Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το Solana προορίζεται να γίνει η νέα Visa!

Τι δείχνει η σύγκριση του Solana με τον μεγάλο του ανταγωνιστή, το Ethereum και γιατί η αγορά εκτιμά ότι μπορεί να αποσπάσει σημαντικό μερίδιο αγοράς στις ψηφιακές συναλλαγές. Γιατί η BofA βλέπει ότι «μοιάζει με επενδυτική ευκαιρία».

Το Solana προορίζεται να γίνει η νέα Visa!

Η Bank of America, η δεύτερη σε μέγεθος τράπεζα στις ΗΠΑ, είχε δημοσιεύσει το 2018 ένα γράφημα του Bitcoin, ισχυριζόμενη ότι η φούσκα έσκασε. Το συνέκρινε με τις τουλίπες και άλλες φούσκες. Από τότε κύλισε πολύ νερό στο αυλάκι. Πριν ελάχιστους μήνες, πέρυσι τον Οκτώβρη, δημοσίευσε έκθεση στην οποία εκθείαζε τον κλάδο των κρυπτονομισμάτων, όσο καμία άλλη που έχει εκπονηθεί από τραπεζικό ίδρυμα. Τουλάχιστον από όσες έχουν υποπέσει στην αντίληψη μας.

Πρόκειται για μία τράπεζα που εκτός από το εκτόπισμα του μεγέθους της, αναμφίβολα έχει μελετήσει σε βάθος το κόσμο των κρυπτονομισμάτων. Γι' αυτό η άποψη της έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Τι ισχυρίζεται τώρα ο στρατηγικός αναλυτής ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων της Bank of America, Alkesh Shah; Πως στα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, το Solana μπορεί να παίξει το ρόλο που παίζει σήμερα η Visa.

Η Visa επεξεργάζεται κατά μέσο όρο 1.700 TPS (Transactions Per Second - Συναλλαγές Ανά Δευτερόλεπτο), με δυνατότητα να φτάσει μέχρι τις 24.000 TPS. Το Ethereum χειρίζεται αυτήν τη στιγμή περίπου 12 TPS, ενώ στο Solana το θεωρητικό όριο είναι 65.000 TPS. Τον τεχνολογικό μηχανισμό που χρησιμοποιεί για να τα καταφέρει τέτοιες ταχύτητες, τον έχουμε εξηγήσει εδώ.

Ο αναλυτής ανέφερε πως τα 5,7 εκατομμύρια NFTs που δημιουργήθηκαν και βρίσκονται στο δίκτυο του Solana, συν τις 400 αποκεντρωμένες εφαρμογές -από DeFi μέχρι NFTs- που φιλοξενούνται σε αυτό, δίνουν μια σαφή ένδειξη των δυνατοτήτων του.

Ο Shah θεωρεί πως δεν χρειάζεται να υπάρχει ένα blockchain για να χειρίζεται όλες τις περιπτώσεις. Το καθένα μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα σε διαφορετικές περιπτώσεις χρήσης. Συγκρίνοντας το Solana με το μεγάλο του ανταγωνιστή, το Ethereum, ισχυρίζεται πως το Solana πρόκειται να αποσπάσει ένα σημαντικό κομμάτι από το μερίδιο αγοράς, λόγω των πλεονεκτημάτων της ταχύτητας, των χαμηλών χρεώσεων, της επεκτασιμότητας και της ευκολίας χρήσης.

Η χρήση του Ethereum προβλέπει πως θα περιοριστεί σε «συναλλαγές υψηλής αξίας και ταυτότητας, αποθήκευσης και χρήσης αλυσίδας εφοδιασμού». Σε ένα τέτοιο σενάριο, το χάσμα αποτίμησης μεταξύ Solana και Etheruem μοιάζει με επενδυτική ευκαιρία, καθώς η διαφοροποίησή του «αποδεικνύεται επιτυχής», ισχυρίζεται.

