Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ρελάνς των κρυπτονομισμάτων και τα κρίσιμα τεχνικά όρια

Ανοδική κίνηση και διψήφια κέρδη για Bitcoin και Ethereum. Τα επίπεδα τιμών που αν ξεπεραστούν, μπορεί να δώσουν νέα δυναμική. Η ξαφνική αφύπνιση του Tezos, που έδωσε κέρδη 32% σε μόλις 36 ώρες.

Η ρελάνς των κρυπτονομισμάτων και τα κρίσιμα τεχνικά όρια

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Η αγορά των crypto μετά τη σφοδρή υποχώρηση που προκλήθηκε από τις ανησυχίες περί γενικευμένης πτώσης των χρηματιστηριακών αξιών εξαιτίας των χρεών της Evergrande έχει αρχίσει να ανακάμπτει. Συγκεκριμένα το Bitcoin τις τελευταίες 36 ώρες ανέβηκε 12%, όπως βλέπουμε στο παρακάτω 4ωρο διάγραμμα.

Αυτή την ώρα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο επίπεδο τιμών, κοντά στις 44.000 δολάρια, που αποτελεί μια ισχυρή αντίσταση. Αν το ξεπεράσει, θα απελευθερωθεί στοχεύοντας αρκετά υψηλότερα.

Πιο ισχυρή ανοδική κίνηση παρουσιάζει το δεύτερο σε δημοτικότητα κρυπτονόμισμα, το Ethereum. Και αυτό βρίσκεται σε παρόμοιο σημείο αντίστασης, μετά από ράλι 19%, στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Ακόμα καλύτερη εικόνα εμφανίζουν τα κυριότερα altcoins. Από όλα επιλέγουμε να παρουσιάσουμε το 4ωρο διάγραμμα Tezos, που τις τελευταίες 36 ώρες ανέβηκε 32%. Το συγκεκριμένο project παρουσίασε μια έντονη δυναμική το τελευταίο διάστημα. Πού οφείλεται; Στο ότι επέλεξε να το χρησιμοποιεί η νέα μουσική πλατφόρμα OneOf, η οποία φιλοδοξεί να γίνει η κορυφαία στη διακίνηση μουσικών NFTs. Ένας από τους λόγους που το Tezos προτιμήθηκε έναντι του Ethereum ή άλλων παρόμοιων συστημάτων ήταν τα πολύ μικρά κόστη συναλλαγών.

Από εκεί πήραμε δωρεάν τα NFTs που αναφέραμε χθες, τα οποία πουλιούνται αυτή τη στιγμή ακόμα και εκατοντάδες δολάρια. Η OneOf έχει μπει πολύ δυναμικά, καθώς έχει αποκτήσει δικαιώματα από πολύ γνωστούς καλλιτέχνες, όπως η Whitney Houston και η Doja Cat.

Γιατί χρειάζεται το Bitcoin

Μια ιστορία για τον Μπόμπι Φίσερ, πρώην παγκόσμιο πρωταθλητή στο σκάκι, μας διηγείται ο συγγραφέας και σεναριογράφος Στάθης Βαλούκος: Ο μεγαλύτερος σκακιστής όλων των εποχών με IQ 181 και τον υψηλότερο βαθμό σκακιστικής αξιολόγησης ELO, ever, παγκόσμιος πρωταθλητής και αναγνωρισμένη σκακιστική ιδιοφυία Μπόμπι Φίσερ, έζησε ως κλοσάρ και πέθανε πάμπτωχος στην Ισλανδία, τη μοναδική χώρα που τον δέχθηκε μετά τα απίστευτα συμβάντα που βίωσε, με αφετηρία τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και το αμερικανικό εμπάργκο.

Η μεγάλη περιπέτεια του Φίσερ ξεκίνησε το 1994, όταν έσπασε το αμερικανικό εμπάργκο εναντίον της Γιουγκοσλαβίας και ταξίδεψε στο Βελιγράδι για να παίξει σε σκακιστικό τουρνουά. Η απόφαση του απέφερε απίστευτα σκληρές συνέπειες, εκ μέρους των ΗΠΑ. Του αφαιρέθηκε η αμερικανική υπηκοότητα, δημεύθηκε και πλειστηριάστηκε η περιουσία και οι τραπεζικές του καταθέσεις και του αφαιρέθηκε το αμερικανικό διαβατήριο, με αποτέλεσμα να γίνει «άνθρωπος χωρίς πατρίδα».

Για όλα αυτά «καταράστηκε» κι απαρνήθηκε την πατρίδα του, τις ΗΠΑ. Τη χώρα που δόξασε στη «μονομαχία του αιώνα» με τον τότε παγκόσμιο πρωταθλητή, Σοβιετικό Μπορίς Σπάσκι. Στη συνέχεια εξαφανίστηκε από το σκακιστικό προσκήνιο, ζώντας στο Βελιγράδι ή αλλού στη Γιουγκοσλαβία.

Επανεμφανίστηκε στις διεθνείς ειδήσεις στις 13 Ιουλίου 2004. Στο διεθνές αεροδρόμιο του Τόκυο, σε ταξίδι του ως προσκεκλημένος του προέδρου της Ιαπωνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας, διαπιστώθηκε από τις αρχές του αεροδρομίου ότι σε βάρος του Αμερικανού με το «ληγμένο» διαβατήριο είχε εκδοθεί πριν δεκατρία χρόνια διεθνές ένταλμα σύλληψης, για παραβίαση της αμερικανικής νομοθεσίας.

