Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκοτσέζικο ντους για Βitcoin: Η Κίνα το απαγορεύει, το Twitter το επιτρέπει!

Σκληρά μέτρα κατά του κρυπτονομίσματος ανακοίνωσε το Πεκίνο, οδηγώντας σε βαριές απώλειες τα κρυπτονομίσματα. Η κίνηση του Twitter να ξεκινήσει τη λειτουργία «Tips» για μεταφορές μικροποσών σε Βitcoin.

Σκοτσέζικο ντους για Βitcoin: Η Κίνα το απαγορεύει, το Twitter το επιτρέπει!

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Οι κινεζικές αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα λεπτομέρειες, διευκρινίζοντας τη στάση τους ως προς τα κρυπτονομίσματα. Από ό,τι αναφέρουν, οι διαφημιστικές εκστρατείες για τα crypto έχουν αυξηθεί, διαταράσσοντας την οικονομική και χρηματοοικονομική τάξη, ενθαρρύνοντας παράνομες δραστηριότητες. Για να αποτρέψουν αυτούς τους κινδύνους, απαγορεύουν τις συναλλαγές με αυτά.

Στο site της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας αναφέρεται πως όλα τα κρυπτονομίσματα, συμπεριλαμβανομένου του Bitcoin και του Tether, δεν υπόκεινται στο ίδιο νομικό καθεστώς με το νόμιμο νόμισμα της Κίνας και γι' αυτό δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν στην αγορά. Όλες οι συναλλαγές που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών που παρέχονται από υπεράκτια ανταλλακτήρια σε κατοίκους εσωτερικού, καθίστανται παράνομες οικονομικές δραστηριότητες, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Από ό,τι ισχυρίζεται το πρακτορείο, πρόκειται για το ισχυρότερο σήμα μέχρι τώρα. Κάτι που αναδεικνύει την αποφασιστικότητά των κινεζικών αρχών να εναντιωθούν στον κλάδο. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας απαγόρευσε σε τράπεζες και ιδρύματα πληρωμών όπως το Ant Group (θυγατρική της Alibaba) να παρέχουν υπηρεσίες που σχετίζονται με ψηφιακά νομίσματα. Συγχρόνως, η εθνική υπηρεσία οικονομικού σχεδιασμού δήλωσε ότι είναι επείγον καθήκον για την Κίνα να ξεριζώσει την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων, καθώς αποτελεί κρίσιμο σημείο, προκειμένου να επιτευχθούν οι περιβαλλοντικοί στόχοι που έχουν τεθεί. Βέβαια όλα αυτά δεν είναι καινούργια. Υπήρχαν και πριν, απλά μας τα επαναλάβανε.

Όπως είναι φυσικό, τα νέα προκάλεσαν πτώση της τιμής του Bitcoin. Όπως βλέπουμε στο 4ωρο διάγραμμα, η τιμή του Bitcoin έχασε τη μάχη στο κρίσιμο σημείο που είχαμε υποδείξει χθες. Αυτή την ώρα διαπραγματεύεται στις 41.100 δολάρια.

Τα νέα από το Twitter

Πριν ελάχιστα χρόνια, η βασική ερώτηση για όποιον είχε μάθει για την ύπαρξη των κρυπτονομισμάτων και ήθελε να ασχοληθεί, ήταν πως θα μπορούσε να τα αποκτήσει. Και τώρα ισχύει σε μεγάλο βαθμό, αλλά όσο πιο πίσω πάμε στον χρόνο τόσο πιο δύσκολο ήταν. Δεν ήξερες ούτε πού να απευθυνθείς. Οι πηγές ενημέρωσης ήταν ελάχιστες και συχνά αναξιόπιστες.

Σταδιακά τα πράγματα άλλαξαν. Πλέον υπάρχουν εξειδικευμένες στήλες σε mainstream οικονομικά μέσα ενημέρωσης, σεμινάρια, βιβλία, περιεχόμενο στο YouTube. Όσο πάει, γίνεται και πιο εύκολο. Σήμερα μόνο αν δεν επιθυμείς να ενημερωθείς, μένεις στην άγνοια.

Ανάλογη πορεία σημειώνεται στην ευκολία πρόσβασης. Ακόμα και οι χρηματιστηριακές έχουν αρχίσει να προσφέρουν πρόσβαση σε αγορές κρυπτονομισμάτων. Όχι οι παραδοσιακού τύπου, αλλά οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Όπως ανακοινώθηκε προχθές για παράδειγμα, η Robinhood λανσάρει ηλεκτρονικά πορτοφόλια, όπου θα μπορείς να κάνεις αγοραπωλησίες κρυπτονομισμάτων.