Η συμφόρηση στο δίκτυο του Ethereum δεν είναι πιθανό να μειωθεί σημαντικά μέχρι την πλήρη αναβάθμιση του στο Ethereum 2.0, παρά το ότι έχουν αναπτυχθεί αρκετά έργα δευτέρου επιπέδου (second layers) που επιχειρούν να λύσουν τις δυσκολίες της επεκτασιμότητας του Ethereum, όπως το Polygon. Εδώ να υπενθυμίσουμε πως ο Vitalik Buterin, ο ρωσοκαναδός εφευρέτης του Ethereum, θεωρεί πως το 20222 θα είναι το έτος των second layers του Ethereum.

Σύγκριση Ethereum - Solana

Σύμφωνα με τον ερευνητή της Bank of America, το Ethereum δίνει προτεραιότητα στην αποκέντρωση και την ασφάλεια, σε βάρος της επεκτασιμότητας. Αυτό οδήγησε στη συμφόρηση του δικτύου και στα αυξημένα τέλη συναλλαγών, τα οποία μπορεί να ξεπερνούν ακόμα και την αξία της ίδια της συναλλαγής!

Αντίθετα το Solana δίνει προτεραιότητα στην επεκτασιμότητα, αλλά είναι ένα λιγότερο αποκεντρωμένο και ασφαλές blockchain, όπως μας έδειξε χαρακτηριστικά η διακοπή του δικτύου του Σεπτεμβρίου, όταν δεν μπόρεσε να χειριστεί υπερβολικά μεγάλους όγκους συναλλαγών. Ωστόσο ο Shah πιστεύει ότι τα οφέλη υπερτερούν των μειονεκτημάτων, ειδικά αν αναλογιστούμε πως το Solana ακόμα λειτουργεί στην beta έκδοση.

Τα τέλη και οι ταχύτητες του Ethereum δεν κοστίζουν μόνο τους χρήστες, αλλά το ίδιο το οικοσύστημα, καθώς όλο και περισσότεροι συμμετέχοντες μεταναστεύουν σε ανταγωνιστικά δίκτυα. Προβληματισμό για την πρωτοκαθεδρία του Ethereum στον χώρο των έξυπνων συμβολαίων δημοσιοποίησε και ο Νικόλαος Πανιγκιρτζόγλου, της JP Morgan. Έγραψε ότι το sharding -μια μέθοδος για τη δραστική κλιμάκωση του αριθμού των συναλλαγών που μπορούν να εκτελεστούν σε ένα blockchain- μπορεί να φτάσει πολύ αργά για το Ethereum. Δεν θα έχει προλάβει να αποτρέψει τον αυξημένο ανταγωνισμό στην αγορά από εναλλακτικά blockchain. Τα Avalanche, Binance Smart Chain, Solana και Terra είναι τα επικρατέστερα, ισχυρίστηκε.

Θέση στο θέμα δεν παίρνουν μόνο εξειδικευμένα στελέχη μεγάλων τραπεζών, αλλά και ο πρώην πρωταθλητής βαρέων βαρών του μποξ, Mike Tyson. Ο Tyson έχοντας 12 εκατομμύριο ακόλουθους στο Twitter, έκανε ένα tweet που αναφέρει πως βάζει «τα ρέστα του» (all-in) στο Solana. Ο θρυλικός μπόξερ επισύναψε επίσης ένα Catalina Whale non-fungible token (NFT) που εκδόθηκε πάνω από το Blockchain Solana.

Παρόλα αυτά, για την ώρα το Ethereum απολαμβάνει το πλεονέκτημα. Πέρα από την επίδραση δικτύου (network effect) λόγω μεγέθους, εξακολουθεί να διαθέτει το μεγαλύτερο αριθμό προγραμματιστών, ενώ ακολουθούν τα Polkadot, Cosmos και Solana. Το Bitcoin βρίσκεται πλέον στην πέμπτη θέση.

