Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Oι ταραχές στο Καζακστάν βύθισαν το… Bitcoin!

Βαριές απώλειες στα κρυπτονομίσματα, όπου χάθηκαν κρίσιμες τεχνικά στηρίξεις. Γιατί η κρίση που βυθίστηκε το Καζακστάν έπληξε το Bitcoin. Οι φόβοι για τις επόμενες κινήσεις της FED και ένα αποκαλυπτικό γράφημα.

Oι ταραχές στο Καζακστάν βύθισαν το… Bitcoin!

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Σημαντικές απώλειες σημειώθηκαν στην αγορά των κρυπτονομισμάτων χθες το βράδυ. Το Bitcoin αυτή την ώρα βρίσκεται στις 43.230 δολάρια καταγράφοντας απώλειες 6,7% στο 24ωρο, φτάνοντας το χαμηλότερο σημείο του για το τελευταίο τρίμηνο.

Το Ethereum υποχωρεί 9,6% και βρίσκεται στις 3.445 δολάρια, χάνοντας τη στήριξη των 3.500 δολαρίων. Αντίστοιχα, το Binance Coin σημειώνει πτώση 8,2%, το Solana 11,4%, το Cardano 9,1%, ενώ τα περισσότερα από τα υπόλοιπα εμφάνισαν διψήφια ποσοστά πτώσης.

Όπως βλέπουμε στο παρακάτω 4ωρο διάγραμμα της συνολικής κεφαλαιοποίησης της αγοράς, η στήριξη από την κάτω μαύρη γραμμή του παραλληλόγραμμου δεν άντεξε αυτή τη φορά, με αποτέλεσμα η διάσπαση της να οδηγήσει στην σφοδρή πτώση που κορυφώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυκτα ώρα Ελλάδας.

Για άλλη μία φορά τα επίπεδα τιμών που είναι κρίσιμα διαγραμματικά, δημιουργούν έντονες αντιδράσεις. Ο λόγος είναι πως πολλοί traders τοποθετούνται σε αυτά τα σημεία με μόχλευση (leverage), με αποτέλεσμα μικρές σχετικά μεταβολές των τιμών να δημιουργούν ένα ντόμινο ρευστοποιήσεων λόγω εκκαθαρίσεων. Αυτές οι ρευστοποιήσεις μεγεθύνουν την κίνηση, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω.

Πράγματι και χθες το βράδυ συνέβη το ίδιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Coinglass, εκκαθαρίστηκαν το τελευταίο 24ωρο μοχλευμένες θέσεις αξίας 878 εκατομμυρίων δολαρίων από 222.453 traders.

Τα αίτια της πτώσης

Οι λόγοι που οδήγησαν σε ισχυρές πιέσεις, πέρα από εκείνους που αναφέραμε, είναι κυρίως δύο. Ο πρώτος έχει να κάνει με την επιβάρυνση του κλίματος που προήρθε από το αμερικάνικο χρηματιστήριο και κυρίως από τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq που συχνά ακολουθεί η αγορά των crypto εδώ και αρκετό καιρό. Ο Nasdaq έπεσε 3% την Τετάρτη στη μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία πτώση από τον Φεβρουάριο, όταν η είδηση της παραλλαγής Omicron κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις παγκόσμιες αγορές.

Οι επενδυτές ανησυχούν μήπως η FED αυξήσει τα επιτόκια πιο γρήγορα από το αναμενόμενο στην προσπάθεια της να θέσει σε έλεγχο τον πληθωρισμό, όπως προκύπτει από τη δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης.

Ο δεύτερος λόγος σχετίζεται με την χθεσινή απόφαση της κυβέρνησης του Καζακστάν να επιβάλει διακοπή της λειτουργίας του διαδικτύου. Η απόφαση λήφθηκε προκειμένου οι αρχές να θέσουν σε έλεγχο τους διαδηλωτές, μετά τις πρωτοφανείς αναταραχές που λαμβάνουν χώρα εδώ και δύο ημέρες. Οι πολίτες διαμαρτύρονται για τις απότομες αυξήσεις τιμών στο υγραέριο που αποτελεί την βασική πηγή ενέργειας του πληθυσμού, μετά την κατάργηση την επιδότηση της τιμής του από την αρχή του έτους.

Η κατάσταση εκεί εξακολουθεί να είναι έκρυθμη παρά την επέμβαση του στρατού προκειμένου να αποκατασταθεί η τάξη. Αναλυτές ισχυρίζονται πως η απόφαση αυτή αποτέλεσε μόνο την αφορμή, καθώς στην πραγματικότητα το Καζακστάν είναι ιδιοκτησία μιας παλιάς κλίκας του κομμουνιστικού κόμματος που ιδιοποιήθηκε τις πλουτοπαραγωγικές πηγές του, μετά την απόσχιση της από την Ρωσία.

Όποιοι και να είναι οι λόγοι, είχαν σαν συνέπεια να διακοπεί το mining, καθώς οι εγχώριοι εξορύκτες αναγκάστηκαν να απενεργοποιήσουν τον εξοπλισμό τους. Αυτή η ενέργεια είχε σαν αποτέλεσμα να μειωθεί άμεσα το Hash Rate του δικτύου κατά 13,4%, στα 165 EH/S, καθώς το Καζακστάν είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο όσον αφορά το mining.

Αξίζει να σημειωθεί πως πριν ελάχιστες ημέρες, στις 3 Ιανουαρίου, την επέτειο της δημιουργίας του πρώτου block πριν 13 χρόνια, η υπολογιστική δύναμη του δικτύου έφτασε στο ανώτατο επίπεδο όλων των εποχών, ανακάμπτοντας θεαματικά μετά την απαγόρευση του mining από τις κινεζικές αρχές.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα αναβαθμισμένα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 7 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (4 ώρες). Αναφερόμαστε επίσης στο Ethereum και στα NFTs.

Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματά σας (3 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο Bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους κάνουν το σεμινάριο και αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v