Στα συστήματα πληρωμών έχει προηγηθεί η PayPal, ενώ αναμένονται να ακολουθήσουν οι Visa και Mastercard, σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις τους. Οι πρώτες αμερικανικές τράπεζες έχουν αρχίσει να προσφέρουν υπηρεσίες θεματοφυλακής για όλους, ενώ οι μεγάλες ήδη παρέχουν αυτή τη δυνατότητα στους πιο εύπορους πελάτες τους.

Πρόσφατα, είχαμε την περίπτωση του Ελ Σαλβαδόρ, όπου εδώ και λίγες εβδομάδες αποτελεί επίσημο νόμισμα της χώρας. Οι πολίτες μπορούν να κάνουν πληρωμές σε Bitcoin με την κυβερνητική εφαρμογή Chivo και να τα μετατρέπουν άμεσα, εύκολα, χωρίς κόστος, σε δολάρια.

Το παιχνίδι αλλάζει

Εκεί όμως που ανεβαίνει σε άλλο επίπεδο η πρόσβαση σε πληρωμές Bitcoin είναι στο Twitter, που χρησιμοποιούν πάνω από 200 εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο. Όπως είχαμε αναφέρει στην αρχή του μήνα, η Twitter εργαζόταν στην υλοποίηση ενός σχεδίου, με το οποίο θα μπορούν να στέλνονται μικροπληρωμές σε άλλους χρήστες.

Πράγματι, ήρθε η ώρα της αλήθειας. Σήμερα θα ξεκινήσει η εφαρμογή «Tips». Θα κυκλοφορήσει στο λειτουργικό iOS του Twitter, ενώ αναμένεται να επεκταθεί και στα συστήματα Android σύντομα. Η ανακοίνωση της εταιρείας δεν ανέφερε εάν ή πότε θα υπάρχει αυτή η δυνατότητα στο web. Η γνωστή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης αναμένεται να προσθέσει λειτουργίες επαλήθευσης για NFTs, κάτι που αναδεικνύει την ανερχόμενη δημοφιλία τους.

Η εφαρμογή Tips θα χρησιμοποιήσει την τεχνολογία Lightning Network, καθώς η ομάδα ανάπτυξης την επέλεξε για τα χαμηλότερα τέλη συναλλαγών της και την άμεση μεταφορά εμβασμάτων. Την Tips θα μπορούν να την χρησιμοποιούν όσοι είναι πάνω από 18 χρονών μέσω της εφαρμογής Strike (την ίδια που χρησιμοποιεί το Ελ Σαλβαδόρ). Οι χρήστες του Twitter θα μπορούν να στέλνουν Bitcoin εκτός από άλλους χρήστες του δικτύου και σε χρήστες της Strike.

Η χρησιμότητα

Τι ακριβώς θα κάνει αυτή η εφαρμογή; Θα επιτρέπει στους χρήστες να στέλνουν μικρές ποσότητες Bitcoin ο ένας στον άλλο. Αν για παράδειγμα συμφωνείτε με το tweet κάποιου, θα μπορείτε να αποδείξετε έμπρακτα την επιδοκιμασία σας στέλνοντας μερικά satoshi, αντί για ένα απλό like, αντί για χειροκρότημα. Επίσης αν δείτε κάτι που θα θέλετε να υποστηρίξετε οικονομικά, όπως μια φιλανθρωπική οργάνωση ή το αγαπημένο σας μουσικό συγκρότημα.

Επίσης θα μπορείτε να στείλετε λίγα χρήματα σε κάποιο φίλο σας που είναι και αυτός χρήστης στο Twitter. Δεν θα χρειαστεί να συνδεθείτε ούτε με το e-banking, ούτε με κάποια κάρτα ή το PayPal. Η πληρωμή θα διεκπεραιωθεί κατευθείαν. Εύκολα, απλά, άμεσα.

Μια άλλη δυνατότητα αφορά καθαρά επιχειρηματικές δραστηριότητες, όπως την πρόσβαση σε δημοσιεύσεις. Αντί να πληρώνετε ετήσια ή μηνιαία συνδρομή, θα έχετε τη δυνατότητα να λαμβάνετε μόνο τα συγκεκριμένα κείμενα ή βίντεο που σας ενδιαφέρουν.

