Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο καζαμίας της Fidelity για το Bitcoin και την αγορά crypto

Την υιοθέτηση του Bitcoin και από άλλες χώρες μετά το Ελ Σαλβαδόρ προβλέπει για φέτος η Fidelity, που διαχειρίζεται κεφάλαια 4,2 τρισ. δολαρίων! Δυσκολότερη η επιβολή περιορισμών. Τα σινιάλα και η... θεωρία παιγνίων.

Ο καζαμίας της Fidelity για το Bitcoin και την αγορά crypto

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Το 2021 θεωρείται η χρονιά με αυξημένο επίπεδο ευαισθητοποίησης και σεβασμού του Bitcoin από πλευράς θεσμικών και ιδιωτών. Ωστόσο κάποιοι πιστεύουν πως ήρθε η ώρα για το επόμενο βήμα: την αναγνώρισή του από τα κράτη.

Ποιοι; Η Fidelity Digital Assets, θυγατρική του χρηματοοικονομικού κολοσσού Fidelity, που διαθέτει 4,2 τρισεκατομμύρια δολάρια υπό διαχείριση, σύμφωνα με τα στοιχεία του προηγούμενου εξαμήνου.

Η Fidelity Digital Assets δημοσίευσε μια έκθεση σχετικά με τις τάσεις στον χώρο των κρυπτονομισμάτων και τις πιθανές μελλοντικές επιπτώσεις τους. Μεταξύ των πιθανότερων ενδεχόμενων που παρουσιάζονται στην έκθεση, είναι η υιοθέτηση κρυπτονομισμάτων από κυρίαρχα έθνη.

Πάμε να δούμε τα κυριότερα σημεία της έκθεσης:

Ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης του χώρου των κρυπτονομισμάτων ήταν εντυπωσιακός, εξακολουθεί να είναι σχετικά μικρός σε σύγκριση με τα εκατοντάδες τρισεκατομμύρια δολάρια των περιουσιακών στοιχείων παγκοσμίως. Η αναγνώριση από τις ρυθμιστικές αρχές και οι κανονισμοί που θα καθορίζουν με σαφήνεια τις αποδεκτά βέλτιστες πρακτικές για τις εταιρείες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών θα αποτελέσει το κλειδί που θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη, σύμφωνα με τους συγγραφείς της έρευνας.

Η αρχή έχει ήδη γίνει από τις ΗΠΑ. Παρά την απουσία εγκεκριμένου ETF που να έχει στην κατοχή του «φυσικά» Bitcoin, η σιωπηρή έγκριση πολλαπλών ETF Βitcoin που βασίζονται σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) δημιουργεί προσδοκίες για πιθανή μελλοντική έγκριση και άλλων προϊόντων και υπηρεσιών που σχετίζονται με ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. Η νομοθεσία σχετικά με τα κρυπτονομίσματα που έχει ψηφιστεί στο τελευταίο νομοσχέδιο για τις υποδομές περιέχει ασάφειες και αρνητικά σημεία, αλλά δεν πρόκειται να εφαρμοστεί μέχρι το 2024. Μέχρι τότε αναμένεται να υπάρξουν πολλές τροποποιήσεις.

Τη χρονιά που πέρασε, συνέβησαν μερικές σημαντικές κινήσεις από μέρος των κυβερνήσεων, όσον αφορά στα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. Η Κίνα απαγόρευσε το mining και το trading κρυπτονομισμάτων, ενώ το Ελ Σαλβαδόρ ακολούθησε εντελώς αντίθετη προσέγγιση. Αναγνώρισε το Bitcoin ως νόμιμο μέσο πληρωμής και πλέον είναι έτοιμο να εκδώσει ομόλογα με κάλυψη σε Bitcoin και με την τεχνολογία των κρυπτονομισμάτων.

Ο χρόνος θα δείξει ποια πορεία είναι πιο επιτυχημένη. Από τη στιγμή όμως που έχει αποδειχθεί η δυσκολία απαγόρευσης, στην καλύτερη περίπτωση θα οδηγήσει σε σημαντική απώλεια πλούτου και ευκαιριών για το κράτος που επιβάλλει περιορισμούς, υποστηρίζουν οι συντάκτες της έκθεσης. Η ιστορία έχει δείξει πως όποιος αγκαλιάζει την καινοτομία, προσελκύει πιο εύκολα τις ροές των κεφαλαίων και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για περισσότερο πλούτο και ευημερία. Από ό,τι φαίνεται, είναι σε εξέλιξη ένα πολύ υψηλό στοίχημα θεωρίας παιγνίων. Αν αυξηθεί η υιοθέτηση Βitcoin, οι χώρες που το αποδέχονται θα βρεθούν σε πολύ καλύτερη θέση από τις υπόλοιπες.

Όπως ισχυρίζονται, ο μεγαλύτερος νικητής στη «Μεγάλη Μετανάστευση» των εξορυκτών Bitcoin ήταν οι ΗΠΑ. Εκτιμάται πως πλέον το 35% της υπολογιστικής ισχύος που απαιτείται για την ομαλή λειτουργία του Bitcoin βρίσκεται σε αμερικανικό έδαφος, από μόλις 4% πριν από δύο χρόνια. Πρόκειται για το μεγαλύτερη συγκέντρωση από οποιαδήποτε χώρα, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Cambridge. Το παγκόσμιο ποσοστό κατακερματισμού έχει πλέον διανεμηθεί ευρύτερα σε όλο τον πλανήτη, καθιστώντας το δίκτυο ακόμα πιο ασφαλές, έναντι οποιασδήποτε επίθεσης κράτους.

