Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το «τρελό» σενάριο ARK με το Bitcoin να αξίζει πάνω από 1 εκατ. δολάρια!

Γιατί ο επενδυτικός οίκος πιστεύει ότι θα εκτοξευτεί η τιμή του κρυπτονομίσματος έως το 2030. Οι τοποθετήσεις στα crypto, οι λόγοι της πρόσφατης βουτιάς και οι μελλοντικές τάσεις. Ο νέος κόσμος του Ethereum.

Το «τρελό» σενάριο ARK με το Bitcoin να αξίζει πάνω από 1 εκατ. δολάρια!

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα από την αγορά των κρυπτονομισμάτων. Όχι μόνο συνεχίζεται η ανοδική πορεία που ξεκίνησε πριν από μια εβδομάδα, αλλά στο 4ωρο διάγραμμα της συνολικής κεφαλαιοποίησης διαπιστώνουμε πως διέσπασε ανοδικά την τριγωνική συσσώρευση.

Συνεπώς και με την προϋπόθεση να κρατήσει η πάνω μαύρη γραμμή, δεν είναι απίθανο να δούμε να προσεγγίζει ξανά το επίπεδο του 1,9 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.

Από ό,τι φαίνεται, επιβεβαιώνεται η εκτίμηση ότι οι μετοχές και τα κρυπτονομίσματα είχαν προεξοφλήσει το προηγούμενο διάστημα την αποφασιστική στάση που επιδεικνύει η Fed όσον αφορά την αύξηση των επιτοκίων, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις πληθωριστικές πιέσεις πριν ξεφύγουν ή αποκτήσουν μόνιμο χαρακτήρα.

Η ταυτότητα της Ark Invest

Τα παραπάνω αφορούν τον βραχυχρόνιο ορίζοντα. Σε μακροχρόνιο, πολύ πιο αισιόδοξη είναι η Ark Invest, η γνωστή εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων, η οποία μάλιστα προβλέπει σε μια πρόσφατη έρευνά της πως η τιμή του ενός Bitcoin μέχρι το 2030 μπορεί να προσεγγίσει το 1,32 εκατομμύριο δολάρια. Πριν τρέξουμε με ενθουσιασμό να αγοράσουμε Bitcoin για να προλάβουμε την ευκαιρία, ας δούμε ποια είναι η ARK και πώς κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα, για να εκτιμήσουμε μόνοι μας αν οι υπολογισμοί που έχουν κάνει οι άνθρωποί της έχουν λογική βάση ή αν πρόκειται για υπερβολικές απόψεις.

Η Ark, υπό την καθοδήγηση της Cathie Wood, βρέθηκε στο πάνθεον των κορυφαίων διαχειριστών κεφαλαίων τα τελευταία χρόνια, επενδύοντας σε καινοτόμες εταιρείες και τεχνολογίες αιχμής. Πριν από 5-6 χρόνια, φάνταζε αιρετικό να υπερασπίζεσαι τοποθετήσεις, όπως της Tesla. Επιλογές που σήμερα φαίνονται φυσιολογικές και δικαιωμένες, τότε αντιμετωπίζονταν με δυσπιστία.

Η Wood απολαμβάνει το κύρος της αναγνώρισης τόσο στον παραδοσιακό χρηματοοικονομικό κλάδο όσο και στον χώρο των κρυπτονομισμάτων. Είναι από τους παλαιότερους παραδοσιακού τύπου διαχειριστές που άρχισαν να ερευνούν και να εμπλέκονται ενεργά με τα crypto. Πολύ πριν η μεγάλη πλειοψηφία των σημερινών συμμετεχόντων στον χώρο μάθει τι είναι το Bitcoin.

Ωστόσο, τη χρονιά που πέρασε, δεν τα πήγε καθόλου καλά. Ενδεικτικά η ARKΚ, η ναυαρχίδα της εταιρείας, υποχώρησε μέχρι και 60% από τα υψηλά της, τον περσινό Φεβρουάριο. Παρ' όλα αυτά η Wood και η ομάδα της συνεχίζουν να είναι προσηλωμένοι στην πορεία τους.

