Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bitcoin: Η αστοχία του Plan B και αποκαλυπτικά γραφήματα

Η πρόβλεψη που οδηγεί την τιμή του κρυπτονομίσματος στις 95.000 δολάρια τον Νοέμβρη και 130.000 τον Δεκέμβρη. Η αστοχία του Οκτώβρη στο μοντέλο και ο ρόλος του Bitcoin ως ενός Pac-Man.

Bitcoin: Η αστοχία του Plan B και αποκαλυπτικά γραφήματα

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Όπως αναφέραμε χθες, αναμέναμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το κλείσιμο του Οκτωβρίου, για να διαπιστώσουμε αν η τιμή του Bitcoin θα βρεθεί πάνω ή κάτω από τις 63.000 δολάρια. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Plan B που δημοσιοποίησε από τον Ιούνιο, θα έπρεπε ο μήνας να κλείσει από πάνω. Ωστόσο, κάτι τέτοιο τελικά δεν συνέβη.

Γιατί ήταν τόσο σημαντικό; Επειδή τους προηγούμενους μήνες, ο Plan B το πέτυχε με ακρίβεια. Είχε προβλέψει πως ο Αύγουστος θα κλείσει πάνω από τις 47.000 και ο Σεπτέμβριος πάνω από τις 43.000, κάτι που επιτεύχθηκε, έστω και κοντά στο όριο. Αυτή τη φορά όμως υπήρξε αστοχία της τάξης του 3%.

Αυτή η απόκλιση είναι ικανή να ακυρώσει τη συνολική πρόβλεψη, που θέλει την τιμή του Bitcoin τον Νοέμβριο να έχει κάτω όριο τις 98.000 και τον Δεκέμβριο τις 135.000 δολάρια; Την απάντηση την έδωσε ο ίδιος ο Plan B στο σημερινό του tweet.

Όπως ισχυρίζεται, η απόκλιση είναι πολύ μικρή για να ανατρέψει το σκεπτικό του. Η πρόβλεψη για τον Νοέμβριο (moonvember τον χαρακτηρίζουν ήδη από την κοινότητα των κρυπτονομισμάτων) και τον Δεκέμβριο, παραμένουν σε ισχύ.

Πράγματι, είναι γεγονός πως σε μια τόσο ευμετάβλητη αγορά, μια απόκλιση της τάξης του 3% δεν σημαίνει πολλά πράγματα. Ας μην ξεχνάμε πως η πρόβλεψη έγινε τον Ιούνιο, όταν το Bitcoin είχε μόλις 30.000 δολάρια.

Εδώ που τα λέμε, απαντάει ένας ακόλουθος του Plan B, θα ήταν τρομακτικό να πέσει μέσα με ακρίβεια και πάλι. Εξάλλου το Bitcoin τον Οκτώβριο πραγματοποίησε νέο ιστορικό υψηλό στις 67.000 δολάρια και πέτυχε το υψηλότερο μηνιαίο κλείσιμο στην ιστορία του μέχρι σήμερα. Δεν είναι λίγο. Κανένα πρόβλημα, ισχυρίζεται ένας άλλος. Αν είναι να πέφτει ελάχιστα έξω, δεν έχω κανένα θέμα. Μου φτάνει να φτάσει τις 95.000 τον Νοέμβριο και 130.000 τον Δεκέμβριο. Ένας τρίτος θεωρεί, μεταξύ σοβαρού και αστείου, πως έκανε εσκεμμένα λάθος ο Plan B, προκειμένου να μη νομίζουν ότι «κλέβει».

Τι αποκαλύπτουν τα διαγράμματα

Κοιτάξτε τι συνέβη στο Bitcoin κάθε φορά που σημειώνουμε ένα νέο υψηλό όλων των εποχών στα κέρδη όσων είναι μακροπρόθεσμοι κάτοχοι. Πυροδοτεί τον φόβο των επενδυτών ότι θα μείνουν εκτός αγοράς, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Glassnode.

Όσο και αν φαίνεται περίεργο, καθώς οι συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές (από το ίδιο το Bitcoin μέχρι την ποιοτική διαφοροποίηση των κατόχων του), η τιμή του Bitcoin συνεχίζει να ακολουθεί με εντυπωσιακή ακρίβεια την πορεία που είχε διανύσει το 2013. Αν συνεχίσει έτσι, τότε πραγματικά δεν έχουμε δει τίποτα ακόμα, ισχυρίζεται ο Raoul Pal, ιδρυτής και CEO της Realvision.


