Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η μυθική διάσταση του Bitcoin και η σύγκριση με τον χρυσό

Τι άλλο χρειάζεται κανείς για να πειστεί πως το «έξυπνο» χρήμα μετατοπίζεται από τον φυσικό χρυσό προς τον ψηφιακό, σχολιάζει ο διαχειριστής κεφαλαίων Tudor Jones, που προτιμά το φυσικό Bitcoin έναντι του ETF. Το ορόσημο των 63.000 δολ.

Η μυθική διάσταση του Bitcoin και η σύγκριση με τον χρυσό

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Δεν είναι όλες οι τράπεζες θετικά προσκείμενες στο Bitcoin, όπως η Bank of America που παρουσιάσαμε την προηγούμενη Κυριακή. Λογικό. Πώς θα μπορούσαν άλλωστε; Η ελβετική UBS στην τελευταία της έκθεση στέκεται με σκεπτικισμό έναντι των κρυπτονομισμάτων ως επενδυτική διέξοδο, όχι όμως και ενάντια στην τεχνολογία του blockchain.

Οι αναλυτές της UBS θεωρούν πως τα κρυπτονομίσματα είναι απλώς η επιφάνεια ενός βαθύτερου ωκεανού. Το blockchain όπου βασίζονται όλα τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία είναι μία εφαρμογή που προκύπτει από την τεχνολογία κατανεμημένης λογιστικής (DLT). Τα κατανεμημένα λογιστικά βιβλία είναι αποκεντρωμένες βάσεις δεδομένων που χρησιμοποιούν διάφορες τεχνολογίες για να κάνουν τις συναλλαγές πιο αποτελεσματικές, ασφαλείς και διαφανείς.

Η DLT ανοίγει την πόρτα σε συμβόλαια που ενεργοποιούν αυτόματα πληρωμές βάσει συγκεκριμένων συνθηκών και μπορεί να επιταχύνει τη μείωση του κόστους υπηρεσιών, όπως ο διακανονισμός και η διαχείριση εξασφαλίσεων. Εφαρμογές σε άλλους τομείς είναι επίσης δυνατές, όπως η ανωνυμοποίηση ιατρικού ιστορικού στην υγειονομική περίθαλψη, πληροφορίες ιστορικού προϊόντων για καταναλωτικά και πολυτελή αγαθά και κατοχύρωση πνευματικής ιδιοκτησίας. Η διαταραχή που θα προέρθει από το DLT δεν θα είναι επομένως μόνο στον κλάδο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, αλλά σε μεγάλο μέρος της οικονομίας και στην ιδιωτική μας ζωή.

Οι αναλυτές της τράπεζας δεν πιστεύουν πως τα κρυπτονομίσματα έχουν θέση στα χαρτοφυλάκια των επενδυτών από στρατηγικής άποψης. Παραδέχονται όμως ότι τα κυριότερα cryptos αυξήθηκαν μαζικά από τον Σεπτέμβριο του 2020 μέχρι τον Μάρτιο του 2021, κάνοντας την άνοδο 20% στις παγκόσμιες αγορές μετοχών της ίδιας περιόδου να φαίνεται μικρή.

Εκτιμούν ότι είναι δύσκολο να υπάρξει επαρκής εμπιστοσύνη όσο αφορά στα πλαίσια αποτίμησης.

Αντιλαμβάνονται πως θα υπάρξουν κανονιστικοί, νομικοί και τεχνολογικοί κίνδυνοι. Επίσης ότι για πολλά κρυπτονομίσματα το περιβαλλοντικό αποτύπωμα είναι αρνητικό.

Συμπερασματικά, θεωρούν πως τα κρυπτονομίσματα είναι μια άκρως κερδοσκοπική επένδυση, μόνο για επενδυτές με υψηλή ανεκτικότητα στον κίνδυνο, που έλκονται από την υψηλή αστάθεια και τις μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών. Προειδοποιούν μάλιστα πως μπορεί να υπάρξει πιθανή μόνιμη απώλεια πλούτου (Δείτε τη μελέτη στη στήλη "Συνοδευτικό Υλικό).

Σύγκριση Χρυσού με Bitcoin

Ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα που ενισχύει την άποψη τους, είναι στην σελίδα 40 της έκθεσης, του κεφαλαίου όπου συγκρίνουν το Bitcoin με τον χρυσό. Όπως αναφέρεται, ο χρυσός και το Bitcoin είναι λειτουργικά διακριτά και δεν εξυπηρετούν τον ίδιο επενδυτικό σκοπό. Συμπεριφέρονται επίσης διαφορετικά σε ένα πλαίσιο χαρτοφυλακίου - δηλαδή, έχουν διαφορετικά προφίλ μεταβλητότητας και είναι σε γενικές γραμμές ασύνδετα.

