώνετε σε Βitcoin ή δολάρια. Όλες οι συναλλαγές σε μετρητά, οι τιμές, οι μισθοί και οι συντάξεις θα είναι σε δολάρια.

Θα έχετε την επιλογή να χρησιμοποιήσετε το δωρεάν πορτοφόλι της κυβέρνησης, το Chino, για να κάνετε συναλλαγές σε bitcoin ή δολάρια 24/7/365 χωρίς προμήθειες. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε άλλο πορτοφόλι. Με το Chino θα λάβετε ένα μπόνους 30 δολαρίων σε Bitcoin. Θα έχετε την επιλογή να πληρώνετε και να λαμβάνετε bitcoin ή δολάρια χρησιμοποιώντας το κινητό σας τηλέφωνο χωρίς να χρειάζεται να αγγίζετε μετρητά, χωρίς να εκδίδετε αποδείξεις και χωρίς να πληρώνετε προμήθειες συναλλαγών. Θα έχετε επίσης τη δυνατότητα να στέλνετε και να λαμβάνετε εμβάσματα 24/7 χωρίς προμήθειες. Η χρήση του είναι εύκολη και προαιρετική.

Το Ελ Σαλβαδόρ γράφει ιστορία. Έχει γίνει μια χώρα σύμβολο για τους απανταχού bitcoiners σε όλο τον κόσμο. Κάτι που της δίνει ένα καθοριστικό πλεονέκτημα στην προσέλκυση επενδύσεων στον χώρο του blockchain, μια τεχνολογίας αιχμής. Χάρη στην πρωτοβουλία του Προέδρου της χώρας Nayib Bukele, οποιοσδήποτε επενδύσει 3 Bitcoin θα μπορεί να αποκτήσει άδεια παραμονής. Φυσικά στον Ελ Σαλβαδόρ δεν θα υφίσταται φόρος από την υπεραξία σε Bitcoin, αφού αποτελεί το επίσημο νόμισμα της χώρας και όχι κάποια χρηματιστηριακή αξία.

Τι λέει η τεχνική ανάλυση και η επίδραση της Fed

Η απόσυρση Bitcoin από τα ανταλλακτήρια έχει φτάσει στο χαμηλό τριών ετών όπως βλέπουμε στο παρακάτω διάγραμμα της εταιρίας ερευνών Glassnode. Υπάρχουν όλο και λιγότεροι πρόθυμοι να αποχωριστούν τα νομίσματα τους, τουλάχιστον άμεσα.

Πριν 1,5 μήνα οι περισσότεροι αμφιβάλανε αν η τιμή του Bitcoin θα περάσει σύντομα τις 30.000 δολάρια. Ακούγονταν εικασίες για τις 20.000, να βρει την προηγούμενη κορυφή του 2017. Όλες αυτές οι εκτιμήσεις διαψευστήκανε πανηγυρικά. Το Bitcoin ανακτώντας μεγάλο μέρος από το χαμένο έδαφος, βρίσκεται στις 50.000 δολάρια και πάλι, προσεγγίζοντας την κεφαλαιοποίηση του ενός τρισεκατομμυρίου.

Αυτή τη φορά η άνοδος πραγματοποιήθηκε με πολύ μικρή ημερήσια μεταβλητότητα. Γνωρίζουμε από το παρελθόν πως όποτε συμβαίνει κάτι τέτοιο, ακολουθεί μια μεγάλη κίνηση. Δεν έχουμε κάποιο λόγο να αμφιβάλουμε πως θα επαναληφθεί και τώρα. Ωστόσο είναι άγνωστη η κατεύθυνση. Θα κινηθεί ανοδικά ή πτωτικά; Την απάντηση μάλλον θα την δώσει η διάσπαση του τριγωνικού σχηματισμού που έχει οριοθετηθεί από τις μπλε γραμμές του 4ωρου διαγράμματος.

Μπορεί τα νέα να είναι ενθαρρυντικά, ωστόσο μπορεί να επηρεαστεί η πορεία της τιμής από το γενικότερο χρηματιστηριακό κλίμα. Να υποχωρήσει ο S&P 500 και να συμπαρασύρει όλες τις αγορές. Ποιος ο λόγος να συμβεί αυτό ο ενδεχόμενο; Να εκληφθεί από τους επενδυτές ως αρνητικό ότι θα ανακοπεί σύντομα ο ρυθμός αύξησης της ρευστότητας από πλευράς Fed. Αυτό θα εξαρτηθεί από τα στοιχεία που θα προκύψουν το επόμενο διάστημα, όπως η ανεργία και ο πληθωρισμός. Οι πρώτες ενδείξεις πάντως δεν είναι θετικές. Οι άνεργοι βρήκανε δουλειά τον Αύγουστο με τον χαμηλότερο ρυθμό από τον αναμενόμενο.

Δεν είναι θετικές για την «πραγματική» οικονομία, όχι αναγκαστικά για το χρηματιστήριο. Όπως μας έχει δείξει το παρελθόν σε πολλές επαναλήψεις, τα κακά νέα για την οικονομία αποτελούν καλά νέα για το χρηματιστήριο. Γιατί; Επειδή για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες, πάντα η λύση δίνεται με ακόμα περισσότερο «τύπωμα» χρήματος, που κατά κανόνα διοχετεύεται στις αγορές χρέους, μετοχών και ακινήτων.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα αναβαθμισμένα σεμινάρια ξαναρχίζουν σε λίγες ημέρες. Διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους δεν έχουν εμπειρία από την αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 6 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (4 ώρες). Αναφερόμαστε επίσης στο Ethereum και τα NFTs.

Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πως δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματα σας (2 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα
Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους κάνουν το σεμινάριο και αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν θα έχουν οι VIP πελάτες του.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v