Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι δύο μεταβλητές που θα καθορίσουν τον «πάτο» του Bitcoin

«Είναι υποτιμημένο ή όχι το κρυπτονόμισμα;». Το ερώτημα αυτό καλούνται να απαντήσουν οι επενδυτές. Τα ιστορικά δεδομένα και τα σημερινά βαρίδια για τα crypto. Οι αναγκαστικές πωλήσεις και η μεγάλη μάχη.

Οι δύο μεταβλητές που θα καθορίσουν τον «πάτο» του Bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Με αμείωτο ρυθμό διεξάγονται ομηρικές μάχες μεταξύ των δύο αντίπαλων στρατοπέδων -των αγοραστών και των πωλητών του Bitcoin. Πού; Στο κρίσιμο επίπεδο τιμών όπου και οι δύο πλευρές θεωρούν στρατηγικής σημασίας να καταλάβουν. Το προηγούμενο ιστορικό υψηλό του 2017, κοντά στις 19.700 δολάρια, τη μοβ οριζόντια γραμμή στο ωριαίο διάγραμμα. Ποια θα είναι η έκβαση της μάχης; Δεν γνωρίζουμε, αλλά μπορούμε με σιγουριά να υπολογίζουμε πως προβλέπεται συναρπαστική.

Αφήνοντας τη βραχυχρόνια διακύμανση και κοιτώντας τη μεγάλη εικόνα, όπως εύστοχα μας αναφέρει ο Γερμανός οικονομικός αναλυτής Holger Zschaepitz, η σημαντική υποχώρηση του Bitcoin δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Στην ιστορία, έχουν ήδη υπάρξει τέσσερις μεγάλες πτώσεις σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80%.

Πράγματι, κρίνοντας από το κάτω διάγραμμα, οι κάτοχοι Bitcoin περνούν τον περισσότερο καιρό αρκετά κάτω από το προηγούμενο υψηλό. Επιβεβαιώνεται αυτό που έχουμε ισχυριστεί και επισημάνει αρκετές φορές στο παρελθόν. Προσωπικά το αναφέρω στην αρχή κάθε σεμιναρίου, όπως και στο βιβλίο. Οι υψηλές αποδόσεις είναι μια απολύτως ρεαλιστική υπόθεση στον χώρο των crypto, αλλά όχι εύκολη. Υπάρχει διαφορά.

Άραγε ποιος να είναι ο πάτος στο Bitcoin; Υπάρχει κάποια ένδειξη που να μας δίνει έστω κατά προσέγγιση κάποια τιμή; Κανείς δεν ξέρει. Όποιος ισχυρίζεται πως έχει ανακαλύψει τον τρόπο να βρει το σωστό νούμερο, αποτελεί μια πολύ καλή ένδειξη χαμηλής αξιοπιστίας ως πηγή ενημέρωσης. Το σημείο που θα αποδειχθεί πυθμένας εξαρτάται βασικά από δύο μεταβλητές, τις οποίες είναι αδύνατον να γνωρίζει κανείς.

Η πρώτη αφορά στις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία, η οποία για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες εξαρτάται από τη μεταβολή των γεωπολιτικών συνθηκών. Ποια θα είναι η εξέλιξη στον πόλεμο της Ουκρανίας; Η τροφοδοσία σε πρώτες ύλες, ενέργεια, τρόφιμα, θα διεξάγεται ομαλά; Ο πληθωρισμός θα ανέβει ή θα πέσει; Από αυτό θα εξαρτηθούν κυρίως οι αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών και κυρίως της Fed, που κρατάει την μπαγκέτα του μαέστρου της παγκόσμιας οικονομίας.

Η δεύτερη μεταβλητή σχετίζεται με τις ρευστοποιήσεις που θα υπάρξουν από τα margin calls. Περισσότερα αναφέραμε για το θέμα εδώ. Τι ανοίγματα έχουν οι DeFi εφαρμογές και τα fund που επενδύουν στα κρυπτονομίσματα; Πόση μόχλευση χρησιμοποιούν; Πόσοι θα χρεοκοπήσουν τελικά; Αν δεν γνωρίζεις αυτά τα δεδομένα, οι προβλέψεις μοιάζουν πιο πολύ με αστρολογικές παρά εκτιμήσεις που βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα.