Μεταξύ 2016 και 2021, η προσθήκη Bitcoin σε ένα χαρτοφυλάκιο παρείχε υψηλότερες αποδόσεις αλλά πολύ μεγαλύτερη αστάθεια, η οποία δεν ταιριάζει σε όλους τους επενδυτές. Από ότι ισχυρίζονται, βάση των δικών τους υπολογισμών, η προσθήκη Bitcoin σε ένα χαρτοφυλάκιο δεν παρέχει κανένα όφελος διαφοροποίησης. Αντίθετα, η προσθήκη χρυσού μείωσε τη μεταβλητότητα και βελτίωσε τις προσαρμοσμένες στον κίνδυνο αποδόσεις.

Για να είναι το Bitcoin ένα κατάλληλο μέσο διαφύλαξης αξίας, πρέπει να πληροί τρία χαρακτηριστικά: ρευστότητα, καθολική αποδοχή και ουσιαστική εφαρμογή στον πραγματικό κόσμο. Επί του παρόντος, το Bitcoin δεν διαθέτει πλήρως κανένα από αυτά. Αν το Bitcoin καταφέρει ή όχι να φτάσει να πληροί τα παραπάνω χαρακτηριστικά, το θεωρούμε πολύ απίθανο, ισχυρίζονται οι συγγραφείς της έρευνας.

Ο αντίλογος

Δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε αυτό το απόσπασμα χωρίς αντίλογο. Ο οποίος δεν προέρχεται από εμάς, αλλά από τον Paul Tudor Jones. Ο θρυλικός διαχειριστής κεφαλαίων σε μια πρόσφατη συνέντευξη του στο CNBC ισχυρίστηκε πως το Bitcoin αποτελεί ένα εξαιρετικό επενδυτικό όχημα αντιστάθμισης του πληθωρισμού.

«Όταν το ισχυρίστηκα πριν 18 μήνες, είπα πως διαθέτω μονοψήφιο ποσοστό σε κρυπτονομίσματα στο χαρτοφυλάκιό μου», αποκρίθηκε ο Tudor Jones. «Νομίζω ότι κατευθυνόμαστε σε έναν όλο και πιο ψηφιοποιημένο κόσμο. Σαφώς υπάρχει μια θέση για τα κρυπτονομίσματα και σαφώς κερδίζει τον αγώνα ενάντια στον χρυσό. Αυτή τη στιγμή θα προτιμούσα Bitcoin από το χρυσό», συνέχισε.

Σχετικά με τα ETFs του Bitcoin, η θέση του είναι πως ο καλύτερος τρόπος για να εισέλθουν οι επενδυτές στον χώρο, θα ήταν να κατέχουν φυσικό Bitcoin. Να αφιερώσουν χρόνο για να μάθουν πώς να το κατέχουν και να το μεταφέρουν.

Πράγματι, πριν από ένα χρόνο ακριβώς, η τιμή μιας ουγγιάς χρυσού ήταν 1.877 δολάρια. Σήμερα έχει 1.785, σημειώνοντας υποχώρηση 5%. Αντίθετα το Bitcoin από τις 13.781 δολάρια, έφτασε τις 61.310. Μια άνοδο της τάξης του 445%.

Πού βρίσκεται το παράξενο; Ότι οι τωρινές συνθήκες είναι ιδανικές για την τοποθέτηση σε χρυσό. Έχουμε όλα όσα χρειάζονται για να εκτοξεύσει την τιμή του: παγκόσμια αναταραχή, πληθωρισμό, εκτύπωση χρημάτων από τις κυβερνήσεις σαν να μην υπάρχει αύριο, εκτίναξη των χρεών, αρνητικά πραγματικά αλλά και ονομαστικά επιτόκια. Για παράδειγμα τα δεκαετή γερμανικά ομόλογα, όχι μόνο έχουν πραγματική απόδοση -4,61%, αλλά και είναι αρνητικά επί 66 συνεχόμενους μήνες.

Τι άλλο χρειάζεται κανείς για να πειστεί πως το «έξυπνο» χρήμα μετατοπίζεται από τον φυσικό χρυσό προς τον ψηφιακό; Αν μάλιστα έχει δίκιο ο Paul Tudor Jones και το Bitcoin, ως μια μορφή αναδυόμενου χρυσού, θα έχει ανάλογη πορεία του χρυσού της δεκαετίας του 1970, τότε όπως βλέπουμε στο διάγραμμα που εκπονήθηκε από τους αναλυτές της Fidelity, μέσα στο 2023 θα ξεπεράσει τις 500.000 δολάρια.

Όσο αφορά στις μελλοντικές εξελίξεις, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η σημερινή ημέρα, η τελευταία του Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Plan B που δημοσιοποίησε από τον Ιούνιο, θα πρέπει να κλείσει ο μήνας πάνω τις 63.000 δολάρια. Αυτή την ώρα βρίσκεται ελάχιστα κάτω από αυτό το επίπεδο τιμών.