Με αυτή τη δυνατότητα διευκολύνεται η δημιουργία εσόδων για ανθρώπους σε μέρη όπου δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε ανεπτυγμένο τραπεζικό σύστημα και ηλεκτρονικές πληρωμές. Πλέον όμως θα μπορούν να λαμβάνουν Bitcoin.

Τι κερδίζει το Twitter από αυτή την εφαρμογή; Σύμφωνα με την εταιρεία, δεν θα λαμβάνουν κάποιο ποσοστό από τα χρήματα που θα διακινούνται στην πλατφόρμα της. Ωστόσο θα γίνει πολύ πιο ενδιαφέρον και διαδραστικό το μέσο.

Η διαφορά με το παραδοσιακό σύστημα πληρωμών

Όπως δήλωσε ο Jack Mallers, Διευθύνων Σύμβουλος της Strike, το Bitcoin είναι το μοναδικό παγκόσμιο νομισματικό δίκτυο που μπορεί να πραγματοποιεί ηλεκτρονικές πληρωμές 24 ώρες το 24ωρο, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, σε δευτερόλεπτα, σχεδόν δωρεάν, ανεμπόδιστα. Για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία, όσο μακριά και να βρίσκεται ο παραλήπτης. Αν συνδυαστούν αυτές οι δυνατότητες με το παγκόσμιο δίκτυο του Twitter, δημιουργείται μια τεράστια ανατροπή στο διεθνές σύστημα πληρωμών.

Είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε πως με τη Strike, δεν χρειάζεται να στέλνεις ή να παραλαμβάνεις Bitcoin. Δεν χρειάζεται να πιστεύεις στο Bitcoin ή να επενδύεις πάνω του. Η Strike χρησιμοποιεί ως «όχημα» την υποδομή του Bitcoin δικτύου, για να μεταφέρει αξία. Μπορείς να στείλεις δολάρια από τις ΗΠΑ, να επιβιβαστούν στο «όχημα» και να προσγειωθούν σε ελάχιστα δευτερόλεπτα ως ευρώ στην Ελλάδα.

Όλα αυτά, με την εκκαθάριση να πραγματοποιείται άμεσα. Όχι μετά από ημέρες ή εβδομάδες, όπως γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο μεταφοράς χρημάτων. Όμως δεν είναι μόνο αυτή η τεράστια διαφορά, το μεγάλο τεχνολογικό πλεονέκτημα του Bitcoin. Είναι και η προστασία των συναλλαγών, η ελευθερία που προσφέρει.

Με το Bitcoin, ο ένας στέλνει στον άλλον απευθείας. Τα χρήματα πάνε από το ένα πορτοφόλι στο άλλο. Είτε βρίσκονται οι συναλλασσόμενοι δίπλα είτε στην άλλη άκρη του κόσμου. Δεν τους ελέγχει κανείς, δεν τους εμποδίζει κανείς, δεν καταγράφεται το όνομά τους πουθενά. Όταν στέλνουμε χρήματα μέσω e-banking, η τράπεζα μας ειδοποιεί ότι «εγκρίθηκε» η συναλλαγή. Στην ίδια ενέργεια, το Bitcoin πορτοφόλι μάς ειδοποιεί πως «επιβεβαιώθηκε». Η πράξη είναι η ίδια, αλλά η διαδικασία εντελώς διαφορετική. Η απόσταση μεταξύ τους είναι όση διαφορά έχει η έννοια της εξάρτησης με αυτή της ελευθερίας.

Όποιος τάσσεται εναντίον αυτής της επιλογής, τάσσεται ταυτόχρονα εναντίον της ελευθερίας. Των περιορισμών των ατομικών του δικαιωμάτων. Όπως και να έχει, ό,τι και να κάνει η κινεζική ή οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση, αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να ελέγξει, να περιορίσει, να αλλάξει. Γι' αυτό το πολεμάνε, αλλά και γι' αυτό τον λόγο ακριβώς αποτυγχάνουν.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα αναβαθμισμένα σεμινάρια ξανάρχισαν. Διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους δεν έχουν εμπειρία από την αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 6 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (4 ώρες). Αναφερόμαστε επίσης στο Ethereum και τα NFTs.

Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματα σας (2 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους κάνουν το σεμινάριο και αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v