Η άνοδος και η πτώση του Bitcoin

Οι βαριές απώλειες του μεγαλύτερου σε αξία κρυπτονομίσματος και τι συνέβη την προηγούμενη φορά που υπήρξε ανάλογης έκτασης πτώση. Πού αποδίδεται η υποχώρηση. Ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών και η ρευστοποίηση μοχλευμένων θέσεων.

Η άνοδος και η πτώση του Bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Με το Bitcoin να πέφτει σαν βαρίδι, συμπαρασύροντας όλη την αγορά των κρυπτονομισμάτων, η ανησυχία είναι λογικό να έχει διαπεράσει την κοινότητα των επενδυτών. Η εικόνα δεν είναι ενθαρρυντική, αλλά σίγουρα δεν είναι πρωτόγνωρη. Για την ακρίβεια δεν έχει πολύ καιρό που ζήσαμε ξανά τέτοιες καταστάσεις, μετά την κορυφή των 65.000 δολαρίων στις 14 Απριλίου 2021. Από εκείνη την ημέρα και μετά, όπως βλέπουμε στο παρακάτω ημερήσιο διάγραμμα η υποχώρηση συνεχίστηκε 97 ολόκληρες ημέρες, με την τιμή να υποχωρεί μέχρι και 55%.  

Αν υποθέσουμε πως η διόρθωση θα διαρκέσει το ίδιο χρονικό διάστημα και η υποχώρηση θα είναι ποσοστιαία η ίδια, τότε θα δούμε το Bitcoin να φτάνει μέχρι τις 31.000 δολάρια και η επόμενη ανοδική κίνηση θα ξεκινήσει την ημέρα… των ερωτευμένων, στις 14 Φεβρουαρίου! 

Φυσικά πρόκειται για άσκηση εργασίας. Δεν σημαίνει πως θα συμβεί το ίδιο και πάλι. Ίσως η απόπειρα ανάκαμψης που έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες ώρες να αποδειχθεί αποτελεσματική

Δεν υπάρχουν μόνο ομοιότητες, αλλά και διαφορές. Η κορυφή του Απριλίου προήρθε από ένα ράλι 13 μηνών, όπου το Bitcoin 14τεπλασίασε την τιμή σε σύγκριση με το χαμηλό του Μαρτίου 2020, στο αποκορύφωμα του πανικού από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Η κορυφή του Νοεμβρίου προήρθε από μία ανοδική κίνηση που διήρκησε λιγότερο από 4 μήνες και ανέβηκε 133% σε σχέση με το χαμηλό του Ιουλίου 2021. 

Ένα ελπιδοφόρο σημάδι διαφαίνεται αν κάνουμε zoom out. Η μεγάλη εικόνα στο ημερήσιο διάγραμμα του συνόλου της κεφαλαιοποίησης των κρυπτονομισμάτων, δείχνει πως ο RSI βρέθηκε στην πιο χαμηλή τιμή του από τον Μάρτιο του 2020. Μια ισχυρή ένδειξη πως η αγορά είχε φτάσει σε υπερπουλημένα επίπεδα τιμών.

Οι λόγοι της υποχώρησης των τιμών

Στους κυριότερους λόγους της σφοδρής υποχώρησης έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενα άρθρα, αλλά αξίζει να τους επαναλάβουμε εν συντομία, καθώς έχουν προστεθεί νέα δεδομένα: 

α) Η έκρυθμη κατάσταση στην Ουκρανία, με τα ρωσικά στρατεύματα να κινητοποιούνται προς τα σύνορα τους. Οι δηλώσεις των ηγετών δυτικών χωρών που απειλούν με άμεση αντίδραση σε περίπτωση πολεμικού επεισοδίου, δημιουργούν μια αβεβαιότητα κατά πόσο η ένταση θα λήξει ειρηνικά ή με στρατιωτικά μέσα. Την Παρασκευή συναντήθηκαν οι υπουργοί εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας, αλλά χωρίς ενθαρρυντικά αποτελέσματα. 

Η αβεβαιότητα είναι αυτό που απεχθάνονται οι αγορές πιο πολύ και από τα κακά νέα. Αυτό αντανακλάται στην αγορά των μετοχών και κατά συνέπεια στα κρυπτονομίσματα. Οι επενδυτές φροντίζουν να ξεφορτωθούν πρώτα εκείνους τους τίτλους που έχουν μεγαλύτερο ρίσκο και μεταβλητότητα. 

β) Η νομισματική πολιτική που θα ακολουθηθεί από πλευράς μεγάλων κεντρικών τραπεζών, με την Fed θα έχει βαρύνουσα σημασία. Πρόθεση της Fed είναι να επιταχύνει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων, προκειμένου να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός. 

