Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόσο δρόμο έχει η ανάκαμψη του Ethereum

Γιατί το κρυπτονόμισμα καταγράφει την πιο θεαματική ανάκαμψη στο σύμπαν των crypto και ποια είναι τα περιθώρια περαιτέρω ανόδου. Οι καθαρές εισροές - ρεκόρ και το μεγάλο ορόσημο.

Πόσο δρόμο έχει η ανάκαμψη του Ethereum

Η αγορά των κρυπτονομισμάτων απομακρύνεται για τα καλά από τα χαμηλά που είχε σημειώσει στις 18 Ιουνίου. Όπως μας φανερώνει στο ημερήσιο διάγραμμα ο δείκτης της συνολικής κεφαλαιοποίησης της αγοράς, βρίσκεται 44% υψηλότερα από τον τοπικό πυθμένα. Αυτή την ώρα η αξία τους αποτιμάται στα 1,07 τρισεκατομμύρια δολάρια. Η επόμενη αντίσταση δεν είναι πολύ μακριά, στα 1,15 τρισεκατομμύρια.

Την πιο θεαματική ανάκαμψη από τα κυριότερα κρυπτονομίσματα, παρουσίασε το Ethereum. Αναμενόμενο για δύο λόγους. Ο ένας είναι η προοπτική του merge. Η αναμενόμενη αναβάθμιση του δικτύου και η μετατροπή του μηχανισμού συναίνεσης από Proof of Work (απόδειξη της εργασίας), στο Proof of Stake (απόδειξη συμμετοχής). Περισσότερα για το θέμα θα βρείτε εδώ.

Ο άλλος είναι ότι για πρώτη φορά η τιμή του Ethereum άργησε να αντιδράσει. Όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα, έπρεπε να περάσουν ακριβώς 221 ημέρες για να σημειωθεί σημαντική αντίδραση από τα χαμηλά του. Μέχρι σήμερα έχει σημειωθεί άνοδος 109% από τον πυθμένα των 880 δολαρίων.

Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν από τα μέσα μέχρι τα τέλη του 2018 με 215 ημέρες, μέχρι να σημειώσει άνοδο 98%. Το 2019 είχαν περάσει 174 ημέρες και μετά ακολούθησε ράλι 154%. Η τέταρτη αξιοσημείωτη περίοδος ήταν μετά την κορυφή του 2017. Έπρεπε να περάσουν 85 ημέρες για να καταγραφεί άνοδος κοντά στο 130%.

Τι αναφέρουν οι εταιρίες ερευνών

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της CoinShares με τίτλο Betting on the Merge (ποντάροντας στο «merge») έχουν σημειωθεί επτά συνεχόμενες εβδομάδες καθαρών θετικών εισροών από θεσμικούς επενδυτές, αξίας 159 εκατομμυρίων δολαρίων. Κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, αν συνυπολογίσουμε τις αναγκαστικές ρευστοποιήσεις, έως χρεοκοπίες από funds που συμβαίνουν στον χώρο των crypto.

Ο επικεφαλής της έρευνας, James Butterfill, ισχυρίζεται πως η μεταστροφή οφείλεται κυρίως στην μεγαλύτερη σαφήνεια που σχετίζεται με την επερχόμενη αναβάθμιση, η οποία προχωράει χωρίς προβλήματα και αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 19 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τον Butterfill οι traders ακολουθούν την τακτική «αγόρασε στην φήμη και πούλα στο γεγονός». Θεωρεί ότι η επίτευξη του στόχου θα αποτελέσει και τοπική κορυφή.

Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και η εταιρία ερευνών Glassnode. Εξετάζοντας τόσο τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (fututes) όσο και τα options Σεπτεμβρίου διαπίστωσαν πως κυριαρχεί η αισιοδοξία. Βλέπουν το Ethereum να ξεπερνάει μάλλον άνετα τις 2.200 δολάρια με ανοδική προδιάθεση. Παρ’ όλα αυτά τον Νοέμβρη η τάση αλλάζει, όσο αφορά στην προσδοκία.

Αντίθετα, ο ιδρυτής του Ethereum, ο ρωσοκαναδός Vitalik Buterin, είναι πιο αισιόδοξος. Θεωρεί ότι η πραγματοποίηση του εγχειρήματος, δεδομένης της πολυπλοκότητας και δυσκολίας του, θα ανεβάσει το ηθικό. Το αφήγημα για τις προοπτικές που ανοίγονται δεν πρόκειται να εξαντληθεί στο στάδιο του merge, ισχυρίζεται.
Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα από τις καταθέσεις και δεσμεύσεις νομισμάτων. Έφτασαν τα 13.235.717 Ethereum, σύμφωνα με την Glassnode και αποτελούν νέο ιστορικό υψηλό.

Οι μακροοικονομικές συνθήκες

Για να ανέβει το Ethereum δεν αρκεί το merge ούτε ο ενθουσιασμός. Χρειάζεται να ευνοηθεί και από την συγκυρία. Καθώς τα κρυπτονομίσματα όσο περνάει ο καιρός γίνονται mainstream, επηρεάζονται όλο και πιο πολύ από το μακροοικονομικό περιβάλλον. Και αυτό δεν δείχνει ευχάριστο.

Η απόκλιση του δεκαετές ομολόγου του αμερικάνικου δημοσίου σε σχέση με το διετές, έφτασε στο χαμηλότερο σημείο του εδώ και 40 χρόνια, όπως φανερώνει το παρακάτω διάγραμμα. Στο παρελθόν όποτε έχει εμφανιστεί αυτό το φαινόμενο, ακολουθεί ύφεση.

Το παρακάτω διάγραμμα παρουσιάζει δύο βασικά προβλήματα του σημερινού νομισματικού συστήματος.

Καταρχάς το πρόβλημα του τεράστιου χρέους, το οποίο καθιστά αποτρεπτική για τις κεντρικές τράπεζες τη σημαντική αύξηση των επιτοκίων, με συνέπεια να δυσκολεύονται να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό. Το αμερικάνικο χρέος έχει αυξηθεί τα τελευταία δύο χρόνια, όσο από το 1800 μέχρι το 2000!

Ταυτόχρονα παρουσιάζει με συγκλονιστικό τρόπο το άλλο τεράστιο πρόβλημα. Της διάβρωσης της αξίας του χρήματος από τις συνεχιζόμενες πολιτικές ποσοτικής χαλάρωσης από το 2000 μέχρι σήμερα.

Σεμινάρια και βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Τα σεμινάρια θα συνεχίσουν ξανά από Σεπτέμβρη. Μπορείτε όμως να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» από το https://www.media2day.gr/seminars και στα βιβλιοπωλεία. Οι κάτοικοι του εξωτερικού μπορούν να το παραγγείλουν από το Amazon.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v