Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bitcoin: Το δημοψήφισμα στην Ελβετία και η σύγκριση με τον χρυσό

Η «crypto valley» της Ελβετίας και η εκστρατεία για δημοψήφισμα αποδοχής του Bitcoin. Γιατί κορυφαίοι επενδυτές στρέφονται υπέρ του κρυπτονομίσματος και το παρομοιάζουν με τον χρυσό τη δεκαετία του '70.

Bitcoin: Το δημοψήφισμα στην Ελβετία και η σύγκριση με τον χρυσό

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Με ένα tweet, ο ελβετικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός 2B4CH, που βοηθάει ιδιωτικούς και κυβερνητικούς φορείς στην αντιμετώπιση κοινωνικών και πολιτικών επιπτώσεων του Bitcoin, ξεκίνησε μια εκστρατεία συλλογής υπογραφών. Σκοπός τους; Να διεξαχθεί ένα δημοψήφισμα με το οποίο να εγκριθεί η ένταξη του Bitcoin στο Ομοσπονδιακό Σύνταγμα της Ελβετίας

Η Ελβετία διαθέτει ειδικό βάρος, όχι μόνο επειδή είναι παραδοσιακά ένας από τους κυριότερους τραπεζικούς παίκτες στην παγκόσμια αγορά, αλλά και επειδή θεωρείται από καιρό ως μία από τις πιο φιλικές προς τα κρυπτονομίσματα χώρες. Σύμφωνα με τον 2B4CH, υπάρχουν τουλάχιστον 100.000 οπαδοί του Βitcoin και των κρυπτονομισμάτων στην Ελβετία. Ικανός αριθμός για να δοθεί ώθηση στην τελική έγκριση του δημοψηφίσματος.

Ενδεικτικά, το καντόνι Zug έχει χαρακτηριστεί ως «crypto valley», καθώς φιλοξενεί πολλές εταιρείες που σχετίζονται με τον κλάδο του blockchain και τα κρυπτονομίσματα. Ενδεικτικό είναι πως εδώ και λίγους μήνες οι κάτοικοι του καντονιού μπορούν να πληρώνουν τους φόρους τους χρησιμοποιώντας Bitcoin και Ethereum.

Οι αρχές της περιοχής προσφέρουν χαμηλούς εταιρικούς φόρους και δεχόμενες πληρωμές σε Bitcoin, φιλοδοξούν να γίνουν ακόμα πιο ελκυστικός προορισμός για τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Η διαδικασία πληρωμής φόρων είναι απλή. Οι κάτοικοι πρέπει να σαρώσουν έναν κωδικό QR και να πληρώσουν από ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι. Το ανώτατο όριο για τέτοιες πληρωμές είναι 100.000 ελβετικά φράγκα. Η εφορία συνεργάζεται με την Bitcoin Suisse, για να μετατρέπονται τα έσοδά τους από τα κρυπτονομίσματα σε Ελβετικά Φράγκα.

Κορυφαίοι επενδυτές υπέρ του Bitcoin

Ο Barry Sternlicht είναι Αμερικανός δισεκατομμυριούχος, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Starwood Capital Group, ενός επενδυτικού κεφαλαίου με περιουσιακά στοιχεία άνω των 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων υπό διαχείριση. Από ό,τι ισχυρίστηκε χθες στο CNBC, «ο χρυσός είναι κάπως άχρηστος (kind of worthless). Ο λόγος που κατέχω Βitcoin είναι επειδή η αμερικανική κυβέρνηση αλλά και κάθε κυβέρνηση στο δυτικό ημισφαίριο συνεχίζουν να τυπώνουν χρήματα χωρίς τέλος. Αντίθετα, το Bitcoin διαθέτει πεπερασμένη ποσότητα και έχει το πλεονέκτημα πως διαπραγματεύεται παγκοσμίως»» 

Σύμφωνα με τον Sternlicht, τα τεράστια ποσά που μοιράστηκαν το τελευταίο διάστημα έχουν αλλάξει θεμελιωδώς την οικονομία. Μέρος των μετοχών δεν είναι τίποτε άλλο από μια ολοκληρωμένη κερδοσκοπική φούσκα, η οποία του θυμίζει τον Nasdaq το 2000 και το 2001, λίγο πριν σκάσει η φούσκα των dot-com.

