Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ηθικό λάθος, το Bitcoin και το Ελ Σαλβαδόρ

Γιατί η υλοποίηση των σχεδίων του προέδρου του Ελ Σαλβαδόρ δεν είναι μια «ανέμελη βόλτα στο πάρκο». Ποιες δυνάμεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα αντιδρούν, όταν το 24% του ΑΕΠ της χώρας βασίζεται στα εμβάσματα μεταναστών. Το χαμένο ηθικό ανάστημα.

Το ηθικό λάθος, το Bitcoin και το Ελ Σαλβαδόρ

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Το 70% των κατοίκων του Ελ Σαλβαδόρ δεν έχουν πρόσβαση σε στοιχειώδεις τραπεζικές υπηρεσίες. Δεν έχουν την παραμικρή δυνατότητα να λάβουν δάνεια για να επεκτείνουν την επιχείρησή τους, να αγοράσουν ένα τρακτέρ για να αυξήσουν την παραγωγικότητα και το εισόδημά τους, ένα αυτοκίνητο για να πουλήσουν τα προϊόντα τους στη διπλανή πόλη. Δεν διαθέτουν καταθετικό λογαριασμό για να τοποθετήσουν τις οικονομίες τους.

Το ότι είναι φτωχοί δεν οφείλεται στο ότι είναι τεμπέληδες ή λιγότερο φιλόδοξοι. Ξεκινάνε την κούρσα τη ζωής με ένα τεράστιο μειονέκτημα, έχοντας σαν μόνο «αμάρτημα» ότι γεννήθηκαν στη λάθος μεριά των συνόρων.

Η χαμηλή τους παραγωγικότητα οφείλεται πρώτα από όλα σε δομικές αδυναμίες.

Ας υποθέσουμε πως έχουμε δύο ξυλοκόπους. Ο ένας δουλεύει με τσεκούρι, ενώ ο άλλος διαθέτει ηλεκτρικό πριόνι. Ποιος θα κόψει περισσότερα δέντρα στο ίδιο χρονικό διάστημα; Ποιος θα είναι πιο παραγωγικός; Αυτός με το πριόνι, ακόμα και αν παίρνει τον διπλάσιο μισθό, το ανά μονάδα κόστος θα είναι μικρότερο. Η μεγάλη διαφορά ανταγωνιστικότητας προέρχεται από το επενδυόμενο κεφάλαιο, την τεχνολογία.

Φυσικά δεν είναι δυνατόν όλοι να ξεκινάνε από την ίδια αφετηρία. Εξάλλου είναι οικονομικά πιο αποτελεσματικό να υπάρχει ανισότητα, τουλάχιστον μέχρι ένα σημείο. Ωστόσο αυτό που αποτελεί κατάφωρη αδικία είναι όταν ο δυνατός εμποδίζει με αθέμιτα μέσα τον αδύναμο να τον ανταγωνιστεί. Να του στερεί βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, την ελπίδα, την ελευθερία του, την ευκαιρία να ανέλθει. Ελέγχοντας τα προνόμια και αφαιρώντας την ευκαιρία κάποιου να σε ανταγωνιστεί, δεν διαφέρεις σε τίποτα από έναν κοινό κακοποιό. Με τη διαφορά ότι ο κακοποιός έχει την εντιμότητα να μην απαιτεί από το θύμα του να συναινέσει στην κλοπή.

Είναι «ηθικά λάθος να είσαι ενάντια στην ελευθερία», όπως ανέφερε ο Jack Mallers, χθες, στο αμερικανικό κανάλι FOX. Ποιος είναι ο Mallers, έχουμε αναφέρει ξανά. Μη σας ξεγελάει η εμφάνιση ράπερ, ούτε το νεαρό της ηλικίας του.

Πρόκειται για τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Zip, εταιρείας που έχει δημιουργήσει την εφαρμογή Strike, την οποία αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το Ελ Σαλβαδόρ, παράλληλα με την ανακήρυξη του Bitcoin ως επίσημου παράλληλου νομίσματος της χώρας.

