Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς μπορείτε να προστατεύσετε τα κρυπτονομίσματά σας από το… κράτος

Η ενεργοποίηση του νόμου έκτακτης ανάγκης στον Καναδά και το μήνυμα του CEO του Kraken για τα περιθώρια κινήσεων των κατόχων crypto έναντι στον κίνδυνο να διαταχθεί πάγωμα λογαριασμών στα ανταλλακτήρια.

Πώς μπορείτε να προστατεύσετε τα κρυπτονομίσματά σας από το… κράτος

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Η απόφαση της κυβέρνησης του Καναδά να ενεργοποιήσει το νόμο περί μέτρων έκτακτης ανάγκης, δίνοντας τη δυνατότητα σε τράπεζες και αστυνομία να κατάσχουν τον προσωπικό πλούτο των πολιτών, χωρίς να απαιτείται απόφαση δικαστηρίου, όπως ήταν φυσικό δεν έχει περάσει απαρατήρητη από τις δυτικές κοινωνίες.

Και πράγματι από ότι φαίνεται τα πράγματα έχουν αρχίσει να ξεφύγουν. Όποιος από τους διαμαρτυρόμενους φυλακίζεται στον Καναδά για πάνω από 8 μέρες, δίνεται δυνατότητα στις αρχές να προβούν σε ευθανασία των κατοικίδιων ζώων τους!

Θα επαναλάβουμε πως δεν έχει καμία σημασία αν θεωρεί κάποιος τα αιτήματα των διαμαρτυρομένων λογικά ή όχι. Το θέμα είναι πως αν αποδεχόμαστε ότι είναι νόμιμες και ηθικές οποιεσδήποτε κυρώσεις για συμμετοχή σε μια διαμαρτυρία, τότε αποδεχόμαστε ότι οι κυβερνήσεις έχουν απόλυτη εξουσία πάνω μας. Ποια διαφορά τότε έχει ένα δημοκρατικό από ένα αυταρχικό πολίτευμα;

Ένας από εκείνους που έχει θορυβηθεί είναι ο Jesse Powell, διευθύνων σύμβουλος της Kraken, ο οποίος έχει δωρίσει ένα ολόκληρο Bitcoin στο κίνημα των διαμαρτυρόμενων, θεωρώντας ανήθικες τις εντολές του πρωθυπουργού του Καναδά Τζάστιν Τριντό.

Γιατί στεκόμαστε στον Jesse Powell; Επειδή συμβούλευσε τους Καναδούς να αποσύρουν τα κρυπτονομίσματα από τους λογαριασμούς των ανταλλακτηρίων, αν πιστεύουν πως η κυβέρνηση τους έχει στοχοποιήσει. Στην ερώτηση ενός χρήστη του Twitter, αν το kraken είναι υποχρεωμένο να υπακούσει στις εντολές της αστυνομίας και να παγώσει περιουσιακά στοιχεία χωρίς δικαστική συγκατάθεση, απάντησε πως είναι 100% υποχρεωμένοι να συμμορφωθούν.

Ο Powell θεωρεί πως όποιος καναδός ανησυχεί μήπως τον συνδέσουνε με δωρεές προς το «Freedom Convoy», δεν θα πρέπει να κρατάει τα κεφάλαιά του σε οποιονδήποτε κεντρικά ρυθμιζόμενο θεματοφύλακα. «Δεν μπορούμε να σας προστατεύσουμε», ισχυρίζεται με αφοπλιστική ειλικρίνεια. «Πάρτε τα νομίσματά σας. Ρευστοποιήστε τα ή για ασφάλεια τοποθετήστε τα στα προσωπικά ηλεκτρονικά πορτοφόλια».