Στο ίδιο κανάλι, όταν ρωτήθηκε ο Rick Rieder, επικεφαλής του τμήματος σταθερού εισοδήματος της BlackRock, του μεγαλύτερου διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, αν πιστεύει πως το Bitcoin είναι ένας ανθεκτικός μηχανισμός που θα μπορούσε να πάρει τη θέση του χρυσού, απάντησε κατηγορηματικά «ναι, επειδή είναι πολύ πιο λειτουργικό. Μπορείς να το μεταφέρεις πολύ πιο εύκολα από μια ράβδο χρυσού».

Ακόμα πιο ένθερμη υποστήριξη στο Bitcoin είχαμε από μια πρόσφατη παρουσίαση της Deutsche Bank, από την αναλύτρια της τράπεζας Marion Laboure. Ισχυρίζεται πως η ανάπτυξη των ψηφιακών νομισμάτων θα διαμορφώσει το μέλλον των πληρωμών. «Οι άνθρωποι πάντα αναζητούσαν περιουσιακά στοιχεία που δεν ελέγχονταν από τις κυβερνήσεις. Ο χρυσός είχε αυτόν τον ρόλο για αιώνες. Και ναι, θα μπορούσα δυνητικά να δω το Bitcoin να γίνεται ο ψηφιακός χρυσός του 21ου αιώνα».

Bitcoin VS Χρυσός

Φυσικά οι πιο πάνω διάσημοι διαχειριστές κεφαλαίων δεν είναι οι μόνοι που ισχυρίζονται πως το Bitcoin αποτελεί μια εξελιγμένη μορφή του χρυσού ή πρόκειται για ένα αναδυόμενο «ψηφιακό χρυσό». Έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές στο θέμα.

Ωστόσο, αν πιστεύουμε πως υπάρχει η πιθανότητα να έχουν δίκιο, τότε δεν μπορεί παρά να μας έρθει στο μυαλό η σκέψη του θρυλικού Paul Tudor Jones, που έχει ισχυριστεί πως το Bitcoin τού θυμίζει τον ρόλο που έπαιξε ο χρυσός στη δεκαετία του 1970. «Η καλύτερη στρατηγική μεγιστοποίησης κέρδους είναι να κατέχεις το γρηγορότερο άλογο. Αν είμαι αναγκασμένος να προβλέψω ένα, στοιχηματίζω ότι θα είναι Bitcoin», έχει δηλώσει χαρακτηριστικά.

Αν, επαναλαμβάνουμε, ΑΝ, έχουν δίκιο όλοι αυτοί, τότε το μοναδικό γράφημα που αξίζει να κοιτάμε είναι το παρακάτω. Γιατί; Επειδή συγκρίνει την πορεία της τιμής του Bitcoin με την πορεία του χρυσού τη δεκαετία του 1970. Η μέχρι σήμερα ομοιότητα δεν μπορεί να μην εντυπωσιάζει. Αν πράγματι συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο, τότε η κεφαλαιοποίηση του Bitcoin θα φτάσει τα 5 τρισεκατομμύρια δολάρια ή 250.000 το ένα.

Σε πολλούς σίγουρα ακούγεται υπερβολικό. Κάτι άυλο, που φαινομενικά δεν στηρίζεται από τίποτα και ξεκίνησε από το μηδέν πριν 12 χρόνια, να πάρει τη θέση του χρυσού! Κατ' αρχάς υποστηρίζεται από κάτι πολύ πιο ισχυρό, αν και διαφορετικό από αυτό που έχουμε συνηθίσει όσον αφορά στα νομίσματα: τα μαθηματικά και τις αρχές της θερμοδυναμικής.

