Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί εκτοξεύτηκε η δημοτικότητα του Bitcoin στον Καναδά

Οι κινήσεις του Τζάστιν Τριντό που «τρόμαξαν» τους Καναδούς και στράφηκαν στο δημοφιλές κρυπτονόμισμα. To αδιέξοδο της κυβέρνησης, οι απειλές στους πολίτες και το... τρολάρισμα από τον πρόεδρο του Ελ Σαλβαδόρ.

Γιατί εκτοξεύτηκε η δημοτικότητα του Bitcoin στον Καναδά

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Με μια πρωτοφανή κίνηση, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό ενεργοποίησε τη διάταξη νόμου περί μέτρων έκτακτης ανάγκης, επιχειρώντας να βάλει τέλος στις πολυήμερες διαδηλώσεις που αξιώνουν την άρση του μέτρου για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και άλλων περιορισμών.

Αυτή του η ενέργεια δίνει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρόσθετες εξουσίες. Ο Τριντό ισχυρίστηκε πως τα μέτρα θα έχουν περιορισμένη χρονική διάρκεια και ότι δεν προβλέπεται ανάμιξη του στρατού. Ωστόσο για πρόσωπα που συνδέονται με τις διαδηλώσεις ενεργοποιούνται διατάξεις που σε κανονικές συνθήκες στοχεύουν στην αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρημάτων και χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων!

Η υπουργός Οικονομικών του Καναδά Crystia Freeland (κρίμα το όνομά σου, Crystia), ούτε λίγο ούτε πολύ, χαρακτήρισε ως συμμέτοχους σε τρομοκρατικές οργανώσεις απλούς ιδιώτες, σκληρά εργαζόμενους πολίτες, όπως οι οδηγοί φορτηγών. Με ποια αιτιολογία; Ότι τόλμησαν να διαμαρτυρηθούν κατά των κυβερνητικών αποφάσεων! Συγκεκριμένα ανέφερε πως μπορούν να παγώσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς οποιουδήποτε, χωρίς να απαιτείται δικαστική εντολή, αρκεί οι αρχές να υποπτευθούν ότι συνεισφέρει οικονομικά πάνω από 25 καναδέζικα δολάρια (περίπου 17 €) στο κομβόι των φορτηγών. Δεν χρειάζεται καν να συνεισφέρεις χρήματα. Αρκεί και μόνο η υποψία!

Η κυβέρνηση έχει ήδη κατασχέσει 19 εκατομμύρια καναδέζικα δολάρια που είχαν συγκεντρωθεί σε τραπεζικούς λογαριασμούς, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το κίνημα των διαμαρτυρομένων από δωρεές.

Ωστόσο αυτοί βρήκαν τη λύση. Δημιούργησαν ένα νέο λογαριασμό σε Bitcoin, το οποίο βέβαια δεν μπορεί να αγγίξει η κυβέρνηση. Μέσα σε λίγες ημέρες μαζεύτηκαν 22 Bitcoin, δηλαδή πάνω από ένα εκατομμύριο αμερικανικά δολάρια!

Αυτές οι εξελίξεις δεν συμβαίνουν σε κάποια τριτοκοσμική χώρα με αυταρχικό καθεστώς, αλλά σε μία χώρα με παράδοση στη δημοκρατία και την προάσπιση των ατομικών ελευθεριών. Ο Πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ σε ένα tweet του, σχολιάζοντας την απόφαση, ανέφερε: «Αυτοί είναι οι άνθρωποι που δίνουν μαθήματα σε άλλες χώρες σχετικά με τη δημοκρατία και την ελευθερία; Η αξιοπιστία σας σε αυτά τα θέματα δεν αξίζει τίποτα». 

Η κυβέρνηση του Καναδά έχει έρθει σε αδιέξοδο. Όσο πιο έντονο είναι το βίωμα στέρησης της ελευθερίας τόσο εντονότερη και η ροπή προς την απόκτησή της. Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του BBC, το 30% με 40% των Καναδών συμφωνεί περισσότερο ή λιγότερο με τα αιτήματα των διαδηλωτών. Ένα ποσοστό 46% δηλώνει πως μπορεί να μη συμφωνεί, αλλά θεωρεί την εναντίωση προς τα μέτρα περιορισμού δικαιολογημένη.

Τι θα μπορούσε να κάνει ο Τριντό; Δεν είμαστε ειδικοί, αλλά μια εύλογη κίνηση θα ήταν να εφαρμόσει το νόμο. Μπλοκάρεις, κύριε οδηγέ, παράνομα την κίνηση με το φορτηγό σου; Πλήρωσε το πρόστιμο που προβλέπεται και αν η παράβαση δικαιολογεί τη σύλληψη, να έρθουν αστυνομικοί να σε συλλάβουν και να κριθεί η πράξη σου στο δικαστήριο. Όχι επειδή έχεις διαφορετική άποψη από τον πρωθυπουργό να σου συμπεριφέρονται ως τρομοκράτη και να καταλύουν τα ιδιοκτησιακά σου δικαιώματα, κατάσχοντας την περιουσία σου.