Γιατί είναι τόσο σημαντικό; Επειδή τους προηγούμενους μήνες το πέτυχε με ακρίβεια. Όπως προέβλεψε, ο Αύγουστος ήταν πάνω από τις 47.000 και ο Σεπτέμβριος πάνω από τις 43.000, έστω και κοντά στο όριο. Αν πέσει μέσα και πάλι, γιατί να μην έχει δίκιο και στη συνέχεια; Ο Νοέμβριος έχει προβλέψει να έχει κάτω όριο τις 98.000 και ο Δεκέμβριος τις 135.000 δολάρια. Για να δούμε αν θα επιβεβαιωθεί…

Πέρασαν 13 χρόνια…

Πριν από δεκατρία χρόνια, στις 31 Οκτωβρίου 2008, ο Satοshi Nakamoto εμφάνισε την Λευκή Βίβλο (White paper) του Bitcoin σε ένα e-mail όπου είχε παραλήπτες ένα στενό κύκλο από cypherpunks, μηχανικούς ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και προγραμματιστές.

Σε ένα ιστορικής σημασίας έγγραφο μόλις 9 σελίδων, παρουσίασε ένα νέο σύστημα ηλεκτρονικών πληρωμών peer-to-peer, το οποίο δεν απαιτεί τρίτα μέρη, όπως τράπεζες. Λίγες εβδομάδες αργότερα, στις 3 Ιανουαρίου 2009, ο Satοshi Nakamoto εξόρυξε το γενέθλιο μπλοκ του Bitcoin.

Δεκατρία χρόνια μετά, κάτι που ήταν μια ιδέα στα «χαρτιά», χωρίς έδρα, εταιρία ή οργανισμό, διοικήσεις, υπαλλήλους, προϋπολογισμό marketing, έφτασε να ξεπερνάει σε αξία το 1 τρισεκατομμύριο και να έχει εκατομμύρια φανατικούς οπαδούς σε όλο τον κόσμο. Οι υποστηρικτές του θεωρούν πως έχει ήδη ξεκινήσει μια ειρηνική επανάσταση. Μια ριζική αλλαγή που μπορεί να συγκριθεί μόνο με την εμφάνιση και εξάπλωση του Internet.

Το Bitcoin διαθέτει κάτι από τους ελληνικούς μυθικούς ήρωες. Είναι σαν τον Ιάσονα προς αναζήτηση του Χρυσόμαλλου Δέρατος (ψηφιακός χρυσός), σαν τον Οδυσσέα που καλύπτεται με μια προβιά για να ξεφύγει από τον Κύκλωπα (κυβερνητικές απαγορεύσεις) και σαν τον Προμηθέα που κλέβει τη (νομισματική) φωτιά από τους θεούς (κεντρικούς τραπεζίτες).

Όπως ο Προμηθέας έκλεψε τη φωτιά από τους θεούς για να τη δώσει στους ανθρώπους, έτσι κι εκείνος αποκάλυψε τον τρόπο με τον οποίο μπορούν οι άνθρωποι να φτιάχνουν και να διακινούν χρήματα χωρίς να χρειάζονται το κράτος ή τις τράπεζες. Ο μυθολογικός Προμηθέας τιμωρήθηκε. Τον έδεσαν σ’ ένα βράχο κι ένας αετός ερχόταν κάθε πρωί και έτρωγε το συκώτι του. Το βράδυ το συκώτι θεραπευόταν, έτσι ώστε τελικά να βασανίζεται κάθε μέρα.

Ο Satοshi, αναμφίβολα πανέξυπνος, υποψιαζόμαστε ότι έχει διδαχθεί από την ελληνική μυθολογία. Προτίμησε να χαθεί στην ανωνυμία και έτσι απέφυγε τη μοίρα του Προμηθέα. Φύτεψε τον σπόρο του Bitcoin και παρέμεινε ενεργός το πρώτο διάστημα, μέχρι να βεβαιωθεί ότι το δίκτυο θα επιβιώσει στην κρίσιμη βρεφική ηλικία του. Τότε επέλεξε να χαθεί. Η εξαφάνισή του τον μετέτρεψε από απλό άνθρωπο σε θρυλική μορφή.
Αν τυχόν τον αναγνώριζαν, θα μαθαίναμε από «αξιόπιστες» διαρροές ότι ήταν τρομοκράτης, αναρχικός, βιαστής, παιδόφιλος. Οτιδήποτε, προκειμένου να τον διαβάλουν, υπονομεύοντας την αξιοπιστία του Bitcoin. Οι κυβερνήσεις δεν χρησιμοποιούν πάντα νόμιμα ή θεμιτά μέσα. Έτσι γινόταν πάντα και προφανώς έτσι θα συνεχίσει να γίνεται και στο μέλλον.

Satοshi, σε ευχαριστούμε όπου και αν βρίσκεσαι για το δώρο που έκανες στην ανθρωπότητα.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα αναβαθμισμένα σεμινάρια ξαναρχίσανε. Διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 7 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (4 ώρες). Αναφερόμαστε επίσης στο Ethereum και τα NFTs.

Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πως δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματα σας (3 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα
Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο Bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους κάνουν το σεμινάριο και αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν θα έχουν οι VIP πελάτες του.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v