Η Strike στο Ελ Σαλβαδόρ

Τι ακριβώς θα κάνει η Strike; Ένας μετανάστης που δουλεύει ως υπηρετικό προσωπικό στις ΗΠΑ στέλνει στην οικογένειά του στο Ελ Σαλβαδόρ 100 δολάρια με Western Union. Η αδελφή του μπορεί να ταξιδεύει ώρες με το λεωφορείο για να φτάσει κάπου που υπάρχει συνεργάτης της Western Union, για να λάβει τελικά 60 δολάρια. Και σαν να μην έφτανε αυτό, έχει και τον φόβο των συμμοριών που καιροφυλακτούν να τη ληστέψουν.

Το 24% του ΑΕΠ της χώρας βασίζεται στα εμβάσματα μεταναστών. Όλη η οικονομία εξαρτάται από αυτά. Σε λίγο καιρό θα παίρνουν τα 99,8 από τα 100. Άμεσα, από την ασφάλεια του σπιτιού τους. Σε δευτερόλεπτα, όχι μετά από ημέρες ή και εβδομάδες που γίνεται μέχρι τώρα. Με ποιο δικαίωμα θέλουν κάποιοι να αποτύχει το εγχείρημα; Με ποιο ηθικό ανάστημα μας καλούν να συνταχθούμε με αυτούς που θέλουν να τους στερήσουν τη δυνατότητα να φτιάξουν τη ζωή τους;

Οι σκεπτικιστές ας εξηγήσουν στους κατοίκους του Ελ Σαλβαδόρ τα πλεονεκτήματα του σημερινού νομισματικού συστήματος. Την ανωτερότητα του δολαρίου. Ας επιχειρήσουν να πείσουν έναν Τούρκο ή έναν Αργεντινό, όταν το εθνικό τους νόμισμα έχει χάσει το 99% της αξίας του σε σχέση με το Bitcoin τα τελευταία 3 με 5 χρόνια. Ας τους μιλήσουν για το ρίσκο να τα χάσουν όλα, όπως ισχυρίζονται με στόμφο η παρουσιάστρια του FOX και ο κεντρικός τραπεζίτης της Αγγλίας.

Οι εξελίξεις τρέχουν, δεν περιμένουν όσους δεν έχουν αντιληφθεί πως το οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων αποτελεί την εξέλιξη του χρήματος. Ξεπερνάνε ακόμα και όσους έχουν ασχοληθεί επιδερμικά με τον χώρο και τα αντιμετωπίζουν όπως κάθε άλλη επένδυση, όχι ως επαναστατική τεχνολογία με μοναδικές δυνατότητες.

Ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ Nayib Bukele αποκάλυψε πριν από λίγες ώρες το νέο ψηφιακό πορτοφόλι για το Bitcoin, ανακοινώνοντας ότι οι χρήστες θα λάβουν 30 δολάρια με τη λήψη του. Το νέο πορτοφόλι ονομάζεται Chivo και θα είναι διαθέσιμο τόσο σε Android όσο και σε iOS. Θα είναι συμβατό με άλλα ψηφιακά πορτοφόλια και θα κυκλοφορήσει σύντομα, με τον νόμο για τα Bitcoin να τίθεται σε ισχύ στις 7 Σεπτεμβρίου. Διευκρίνισε πάλι, πως οι πολίτες θα έχουν την επιλογή να δέχονται δολάρια αν το επιθυμούν, όχι μόνο Βitcoin.

Δεν είναι τόσο απλό τελικά

Σε καμία περίπτωση η υλοποίηση των σχεδίων του προέδρου του Ελ Σαλβαδόρ δεν είναι αυτό που λέμε «ανέμελη βόλτα στο πάρκο». Τα συμφέροντα που μάχεται είναι τεράστια. Η Western Union (WU) είναι ένα μικρό παράδειγμα, αν και αναφερόμαστε σε εταιρεία δισεκατομμυρίων, με παρουσία σε όλο τον κόσμο. Ποιος θα χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες της, όταν θα μπορεί να στέλνει άμεσα χρήματα σε όλο τον κόσμο, μετατρέποντάς τα σε οποιοδήποτε νόμισμα επιθυμεί χωρίς κόστος; Ποιος θα χρησιμοποιεί οποιοδήποτε τραπεζικό ίδρυμα για τα εμβάσματά του, αν η Strike επιτύχει και εξαπλωθεί;

Δεν υπάρχει περίπτωση να μην το πολεμήσουν. Τι μπορούν να κάνουν; Ποιος μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να προσλάβουν 100 ή 200 χάκερ ή όσους χρειαστεί για να τους σαμποτάρουν; Να «επηρεάσουν» την αντιπολίτευση για να εναντιωθεί. Τα κόστος δεν είναι κάτι που απασχολεί το παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα όταν αφορά στην επιβίωσή του. Λεφτά έχουν. Σήμερα. Γι' αυτό θέλουν να διασφαλίσουν πως θα έχουν και αύριο.