Το πρόβλημα βέβαια είναι πως σε πολλές επιχειρήσεις, ιδιώτες αλλά και κράτη, το κόστος των τόκων, ειδικά σε όσους έχουν υψηλά χρέη, θα φανεί δυσβάστακτο. Το σύνολο σχεδόν των αναπτυσσόμενων χωρών που έχουν πληγεί από την πανδημία και έχουν δολαριακό χρέος, θα πληγεί. Όπως και πολλές επιχειρήσεις του τεχνολογικού κλάδου που έχουν υψηλή δανειακή επιβάρυνση. Αυτές οι συνθήκες οδηγούν τους συντηρητικούς επενδυτές να αποσύρουν τα κεφάλαια τους από τις μετοχές και να τα κατευθύνουν προς το ασφαλέστερο λιμάνι των ομολόγων. 

Ωστόσο κάποιοι αναλυτές θεωρούν πως οι αποφάσεις περί αυξημένων επιτοκίων θα ισχύσουν όσο οι αγορές παραμένουν σχετικά ψύχραιμες. Αν δημιουργηθεί πανικός στην εθισμένη σε απλόχερη παροχή ρευστότητας Wall Street, είναι μάλλον δεδομένο πως θα έχουμε πυροσβεστική παρέμβαση του Jerome Powell. Η συνεδρίαση της Fed στις 25-26 Ιανουαρίου, ίσως μας δώσει παραπάνω ενδείξεις για τυχόν αλλαγή στα σχέδια, εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης. 

γ) Η ρευστοποίηση των μοχλευμένων θέσεων. Σε περιόδους όπως αυτή των έντονων διακυμάνσεων, οι traders μπορούν να επιτύχουν γρήγορα μεγάλα κέρδη από την αγορά των παραγώγων, αλλά ακόμα πιο εύκολα μπορούν να υποστούν καθοριστικές απώλειες.  Όταν η κατεύθυνση των τιμών δεν τους ευνοεί, εξαναγκάζονται σε ρευστοποίηση των θέσεων τους, κάτι που αυξάνει την ένταση της διακύμανσης. 

Αυτή τη φορά το πρόβλημα δεν αφορά μόνο στα κρυπτονομίσματα. Στα options των μετοχών, το ιλιγγιώδες ποσό των 1,28 τρισεκατομμυρίων δολαρίων πρόκειται να λήξει την Παρασκευή,  σύμφωνα με το Reuters.  

Η μεγάλη εικόνα

Συμπερασματικά, βραχυπρόθεσμα κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για την πορεία που θα πάρουν οι τιμές των κρυπτονομισμάτων. Θα εξαρτηθεί από πολλούς εξωτερικούς παράγοντες. Ωστόσο αυτό που μπορούμε να ισχυριστούμε με σχετική σιγουριά, είναι πως ο χρόνος δουλεύει υπέρ του χώρου των κρυπτονομισμάτων. Νέες χρήσιμες εφαρμογές εμφανίζονται, οι υπάρχουσες βελτιώνονται, περισσότερος κόσμος ενημερώνεται για την τεχνολογία, εμβαθύνει σε αυτή μελετώντας, εργαζόμενοι, ταλέντο, κεφάλαια, τεχνογνωσία προστίθενται στον κλάδο. 

Το Bitcoin ως σχετικά καινούργιο περιουσιακό στοιχείο με πολλές ιδιαιτερότητες, έχει σημειώσει πολλές διορθώσεις στο παρελθόν, συχνά έντονες και επίπονες. Η παρακάτω εικόνα δείχνει τις μεγάλες πτώσεις από το 2012 και μετά.

Η μέχρι τώρα ιστορία έχει δείξει πως ωφελημένοι από τέτοιες συνθήκες έχουν υπάρξει όσοι έχουν πιστέψει την τεχνολογία. Όσοι έχουν μελετήσει και αντιληφθεί πως δεν πρόκειται μόνο για ένα απλό χρηματιστηριακό τίτλο. Που έχουν πιστέψει ότι το οικοσύστημα το οποίο έχει δημιουργηθεί γύρω του αντιπροσωπεύει μια καινοτομία που διαθέτει τις προϋποθέσεις να αλλάξει τον κόσμο, στον ίδιο βαθμό που τον άλλαξε το Internet. 

Δεν έχει σημασία η εικόνα της στιγμής. Σημασία έχει η εικόνα του μέλλοντος, όπως πολύ εύστοχα έχει επισημάνει ο Ηλίας Μιχαλάς.  

 

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα αναβαθμισμένα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 7 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (4 ώρες). Αναφερόμαστε επίσης στο Ethereum και στα NFTs.

Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματά σας (3 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο Bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους κάνουν το σεμινάριο και αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v