Οι λόγοι της φετινής αποτυχίας και οι προοπτικές

Η Cathie Wood ισχυρίζεται ότι το κύμα πωλήσεων μη κερδοφόρων εταιρειών τεχνολογίας που έπληξε την απόδοση των ETFs της Ark δεν έχει κλονίσει στο παραμικρό τις πεποιθήσεις της σχετικά με την επενδυτική στόχευση των θέσεών της. Προέτρεψε τους επενδυτές να κοιτάξουν πέρα από την πρόσφατη αστάθεια της αγοράς.

«Πολλοί άνθρωποι συνδέουν τη μεταβλητότητα με τον κίνδυνο», δήλωσε. Εμείς όμως χρησιμοποιούμε τη μεταβλητότητα προς όφελός μας. Όταν έχουμε να κάνουμε με πολλά υποσχόμενα καινοτόμα σχήματα, τότε η προοπτική μας δεν μπορεί παρά να είναι μακροχρόνια. Εκεί βρίσκονται οι μεγάλες ανταμοιβές.

Δεν πρέπει να μας προκαλεί έκπληξη. Όταν προσδοκάς να πολλαπλασιάσεις τα χρήματά σου, είναι λογικό να περιμένεις σημαντικού ποσοστού υποχωρήσεις. Συνεπώς, όταν επενδύεις σε τεχνολογίες αιχμής, σε τεχνολογίες που δεν έχουν ωριμάσει, είναι απόλυτα φυσιολογικό να έχεις μια χρονιά με ζημιές. Αποτελεί κοινό χαρακτηριστικό των τεχνολογιών σε πρώιμο στάδιο, ο ενθουσιασμός να εναλλάσσεται με τη διάψευση των υπερβολικών προσδοκιών. Για αυτό θυμίζουν τρενάκι του λούνα παρκ. Οι ενθουσιώδεις τσιρίδες της ανόδου διαδέχονται συχνά τις έντρομες κραυγές της πτώσης.

Η ARK έχει τοποθετήσει τα κεφάλαιά της κυρίως σε εταιρείες που έχουν προοπτική για εκθετικές αποδόσεις.

Οι κλάδοι και τα ετήσια ποσοστά ανάπτυξης που υπολογίζει να εμφανίσουν μέχρι το 2030 είναι: τεχνολογία DNA (40%), ρομποτική (51%), αποθήκευση ενέργειας και μπαταρίες (35%), τεχνητή νοημοσύνη (26%) και βέβαια blockchain (43%).

Η μελέτη της Ark

Για την αγορά των κρυπτονομισμάτων, οι αναλυτές της ARK πιστεύουν πως η κεφαλαιοποίηση του 1,4 τρισεκατομμυρίου δολαρίων που είχε το 2020 θα εκτοξευτεί στα 49 τρισεκατομμύρια μέχρι το 2030! Ειδικότερα θεωρούν πως τα 40 τρισ. θα αφορούν στο blockchain και τα 9 στα ψηφιακά πορτοφόλια.

Κατά την άποψή τους, ένα τσουνάμι από κεφάλαια θα μεταφερθεί σε πρωτόκολλα ανοικτού κώδικα, που θα διαθέτουν τα χαρακτηριστικά της ψηφιακής σπανιότητας και του πιστοποιητικού ιδιοκτησίας. Ο παραδοσιακός χρηματοπιστωτικός κλάδος τελικά θα υποκύψει στα οφέλη και θα θελήσει να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες του blockchain. Αυτό θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη διαφάνεια και σε σημαντικά χαμηλότερο κόστος.

