Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς το Bitcoin γίνεται mainstream και... χάνεται

H Commerzbank υπέβαλε αίτηση για άδεια θεματοφυλακής κρυπτονομισμάτων στην αρμόδια γερμανική αρχή. Στήνεται το πρώτο Βitcoin ETF στην Αυστραλία. Η εκροή από τα ανταλλακτήρια.

Πώς το Bitcoin γίνεται mainstream και... χάνεται

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Ήταν θέμα χρόνου. Το πρώτο μεγάλο γερμανικό τραπεζικό ίδρυμα που εισέρχεται δυναμικά στον χώρο των κρυπτονομισμάτων είναι γεγονός. Συγκεκριμένα, η Commerzbank υπέβαλε αίτηση για άδεια θεματοφυλακής κρυπτονομισμάτων στην BaFin, την αρμόδια γερμανική αρχή. Όπως δήλωσε εκπρόσωπός της, σκοπεύει να προσφέρει τις υπηρεσίες της σε θεσμικούς πελάτες.

Στην ανακοίνωσή της η Commerzbank αναφέρει πως επιθυμεί να συμβάλει στη διαμόρφωση του αναδυόμενου οικοσυστήματος των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, όσον αφορά τη διαπραγμάτευση και τη θεματοφυλακή. Η στρατηγική της προβλέπει ειδικές προσφορές για τους πελάτες της τα επόμενα χρόνια και σκοπεύει να χρηματοδοτήσει το εγχείρημα διαθέτοντας 300 εκατομμύρια ευρώ.

Το πρώτο Bitcoin ETF στην Αυστραλία

Η πιο σημαντική είδηση όμως, που αφορά την υιοθέτηση του Bitcoin από τα ευρύτερα στρώματα του πληθυσμού, μας έρχεται από τη μακρινή Αυστραλία. Εκεί οι ρυθμιστικές αρχές (Australia Securities Exchange) έδωσαν έγκριση στο πρώτο Bitcoin ETF (Exchange Traded Fund)*, το οποίο θα ξεκινήσει να διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο στις 27 Απριλίου.

Η εταιρεία που το εκδίδει, είναι η Cosmos Asset Management και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της οικονομικής εφημερίδας Australian Financial Review, θα συγκεντρώσει έως και ένα δισεκατομμύριο αυστραλιανά δολάρια. Το fund ονομάζεται Cosmos Bitcoin ETF και θα έχει ετήσιο κόστος διαχείρισης 0,90%.

Η μεγάλη διαφορά με τα αμερικανικά ETFs του Bitcoin που διαπραγματεύονται στη Wall Street είναι πως δεν θα βασίζεται στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures), αλλά θα έχει ως κάλυψη πραγματικά Bitcoin. Όχι όμως άμεσα. Δεν θα αγοράζει απευθείας Bitcoin νομίσματα, αλλά μερίδια ενός καναδέζικου spot Bitcoin ETF, της Purpose Investment. Το spot ETF αγοράζει πραγματικά Bitcoin, κάτι που δεν είναι απαραίτητο ότι συμβαίνει με τα futures.

Με αυτόν τον τρόπο οποιοσδήποτε επενδυτής διαθέτει μερίδια του Cosmos Bitcoin ETF, θα έχει έμμεση έκθεση σε Bitcoin, με τον πιο απλό και προσιτό τρόπο. Χωρίς να απαιτείται να μπει στη διαδικασία να ανοίξει ειδικό πορτοφόλι για κρυπτονομίσματα ή λογαριασμό σε κάποιο ανταλλακτήριο. Ιδιώτες αλλά και θεσμικοί θα μπορούν να αγοράζουν μέσω του χρηματιστηριακού λογαριασμού τους, όπως θα έκαναν για οποιαδήποτε μετοχή.