Ο Φίσερ πέρασε τους επόμενους εννέα μήνες φυλακισμένος στην Ιαπωνία, χτυπήθηκε κι έχασε τα μπροστινά δόντια σε επεισόδιο «αντίστασης κατά της αρχής» και κρατήθηκε σε ιαπωνικές φυλακές. Η Ουάσιγκτον επέμεινε στην έκδοση παρά τη διεθνή κατακραυγή, τις εκκλήσεις της σκακιστικής κοινότητας και την επιστολή του μεγάλου Σπάσκι προς τον Αμερικανό πρόεδρο να επέμβει. Εντέλει το Κοινοβούλιο της Ισλανδίας, της χώρας όπου ο Φίσερ επέλεξε να δώσει τον «αγώνα του αιώνα» εναντίον του Σπάσκι, το 1972, αποφάσισε να του χορηγήσει πολιτικό άσυλο, αυτό ακριβώς που χρειαζόταν ο Ιάπωνας πρωθυπουργός για να πετάξει από επάνω του την καυτή πατάτα με το όνομα Φίσερ.

Οι τελευταίες φωτογραφίες του στο Ρέικιαβικ, με μακριά λευκή γενειάδα, φτωχικά κι ατημέλητα ρούχα, ματιά κλοσάρ και σημάδια ταλαιπωρίας στο πρόσωπό του, έκαναν τον γύρο του κόσμου σκορπίζοντας ανατριχίλες αποστροφής κι απογοήτευσης για τη διεθνή πολιτική σκηνή. Η ιδιοφυία της Πασαντίνα, έχοντας χάσει τα πάντα, έζησε ως μισάνθρωπος σε απόλυτη απομόνωση για 2-3 χρόνια ακόμα και πέθανε πάμπτωχος σε νοσοκομείο του Ρέικιαβικ.

Τι σχέση έχει η ιστορία του Μπόμπι Φίσερ με το Bitcoin; Το σημείο όπου οι αμερικανικές αρχές δήμευσαν την περιουσία και τις τραπεζικές του καταθέσεις. Αν ήταν σε Bitcoin, δεν θα μπορούσαν να του κάνουν τίποτα. Το Bitcoin είναι το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο που οι αρχές όχι μόνο δεν μπορούν να κατασχέσουν αλλά ούτε και να παρεμποδίσουν τη διακίνησή του.

Και τι μας νοιάζει εμάς; θα πείτε. Εμείς είμαστε νομοταγείς, δεν προκαλούμε και σκοπεύουμε να ζήσουμε μια ήσυχη ζωή. Ναι, αλλά αν μπορεί μια κυβέρνηση χωρίς ενδοιασμό να εξοντώσει οικονομικά έναν άνθρωπο- σύμβολο του έθνους, πόσο σίγουροι είστε πως δεν θα βάλει αύριο στο μάτι εσάς; Απίθανο; Όσο και το ότι πριν από  λίγο καιρό έπρεπε να στείλουμε sms για να πετάξουμε τα σκουπίδια στον κάδο της γειτονιάς μας.  Ή να κουρευτούν οι καταθέσεις κατοίκων της ΕΕ, όπως έγινε στην Κύπρο.

Για την ιστορία, ο κορυφαίος σκακιστής όλων των εποχών Garry Kasparov συγκαταλέγεται στους φανατικούς φίλους του Bitcoin. Όπως έχει αναφέρει σε συνεντεύξεις του, αυτό που τον προσέλκυσε στο Bitcoin είναι το μαγικό νούμερο 21 εκατομμύρια. Θεωρεί πως τα μαθηματικά τον προστατεύουν. Οι κυβερνήσεις μπορούν να τυπώσουν ανεξέλεγκτα όσα τρισεκατομμύρια δολάρια θέλουν. Δολάρια, ευρώ, ρούβλια. Όχι όμως Bitcoin.

Άλλη μια ιστορία

Μια που περάσαμε στις ιστορίες, ας δούμε μια ακόμα. «Το 2020 το Bitcoin θα καταναλώσει περισσότερη ενέργεια από ό,τι όλος ο υπόλοιπος κόσμος». Ποιος το είχε ισχυριστεί αυτό; Το World Economic Forum. Τι πόλεμο έχει δεχτεί όλα αυτά τα χρόνια το Bitcoin, από άσχετους ή συκοφάντες (χωρίς να αποκλείεται κάποιος να διαθέτει και τις δύο ιδιότητες) είναι πραγματικά απίστευτο. Κι όμως, βρίσκεται ακόμα εδώ. Ζωντανό και αναπτύσσεται με ρυθμό που δεν συναντάμε σε οποιαδήποτε τεχνολογία στο παρελθόν. Κι αυτό δεν αποτελεί εκτίμηση. Βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία, όχι μυθεύματα.

Ένα άλλο αφήγημα των αρνητών του Bitcoin είναι πως το αντιμετωπίζουν ως τζόγο. Αν θεωρείτε το Bitcoin τζόγο, τότε θα μπορείτε να βρείτε στην ιστορία εκατομμύρια τζογαδόρους να παθιάζονται υπέρ του 25 κόκκινο στη ρουλέτα ή του 12 στο Joker. Αν το θεωρείτε απλή επένδυση, τότε θα βρείτε φανατικούς των μετοχών της Nike να τσακώνονται με εκείνους της Adidas ή της Πειραιώς με του Μυτιληναίoυ. Αν δεν βρείτε, προβληματιστείτε γιατί υπάρχουν ορειβάτες που στην κορυφή επιλέγουν να βγάλουν το HODL. Τη λέξη που εννοεί μακροχρόνια διακράτηση, στην αργκό των crypto.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα αναβαθμισμένα σεμινάρια ξανάρχισαν. Διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους δεν έχουν εμπειρία από την αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 6 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (4 ώρες). Αναφερόμαστε επίσης στο Ethereum και στα NFTs.

Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματα σας (2 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους κάνουν το σεμινάριο και αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v