Eswar Prasad: «Το Bitcoin δεν θα αντέξει για πολύ»

Το Bitcoin ενδέχεται να... εξαφανιστεί στο εγγύς μέλλον, υπάρχουν άλλα κρυπτονομίσματα που χρησιμοποιούν πιο αποδοτικά την τεχνολογία Blockchain, τονίζει ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Cornell. Ποια μειονεκτήματα εντοπίζει.

Eswar Prasad: «Το Bitcoin δεν θα αντέξει για πολύ»

Πολλοί επιχειρούν να μαντέψουν το μέλλον του Bitcoin, αλλά ένας ακαδημαϊκός προειδοποιεί ότι το πιο δημοφιλές κρυπτονόμισμα στον κόσμο ενδέχεται να... εξαφανιστεί στο εγγύς μέλλον.

Ο Eswar Prasad (φωτό), καθηγητής διεθνούς εμπορικής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Cornell, είπε στο «Squawk Box Europe» του CNBC ότι «ρο ίδιο το Bitcoin μπορεί να μην διαρκέσει τόσο πολύ».

Η τιμή του Bitcoin παραμένει εξαιρετικά ασταθής τα τελευταία χρόνια και τον τελευταίο μήνα υποχώρησε από περίπου 58.000 δολάρια κάτω από τα 46.000 δολάρια. 

Ενώ παλιά υπήρχαν μόνο λίγα κρυπτονομίσματα, σήμερα υπάρχουν εκατοντάδες και μερικά από αυτά είναι πιο χρήσιμα και πιο φιλικά προς το περιβάλλον από το Βitcoin, σημειώνει το δημοσίευμα. 

Το Blockchain είναι η τεχνολογία πίσω από τα περισσότερα κρυπτονομίσματα. Είναι ουσιαστικά ένα ψηφιακό βιβλίο συναλλαγών εικονικού νομίσματος που διανέμεται σε ένα παγκόσμιο δίκτυο υπολογιστών.

«Η χρήση της τεχνολογίας blockchain από το Bitcoin δεν είναι πολύ αποτελεσματική», δήλωσε ο Prasad, ο οποίος είναι ο συγγραφέας του βιβλίου «Το μέλλον του χρήματος: Πώς η ψηφιακή επανάσταση μεταμορφώνει τα νομίσματα και τα οικονομικά».

Το κρυπτονόμισμα «χρησιμοποιεί έναν μηχανισμό επικύρωσης για συναλλαγές που είναι καταστροφικός για το περιβάλλον» και «δεν εξελίσσεται πολύ καλά», εξήγησε. Πράγματι, το αποτύπωμα άνθρακα του Βitcoin είναι μεγαλύτερο από ολόκληρη τη Νέα Ζηλανδία.

Ο Prasad είπε ότι ορισμένα από τα νεότερα κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούν τεχνολογία blockchain πολύ πιο αποτελεσματικά από το Βitcoin.

Πιστεύει ότι η τεχνολογία blockchain θα «μεταμορφώσει θεμελιωδώς» τις συνθήκες χρηματοδότησης και τον τρόπο που διεξάγουμε τις καθημερινές μας συναλλαγές, όπως η αγορά ενός σπιτιού ή η αγορά ενός αυτοκινήτου.

«Δεδομένου ότι το Βitcoin δεν εξυπηρετεί και πολύ ως μέσο συναλλαγής, δεν νομίζω ότι θα έχει κάποια θεμελιώδη αξία εκτός από την πίστη των επενδυτών σε αυτό», είπε ο Prasad.

Γενικότερα, τα κρυπτονομίσματα «άναψαν φωτιές κάτω στις κεντρικές τράπεζες που έχουν αρχίσει να εξετάζουν την έκδοση ψηφιακών εκδόσεων των δικών τους νομισμάτων», είπε ο Prasad.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

Πρόσθεσε ότι τέτοια ψηφιακά νομίσματα θα μπορούσαν να είναι ωφέλιμα, καθώς μπορεί να παρέχουν μια επιλογή πληρωμών χαμηλού κόστους στην οποία έχουν πρόσβαση όλοι, μειώνοντας τους αποκλεισμούς και βελτιώνοντας ενδεχομένως τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

"Όσο και αν δεν σας αρέσει το Βitcoin, έχει πραγματικά προκαλέσει μια επανάσταση που τελικά θα μπορούσε να ωφελήσει όλους μας είτε άμεσα είτε έμμεσα", είπε ο Prasad.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v
Απόρρητο