Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η επόμενη μέρα μετά το Merge στο Ethereum

Γράφεται ιστορία στα κρυπτονομίσματα, με την ολοκλήρωση του Merge στο οικοσύστημα του Ethereum. Τι σημαίνουν και πού αποσκοπούν οι μεγάλες αλλαγές. Τα μεγάλα επενδυτικά στοιχήματα και οι... απογοητευμένοι.

Η επόμενη μέρα μετά το Merge στο Ethereum

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Σήμερα το πρωί στις 9:45 ώρα Ελλάδας ολοκληρώθηκε με επιτυχία το γεγονός που περίμενε με αγωνία η κοινότητα των κρυπτονομισμάτων. Το Merge, δηλαδή η μετάβαση του μηχανισμού συναίνεσης του Ethereum από PoW (Proof-of-Work) σε PoS (Proof-of-stake).

Πρόκειται για ένα επικό κατόρθωμα των προγραμματιστών του Ethereum, αποκορύφωμα επίπονων δοκιμών και προετοιμασίας επί σειρά ετών. Τελικά όλα κύλησαν ομαλά, παρότι το εγχείρημα είχε μοναδικές δυσκολίες. Όπως έχει ειπωθεί, είναι σαν να επισκευάζεις μια μηχανή αεροπλάνου ενώ αυτό πετάει.

Τι σημαίνει αυτή η αλλαγή; Κατ' αρχάς θα πρέπει να εξηγήσουμε τι είναι ο μηχανισμός συναίνεσης. Είναι ο μηχανισμός με τον οποίο το δίκτυο επιτυγχάνει καθολική συμφωνία για το τι είναι αληθές. Στο Ethereum, η «αλήθεια» μπορεί να είναι από μια απλή συναλλαγή έως πολύπλοκες ρήτρες ενός έξυπνου συμβολαίου.
Όσον αφορά τη λειτουργία του μηχανισμού, υπάρχουν δύο κυρίως τρόποι για να διασφαλιστεί η ασφαλής μεταφορά και αποθήκευση των δεδομένων. Ο PoW, για τον οποίο απαιτείται δαπάνη σε ενέργεια και εξοπλισμό. Χρησιμοποιούνται ισχυροί υπολογιστές για την επίλυση σύνθετων μαθηματικών προβλημάτων προκειμένου να επαληθεύσουν και να επικυρώσουν τις συναλλαγές. Αυτή τη δουλειά αναλαμβάνουν οι miners, οι οποίοι ως ανταμοιβή για τον χρόνο και το κόστος τους λαμβάνουν Ethereum.

Στον μηχανισμό συναίνεσης PoS οι validators (επικυρωτές), για να λάβουν την άδεια να επικυρώνουν τις συναλλαγές και να διατηρούν το δίκτυο σε λειτουργία, δεσμεύουν κεφάλαιο, δεν απαιτούνται ισχυροί υπολογιστές. Οποιοσδήποτε μπορεί να γίνει επικυρωτής και να λαμβάνει αμοιβή, αρκεί να δεσμεύσει 32 Ethereum. Στην πράξη, δεν χρειάζεται να διαθέσεις ολόκληρο το ποσό. Υπάρχουν κάποια pools (κάτι σαν συνεταιρισμοί) όπου μπορείς να βάλεις όσα επιθυμείς να διαθέσεις και να μοιράζεσαι αναλογικά την αμοιβή που σου αναλογεί. Εύκολα μπορείτε να βρείτε αυτή τη δυνατότητα σε γνωστά ανταλλακτήρια όπως το Kraken και η Binance.

Για τους αναγνώστες του Εuro2day.gr ισχύει από σήμερα μια ειδική προσφορά από το ανταλλακτήριο Binance. Όσοι γράφονται στην Binance ως νέοι πελάτες, με αυτό το λινκ https://accounts.binance.com/en/register?ref=39576698 μετά την πρώτη τους αγοραπωλησία θα λάβουν μπόνους 50 δολαρίων και κάποια άλλα προνόμια.

Πού αποσκοπεί η αναβάθμιση του Ethereum; Το Merge είναι το πρώτο σημαντικό βήμα αλλά ακολουθούν άλλα τέσσερα. Ο τελικός σκοπός είναι να υπάρξουν δυνατότητες για δεκάδες χιλιάδες συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο, σχεδόν άμεσα, με μηδενικό κόστος. Σαν να είμαστε στην εποχή του dial up και έγινε το πρώτο βήμα για να μεταβούμε στην εποχή της οπτικής ίνας.

Ο συνιδρυτής του Ethereum Vitalik Buterin, στο Twitter ανακοίνωσε την ολοκλήρωση του Merge, αναφέροντας πως πρόκειται για μια μεγάλη στιγμή για το οικοσύστημα Ethereum. Όλοι όσοι βοήθησαν να γίνει η συγχώνευση θα πρέπει να αισθάνονται πολύ περήφανοι σήμερα, επισήμανε.