Οι ερευνητές της Fidelity υποστηρίζουν πως η απόκτηση Bitcoin με ένα μικρό ποσό λειτουργεί ως ασφάλεια. Ρισκάρεις ένα μικρό ποσοστό των διαθεσίμων σου ως αντιστάθμισμα με την προοπτική ενός δυνητικά πολύ μεγαλύτερου οφέλους στο μέλλον. Με άλλα λόγια, ισχυρίζονται αυτό που έχουμε αναφέρει συχνά. Το ρίσκο είναι μεγαλύτερο αν δεν κατέχεις Bitcoin.

Συμπερασματικά, καταλήγει η έκθεση, το 2021 ήταν ένα έτος που πολλά άτομα υψηλού προφίλ και θεσμικοί επενδυτές απέκτησαν Bitcoin. Περισσότερες εταιρείες το πρόσθεσαν στον ισολογισμό τους, ενώ βρέθηκε το πρώτο κυρίαρχο έθνος που το υιοθέτησε ως νόμιμο μέσω πληρωμής. Επίσης το δίκτυο του Βitcoin απέδειξε την ανθεκτικότητά του παρά τη σφοδρή επίθεση της Κίνας.

Επιπλέον, βλέπουμε ταχεία άνοδο και ζήτηση για stablecoins, ενός εναλλακτικού προϊόντος που μοιάζει με την αγορά χρήματος και έχει προσελκύσει την προσοχή των ρυθμιστικών αρχών. Τέλος, τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία έχουν εισέλθει επίσημα στη νομοθετική και πολιτική σκηνή. Εξαπλώνονται στον κόσμο της τέχνης, του πολιτισμού, της μουσικής και των παιχνιδιών. Όλα αυτά οδηγούν αναπόφευκτα σε μια ερώτηση: τι περισσότερο θα έπρεπε να δει ένας σκεπτικιστής για να πιστέψει ότι τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία έχουν μέλλον;

Τα νέα της αγοράς

* Ο Πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ έφτασε σήμερα Πέμπτη στην Τουρκία για συνομιλίες με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν, όπως αναφέραμε χθες. Κυκλοφορούν φήμες που θέλουν Εκουαδόρ και Τουρκία να προετοιμάζουν τις επόμενες κινήσεις τους, προκειμένου να αναγνωρίσουν το Bitcoin ως νόμιμο μέσο πληρωμής. Οι ίδιες πηγές ισχυρίζονται πως υπάρχουν δεσμεύσεις για να ακολουθήσει η Αργεντινή, ο Παναμάς και το Μεξικό. Αν αληθεύουν οι πληροφορίες, τότε η έρευνα της Fidelity Digital Assets θα αποδειχθεί… απαισιόδοξη !

* Σύμφωνα με την Arcane Research, η συσχέτιση 90 ημερών του Bitcoin με τον δείκτη S&P 500 βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο από τον Οκτώβριο του 2020. Επιπλέον, η μεταβλητότητα των 30 ημερών του Bitcoin βρίσκεται σε ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα, στο 2,5%. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο για περισσότερο από ένα χρόνο, καθώς η τιμή του κινείται σε ένα στενό εύρος μεταξύ 41.000 και 44.000 δολαρίων.

* Οι όγκοι συναλλαγών είναι εξίσου χαμηλοί, φθάνοντας στα επίπεδα που έχουμε να δούμε από τον Ιούλιο. Παρατηρείται επίσης μια σαφής κυριαρχία των Αμερικανών traders μέχρι στιγμής το 2022, με το 43% του όγκου spot του Βitcoin να εμφανίζεται κατά τις ώρες που η αγορά των ΗΠΑ είναι ανοιχτή.

* Το USDC, έχοντας παρουσιάσει το 2021 τριπλό ρυθμό ανάπτυξης από το ανταγωνιστικό USDT (Tether), έχει γίνει πλέον το μεγαλύτερο stablecoin που εκδίδεται στο Ethereum. Ένα stablecoin μπορεί να εκδοθεί σε πολλά blockchains. Το Ethereum υπήρξε για αρκετά χρόνια το πιο δημοφιλές blockchain για τη συγκεκριμένη χρήση, αλλά τα ακριβά τέλη συναλλαγών το καθιστούν συχνά ασύμφορο. Ακόμα πάντως το USDT παραμένει το μεγαλύτερο stablecoin, αν το υπολογίσουμε σε όλα τα blockchain.

Όπως μπορούμε να διαπιστώσουμε από το διάγραμμα, η προσφορά του USDT τείνει να αυξάνεται απότομα, όταν μεγάλα ιδρύματα αποφασίζουν να μετατρέψουν τα χρήματά τους σε stablecoin, ενώ η προσφορά του USDC τείνει να αυξάνεται πιο ομαλά, καθώς χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο στις DeFi εφαρμογές. Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν είναι απίθανο το USDC να ξεπεράσει σε μέγεθος το USDT μέσα στο 2022.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα αναβαθμισμένα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 7 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (4 ώρες). Αναφερόμαστε επίσης στο Ethereum και στα NFTs.

Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματά σας (3 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο Bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους κάνουν το σεμινάριο και αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v