Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μέχρι πού μπορεί να φτάσει η πτώση του Bitcoin

Ο διπλός προβληματισμός περί «ταύρων» και «αρκούδων», οι εξηγήσεις για τη «φάση των κύκλων» και πώς καθορίζονται από το halving. Τι ρόλο παίζουν οι οικονομικές συνθήκες: ο βαθμός ποσοτικής χαλάρωσης, τα επιτόκια, ο πληθωρισμός, το εισόδημα.

Μέχρι πού μπορεί να φτάσει η πτώση του Bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Μια απόπειρα σταθεροποίησης της τιμής του Bitcoin παρατηρείται τις τελευταίες ώρες, μετά την αρκετά σφοδρή υποχώρηση που σημειώθηκε τις τελευταίες δύο ημέρες, όταν διέσπασε τη στήριξη των 42.600 δολαρίων (μαύρη οριζόντια γραμμή στο παρακάτω 4ωρο διάγραμμα). Αυτή την ώρα διαπραγματεύεται στις 42.300 δολάρια (-1,5%), ενώ το Ethereum στις 3.240 (-3,2%).

Κάθε φορά που σημειώνεται έντονη υποχώρηση στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, ένα ερώτημα πλανάται και ανησυχεί τους επενδυτές. Μήπως έχουμε μπει και πάλι στη φάση των «αρκούδων»;

Ο προβληματισμός έχει βάση για δύο λόγους. Ο ένας είναι πως η περίοδος των «ταύρων» σε σχέση με αυτή των «αρκούδων» δεν αποτελεί κάποιο τυπικό διαχωρισμό. Πρόκειται για τη χρονική περίοδο που αντανακλά την αυτοπεποίθηση των επενδυτών. Αν διακατέχονται από ισχυρές προσδοκίες ότι η άνοδος θα συνεχιστεί ή αντίθετα θα υπάρξει σημαντική διόρθωση. Στην πρώτη περίπτωση, κάθε υποχώρηση αποτελεί ευκαιρία για αγορά, ενώ αντίθετα, στην εποχή των «αρκούδων», κάθε άνοδος είναι ευκαιρία για ξεφόρτωμα.

Το φαινόμενο της φάσης των κύκλων έχει την εξήγησή του. Μετά από μια παρατεταμένη περίοδο πτώσης, η άνοδος είναι συγκρατημένη. Οι πληγές είναι νωπές, κυριαρχεί η ανασφάλεια και οι επενδυτές πουλάνε μόλις η τιμή ανέβει, υπολογίζοντας πως πρόκειται για ευκαιριακή αναλαμπή. Σιγά σιγά μπαίνουν νέοι επενδυτές στο παιχνίδι, που θεωρούν ότι η υποχώρηση των τιμών έχει φανερώσει ευκαιρίες.

Οι νέοι αγοραστές που θα ανακαλύψουν την αξία του μαζικά, θα αποτελέσουν ξανά το καύσιμο για την επόμενη μεγάλη ανοδική κίνηση. Θα εισέρχονται στον χώρο χωρίς να γνωρίζουν τι συμβαίνει, έχοντας ως μοναδικό κίνητρο ότι κερδίζει ο γείτονάς τους. Ωστόσο, όσο διάστημα δεν σημειώνεται καμιά σοβαρή διόρθωση, εδραιώνεται η αυτοπεποίθηση. Όταν επικρατήσει αισιοδοξία, η άνοδος πραγματοποιείται με εντονότερο ρυθμό, μέχρι το αποκορύφωμά της. Η διάψευση των υπερβολικών προσδοκιών οδηγεί στην απογοήτευση -και πάλι από την αρχή.

