Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί υποχωρούν τον τελευταίο μήνα τα crypto

Οι λόγοι πίσω από τη «βουτιά» Bitcoin, Ethereum και μικρότερων κρυπτονομισμάτων για τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες. Tα τεχνικά δεδομένα, τo νόμισμα που κινείται κόντρα στο ρεύμα και η πιθανή αποτυχία της Pepsi.

Γιατί υποχωρούν τον τελευταίο μήνα τα crypto

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα υποχωρεί το Bitcoin, το Ethereum και τα περισσότερα από τα κυριότερα κρυπτονομίσματα.

Ο λόγος, σύμφωνα με τον οικονομικό αναλυτή Δημήτρη Προβατά, είναι πως είχαν αυξηθεί δυσανάλογα οι long θέσεις στα παράγωγα, καθώς υπήρχε έντονη η προσδοκία πως θα προσεγγίσει η τιμή του Bitcoin τις 100.000 δολάρια. Υπό αυτές τις συνθήκες ήταν όμως δύσκολο. Σπάνια ανοίγουν όλοι θέση μονόπλευρα και κερδίζουν. Οι ρευστοποιήσεις των long θέσεων με μεγάλη μόχλευση ήταν σχετικά εύκολη υπόθεση, για να ακολουθήσουν οι υπόλοιποι.

Τώρα έχουμε το ανάποδο. Ο φόβος έχει κάνει αρκετούς να ανοίγουν αντίθετη θέση, προβλέποντας πτώση της αγοράς! Συνεπώς, λόγω του ότι έχουν ανοίξει πολλά short, δεν θα έκανε εντύπωση να δούμε αύξηση της τιμής, έτσι ώστε να πάνε κόντρα και σε αυτά. Αυτές οι κινήσεις δημιουργούν ρευστότητα, κάτι που βοηθάει προκειμένου να ανέβει η spot αγορά.

Σε αυτή την εκτίμηση οδηγεί και μια άλλη ένδειξη. Σύμφωνα με την Glassnode, τα Bitcoin που βρίσκονται στα ανταλλακτήρια είναι πλέον σε χαμηλό 3ετίας. Συγκεκριμένα, 1.178 Bitcoin αποσύρονται από τα ανταλλακτήρια την ημέρα κατά μέσο όρο τον τελευταίο μήνα. Τα λιγότερα νομίσματα που είναι διαθέσιμα μπορεί να αποτελούν σημαντική ένδειξη πως αυξάνονται οι holders, δηλαδή οι μακροχρόνιοι επενδυτές που είναι απρόθυμοι να αποχωριστούν τα Bitcoin τους, αλλά οδηγούν και σε έντονες διακυμάνσεις.

Τα νέα από την αγορά των crypto

* Αυτός που δεν πτοείται από τις βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις, επειδή όπως ισχυρίζεται βλέπει τη μεγάλη εικόνα, είναι ο Michael Saylor, που ανακοίνωσε νέα αγορά Bitcoin από τη Microstrategy. Η εισηγμένη εταιρεία απόκτησε επιπλέον 1.434 νομίσματα έναντι 82 εκατομμυρίων δολαρίων, με μέση τιμή τις 57.477 δολάρια. Συνολικά διαθέτει 122.478, έχοντας δαπανήσει 3,66 δισεκατομμύρια με μέση τιμή 29,861 δολάρια ανά Bitcoin. Καθώς αυτή την ώρα η τιμή του Bitcoin βρίσκεται στις 48.200 δολάρια, αυτό σημαίνει ότι η επένδυση της Microstrategy έχει ανέλθει στα 6 δισεκατομμύρια.

Από ό,τι αναφέρει ο Saylor, μια φορά κι έναν καιρό ο χρυσός ήταν το πιο επιθυμητό όχημα διαφύλαξης αξίας. Τώρα το Bitcoin παίρνει τη θέση του. Θεωρεί πως ο χρυσός είναι ένα νεκρό ορυκτό και το χειρότερο περιουσιακό στοιχείο από πλευράς απόδοσης. Δεν υπάρχει ελπίδα γι' αυτό. Αντίθετα, η τιμή του Βitcoin καθοδηγείται από την αύξηση της υιοθέτησής του, δήλωσε ο CEO της MicroStrategy. Η τεχνολογία δημιουργεί χρησιμότητα, κάτι που οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη υιοθέτηση. Ένας επιπρόσθετος λόγος είναι ότι ωθείται από τον πληθωρισμό.

Μπορεί να μη συμφωνούν όλοι με τις αντιλήψεις του Michael Saylor, ωστόσο δίνει μήνυμα σε όσους αισθάνονται πως είναι πλέον αργά για να εισέλθουν στον χώρο, αν υπολογίσουμε ότι η πρώτη αγορά Bitcoin ήταν μόλις πριν από 16 μήνες.