Τα νέα δεδομένα δεν αφορούν όμως μόνο τον τραπεζικό κλάδο. Η δομή της οικονομίας ολόκληρης θα μεταμορφωθεί, οι καταναλωτικές συνήθειες θα αλλάξουν. Όσες επιχειρήσεις δεν προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα θα περιθωριοποιηθούν ως μη ανταγωνιστικές, με τον ίδιο τρόπο που έμειναν πίσω εκείνες που δεν εκμεταλλεύτηκαν τις δυνατότητες του Internet.

Τα ψηφιακά πορτοφόλια περιλαμβάνουν εκτός από αυτά που γνωρίζουμε, τις νέες τραπεζικές οντότητες που θα αναδυθούν. Εκεί πρωταγωνιστικό ρόλο θα παίζουν οι αποκεντρωμένες DeFi εφαρμογές που θα μεταφέρουν άμεσα, σχεδόν χωρίς κόστος, κεφάλαια. Σύμφωνα με την άποψη της ARK, τα ψηφιακά πορτοφόλια θα μπορούσαν να αναπτυχθούν με ετήσιο ρυθμό 69% στις ΗΠΑ. Από 400 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφαλαιοποίηση, να φτάσουν τα 5,7 τρισεκατομμύρια, τα επόμενα πέντε χρόνια. Όπως επισημαίνουν, ήδη στις ΗΠΑ, οι εταιρείες ψηφιακών πληρωμών όπως οι Venmo και CashApp έχουν περισσότερους ενεργούς χρήστες από όσους έχουν τραπεζικό λογαριασμό στην JP Morgan.

Είναι εντυπωσιακό πώς οι αναλυτές της ARK κατηγοριοποιούν τις μεγάλες ανατροπές που πρόκειται να συμβούν κατά τη γνώμη τους: επανάσταση του χρήματος (Bitcoin), επανάσταση των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών (DeFi) και επανάσταση του Internet (Web 3.0).

Η επανάσταση του χρήματος ξεκινάει από το Bitcoin, αλλά δεν μένει σε αυτό. Θεωρούν πως θα υπάρξει μεγάλη ανατροπή στη μεταφορά αξίας και στα ιδιοκτησιακά δικαιώματα. Οι άνθρωποι δεν θα εξαρτώνται τόσο από οντότητες όπως οι κυβερνήσεις. Η δύναμη θα πηγάζει από κάτω, όχι από πάνω. Από την κεντρική αρχή δημιουργίας και διανομής χρήματος των κεντρικών τραπεζών, κατευθυνόμαστε προς ένα παγκόσμιο αποκεντρωμένο χρήμα ανεξάρτητο από τις κυβερνήσεις

Η χρηματοοικονομική επανάσταση αφορά στον συνδυασμό τραπεζικών υπηρεσιών και των έξυπνων συμβολαίων. Η ανάπτυξή τους θα οδηγήσει σε αποκεντρωμένους μηχανισμούς. Κάτι εντελώς διαφορετικό από τις παραδοσιακές μεθόδους τραπεζικής που κυριαρχούν σήμερα.

Η επανάσταση του Internet σχετίζεται με την ταυτοποίηση και τη διαφύλαξη δεδομένων εκτός κάποιας κεντρικής αρχής, όπως κρατικών υπηρεσιών ή μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων, όπως οι σημερινοί τεχνολογικοί κολοσσοί.

Η τάση που θα καθοδηγήσει τις εξελίξεις είναι η επιθυμία των ανθρώπων να περνάνε όλο και περισσότερο χρόνο on-line. Το 2021, οι χρήστες του Internet ξόδεψαν το 38% του ελεύθερου χρόνου τους συνδεδεμένοι. Μέχρι το 2030 υπολογίζουν τον περισσότερο χρόνο να είναι on-line παρά off-line. Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν θα προκαλέσει έκπληξη η ανάπτυξη του metaverse.