Μη σας παρασύρει σε λάθος σκέψεις ο σκοπός της διαμαρτυρίας. Δεν έχει καμία σημασία αν τον θεωρείτε λογικό ή παράλογο. Δικαιολογημένο ή όχι. Αν βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα ή στο θυμικό. Αν αποδεχόμαστε ότι είναι νόμιμες και ηθικές οποιεσδήποτε κυρώσεις για συμμετοχή σε μια διαμαρτυρία, τότε αποδεχόμαστε ότι οι κυβερνήσεις έχουν απόλυτη εξουσία πάνω μας. Ποια διαφορά τότε έχει ένα δημοκρατικό από ένα αυταρχικό πολίτευμα; Από τη στιγμή που μπορεί μια κυβέρνηση ενός κράτους που μέχρι χθες θεωρούνταν υπόδειγμα δημοκρατίας να συμπεριφέρεται αυταρχικά, αύριο τι θα εμποδίσει να προβεί σε κάτι ανάλογο μια άλλη κυβέρνηση, με μικρότερη ευαισθησία σε ζητήματα ελευθερίας;

Γαλουχηθήκαμε αναγνωρίζοντας πως το ηθικό πλεονέκτημα της δημοκρατίας δυτικού τύπου ήταν να μπορείς να εκφράζεις ελεύθερα την άποψή σου. Να διαδηλώνεις αν δεν σου αρέσει μια κυβερνητική απόφαση, να ενισχύεις οικονομικά όποια οργάνωση επιθυμείς. Ότι το καθήκον των αρχών είναι να προστατεύουν, όχι να καταστρατηγούν τα περιουσιακά σου δικαιώματα. Στον βαθμό που αυτά δεν γίνονταν αποδεκτά από την εκάστοτε εξουσία, το καθεστώς θεωρούνταν πως διολίσθαινε σε απολυταρχικές συμπεριφορές.

Όπως αποδεικνύει η περίπτωση του Καναδά, ο πειρασμός μιας κυβέρνησης να εφαρμόσει αυταρχικά μέτρα καταστολής της ελευθερίας επειδή δεν της είναι αρεστή κάποια άποψη, είναι ακαταμάχητος. Το ίδιο έκανε και η κινεζική κυβέρνηση που θεωρείται αυταρχική, τουλάχιστον ως προς τα δυτικά πρότυπα δημοκρατίας.

Πριν την πανδημία γίνονταν διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ, τις οποίες για να αντιμετωπίσουν οι κινεζικές αρχές προχώρησαν σε κατάσχεση των λογαριασμών όσων υποπτεύονταν ότι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις. Γιατί λέμε υποπτεύονταν; Επειδή επιλέγονταν με βάση τα εισιτήρια του μετρό που αγόραζαν. Αν έκανες το λάθος να πληρώσεις με ηλεκτρονικό χρήμα το εισιτήριό σου και αντιλαμβάνονταν ότι κατευθύνεσαι στη στάση όπου γίνονταν οι διαμαρτυρίες, αρκούσε για να χαρακτηριστείς αντικαθεστωτικός.

Η πραγμάτευση του τεράστιου ζητήματος της πολιτικής ελευθερίας δεν μπορεί οπωσδήποτε να ολοκληρωθεί εδώ, ακόμα κι αν είχαμε την πρόθεση, την έκταση και τις πνευματικές προϋποθέσεις. Θα παραμείνουμε στα οικονομικά μέτρα, που είναι το αντικείμενο της στήλης.

Όπως γνωρίσαμε με σκληρό τρόπο, η δυνατότητα να αυθαιρετεί μια κυβέρνηση έναντι των πολιτών της, έναντι δικαίων και αδίκων, μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή. Μας αποκαλύφθηκε σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια το 2013, όταν «κουρεύτηκαν» οι καταθέσεις των λογαριασμών στις κυπριακές τράπεζες και το 2015 στην Ελλάδα, όταν επιβλήθηκαν τα capital controls, για να παραθέσουμε μόνο τα πρόσφατα και πολύ κοντινά παραδείγματα.

Ποια είναι η λύση για να αμυνθούμε; Ένα αξιόπιστο νομισματικό σύστημα, εκτός του επίσημου τραπεζικού, όπου δεν θα μπορεί να παρέμβει το μακρύ χέρι της κυβερνητικής αυθαιρεσίας. Είμαστε τυχεροί, που στην εποχή μας εμφανίστηκε το Bitcoin. Με το Bitcoin για πρώτη φορά στην ιστορία μπορείς να προστατευτείς απόλυτα όσον αφορά την προσωπική σου περιουσία. Δεν μπορεί καμία κυβέρνηση ή οποιοσδήποτε ισχυρός να σου κλέψει ή να σου κατασχέσει τον πλούτο. Στους τραπεζικούς λογαριασμούς, οι αρχές μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν. Είναι θέμα καθαρά πολιτικής βούλησης.