Γι' αυτό πολλοί βλέπουν το Bitcoin ως προστασία από τον πληθωρισμό. Επειδή ο μέγιστος αριθμός νομισμάτων που θα υπάρξει ποτέ είναι κάτι λιγότερο από 21 εκατομμύρια. Αποκλείεται να φτιαχτούν παραπάνω. Μας το διασφαλίζουν οι αναλλοίωτες αρχές των μαθηματικών.

Στα κρατικά νομίσματα, οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις (δηλαδή οι άνθρωποι) ελέγχουν την προσφερόμενη ποσότητα. Γι' αυτό και την αυξάνουν σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Ο πειρασμός της «εκτύπωσης» έχει αποδειχθεί ανίκητος ιστορικά. Είναι απλά θέμα χρόνου να υποκύψουν οι κυβερνώντες.

Στο παρακάτω διάγραμμα βλέπουμε τον ισολογισμό της ΕΚΤ, ο οποίος αυξήθηκε με ακόμα 25,1 δισ. ευρώ και έφτασε σε νέο ιστορικό υψηλό, στα 8,314,3 δισ. δυρώ. Το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ ισούται πλέον με το 77% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης έναντι του 37% της FED, του 38% της Τράπεζας της Αγγλίας και του 133% της Ιαπωνικής Κεντρικής Τράπεζας. Δεν σταματάνε σε τίποτα!

Η ποσοτική χαλάρωση, σε όποια μορφή κι αν εφαρμόζεται από τις κεντρικές τράπεζες, αποτελεί μονόδρομο. Οι ισολογισμοί της κεντρικής τράπεζας συνεχώς θα αυξάνονται. Ποτέ δεν πρόκειται να μειωθούν. Ως απόδειξη έχουμε την απόπειρα της FED για μείωση του ισολογισμού τον Δεκέμβριο του 2018. Έληξε απότομα, μετά τον πανικό που επικράτησε στη χρηματιστηριακή αγορά.

Τελικές σκέψεις

Ενδεικτικό της διάβρωσης της αγοραστικής δύναμης των κρατικών νομισμάτων σε σχέση με τα Bitcoin και Ethereum είναι το παρακάτω: αν το πρώτο επίδομα των 1.200 δολαρίων λόγω του λοκντάουν, οι Αμερικανοί το είχαν μετατρέψει σε Bitcoin, σήμερα θα άξιζε πάνω από 10.000 δολάρια. Αντίστοιχα, όποιος Έλληνας είχε λάβει το επίδομα των 800 ευρώ του περσινού Μαΐου και το είχε μετατρέψει σε Ethereum, θα είχε σήμερα νομίσματα αξίας 13.000 ευρώ.

Ωστόσο δεν είναι μόνο αυτοί οι λόγοι που δικαιολογημένα κάποιος μπορεί να είναι αισιόδοξος για το μέλλον της αξίας των κρυπτονομισμάτων. Αυτή την περίοδο υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία αξίας 70-80 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στην κατοχή των Αμερικανών «baby boomers». Όλος αυτός ο πλούτος νομοτελειακά θα μεταβιβαστεί στις νεότερες γενιές. Υπολογίζεται πως 2 με 3 τρισεκατομμύρια θα περνάνε ετησίως, τα επόμενα χρόνια. Κάτι αντίστοιχο θα συμβεί σε όλες τις χώρες.

Πόσο πιθανό είναι να αφήσουν οι νεότεροι όλο αυτό το κεφάλαιο σε χρυσό ή μετοχές; Εκεί που τα είχαν παραδοσιακά οι παππούδες ή γονείς τους; Μήπως θα μεταφέρουν ένα μεγάλο μέρος στα κρυπτονομίσματα, εκεί όπου αισθάνονται πιο οικεία;

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα αναβαθμισμένα σεμινάρια ξανάρχισαν. Διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 7 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (4 ώρες). Αναφερόμαστε επίσης στο Ethereum και στα NFTs.

Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματα σας (3 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο Bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους κάνουν το σεμινάριο και αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v