Γιατί ξεπέρασε με... φόρα τις 40.000 δολάρια το Bitcoin

Αλμα 12% σε λίγες ώρες για το διάσημο κρυπτονόμισμα, συμπαρασύροντας ολόκληρη την αγορά crypto. Γιατί... αποκολλήθηκε από τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq. Οι μαζικές ρευστοποιήσεις όσων πόνταραν στην πτώση και η εικόνα της αγοράς τώρα.

Γιατί ξεπέρασε με... φόρα τις 40.000 δολάρια το Bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Από τον Σεπτέμβρη του 2021 είχαμε να δούμε την τιμή του Bitcoin να ανεβαίνει 12% μέσα σε λίγες ώρες. Αν μάλιστα το υπολογίσουμε από το χαμηλό στις 24 Ιανουαρίου, έχει σκαρφαλώσει 27%.

Όπως βλέπουμε στο παρακάτω 4ωρο διάγραμμα, διάσπασε με φόρα τον σχηματισμό συσσώρευσης του τελευταίου δεκαήμερου, ξεπέρασε τις 40.000 δολάρια και αυτή την ώρα σταθεροποιείται κοντά στις 41.500.

Όπως ήταν φυσικό, η άνοδος του Bitcoin παρέσυρε άμεσα προς τα πάνω ολόκληρη την αγορά. Η συνολική κεφαλαιοποίηση των κρυπτονομισμάτων έφτασε το κρίσιμο επίπεδο των 1,9 περίπου τρισεκατομμυρίων, όπου είχαμε αναφέρει αποτελεί δυνατή αντίσταση. Τα Ethereum, Binance Coin, Solana, Cardano, Polcadot, Terra, κινήθηκαν και αυτά με διψήφιο ποσοστό ανόδου.

Ίσως ακόμα πιο θετικό από την ορμή που δείχνει η αγορά, είναι πως δείχνει να αποσυνδέεται από την πορεία του Nasdaq, του οποίου η πορεία σχηματίζεται από την πορτοκαλί γραμμή.

Για ποιο λόγο συνέβη η διαφοροποίηση από την αγορά των μετοχών; Όσο αφορά την ένταση, ο ένας λόγος είναι ο προφανής και συνηθισμένος για την αγορά των crypto: οι ρευστοποιήσεις των θέσεων με μόχλευση, αυτή τη φορά εκείνων που είχαν ποντάρει στην πτώση. Με βάση τα στοιχεία της Coinglass, μόνο στο Bitcoin ρευστοποιήθηκαν θέσεις αξίας 270 εκατομμυρίων το τελευταίο 24ωρο, από 73.000 traders.

Ωστόσο άλλο είναι το σημαντικό. Από ότι φαίνεται, το νομοσχέδιο America Competes Act που αφορά τις ενέργειες των αμερικάνικων αρχών για να ενισχύσουν την οικονομία τους στον ανταγωνισμό με την Κίνα, αφαίρεσε την επίμαχη τροπολογία που έδινε απεριόριστη δύναμη στον υπουργό οικονομικών με μια απλή μονομερή υπουργική απόφαση ολόκληρος ο κλάδος να καθίσταται παράνομος επ' αόριστον στις Ηνωμένες Πολιτείες. Χωρίς δημόσια ακρόαση, χωρίς ελέγχους και ισορροπίες, χωρίς λόγο.  Αντίθετα θα περιλαμβάνει διάταξη που θα εμποδίζει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να επεκτείνει την εξουσία της για να κατασκοπεύσει και να απαγορεύσει τις συναλλαγές σε Bitcoin και κρυπτονομίσματα.

Άλλη μια σημαντική είδηση είναι πως η Jump Capital, ένα venture capital με έδρα το Σικάγο, ανέλαβε να αποζημιώσει πλήρως τα θύματα από το χακάρισμα της Wormhole που αναφέραμε προχθές! Γιατί το κάνανε αυτό; Επειδή αγόρασαν μια εταιρία η οποία σχετιζόταν με την εφαρμογή Wormhole. Συνεπώς είχαν οικονομικό συμφέρον να μην αποτύχει. Και προφανώς όχι μόνο αυτό. Άδραξαν την ευκαιρία να διεισδύσουν επενδυτικά ακόμα περισσότερο στον χώρο των κρυπτονομισμάτων.

Όποιος και να είναι οι λόγοι, είναι σημαντικό να αντιληφθούμε τι σημαίνει μια τέτοια ενέργεια. Η Wall Street μόλις έδωσε 300 εκατομμύρια στους κατόχους κρυπτονομισμάτων! Πριν δύο χρόνια αν διαβάζαμε αυτή την είδηση θα ήμασταν σίγουροι πως πρόκειται για fake news!

Όπως σε κάθε άλλη χώρα, έτσι και στις ΗΠΑ, όσο αφορά τα κρυπτονομίσματα υπάρχουν δύο τάσεις με αντικρουόμενα συμφέροντα. Η μία θέλει τον περιορισμό αν όχι εξάλειψη του χώρου των crypto, καθοδηγούμενη κυρίως από τραπεζικά συμφέροντα και νομοθέτες που δεν έχουν αντιληφθεί τις ιδιαιτερότητες και τα πλεονεκτήματα του νέου χώρου που αναδύεται και για αυτό τον φοβούνται. Η άλλη υπερασπίζεται μια τεχνολογία αιχμής, θωρώντας την επωφελή για τους κατοίκους. Την αντιμετωπίζει ως ένα εργαλείο οικονομικής και τεχνολογικής ανάπτυξης που προάγει την καινοτομία.

Η διαμάχη μπορεί να συνεχίζεται και να φαίνεται αμφίρροπη, αλλά η ιστορία μας έχει δείξει πως η τεχνολογική εξέλιξη τελικά επικρατεί. Όσα εμπόδια και να βάζουν εκείνοι που δεν θέλουν να διαταραχθεί το status quo.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v