Η πρόβλεψη του εκατομμυρίου

Εισηγμένες επιχειρήσεις, ETFs και θεσμικές οντότητες κατέχουν ήδη το 8% της συνολικής προσφοράς Bitcoin, αποδεικνύοντας πως το ενδιαφέρον των μεγάλων παικτών όχι μόνο είναι ζωντανό αλλά βρίσκεται ακόμα σε πρώιμα στάδια. Οι άνθρωποι της ARK θεωρούν πως η κεφαλαιοποίηση του Bitcoin θα 25πλασιαστεί την επόμενη δεκαετία και μπορεί να φτάσει τα 28,5 τρισεκατομμύρια. Αυτό σημαίνει πως το κάθε Bitcoin μπορεί να αξίζει 1,36 εκατομμύριο δολάρια μέχρι το 2030.

Το νούμερο μπορεί να είναι εντυπωσιακό, αλλά δεν είναι αυθαίρετο. Εξηγούν πως για να φτάσει σε αυτή την αποτίμηση, θα πρέπει να συντρέχουν κάποιοι λόγοι: να αποτελεί ένα δίκτυο διεθνών εμβασμάτων με μερίδιο αγορά 50%, να το υιοθετήσουν ως επίσημο νόμισμα κάποιες χώρες, να γίνει μέσο εκκαθάρισης για το 25% του όγκου διακανονισμών στις ΗΠΑ, να αποτελέσει το 1% του αποθεματικού των κεντρικών τραπεζών, να εξακολουθεί να μην μπορεί να κατασχεθεί, να βρίσκεται στο 2,5% του χαρτοφυλακίου των θεσμικών, για τις εισηγμένες να αποτελεί το 5% των διαθεσίμων τους, να διαθέτει τη μισή αποτίμηση του χρυσού.

Ο νέος κόσμος του Ethereum

Η Ark πιστεύει πως η κεφαλαιοποίηση του Ethereum μπορεί να φτάσει τα 20 τρισεκατομμύρια μέχρι το 2030 (σήμερα έχει 330 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με το CoinGecko). Θεωρεί πως θα κυριαρχήσει ως η βασική υποδομή στον ανερχόμενο κλάδο των DeFi εφαρμογών και των NFTs.

Με τα NFTs πιστεύουν πως θα πιστοποιείται αξιόπιστα η ιδιοκτησία ψηφιακών αλλά και μη ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, καθώς τα δεδομένα δεν θα αμφισβητούνται αφού θα βρίσκονται στο blockchain.

Συνεπώς δεν θα απαιτείται η επιβεβαίωση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων από κάποια κεντρική αρχή. Το 2021 ο χώρος των NFTs πραγματοποίησε πωλήσεις αξίας 21 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως ξεθωριάζει η διαχωριστική γραμμή μεταξύ κατανάλωσης και επένδυσης, σύμφωνα πάντα με τους μελετητές της Ark. Τα NFTs έχουν δημιουργήσει μια νέα μορφή εμπορικών συναλλαγών. Για να επιβεβαιώσουν τον ισχυρισμό τους, αναφέρουν το παράδειγμα των ψηφιακών ενδυμάτων με μάρκες όπως η Gucci.

Οι αγοραστές δεν χρησιμοποιούν τα ρούχα αυτά μόνο για να φοριούνται στα ψηφιακά παιχνίδια και σε metaverse κοινότητες, όπως το Sandbox. Τα ίδια αντικείμενα μπορούν να τα δανείσουν ή να τα ενεχυριάσουν ή να κερδίζουν τόκο από την κατοχή τους. Ένα καθαρά καταναλωτικό προϊόν στον φυσικό κόσμο, έχει μετατραπεί σε επενδυτικό όχημα στον ψηφιακό.

Ένας πραγματικά νέος κόσμος γεμάτος προκλήσεις, ευκαιρίες και κινδύνους, αναδύεται μπροστά μας. Άραγε πόσο συνετό είναι να κλείσουμε τα μάτια και να τον αγνοούμε;

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα αναβαθμισμένα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 7 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (4 ώρες). Αναφερόμαστε επίσης στο Ethereum και στα NFTs.

Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματά σας (3 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.
Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο Bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους κάνουν το σεμινάριο και αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v