* Το Hash Rate του Bitcoin έχει ανακάμψει πλήρως, έξι μόνο μήνες μετά την απαγόρευση του mining στην Κίνα. Όπως βλέπουμε στο διάγραμμα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Blockchain.com, το συνολικό hash rate έχει ανέλθει στα 180,5 εκατομμύρια terahashes ανά δευτερόλεπτο. Υπενθυμίζουμε πως όσο πιο μεγάλο είναι το νούμερο τόσο πιο ασφαλές είναι το δίκτυο του Bitcoin. Η δυσκολία εξόρυξης αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 7% στην επόμενη προσαρμογή, η οποία πιθανότατα θα συμβεί αυτό το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με στοιχεία από το BTC.com.

Πάντως δεν έχουν διαφύγει όλοι οι miners από την Κίνα. Αρκετοί μικροί συνεχίζουν κανονικά. Η Qihoo 360, μια κινεζική εταιρεία γνωστή για τα προγράμματα λογισμικού προστασίας από ιούς, έχει δημιουργήσει ένα σύστημα που βοηθάει την κινεζική κυβέρνηση να παρακολουθεί τις δραστηριότητες εξόρυξης. Η εταιρεία δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ανίχνευσε 109.000 ενεργές διευθύνσεις IP εξόρυξης το Νοέμβριο, κυρίως στις επαρχίες Guangdong, Jiangsu, Zhejiang και Shandong.

* Το Flux, το κρυπτονόμισμα που παρουσιάσαμε εδώ, τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας, σημείωσε έντονη άνοδο, μετά την ανακοίνωση της εισόδου του στο ανταλλακτήριο Binance. Το Flux είναι ένα φιλόδοξο αποκεντρωμένο project που διαχειρίζεται και αναπαράγει εφαρμογές σε πολλούς διακομιστές ταυτόχρονα.

* Αναφέραμε προχθές ότι ο γαλλικός κολοσσός ψηφιακών παιχνιδιών Ubisoft εισέρχεται στα NFTs. Ωστόσο τον αρχικό ενθουσιασμό διαδέχτηκε σύντομα ο σκεπτικισμός. Στην παρουσίαση της Beta κυκλοφορίας του παιχνιδιού Quartz μέσω ενός σύντομου βίντεο στο YouTube, το ποσοστό εκείνων που πάτησαν dislike είχε ανέλθει στο συντριπτικό 96%! Το YouTube άλλαξε πρόσφατα την πολιτική του, για να αποκρύψει τον αριθμό των dislikes που λαμβάνει ένα βίντεο στην πλατφόρμα, όμως ο αριθμός εξακολουθεί να είναι προσβάσιμος από τις επεκτάσεις του Google Chrome.

Η πρωτοβουλία της Ubisoft να επιτρέπει στους παίκτες να συλλέγουν NFTs «κατάφερε» να τους δυσαρεστήσει όλους. Και την κοινότητα των χρηστών των play to earn παιχνιδιών, επειδή οι όροι απόκτησης των artifacts (τεχνουργημάτων) ήταν καταχρηστικά υπέρ της εταιρείας και τους παραδοσιακούς παίκτες των βιντεοπαιχνιδιών, επειδή θεωρούν ότι αλλοιώνεται ο χαρακτήρας της ψυχαγωγίας τους.

Ίσως εκεί οφειλόταν η αδυναμία του Tezos (XTZ) να ξεπεράσει το προηγούμενο υψηλό, όπως επισημάναμε προχθές. Πράγματι, η πιθανή αποτυχία του εγχειρήματος αντανακλάται στην πορεία της τιμής του XTZ

Τα NFTs είναι νέος, ιδιαίτερος χώρος, που οι μεγάλες εταιρείες οφείλουν να εξετάσουν προσεκτικά πριν εισέλθουν σε αυτόν. Μόνο το βάρος της «φίρμας» δεν αρκεί για να στεφθεί με επιτυχία. Άλλο ένα παράδειγμα πιθανής αποτυχίας είναι η απόπειρα της Pepsi, η οποία ανακοίνωσε χθες πως θα μοιράσει δωρεάν NFTs. Ωστόσο, από ό,τι αναφέρουν, το «δωρεάν» μπορεί να στοιχίσει στον κάθε ενδιαφερόμενο 0,1 Ethereum για fee!

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα αναβαθμισμένα σεμινάρια ξανάρχισαν. Διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 7 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (4 ώρες). Αναφερόμαστε επίσης στο Ethereum και στα NFTs.

Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματα σας (3 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο Bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους κάνουν το σεμινάριο και αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του.

 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v