Το ερώτημα που φαίνεται πιο ρεαλιστικό να απαντηθεί, είναι αν η τιμή του Bitcoin είναι υποτιμημένη ή όχι. Αν έχει υπάρξει αποσύνδεση της αξίας του και της χρηματιστηριακής τιμής ή αν συμβαδίζουν. Ούτε εδώ υπάρχει κάποια πρωτοτυπία. Σε όλη τη χρηματιστηριακή ιστορία, η πραγματική αξία και η τρέχουσα τιμή διαπραγμάτευσης έχουν απόκλιση. Σαν τον σκύλο και τον πεζό ιδιοκτήτη του. Υπάρχουν ορισμένες χρονικές περίοδοι που ο σκύλος βρίσκεται πίσω από τον άνθρωπο και άλλες που βρίσκεται μπροστά. Αναπόφευκτα όμως θα υπάρξουν στιγμές όπου βρίσκονται στο ίδιο ύψος. Αυτή θεωρείται η «δίκαια» ή «εύλογη» τιμή. Η στιγμή που η προσδοκία συναντάει την πραγματική αξία.

Για να απαντήσουμε το ερώτημα, θα πρέπει να λύσουμε πρώτα μια άλλη απορία. Ποια είναι η θεμελιώδης αξία του Bitcoin; Αν θα έπρεπε να απαντήσουμε με μια φράση, θα λέγαμε πως είναι η ασφαλής μεταφορά αξίας. Ότι πρόκειται για το πιο αποκεντρωμένο δίκτυο, όπου καμία κυβερνητική ή τραπεζική αρχή δεν έχει τη δυνατότητα να εμποδίσει τη μεταφορά δεδομένων που αντιστοιχούν σε νομισματική αξία. Με άλλα λόγια, να μπορέσει να κατάσχει ή να παγώσει, όπως μπορεί να γίνει με τους παραδοσιακούς τραπεζικούς λογαριασμούς. Απόδειξη για αυτό είναι πως όσα χρόνια λειτουργεί και συναλλάσσονται οι άνθρωποι, δεν έχει χαθεί ούτε ένα satoshi (μικρό κλάσμα του ένα σεντς). Παρότι τα τελευταία χρόνια γίνονται 300.000 με 400.000 συναλλαγές ημερησίως.

Μήπως λοιπόν η ασφάλεια του δικτύου κινδυνεύει; Μήπως έχει υποχωρήσει τόσο πολύ η υπολογιστική ισχύς που το στηρίζει; Μήπως κινδυνεύει να πέσει θύμα από hackers; Φυσικά τίποτε από όλα αυτά. Το δίκτυο δεν ήταν ποτέ πιο ασφαλές. Όπως μαρτυρούν τα στοιχεία, το Hash Rate βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο που έχει βρεθεί ποτέ, παρά την αύξηση του κόστους της ενέργειας.

Ακόμα και το πρωτόκολλο του Lightning Network (LN) έχει φτάσει στο υψηλότερο σημείο που ήταν ποτέ. Τι σημαίνει αυτό; Πως το Bitcoin βρίσκεται όλο και πιο κοντά στις προϋποθέσεις ώστε να γίνει ένα εύκολο μέσο πληρωμής ακόμα και για μικροποσά. Να μεταφέρεις αξία, ακαριαία, με μηδενικό κόστος. Κι όχι μόνο Bitcoin όπως μας έδειξε η Strike και το παράδειγμα του Ελ Σαλβαδόρ. Θα μπορείς να στέλνεις δολάρια με την τεχνολογία του Bitcoin! Αυτή η τεχνολογία υπόσχεται ότι μπορούμε να αποφύγουμε ως περιττή τη σπατάλη ανθρώπινων και άλλων πόρων για τη διαβίβαση ηλεκτρονικών εμβασμάτων. Σε αυτό το θέμα έχει γίνει τεράστια πρόοδος, όπως παρατηρούμε στο παρακάτω διάγραμμα. Η χωρητικότητα των καναλιών στο δίκτυο του Lightning πλησίασε τις 4.000 Bitcoin, σημειώνοντας συνεχή αύξηση τα τελευταία χρόνια.