Να τα βάψουμε μαύρα λοιπόν; Η ιστορία του ανθρώπινου γένους μάς έχει αποδείξει πως πάντοτε η τεχνολογική πρόοδος έβρισκε τον δρόμο να επικρατήσει. Όχι όμως αμέσως σε όλες τις περιπτώσεις. Οι συνειδητοποιημένοι Bitcoiners γνωρίζουν ότι το Bitcoin και το οικοσύστημα που έχει δημιουργηθεί γύρω του θα αντιμετωπίσει πόλεμο από το ισχυρό κατεστημένο. Πώς το ξέρουν; Επειδή γνωρίζουν τη δύναμή του, τι ανατροπές μπορεί να επιφέρει η εξάπλωσή του. Είναι προετοιμασμένοι και ψυχολογικά έτοιμοι να αντέξουν μια παρατεταμένη εποχή «αρκούδων». Κάποιοι το ελπίζουν κιόλας, επειδή θα τους δοθεί η ευκαιρία να μαζέψουν ακόμα περισσότερα νομίσματα.

Αυτοί που θα απογοητευτούν από τις αντιξοότητες είναι όσοι πίστεψαν πως θα βγουν πλούσιοι μέσα σε λίγες εβδομάδες από την αγορά των κρυπτονομισμάτων. Το έχουμε επαναλάβει άπειρες φορές. Αυτή η αγορά δεν είναι για όλους. Για να βγεις ωφελημένος, ο δρόμος περνάει από τη μάθηση και την υπεύθυνη ενημέρωση. Δεν υπάρχει άλλος. Για να μπεις στο πνεύμα, θέλει χρόνο και μελέτη. Τι σημαίνει αποκέντρωση, πώς καταφέρνει το Bitcoin να είναι ανθεκτικό στη λογοκρισία, ποιος είναι ο λόγος που απέτυχαν όσοι επιχείρησαν να το περιορίσουν ή να το σταματήσουν, γιατί δεν μπορεί να κατασχεθεί από καμία κυβέρνηση. Να πιστέψεις στο όραμα, να έχεις πίστη στη θέληση του ανθρώπου για πρόοδο.

«Το 2001 υιοθετήσαμε το δολάριο προς όφελος των τραπεζών. Σήμερα, υιοθετούμε το Βitcoin προς όφελος των ανθρώπων», ισχυρίζεται ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ. «Τον Σεπτέμβρη όλοι θα πειστούν βλέποντας να ωφελεί τους καταναλωτές, τους εμπόρους, τις μικρές επιχειρήσεις. Όλη τη χώρα».

Αν θα αποδειχθεί αλήθεια, δεν μπορούμε να ξέρουμε. Θα θέλαμε όμως να μας δοθεί η ευκαιρία να μάθουμε. Κάποιοι όμως πολύ ισχυροί εναντιώνονται και αυτό είναι κάτι που θα ήταν ανόητο να παραβλέψουμε. Τι φοβούνται; Πως ο «κύριος Μέλλον» δεν τους περιλαμβάνει στα ανατρεπτικά σχέδιά του και έχουν αρχίσει να συντονίζονται.

Ωστόσο ούτε και γι' αυτούς, παρά τη συντριπτική τους δύναμη, δεν θα είναι «βόλτα στο πάρκο». Το Bitcoin έχει εκατομμύρια φανατικούς υποστηρικτές και πολλές περιοχές σπεύδουν να το αγκαλιάσουν. Όπως για παράδειγμα η πολιτεία του Τέξας, η οποία είναι μεγαλύτερη οικονομία από τη Βραζιλία, τον Καναδά, τη Ρωσία. Θέσπισε πρόσφατα ευνοϊκούς νόμους που αφορούν τα κρυπτονομίσματα, παροτρύνοντας επιχειρήσεις, προσωπικό, miners, να εγκατασταθούν στο έδαφός της.

Η μάχη προβλέπεται συναρπαστική. Πιάστε θέσεις.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους δεν έχουν εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 5,5 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (3,5 ώρες). Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματα σας (2 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v