Στο εβδομαδιαίο διάγραμμα του Bitcoin έχει σχηματιστεί μια «σημαία». Ένας σχηματισμός που με βάση τη θεωρία της τεχνικής ανάλυσης, συνήθως υποδεικνύει μια συσσώρευση που προϊδεάζει τη συνέχιση της τάσης. Και ποια ήταν η τάση που προηγήθηκε; Καθαρά ανοδική.

Το «σοκ» από το κλείσιμο των miners στην Κίνα και την πτώση του Hash Rate, όπως φαίνεται, κοντεύει να επανέλθει στα προηγούμενα υψηλά του. Η ασφάλεια του δικτύου δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ή να ανακοπεί.

Ωστόσο δεν είναι μόνο αυτά τα θετικά νέα από τον χώρο των εξορυκτών. Σύμφωνα με τα δεδομένα του γνωστού αναλυτή Willy Woo, από το 2020 οι miners επιδεικνύουν μια εντελώς διαφορετική επενδυτική συμπεριφορά. Όχι μόνο υπάρχει απροθυμία από μέρους τους να πουλήσουν την παραγόμενη ποσότητα Bitcoin προκειμένου να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα, αλλά αγοράζουν επιπλέον ποσότητα νομισμάτων!

Το Bitcoin ως Pac-Man

Το πιο ωραίο το κρατήσαμε για το τέλος. Σε μια πρόσφατη συνέντευξή του ο Mike McGlone, υπεύθυνος στρατηγικού σχεδιασμού για τα εμπορεύματα στο Bloomberg Intelligence, ισχυρίστηκε πως το Bitcoin μετατρέπεται σε ένα γιγαντιαίο Pac-Man που απορροφά όλα τα περιουσιακά στοιχεία!

Η τάση είναι δυσμενής για τον χρυσό, συνέχισε ο McGlone, χωρίς όμως να είναι «αρκούδα» για το πολύτιμο μέταλλο. Θεωρεί πως ο χρυσός θα βρεθεί σε υψηλότερες τιμές, αλλά η νέα ψηφιακή έκδοση -το Bitcoin- έχει το αναμφισβήτητο πλεονέκτημα καθώς ο κόσμος γίνεται όλο και πιο ψηφιακός. Οι νεότερες γενιές αδιαφορούν για το μέταλλο, ήταν το συμπέρασμά του.

Δύσκολα θα διαφωνήσουμε μαζί του. Πριν λίγες ημέρες, κάποιος μετακίνησε 16.006 Bitcoin, αξίας σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων. Πόσο ήταν το κόστος; 1,75 δολάρια. Σε πόσο καιρό; Μόλις μισή ώρα. Αυτή είναι η μαγεία του Bitcoin.

Σκεφτείτε να ήθελε κάποιος να μεταφέρει φυσικό χρυσό αξίας ενός δισεκατομμυρίου. Όχι σε άλλη πόλη, χώρα ή ήπειρο, αλλά στο διπλανό τετράγωνο. Πόσο στρατό θα ήθελε για να μετακινηθεί με ασφάλεια, τεθωρακισμένα οχήματα, επίλεκτες μονάδες, βαριά οπλισμένους άνδρες; Θα απαιτούσε ημέρες ή ακόμα και εβδομάδες, μόνο για να εκπονηθεί το σχέδιο δράσης. Το κόστος, ο χρόνος και η ευκολία, δεν αντέχουν τη σύγκριση με το Bitcoin.

Γιατί κερδίζει κατά κράτος το Bitcoin; Επειδή είναι σε ψηφιακή μορφή, δεν δεσμεύεται από τους νόμους της φυσικής. Δεν έχει μάζα, βάρος, όγκο. Κι όχι μόνο αυτό. Το Bitcoin εξελίσσεται. Οι νέοι εργάζονται σε ιδέες που οι mainstream οικονομολόγοι, όπως καθηγητές και αναλυτές ή κατεστημένοι τραπεζικοί φορείς δεν θα τολμούσαν καν να σκεφτούν. Το Web 3.0 είναι κάτι που λίγοι ακόμη καταλαβαίνουν, αλλά θα αλλάξει την οικονομία και τις επιχειρήσεις για πάντα.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα αναβαθμισμένα σεμινάρια ξανάρχισαν. Διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 7 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (4 ώρες). Αναφερόμαστε επίσης στο Ethereum και στα NFTs.

Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματα σας (3 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο Bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους κάνουν το σεμινάριο και αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v