Τι μπορεί να αποτελέσει αντίβαρο στην αυθαιρεσία της εξουσίας; Ένα ευρέως αποδεκτό Bitcoin. Ίσως το μοναδικό μέσο που μπορεί να αναχαιτίσει την πορεία προς τον ολοκληρωτικό έλεγχο των συναλλαγών. Για αυτό πολλοί άνθρωποι από διαφορετικές χώρες και διαφορετικές κουλτούρες προσελκύονται από τα ιδεώδη του Bitcoin. Έχουν σαγηνευθεί από τη δυνατότητα της προάσπισης της ιδιωτικότητάς τους. Την άμυνα έναντι της εξουσίας να τυπώνει αυθαίρετα όσο χρήμα επιθυμεί, διαβρώνοντας την αγοραστική αξία του νομίσματος που υποχρεούνται να χρησιμοποιούν. Την κατάχρηση εξουσίας όσον αφορά την κατάσχεση του πλούτου ή το πάγωμα των καταθέσεών τους.

Στη μεταβιομηχανική κοινωνία, η διαμάχη είναι μεταξύ ελέγχου και ελευθερίας. Οι πληροφορίες και ο ψηφιακός χώρος απέκτησαν μεγαλύτερη βαρύτητα από τα υλικά αγαθά. Το προσωπικό ψηφιακό αποτύπωμα αποκαλύπτει ποιοι είμαστε και ποιες είναι οι δραστηριότητές μας. Τελικά, το δίλημμα αφορά στον τρόπο που επιλέγουμε να ζούμε. Θέλουμε τα τραπεζικά ιδρύματα, τις big tech και τις κυβερνήσεις να εμπλέκονται τόσο πολύ στην καθημερινότητά μας;

Η χρήση του Bitcoin αφορά μια επιλογή μεταξύ του κρατικού χρήματος, εντελώς ελεγχόμενου και ενός συστήματος πιο ελεύθερου. Όχι ανεξέλεγκτου, όχι χωρίς κανόνες, αλλά χωρίς ανθρώπινες παρεμβάσεις. Προστατευμένο από την αυθαιρεσία της εξουσίας, αλλά και από το κόστος των ενδιάμεσων. Στην παγκοσμιοποιημένη κοινωνία του Internet χρειαζόμαστε ένα διεθνές ψηφιακό χρήμα. Ένα χρήμα που ιδεατά να μην αφήνει χώρο στη διαφθορά, στην κυβερνητική αυθαιρεσία, να αποκλείει τους ενδιάμεσους, να διαφυλάττει την ιδιωτικότητα. Να μη γνωρίζει σύνορα και να είναι προσβάσιμο σε όλους.

Όσο περισσότερο εξαρτιόμαστε από τον ψηφιακό κόσμο τόσο πιο εύκολο είναι για μια κυβέρνηση να μας αποκόψει από αυτόν και να ανατρέψει τη ζωή μας με το πάτημα ενός κουμπιού. Όπως το πάγωμα του τραπεζικού μας λογαριασμού. Αν έχει αυτή τη δυνατότητα, ποιος ο λόγος να κατεβάσει στρατό στον δρόμο; (Να γιατί το νέο ψηφιακό νόμισμα των κεντρικών τραπεζών είναι μια επικίνδυνη ιδέα. Αυτό όμως είναι θέμα για άλλο άρθρο).

Με το Bitcoin, αυτή η δυνατότητα απλά δεν υφίσταται, εξαιτίας της αποκεντρωμένης φύσης του. Δεν υπάρχει ούτε πρόκειται να υπάρξει κεντρικός έλεγχος. Το Bitcoin δεν αποτελεί μόνο το μέσο προς εύκολο και γρήγορο πλουτισμό, όπως λανθασμένα θεωρούν πολλοί. Είναι μια διέξοδος προς την ελευθερία. Μια ασφάλεια, μια ασπίδα προστασίας, αν οι συνθήκες πάψουν να είναι ομαλές.

Μέχρι τώρα αυτά τα πλεονεκτήματα τα αντιλαμβάνονταν κάτοικοι σε καθεστώτα όπως της Τουρκίας ή της Βενεζουέλας. Τώρα έγινε αντιληπτό και στους Καναδούς. Κι όχι μόνο, μια που τα βλέμματα του Δυτικού κόσμου πλέον στρέφονται εκεί.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα αναβαθμισμένα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 8 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (4 ώρες). Αναφερόμαστε επίσης στο Ethereum και στα NFTs.

Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματά σας (4 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο Bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους κάνουν το σεμινάριο και αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v