Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το νέο στοιχείο στην αγορά των crypto

Πόσο αντέχει η κρίσιμη τεχνική στήριξη για το Bitcoin, λίγο πάνω από τις 19.000 δολ., στο προηγούμενο ιστορικό υψηλό του 2017. Ποια τα νέα μηνύματα από τον βαθμό συσχέτισης κινήσεων με τον Nasdaq. Τι δείχνει η χρεοκοπία της Celsius.

Το νέο στοιχείο στην αγορά των crypto

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Ενώ τα σύννεφα από την παγκόσμια οικονομία και τις προοπτικές της παραμένουν, κάτι δείχνει να αλλάζει στην ψυχολογία των συμμετεχόντων στην αγορά των κρυπτονομισμάτων.

Όπως παρατηρούμε στο 4ωρο διάγραμμα, η τιμή του Bitcoin επιβεβαίωσε την κρίσιμη στήριξη λίγο πάνω από τις 19.000 δολάρια, που είναι το προηγούμενο ιστορικό υψηλό του 2017 (μοβ οριζόντια γραμμή).

Κι όχι μόνο αυτό, αλλά συνεχίζει να κινείται μέσα στον παράλληλο σχηματισμό συσσώρευσης (πορτοκαλί παράλληλες γραμμές). Εδώ και ένα μήνα σχεδόν, κάθε υποχώρηση φρενάρει πιο ψηλά από την προηγούμενη. Επίσης η ανοδική προσπάθεια κάθε φορά σταματάει όλο και υψηλότερα. Αυτές είναι σαφείς ενδείξεις μεταστροφής του κλίματος. Προσωρινή ή όχι, μένει να δούμε.

Ίσως το πιο εντυπωσιακό στοιχείο των τελευταίων ημερών είναι η συσχέτιση των 40 ημερών μεταξύ του Bitcoin και του δείκτη Nasdaq 100. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, βρίσκεται πλέον κάτω από 0,50. Στο χαμηλότερο σημείο του 2022. Όταν ο δείκτης βρίσκεται στο 1, σημαίνει πως υπάρχει απόλυτη συσχέτιση, ενώ στο -1 υπάρχει αρνητική. Η συσχέτιση δηλαδή είναι ακόμα θετική, που σημαίνει ότι κινούνται σε παρόμοιες κατευθύνσεις, αλλά πολύ μικρότερη.

Όπως αναφέραμε, τα μακροοικονομικά σημάδια δεν είναι ευχάριστα. Οι τιμές σε εμπορεύματα και ενέργεια παραπέμπουν σε πάγωμα της οικονομικής δραστηριότητας και ο πληθωρισμός κάθε άλλο παρά δείχνει σημάδια υποχώρησης.

Οι επενδυτές ανησυχούν για σημαντική αύξηση των επιτοκίων, κάτι που θα επιτείνει τις προϋποθέσεις για ύφεση και επιδείνωση των εταιρικών κερδών.

Ειδικά για τα τελευταία, έχουν ξεκινήσει ήδη οι ανακοινώσεις οικονομικών αποτελεσμάτων τριμήνου για τις εισηγμένες στις ΗΠΑ. Αυτή τη φορά, δεν έχουν σημασία μόνο τα νούμερα αλλά και οι προοπτικές των επιχειρήσεών τους, που θα αναφέρουν οι υπεύθυνοι.

Οι εξελίξεις στη Celsius

Όσον αφορά την αγορά των κρυπτονομισμάτων, η είδηση που ξεχωρίζει είναι η αίτηση πτώχευσης που υπέβαλε η Celsius Network. Η εταιρεία ήταν η μεγαλύτερη πλατφόρμα καταθέσεων και δανεισμού κρυπτονομισμάτων, έχοντας συγκεντρώσει 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία από περισσότερους από 100.000 χρήστες, που αγωνιούν για την τύχη των κεφαλαίων τους.

Τα προβλήματα αναδείχτηκαν όταν εξαναγκάστηκε να παγώσει τις αναλήψεις τον Ιούνιο, συμβάλλοντας στην πρόκληση ενός ντόμινο καταρρεύσεων σε μια σειρά από εταιρείες του χώρου.

Ο φάκελος που κατατέθηκε από τους δικηγόρους της Celsius και έχει την υπογραφή του CEO της εταιρείας Alex Mashinsky, περιείχε κάποιες δυσάρεστες εκπλήξεις σχετικά με την κατάσταση που έχει περιέλθει.

Αποκαλύφθηκε μια μαύρη τρύπα 1,2 δισ. δολ., η οποία προκύπτει από υποχρεώσεις 5,5 δισ. δολ. σε καταθέτες και περιουσιακά στοιχεία 4,3 δισεκατομμυρίων.

Το άνοιγμα είναι μάλλον μεγαλύτερο, καθώς στα περιουσιακά στοιχεία συγκαταλέγονται και νομίσματα CEL (της ίδιας της εταιρείας). Υπολογίζονται στον φάκελο να έχουν αξία 600 εκατ. δολ., ενώ με βάση την τιμή που διαπραγματεύεται το CEL αυτή τη στιγμή δεν αξίζουν ούτε τα μισά.

Ακόμα όμως και τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία δεν είναι όλα άμεσα ρευστοποιήσιμα. Για παράδειγμα υπάρχουν Ethereum αξίας μισού δισεκατομμυρίου δεσμευμένα σε staking, τα οποία θα απελευθερωθούν μόνο μετά την ολοκλήρωση της μετεξέλιξης του Ethereum στο Ethereum 2.0. Το θετικό είναι αυτό το ποσό λαμβάνει ετήσια αμοιβή κοντά στο 5%, όπως όλα τα Ethereum που είναι δεσμευμένα με staking. Αρνητική εντύπωση προκαλεί, αν και το ποσό δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο, ότι «χάθηκαν» τα ιδιωτικά κλειδιά από 35.000 Ethereum!

Ένα άλλο στοιχείο που παρουσιάζεται στον φάκελο είναι ο ισχυρισμός της εταιρίας ότι διαθέτει 80.850 miner rings και επενδυτικό σχέδιο να φτάσουν τις 120.000 μέχρι το τέλος του 2022. Υποθέτοντας ότι τουλάχιστον 110.000 rings θα είναι σε λειτουργία μέσα στο 2022, υπολογίζεται να λάβουν αμοιβή περίπου 15.000 Bitcoin έως το 2023.

Σεμινάρια και βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Τα σεμινάρια θα συνεχίσουν ξανά από Σεπτέμβρη. Μπορείτε όμως να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» από το https://www.media2day.gr/seminars και στα βιβλιοπωλεία. Οι κάτοικοι του εξωτερικού μπορούν να το παραγγείλουν από το Amazon.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v