Όχι πως δεν προσπάθησαν οι αρχές του Καναδά να παγώσουν λογαριασμούς από ιδιωτικά πορτοφόλια και να εξαναγκάσουν τις εταιρίες που τα δημιουργούν να αποκαλύψουν πληροφορίες σχετικά με περιουσιακά στοιχεία των ατόμων που εμπλέκονται στο κίνημα των διαμαρτυρομένων. Ωστόσο απλά αυτό δεν είναι εφικτό.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Οντάριο έστειλε αίτημα στην ομάδα που δημιούργησε το πορτοφόλι nunchuk.io και αυτοί τους απαντήσανε επίσημα πως κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν, επειδή δεν διαθέτουν υπηρεσίες θεματοφυλακής. Μόνο το software παρέχουν. Συνεπώς δεν μπορούν να παγώσουν περιουσιακά στοιχεία, να εμποδίσουν τα νομίσματα να μεταφερθούν, να γνωρίζουν πληροφορίες για το ύψος των κεφαλαίων ή την ταυτότητα των χρηστών.

Μάλιστα τους τρολάρουν στο τέλος, λέγοντας τους πως όταν το καναδέζικο δολάριο γίνει άχρηστο θα είναι εκεί να τους εξυπηρετήσουν! Πραγματικά νιώθεις αμήχανα με την άγνοια των αρχών για τόσο θεμελιώδη ζητήματα.

Η καινοτομία του Bitcoin

Αυτό που συμβαίνει με το Bitcoin δεν έχει προηγούμενο στην οικονομική ιστορία. Το Bitcoin δεν είναι κάποιος οργανισμός ή εταιρία ώστε να διαθέτει Διευθύνοντα Σύμβολο ή διοικητικό συμβούλιο. Ό,τι έχει καταφέρει, το έχει επιτύχει χωρίς προϋπολογισμό ή στελέχη για marketing. Δεν υπάρχουν διευθυντικά στελέχη ή μέτοχοι που έχουν τη δυνατότητα να επιβάλλουν απαγορεύσεις, περιορισμούς, κατευθύνσεις. Κι όμως, έχει καταφέρει να προβληθεί περισσότερο από εταιρείες ή προϊόντα με διαφημιστικά κονδύλια δισεκατομμυρίων. Πώς; Είτε από αγνή ανιδιοτέλεια μελών της κοινότητας των crypto, ειδικά τα πρώτα χρόνια, είτε επειδή κάποιοι προσδοκούν οφέλη αν συνδέσουν την παρουσία του με την επαγγελματική δραστηριότητά τους.

Κάτι αντίστοιχο γίνεται με τον χρυσό. Δεν υπάρχει κανείς πίσω του από τη διακίνηση του. Όμως, ο κοσμηματοπώλης τον προωθεί, τον εξελίσσει, τον κάνει όμορφο, ελπίζοντας και ο ίδιος να κερδίσει από αυτό. Όχι επειδή τον κατευθύνει κάποιος. Με παρόμοιο τρόπο λειτουργούν οι εταιρείες που φτιάχνουν τα ειδικά ATM για Bitcoin. Επενδύουν στήνοντας ολόκληρη επιχείρηση, μοιράζοντας ATM σε όλο τον κόσμο. Έτσι διευκολύνεται η πρόσβαση του κοινού, ειδικά των αρχάριων. Αποτέλεσμα; Σήμερα υπάρχουν σχεδόν 36.000 ATM για Bitcoin σε 76 χώρες.

Παραδόξως, εκείνοι που κάνουν την καλύτερη δουλειά όσο αφορά την προβολή του, είναι όσοι εναντιώνονται στο Bitcoin. Είτε με τα ανίσχυρα επιχειρήματα τους που προδίδουν ημιμάθεια, αν όχι δόλο, είτε με τις ενέργειες τους που αποσκοπούν την ενίσχυση του κατεστημένου έναντι της ελευθερίας των πολιτών. Από ότι φαίνεται, πρόσφατος υποστηρικτής έχει στεφθεί άθελα του ο πρωθυπουργός του Καναδά. Με τις αποφάσεις του αυτοδιορίστηκε ως νέος επικεφαλής μάρκετινγκ.

Γιατί; Επειδή με τις ενέργειες του θα αντιληφθούν όλοι πως το Bitcoin δεν μπορεί να κατασχεθεί. Δεν μπορεί να εμποδιστεί να μεταφερθεί. Φυλάσσετε εύκολα και χωρίς κόστος από τα ίδια τα άτομα που δεν χρειάζεται να εμπιστευτούν κανέναν να κρατάει χρήματα για λογαριασμό τους, όπως τις τράπεζες.