Χρηματιστηριακά ,το Ethereum απέκτησε άλλο ένα πλεονέκτημα μετά την αναβάθμιση του Λονδίνου τον Αύγουστο. Την ιδιότητα του δικτύου να «καίει» (διαγράφει) νομίσματα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα όχι μόνο να αυξάνεται με μικρότερο βαθμό η προσφερόμενη ποσότητα, αλλά αν συντελούνται κάποιες προυποθέσεις, ακόμα και να μειώνεται! Πριν ελάχιστες ημέρες, στις 10 Ιανουαρίου καταγράφηκε νέο ρεκόρ στις διαγραφές νομισμάτωνΣύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Watch The Burn, καταγράφηκαν συνολικά 19.424 Ether που κάηκαν σε μία μόνο ημέρα. Το προηγούμενο υψηλό ήταν 16.850 νομίσματα, στις 28 Οκτωβρίου.

Η τρέλα των NFTs

Η βασική προυπόθεση για να καίγονται παραπάνω Ethereum από αυτά που δημιουργούνται, είναι να υφίσταται μεγάλη ζήτηση για αυτά. Να υπάρξει αυξανόμενη δραστηριότητα στη χρήση και τις εφαρμογές του. Πράγματι, από ότι φανερώνουν τα στατιστικά, η τάση είναι ξεκάθαρα ανοδική. Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει την ανάπτυξη και κυρίως τη δυναμική των NFTs. Οι traders στο OpenSea, η μεγαλύτερη αγορά για NFTs βασισμένα στο Ethereum ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο!

Μήπως όμως η «τρέλα» για τα NFTs φτάνει σε ένα σημείο κορεσμού; Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει. Η εφευρετικότητα για το που μπορούν να χρησιμοποιηθούν δεν έχει όριο. Στην Νέα Υόρκη, το εστιατόριο θαλασσινών Flyfish Club, αποφάσισε να σερβίρει μόνο τα μέλη που έχουν αποκτήσει συνδρομή μέσω NFTs!Σύμφωνα με το site του Flyfish Club, υπάρχουν δύο επίπεδα συμμετοχής. Η πιο οικονομική βαθμίδα κοστίζει 2,5 Ethereum (7.500€ με τη σημερινή ισοτιμία). Με αυτή την ιδιότητας μέλους, δίνεται πρόσβαση στην κύρια τραπεζαρία, τον υπαίθριο χώρο και την αίθουσα με τα κοκτέιλ. Η πιο ακριβή κοστολογείται 4,25 Ethereum (13.000€ με τη σημερινή ισοτιμία) και τα μέλη της θα απολαμβάνουν όλα τα οφέλη της προηγούμενης, συν ένα ιδιωτικό δωμάτιο 14 θέσεων και ειδικά σούσι γεύματα από τους καλύτερους σεφ του είδους.

Η βασική καινοτομία είναι πως συνδρομή δεν θα είναι ετήσια, αλλά θα αποτελεί ένα περιουσιακό στοιχείο με τη μορφή NFT. Κάθε κάτοχος του token έχει τη δυνατότητα να πουλήσει την ιδιοκτησία του είτε ακόμα και να το ενοικιάσει σε μη μέλη για ένα μήνα. Ένα νέο οικονομικό μοντέλο αναδύεται ακόμα και σε ένα χώρο φαινομενικά άσχετο με τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, την εστίαση. Η συνδρομή πλέον μετατρέπεται σε επένδυση.

Αν σας φαίνεται περίεργο μέχρι τώρα, έχει κα συνέχεια. Το εστιατόριο ήδη πουλάει τις καινοτόμες συνδρομές, παρόλο που αναμένεται να ξεκινήσει αυτή τη δραστηριότητα το 2023!

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα αναβαθμισμένα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 7 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (4 ώρες). Αναφερόμαστε επίσης στο Ethereum και στα NFTs.

Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματά σας (3 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.
Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο Bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους κάνουν το σεμινάριο και αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

Βασίλης Παζόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v