Η νέα εποχή

Ο δεύτερος προβληματισμός που ισχύει ειδικότερα στην αγορά των κρυπτονομισμάτων είναι πως οι διορθώσεις στις πτωτικές φάσεις της αγοράς είναι έντονες και τα ποσοστά υποχώρησης μπορούν να φτάσουν μέχρι και το 80-85%. Αυτό συμβαίνει σε κάθε τετραετία, η οποία καθορίζεται από το halving του Bitcoin. Μήπως λοιπόν είμαστε σε αυτή τη φάση;

Κάποιοι αναλυτές θεωρούν πως δεν είναι απαραίτητο να ισχύσει το ίδιο μοτίβο, ούτε να σημειωθεί και πάλι τόσο σφοδρή υποχώρηση. Πιθανότατα έχουμε περάσει σε μια νέα εποχή. Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι για τους οποίους έχουμε υποψίες πως δεν ισχύουν πια οι τετραετείς κύκλοι που βασίζονταν στο halving.

  1. Κατ' αρχάς αυτή η μέθοδος δεν υπολογίζει τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα. Τα πρώτα χρόνια δεν υπήρχαν ή ήταν ασήμαντη ποσότητα. Τώρα δεν συμβαίνει αυτό. Το dominance του Bitcoin, δηλαδή το ποσοστό της κεφαλαιοποίησής του σε σχέση με το σύνολο της αγοράς, βρίσκεται στο 40%. Αυτό δεν σημαίνει πως έχει αποδυναμωθεί το Bitcoin. Έχουν δυναμώσει πολλά από τα υπόλοιπα, με πρώτα από όλα τα projects που σχετίζονται με τη δημιουργία έξυπνων συμβολαίων (smart contracts).
  2. Δεύτερον, οι miners, ειδικά σε ΗΠΑ και Καναδά, δεν πουλάνε τα κρυπτονομίσματά τους για να πληρώσουν τα λειτουργικά τους έξοδα. Αντί για αυτό έχουν τη δυνατότητα να δανείζονται, κρατώντας τα Bitcoin στην κατοχή τους, βάζοντάς τα ενέχυρο. Ως αποτέλεσμα έχουμε πως σταδιακά η προσφορά από τους εξορύκτες-παραγωγούς θα πάψει να υφίσταται ή τουλάχιστον θα έχει πολύ μικρότερη σημασία από εδώ και πέρα.

Ίσως ήρθε η ώρα να ξεχάσουμε τους οικονομικούς κύκλους που βασίζονται στο halving. Από τη στιγμή που ένα σημαντικό μέρος της αγοράς των κρυπτονομισμάτων, που εκτός απροόπτου ολοένα θα αυξάνεται, βρίσκεται στα χέρια των ανθρώπων της Wall Street, είναι λογικό να περιμένουμε από εδώ και πέρα τα crypto να επηρεάζονται περισσότερο από παράγοντες που κινούν τις μετοχές τεχνολογίας ή τα εμπορεύματα.

Τον πρώτο ρόλο θα παίζουν οι οικονομικές συνθήκες, όπως ο βαθμός της ποσοτικής χαλάρωσης, τα επιτόκια, ο πληθωρισμός, το διαθέσιμο εισόδημα των ιδιωτών. Όλα δηλαδή τα κριτήρια που καθοδηγούν τους επαγγελματίες διαχειριστές κεφαλαίων στις επενδυτικές τους αποφάσεις.

Κυρίως όμως, όπως αναφέρουμε συχνά από τη στήλη, η βασικότερη μεταβλητή από όλες είναι ο ρυθμός αύξησης του ενδιαφέροντος από πλευράς χρηστών. Όσο μεγεθύνεται το πλήθος των συμμετεχόντων, δηλαδή των χρηστών, των προγραμματιστών και των επενδυτών, η άνοδος της τιμής είναι μονόδρομος σε βάθος χρόνου. Έστω και αν σημειώνονται αρκετές υποχωρήσεις στο ενδιάμεσο.

Τι δείχνει η σύγκριση με τον χρυσό

Μέχρι τώρα και μέσα σε δύο μήνες, το Bitcoin έχει χάσει το 40% της αξίας του. Αυτό δεν σημαίνει αναγκαστικά πως περάσαμε στη φάση των «αρκούδων». Παρόμοια ποσοστά υποχώρησης είχαν σημειωθεί έξι φορές μέσα στο 2017, τη χρονιά που πραγματοποιήθηκε η επική πορεία του Bitcoin από τα 1.000 δολάρια στην κορυφή των 20.000. Αν συμβεί το ίδιο, τότε η τιμή θα ανακάμψει σύντομα.