Η άμυνα των πολιτών

Ο λόγος που το Bitcoin εφευρέθηκε το 2008, και όχι νωρίτερα, ήταν επειδή κανείς δεν είχε ανακαλύψει τον τρόπο να δημιουργήσει χρήματα τα οποία καμία κυβέρνηση δεν θα είχε τη δυνατότητα να παρεμποδίσει. Χάρις στον Satοshi όμως, τον ιδρυτή του Bitcoin, αυτό έγινε εφικτό.

Για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία ο απλός πολίτης μπορεί να αμυνθεί τόσο αποτελεσματικά έναντι στην αυθαιρεσία της εξουσίας. Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τις καταθέσεις. Οι κυβερνήσεις και οι τράπεζες μπορούν να κατάσχουν ακόμα και το σπίτι σου ή τον χρυσό. Είτε νόμιμα λόγω χρεών είτε παράνομα επειδή υποψιάζεται το καθεστώς ότι αποτελείς απειλή. Μην υποτιμούμε το γεγονός ότι η πλειονότητα του κόσμου ζει κάτω από αυταρχικά και διεφθαρμένα καθεστώτα.

Επίσης κινδυνεύεις να εκδιωχθείς από τη χώρα αφήνοντας πίσω την περιουσία σου λόγω πολεμικής σύρραξης. Οσοι το έζησαν, αν είχαν Bitcoin, δεν θα έφευγαν φτωχοί. Ακόμα και το κινητό σου να χάσεις ή να μην το πάρεις μαζί σου για να μη σε υποπτευθούν, δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα. Πας στη διπλανή χώρα ή την επόμενη πόλη και παίρνεις άλλο, καινούργιο. Κατεβάζεις μια δωρεάν εφαρμογή από τις πολλές που υπάρχουν, βάζεις τον προσωπικό σου κωδικό κι αυτό ήταν. Τα χρήματα βρίσκονται στην παλάμη σου.

Τι μπορεί να κάνει μια κυβέρνηση; Να εμποδίσει τους κάτοχους Bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων να τα μετατρέψουν στο δικό τους νόμισμα. Να εμποδίσουν τις τράπεζες να στέλνουν και να λαμβάνουν χρήματα από ανταλλακτήρια. Να παγώσουν τους λογαριασμούς που έχει κάποιος σε ανταλλακτήριο, αν είναι πολίτης της χώρας που κυβερνούν. Μέχρι εκεί όμως.

Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εμποδίσουν τις συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα, να παγώσουν ή να κατάσχουν τα ιδιωτικά σου πορτοφόλια. Είναι πρακτικά αδύνατον. Ούτε φυσικά να αλλοιώσουνε την ποσότητα των νομισμάτων που κυκλοφορεί. Αν έχεις ένα Bitcoin αποκλείεται να βρεθείς με κάτι λιγότερο από 1/21εκ νομίσματα σε σχέση με την συνολική κυκλοφορία που πρόκειται να υπάρξει. Ποτέ! Κάτι που βέβαια μια κυβέρνηση δεν μπορεί να εγγυηθεί για το νόμισμα που εκδίδει. Ίσα ίσα που επιδιώκει να πετύχει ένα πληθωρισμό της τάξης του 2%. Ενίοτε και μεγαλύτερο. Για όποιον δεν το έχει αντιληφθεί, εσκεμμένα διαβρώνεται η αγοραστική δύναμη των χρημάτων, επειδή έτσι θεωρούν πως ενισχύεται η ανάπτυξη.

Δεν πρόκειται για κάποιο μυστικό, αλλά δημόσια διατυπωμένο στόχο. Ωστόσο ο στόχος κατά καιρούς τους ξεφεύγει, όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα της δημιουργίας χρήματος από την πανίσχυρη Fed, που έχει πίσω της την μεγαλύτερη οικονομία. Πόσο μάλλον σε μια ασθενέστερη.