Θυμίζουμε πως η αρχή είχε γίνει στον Καναδά πριν σχεδόν ένα χρόνο, με το Purpose Bitcoin ETF, από την εταιρεία Accelerate Financial. Παρόλο που δεν επιτρέπεται να το αγοράσουν Αμερικανοί πολίτες, όπως ισχυρίστηκε ο δημοσιογράφος του Bloomberg για τα ETFs, Eric Balchunas, ήταν το ETF με τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών στο καναδέζικο χρηματιστήριο από την πρώτη κιόλας ημέρα. «Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο» είχε αναφέρει

Όλα τα βλέμματα πλέον στρέφονται στην αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς (SEC) και τον επικεφαλής της, τον Gary Gensler. Ως πότε θα «παίζει καθυστέρηση» αναβάλλοντας το αναπόφευκτο: την έγκριση ενός spot ETF του Bitcoin. Όλοι πλέον αναρωτιούνται ως πότε θα ανέχονται οι Αμερικανοί να χάνουν μερίδιο από άλλες αγορές. Η δικαιολογία ότι έτσι προστατεύεται ο επενδυτής δεν ακούγεται καθόλου πειστική. Οι διακυμάνσεις είναι ακόμα μεγαλύτερες από τη spot αγορά, καθώς δημιουργούνται συχνά premium και discount.

Αυτό που ισχύει με τα ETFs που βασίζονται στα futures είναι πως υπάρχουν πολλοί μεσάζοντες που απομυζούν χρήματα από τον συναλλασσόμενο. Από τον πάροχο του ETF, το εκκαθαριστικό γραφείο, τον χρηματιστή, τον διαχειριστή, τον ελεγκτή, το δικηγορικό γραφείο, το Chicago Mercantile Exchange (CME), τα hedge funds. Το τραπεζικό σύστημα βγαίνει ωφελημένο και πάλι σε βάρος του μικροεπενδυτή.

Όμως δεν υπάρχει λόγος για κάτι τέτοιο. Δεν χρειάζονται ειδικοί τεράστιοι χώροι αποθήκευσης όπως για πετρέλαιο ή οποιοδήποτε άλλο εμπόρευμα. Ούτε απαιτούνται έξοδα φύλαξης όπως στον χρυσό. Το Bitcoin είναι άυλο, άοσμο, αόρατο, χωρίς μάζα και βάρος. Μεταφέρεται άμεσα και φυλάσσεται σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη χωρίς περιορισμούς.

Γιατί είναι τόσο σημαντικό το αμερικανικό ETF

Η άδεια για ένα ETF του Bitcoin που θα διαπραγματεύεται στην αμερικανική αγορά θα είναι η πιο bullish εξέλιξη που θα μπορούσε να συμβεί. Tο επιβεβαιώνουν ανάλογα παραδείγματα στο παρελθόν.

Ήταν Νοέμβριος του 2004, όταν κυκλοφόρησε το πρώτο ETF που ήταν συνδεμένο με τον χρυσό και είχε έδρα τις ΗΠΑ (SPDR Gold Shares - GLD) από τη State Street Corporation. Σε μόλις 72 ώρες από τη δημόσια διαπραγμάτευσή του περιήλθαν στο fund πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Σήμερα, το GLD είναι το μεγαλύτερο ETF χρυσού στον κόσμο, διαθέτοντας δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία. Συνολικά, υπάρχουν πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε ETF χρυσού μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, χωρίς να υπολογίσουμε τα υπόλοιπα που βρίσκονται τοποθετημένα σε άλλες χώρες.

Ωστόσο το SPDR Gold Shares δεν ήταν το πρώτο. Το πρώτο ταμείο διαχείρισης κεφαλαίων που σχετίζεται με τον χρυσό ήταν ένα αμοιβαίο κεφάλαιο κλειστού τύπου με την ονομασία Central Fund of Canada, που ιδρύθηκε το 1961, αλλά τροποποίησε το καταστατικό του για να συμπεριλάβει τον χρυσό το 1983. Ήταν ένα κλειστό αμοιβαίο κεφάλαιο που έδωσε στους επενδυτές έκθεση στην αγορά χρυσού στο Χρηματιστήριο του Τορόντο, αλλά δεν ήταν ETF.