Ωστόσο, στο σενάριο που συνεχιστεί η υποχώρηση, μέχρι πού μπορεί να φτάσει; Αν υποθέσουμε πως έχουν δίκιο όσοι θεωρούν ότι είναι δύσκολο να ξαναδούμε υποχωρήσεις της τάξης του 80%, ένα λογικό επίπεδο ισχυρής στήριξης βρίσκεται κοντά στο προηγούμενο χαμηλό των 30.000 δολαρίων.

Αυτό το σενάριο επιβεβαιώνεται από το παρακάτω διάγραμμα, που δείχνει την τιμή του Bitcoin εκφρασμένη σε χρυσό. Γιατί να την υπολογίσουμε σε χρυσό; Επειδή σε αυτό το διάγραμμα, η πορεία διαγράφεται πιο ομαλή, καθώς κινείται σε ένα συγκεκριμένο εύρος τιμών. Όπως φαίνεται από την πορτοκαλί οριζόντια γραμμή, παρότι σε δολάρια και ευρώ η τιμή του Bitcoin τον Νοέμβριο πραγματοποίησε νέο υψηλό, εκφρασμένη σε χρυσό δεν κατάφερε να ξεπεράσει την αξία που είχε στην κορυφή του Απριλίου.

Αντίστοιχα, δεν έχει υποχωρήσει κάτω από την μπλε γραμμή, παρόλο που την έχει ακουμπήσει πολλές φορές μέσα στο 2021. Αν μείνει ο χρυσός στη σημερινή του τιμή, πού βρίσκεται η μπλε γραμμή στήριξης; Πάλι στις 30.000 δολάρια.

Συμβουλές από τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης

Η καλύτερη ώρα να αγοράσεις Bitcoin είναι όταν οι τιμές πέφτουν, δήλωσε στο CNBC ο Eric Adams, νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης, που έχει δεσμευτεί να λάβει τους πρώτους τρεις μισθούς της θητείας του σε Bitcoin. Ο Adams έχει φιλόδοξα σχέδια για να συνδέσει τη Νέα Υόρκη με το Bitcoin, ακολουθώντας τα βήματα του δημάρχου του Μαϊάμι Francis Suarez. Προεκλογικά είχε υποσχεθεί να καταστήσει τη Νέα Υόρκη το κέντρο αυτής της τεχνολογίας. Από ό,τι φαίνεται, θα υπάρξει μεγάλος ανταγωνισμός μεταξύ των δύο πόλεων.

Πώς θα καταστεί ελκυστική η πόλη τους για τις επιχειρήσεις του κλάδου των κρυπτονομισμάτων; Δεν αρκεί να υπάρχει δήμαρχος που να αμείβεται σε Bitcoin. Απαιτείται να δημιουργηθούν όσο πιο ευνοϊκές ρυθμίσεις και φιλική νομοθεσία γίνεται. Σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε τώρα.

Έχουμε περάσει από το στάδιο της άρνησης και του φόβου της απαγόρευσης της κυκλοφορίας των κρυπτονομισμάτων από τις αρχές, στη διαμόρφωση ενός ανταγωνιστικού περιβάλλοντος, όπου κάθε περιοχή αντιλαμβάνεται ως ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη, την προσέλκυση στο έδαφός της εταιρειών blockchain και ψηφιακής καινοτομίας.

Για ποιο λόγο; Επειδή θα προσελκύσουν στο έδαφός τους μια τεχνολογία αιχμής, επενδύσεις, ανθρώπους με υψηλό μορφωτικό και οικονομικό επίπεδο. Κι όλα αυτά χωρίς να απαιτούνται κοστοβόρες υποδομές και βέβαια χωρίς οι νεοεισερχόμενες επιχειρήσεις να επιβαρύνουν το περιβάλλον. Σε αντίθεση για παράδειγμα με την εξόρυξη του φυσικού χρυσού.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα αναβαθμισμένα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 7 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (4 ώρες). Αναφερόμαστε επίσης στο Ethereum και στα NFTs.

Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματά σας (3 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο Bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους κάνουν το σεμινάριο και αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v