Τα νέα χρήματα που δημιουργήθηκαν, διαχύθηκαν στις φλέβες του χρηματοπιστωτικού συστήματος και προκάλεσαν αυξημένη ζήτηση για περιουσιακά στοιχεία όπως μετοχές, εταιρικό χρέος και ομόλογα ακινήτων, αυξάνοντας τεχνητά τις τιμές. Οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων -ακόμα και στις πιο καπιταλιστικές χώρες- δεν αυξομειώνονται από τις δυνάμεις της αγοράς. Η προσφορά και η ζήτηση δεν παίζουν το ρόλο που θεωρούν πολλοί. Ο βασικός παράγοντας που τις κινεί είναι οι διαθέσεις της Fed και των άλλων μεγάλων κεντρικών τραπεζών.

Έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήστε τις απόψεις του Thomas Hoenig, πρώην διοικητή της κεντρικής τράπεζας της πολιτείας του Κάνσας. Στην ερώτηση πόσα τρισεκατομμύρια δολάρια δημιουργήθηκαν από κοπανιστό αέρα το τελευταίο διάστημα, απάντησε 6 με 7 τρισεκατομμύρια. Αυτό είναι το ποσό που προστέθηκαν από την Fed σε καταθέσεις και νομίσματα. Πρόκειται για μια άλλη μορφή κρατικού χρέους, ισχυρίζεται. Όλα βασίζονται στην πίστη. Αν για τον οποιοδήποτε λόγο πάψει η εμπιστοσύνη στο δολάριο, δεν υπάρχει τίποτα από πίσω να το υποστηρίξει, όπως ο χρυσός.

Τελικές σκέψεις

Ο περιορισμός του Bitcoin ποτέ δεν αφορούσε το περιβάλλον τη φοροδιαφυγή ή τους τρομοκράτες. Αφορά τον έλεγχο και τον περιορισμό της ελευθερίας. Οι κυβερνήσεις και οι τράπεζες έχουν λόγους να μην τους αρέσει το Bitcoin. Απελευθερώνει τους πολίτες. Τους κάνει να εξαρτώνται λιγότερο από την εξουσία τους. Τους καθιστά λιγότερο ευάλωτους στην αυθαιρεσία των κυβερνώντων και των ισχυρών τραπεζικών ιδρυμάτων.

Η ανακάλυψη αυτών των ιδιοτήτων από όλο και περισσότερους, είναι η αιτία που το Bitcoin συγκαταλέγεται στα περιουσιακά στοιχεία με τις καλύτερες επιδόσεις, όχι μόνο της τελευταίας δεκαετίας αλλά και όλης της επενδυτικής ιστορίας.

Σήμερα πράγματι, η τιμή του Bitcoin βρίσκεται κάτω από περίπου 40% από το υψηλό όλων των εποχών. Ωστόσο έχει υπερδεκαπλασιαστεί σε σχέση εκείνη που είχε πριν ακριβώς 4 χρόνια. Η αφήγηση που επιλέγετε να εστιάσετε διαμορφώνεται από την οπτική σας πάνω στο ζήτημα των κρυπτονομισμάτων. Αν είστε από εκείνους που έχουν χάσει χρήματα είτε από το trading, είτε επειδή έχετε εισέλθει σε μια στιγμή που ήταν υψηλότερα και πουλήσατε φοβισμένοι, ίσως συνέβη επειδή δεν είστε αρκετά ενημερωμένοι.

Επενδύστε τον ελεύθερο χρόνο σας για να ενημερωθείτε για το νέο οικοσύστημα που έχει δημιουργηθεί γύρω από το Bitcoin. Μάθετε τι έχετε ή τι έχει περάσει από τα χέρια σας. Ίσως εκπλαγείτε από την ιδιοφυή αρχιτεκτονική του. Ίσως και όχι. Αυτό όμως θα πρέπει να το αποφασίσετε εσείς. Όχι κάποιος που διαβάσατε σε κάποιο site ή είδατε στο YouTube.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα αναβαθμισμένα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 8 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (4 ώρες). Αναφερόμαστε επίσης στο Ethereum και στα NFTs.

Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματά σας (4 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο Bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους κάνουν το σεμινάριο και αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του.

 * Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v