Εδώ τίθεται ένα ερώτημα που καλείται να απαντήσει κάθε επενδυτής για όλους τους επενδυτικούς τίτλους, παραδοσιακούς ή μη. Τι είναι πιθανότερο να συμβεί; Να μειωθεί η θεμελιώδης αξία του περιουσιακού στοιχείου ή να αυξηθεί η χρηματιστηριακή του τιμή; Πιο συγκεκριμένα, στο Bitcoin, πόσο πιθανό είναι να καταρρεύσει το Hash Rate, καθιστώντας επισφαλή τη λειτουργία του δικτύου; Υπάρχει σημαντική πιθανότητα να αρθεί η εμπιστοσύνη στο LN, να αποσυρθούν τα κεφάλια που το στηρίζουν και κατά συνέπεια να απαξιωθεί;

Αν όχι, θα πρέπει να απαντήσουμε σε ένα άλλο ερώτημα. Αν η αξία του συνεχίζει να είναι υψηλή, πώς γίνεται να έχει υποχωρήσει τόσο πολύ η τιμή; Και επειδή έχουμε αναφερθεί στα προηγούμενα άρθρα εκτενώς στο Bitcoin, ας εξετάσουμε το Ethereum. Γιατί έχει υποχωρήσει ακόμα πιο πολύ; Δεν είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί. Υπάρχουν κάποιες συγκυρίες που οδηγούν στην εσπευσμένη ρευστοποίηση. Για παράδειγμα το 2018, αυτό που υπέστη τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση από τα υψηλά του ήταν το Ethereum. Γιατί; Επειδή έσπασε η φούσκα (γιατί όντως εκεί ήταν φούσκα) των ICOs, οι οποίες είχαν χτιστεί και δραστηριοποιούνταν στο δίκτυο του Ethereum. Τα επενδυτικά σχήματα που βρίσκονταν πίσω από κάθε επίδοξο κρυπτονόμισμα αναγκάστηκαν τότε να ρευστοποιήσουν ό,τι Ethereum κατείχαν.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει τώρα. Υπάρχει μια τεράστια υπερβολή στα μικρά νομίσματα, καθώς έχουν φτάσει σχεδόν τις 20.000! Τα περισσότερα από αυτά είναι άχρηστα, χωρίς σοβαρό αντικείμενο και σκοπό. Όλες αυτές οι επιχειρηματικές απόπειρες σβήνουν άδοξα σε τέτοιες περιόδους, που κάποιοι τις ονομάζουν δημιουργικής καταστροφής, οι οποίες αποτελούν μέρος ενός υγιούς, αν και επίπονου, κύκλου.

Από την άλλη, ευνοείται η δημιουργία. Οι πιο ενδιαφέρουσες εφαρμογές γίνονται σε αυτή τη φάση της αγοράς. Γιατί; Επειδή επικεντρώνονται όλοι στο να ξεχωρίσουν από τον ανταγωνισμό. Δεν επαναπαύονται στα καθημερινά κέρδη από μια αγορά σε άνοδο. Αυτή είναι η εποχή που θα ξεχωρίσει τους αυριανούς νικητές.
Όσοι μπερδεύουν το Bitcoin με τις απάτες στον χώρο των crypto κάνουν λάθος. Τα ευκαιριακά εγχειρήματα θα χαθούν, αλλά η καινοτομία θα μείνει. Όπως ισχυρίζεται η Lyn Alden, τίποτα δεν είναι σίγουρο, αλλά αν κάτι επιβιώνει σε 7 ή 8 ξεχωριστές περιόδους, ανακάμπτοντας από υποχωρήσεις της τάξης του +50% και συνεχίζει να επιτυγχάνει νέα υψηλά, το βάρος της απόδειξης αρχίζει να μετατοπίζεται στους επικριτές.

Σεμινάρια και βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Έχουν μείνει ελάχιστες θέσεις για τα εξειδικευμένα σεμινάρια που διοργανώνει το euro2day.gr και αφορούν την αποτελεσματική προστασία των δεδομένων σας από τους κακόβουλους. Όσοι επιθυμείτε να συμμετάσχετε, μην αμελήσετε να κλείσετε θέση διότι θα διακόψουμε για το καλοκαίρι.

Θα μάθετε τρόπους με τους οποίους θα μπορείτε να περιηγείστε άφοβα και με ιδιωτικότητα στο διαδίκτυο. Επίσης πώς να φυλάξετε με μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια τα κρυπτονομίσματά σας και πώς μπορείτε να τα μεταβιβάσετε στους οικείους σας, σε περίπτωση ατυχήματος. Εισηγητής είναι ο κ. Αχιλλέας Βιέννας, διακεκριμένος ειδικός ερευνητής και πιστοποιημένος σύμβουλος σε θέματα κυβερνοασφάλειας.

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars

Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε και το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin».

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v