Το πρώτο ETF χρυσού σχεδιάστηκε αρχικά στην Ινδία το 2002 από την Benchmark Asset Management Company Private. Ωστόσο δεν έλαβαν έγκριση παρά μετά από πέντε χρόνια, δίνοντας την ευκαιρία στην Αυστραλία να γράψει ιστορία, καθώς εκεί δημιουργήθηκε το πρώτο ETF χρυσού στον κόσμο που ξεκίνησε να διαπραγματεύεται δημόσια τον Μάρτιο του 2003, με το όνομα Gold Bullion Securities.

Υπήρχαν μόνο 200.000 δολάρια σε ETF χρυσού στα τέλη του 2003. Η μεγάλη έκρηξη ενδιαφέροντος πραγματοποιήθηκε από τότε που άρχισε να διαπραγματεύεται το αμερικανικό GLD. Μέσα σε λιγότερο από 10 χρόνια πενταπλασιάστηκε η τιμή του χρυσού, κάτι που δύσκολα μπορεί να αποδοθεί σε σύμπτωση. Γιατί; Επειδή είχε γίνει πολύ εύκολη και χωρίς κόστος συναλλαγών και αποθήκευσης η απόκτηση του χρυσού, ακόμα και σε μικρή ποσότητα.

Η εκροή από τα ανταλλακτήρια

Ταυτόχρονα με την είσοδο των θεσμικών που κάνουν το Bitcoin εύκολα προσβάσιμο από όλους, αναδύεται ένα άλλο ερώτημα: από πού θα βρουν να το αγοράσουν; Ο Μάρτιος του 2022 είναι ο δεύτερος μήνας με τις υψηλότερες εκροές από τα ανταλλακτήρια στην ιστορία του Bitcoin, ενώ αυτή η τάση έχει συνεχιστεί και τον μήνα που διανύουμε, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών Glassnode.

Το γεγονός ότι περισσότερα νομίσματα εγκαταλείπουν τα ανταλλακτήρια προς τα ιδιωτικά πορτοφόλια, φανερώνει δύο ενδείξεις. Η πρώτη είναι πως μειώνεται η ρευστότητα στην αγορά, κάτι που δημιουργεί προϋποθέσεις για αυξημένη μεταβλητότητα, ειδικά όταν αρχίσουν να ρευστοποιούνται θέσεις με μόχλευση.

Η δεύτερη είναι πως αυξάνονται οι μακροχρόνιοι επενδυτές, εκείνοι που ασπάζονται την κουλτούρα αποταμίευσης σε κρυπτονομίσματα. Ο βασικός λόγος που κρατάς τα νομίσματά σου στα ανταλλακτήρια είναι για να τα έχεις διαθέσιμα προς ρευστοποίηση. Όταν τα αποσύρεις, σημαίνει πως δεν σκοπεύεις, τουλάχιστον στο άμεσο διάσημα, να τα πουλήσεις.

Έχει τη σημασία του πως οι εκροές γίνονται έντονες και στο ανταλλακτήριο της Coinbase, το οποίο προτιμούν οι Αμερικανοί θεσμικοί, όπως παρατηρούμε στο παρακάτω διάγραμμα.

Μόνο 5 φορές έχουν υπάρξει καθαρές εκροές Bitcoin μέσα σε μία μόνο ημέρα, που να υπερβαίνουν σε αξία το ένα δισεκατομμύριο. Και οι δύο από αυτές πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες. Αν αποτελεί ή όχι σύμπτωση μένει να το ανακαλύψουμε.

* Αμοιβαίο κεφάλαιο που διαπραγματεύεται δημόσια σαν μετοχή

Σεμινάρια για τα κρυπτονομίσματα

Τα αναβαθμισμένα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 8 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (4,5 ώρες). Αναφερόμαστε επίσης στο Ethereum και στα NFTs.

Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς 0 ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματά σας (4,5 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Σε όσους κάνουν το σεμινάριο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του.

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v