Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Goldman Sachs: 6+1 αυξήσεις επιτοκίων φέτος από τη Fed

«Υπάρχουν αμφίπλευροι κίνδυνοι στη συνολική άνοδο κατά 175 μονάδες βάσης, που αναμένουμε τώρα για το 2022», δηλώνει η επενδυτική τράπεζα. «Ο κίνδυνος ενός ανοδικού σπιράλ μισθών-τιμών απαιτεί μια πιο επιθετική άμεση αντίδραση».

Goldman Sachs: 6+1 αυξήσεις επιτοκίων φέτος από τη Fed

H Goldman Sachs, μετά την τελευταία ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, προβλέπει ακραίες αυξήσεις στα επιτόκια της αμερικανικής οικονομίας κατά 175 μονάδες βάσης και 7 φορές μέσα στο 2022!

«Οι επενδυτές συζητούν το ενδεχόμενο πιο επιθετικών αντιδράσεων, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης κατά 50 μ.β. αύξηση των επιτοκίων τον Μάρτιο ή ακόμη και αύξηση των επιτοκίων στο μεσοδιάστημα.

Ωστόσο, η επιτροπή της Fed FOMC για τα επιτόκια δεν έχει αποφασίσει αύξηση από το 1994 και δεν έχει ξεκινήσει έναν κύκλο αυξήσεων με αύξηση 50 μ.β. από τη δεκαετία του 1980», εξηγεί η τράπεζα.

«Αν και δεν αποτελεί τη βασική μας υπόθεση, βλέπουμε τη λογική για μια αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μ.β. τον Μάρτιο. Ένα επιχείρημα είναι ότι το επίπεδο του επιτοκίου των κεφαλαίων φαίνεται ακατάλληλα χαμηλό, γεγονός που θα μπορούσε να απαιτήσει ταχύτερη αναπροσαρμογή», συνεχίζει η GS.

«Ένα άλλο επιχείρημα είναι ότι ο κίνδυνος ενός σπιράλ μισθολογικών τιμών αξίζει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε ότι οι πιέσεις στους μισθούς και στις τιμές θα ηρεμήσουν και η

οικονομία θα αποφύγει ένα ανοδικό σπιράλ μισθών-τιμών. Αλλά υπάρχει αρκετή ασάφεια, ώστε να υπάρχει ανησυχία», συμπεραίνει ο Hatzius.

«Ο πληθωρισμός θα πρέπει να μετριαστεί φέτος, καθώς οι πανδημικές ανισορροπίες προσφοράς-ζήτησης εξασθενούν και οι τιμές των αγαθών θα ομαλοποιηθούν, αλλά ο χρόνος που θα συμβεί αυτό είναι αβέβαιος και η πρόσφατη τάση του πληθωρισμού είναι πολύ σταθερή», εκτιμά η αμερικανική τράπεζα.

«Οι έρευνες των εργοδοτών δείχνουν ότι η αύξηση των μισθών θα πρέπει να επιβραδυνθεί στο 4% φέτος, αλλά ο πρόσφατος ρυθμός ήταν πολύ υψηλότερος, στο 6%. Και οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό είναι καλά εδραιωμένες στον στόχο του 2%, αλλά οι βραχυπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό παραμένουν πολύ υψηλές», σημειώνει.

«Θα μπορούσαμε να φανταστούμε τη FOMC να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ένας σημαντικός κίνδυνος όπως ένα σπιράλ μισθών-τιμών απαιτεί μια πιο επιθετική και άμεση αντίδραση», προσθέτει. «Σε αυτή την περίπτωση, πιστεύουμε ότι μια αύξηση κατά 50 μ.β. στη συνεδρίαση του Μαρτίου ή σε κάποια επόμενη συνεδρίαση θα είναι πιο πιθανή», υπολογίζει η GS.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v