Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πυρά στα κρυπτονομίσματα από πληθωρισμό και Ουκρανία

Νέα βουτιά στις τιμές. Η συσχέτιση των crypto με τον δείκτη Nasdaq. Τα διλήμματα των κεντρικών τραπεζών για τα επιτόκια, ο φαύλος κύκλος και τα περιορισμένα όρια δράσης. Πώς επιδρά η προσπάθεια αποστράγγιξης του συστήματος από την υπερβάλλουσα ρευστότητα.

Πυρά στα κρυπτονομίσματα από πληθωρισμό και Ουκρανία

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Σημαντικό ποσοστό υποχώρησης σημειώνεται στην αγορά των crypto από το μεσημέρι της Παρασκευής, καθώς κυριαρχούν οι ανησυχίες σχετικά με το ζήτημα της Ουκρανίας και την άνοδο του πληθωρισμού.

Όπως βλέπουμε στο ωριαίο διάγραμμα που απεικονίζει το σύνολο της κεφαλαιοποίησης των κρυπτονομισμάτων, το επίπεδο στήριξης (πορτοκαλί γραμμή) δεν άντεξε.  Οι τιμές κινήθηκαν καθοδικά, ενώ η προσπάθεια των τελευταίων ωρών να επανέλθουν δεν φαίνεται να καρποφορεί.

Άλλη μια παρατήρηση που μπορούμε να κάνουμε για το διάγραμμα, είναι πως επανήλθε η συσχέτιση των crypto με τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq (μπλε γραμμή). Οι επενδυτές εγκαταλείπουν κρυπτονομίσματα και μετοχές για πιο ασφαλή καταφύγια, όπως τα ομόλογα.

  • Τις μεγαλύτερες απώλειες από τα κυριότερα κρυπτονομίσματα κατέγραψε το Solana, το οποίο τις τελευταίες ώρες έχει υποχωρήσει 13%.
  • Συνολικά τις τελευταίες 5 ημέρες η πτώση είναι 24% για τον ανταγωνιστή του Ethereum.

Παρατηρώντας το παρακάτω 4ωρο διάγραμμα διαπιστώνουμε πως δεν άντεξε η στήριξη (μπλε γραμμή) με αποτέλεσμα να καταρρεύσει η τιμή του στα 93 δολάρια.

Τα αίτια της υποχώρησης

Ο λόγος που διακόπηκε η ανοδική κίνηση των τελευταίων δύο εβδομάδων, είναι πως το γενικότερο επενδυτικό κλίμα επιβαρύνθηκε μετά την προειδοποίηση του Λευκού Οίκου ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εισβάλει στην Ουκρανία στις επόμενες ημέρες.

Δεν είναι όμως μόνο η ουκρανική κρίση που δημιούργησε νευρικότητα στις αγορές αλλά και η ανακοίνωση την Πέμπτη για άνοδο του πληθωρισμού πέρα από τις προβλέψεις. Από εκεί ξεκίνησε η διόρθωση, όχι μόνο στην αγορά των κρυπτονομισμάτων αλλά και στις μετοχές. Πολλοί φοβήθηκαν πως η FED θα σκληρύνει κι άλλο τη στάση της στην προσπάθεια της να αποστραγγίξει το σύστημα από την υπερβάλλουσα ρευστότητα. Ήδη η Goldman Sachs προέβλεψε ακραίες αυξήσεις στα επιτόκια της αμερικανικής οικονομίας κατά 175 μονάδες βάσης και 7 φορές μέσα στο 2022.

Ωστόσο το πρόβλημα για τους υπεύθυνους χάραξης της νομισματικής πολιτικής, είναι πως τα όρια δράσης είναι περιορισμένα. Αν προβούν σε επιθετικές αντιδράσεις ανεβάζοντας απότομα τα επιτόκια, είναι πολύ πιθανό να δούμε μαζικές πωλήσεις στις αγορές και αυτό είναι ένα ενδεχόμενο που δεν το επιθυμούν για κανένα λόγο. Επίσης αποτρεπτικός λόγος θα είναι μια ενδεχόμενη σύρραξη στην Ουκρανία, καθώς θα εκτοξεύσει τις τιμές των καυσίμων στα ύψη και θα δημιουργήσει αναστάτωση στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Πρόκειται για ένα φαύλο κύκλο. Αν ανεβάσουν τα επιτόκια κινδυνεύουν με ύφεση και χρηματιστηριακή κατάρρευση τελικά. Αν εξαναγκαστούν να συνεχίσουν με ήπιες παρεμβάσεις ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός. Το τελευταίο ενδεχόμενο είναι το ευνοϊκό σενάριο για το Bitcoin, καθώς θα αναδειχθεί το χαρακτηριστικό που προσέλκυσε εξαρχής την Wall Street: της σπανιότητας του.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα αναβαθμισμένα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 8 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (4 ώρες). Αναφερόμαστε επίσης στο Ethereum και στα NFTs.

Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματά σας (4 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.
Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο Bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους κάνουν το σεμινάριο και αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v