Ανάλογες πανηγυρικές δηλώσεις υπήρξαν και από άλλους που συνέβαλαν στο εγχείρημα όπως ο terence, που δήλωσε πως ήταν το πιο περίπλοκο έργο που έχει συμμετάσχει ποτέ και πως δεν θα ήταν δυνατή η επίτευξή του χωρίς όλα τα λαμπρά μυαλά που συνεργάστηκαν. Γράφτηκε ιστορία σήμερα, συγχαρητήρια, κατέληξε.

Οι μόνοι που απογοητεύτηκαν, πέρα από τους οπισθοδρομικούς που εναντιώνονται σε κάθε τεχνολογική πρόοδο, ήταν οι traders. Αιτία; Η απουσία μεταβλητότητας από την οποία έλπιζαν να βγουν ωφελημένοι.

Απογοήτευση πρέπει να ένιωσαν και όσοι είχαν στήσει εντολές σε χαμηλότερη τιμή, θέλοντας να εκμεταλλευτούν τυχόν αναταραχή στην τιμή του Ethereum.

Για τους χρήστες, στις εφαρμογές και στα πρωτόκολλα που είναι στημένα πάνω στο δίκτυο του Ethereum, όπως αναμενόταν σύμφωνα με το καλό σενάριο, δεν θα υπήρχε απολύτως καμία επίδραση. Αυτή είναι η ομορφιά του Merge, τώρα που ολοκληρώθηκε με ομαλό τρόπο.

Από την επενδυτική σκοπιά, οι προοπτικές που ανοίγονται στην άνοδο της τιμής δεν αφορούν μόνο το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από πλευράς χρηστών, άρα και αύξησης της ζήτησης. Θα υπάρξει ταυτόχρονα ένα τριπλό σοκ προσφοράς. Μια μείωση στην προσφορά νομισμάτων Ethereum για 3 διαφορετικούς λόγους.
Από όλα τα νέα Ethereum που δημιουργούνται καθημερινά, πλέον θα βγαίνει μόλις το 10%. Η νέα εξέλιξη ρίχνει τον ρυθμό πληθωρισμού κοντά στο 0,4%. Πολύ πιο κάτω από τον ρυθμό εξόρυξης του χρυσού, ο οποίος είναι 1,8% τον χρόνο σε σχέση με την υφιστάμενη ποσότητα. Πιο κάτω και από το Bitcoin.

Κι όχι μόνο αυτό. Μετά την αναβάθμιση EIP-1559, πολλά Ethereum «καίγονται». Η ποσότητα που βγαίνει για πάντα εκτός κυκλοφορίας εξαρτάται από το πόσα χρησιμοποιούνται για τις συναλλαγές ως fees. Στις περιόδους που υπάρχει μεγάλη κίνηση στο δίκτυο, αυτά που διαγράφονται είναι περισσότερα από αυτά που δημιουργούνται. Τι σημαίνει αυτό; Πως αν το δίκτυο του Ethereum έχει έστω και τη ζήτηση που υπάρχει σήμερα, τότε όχι μόνο δεν θα αυξάνεται η συνολική ποσότητα των Ethereum αλλά θα μειώνεται!

Υπάρχει και ένας τρίτος λόγος που υπολογίζεται να βγαίνουν λιγότερα Ethereum προς πώληση. Η μετατροπή του μηχανισμού συναίνεσης σε PoS σημαίνει πως οι αμοιβές θα κατευθύνονται προς εκείνους που κάνουν stake τα νομίσματά τους. Όμως αυτοί δεν έχουν τα λειτουργικά έξοδα των miners. Συνεπώς δεν έχουν δαπάνες να καλύψουν, οι οποίες να τους πιέζουν για να πουλήσουν. Το αντίθετο μάλιστα προβλέπεται να συμβεί. Η ετήσια απόδοση που αναμένεται να λαμβάνουν υπολογίζεται να είναι της τάξης του 8%. Πολύ μεγαλύτερη από οποιοδήποτε μέρισμα, οποιασδήποτε τεχνολογικής εταιρείας.

Υψηλότερη ζήτηση σε συνδυασμό με μειωμένη προσφορά. Κι όλα αυτά στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη τεχνολογία στον κόσμο. Σίγουρα ακούγεται δελεαστικό. Όμως, δεν είναι μόνο όσοι βρίσκονται στον χώρο των κρυπτονομισμάτων που το έχουν ανακαλύψει. Στη Wall Street μπορεί να φημίζονται για πολλά, όχι όμως ότι είναι χαζοί.

Τι τους εμπόδιζε μέχρι τώρα να εισέλθουν στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, πέρα από τη νομοθετική ασάφεια, η οποία ήδη έχει δρομολογηθεί να λυθεί από την αμερικανική κυβέρνηση; Οι προσταγές της εταιρικής ηθικής, του ESG (Environmental-Social-Governance). Το Bitcoin θεωρείται πολύ ενεργοβόρο και δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο πόσο επιβαρύνει το περιβάλλον. Ωστόσο κανείς δεν θα μπορεί να ισχυριστεί το ίδιο για το Ethereum από εδώ και πέρα.

Τι θα απογίνει όλη αυτή η υπολογιστική δύναμη που χρειαζόταν για να κατοχυρώνει την ασφάλεια και την αξιοπιστία του δικτύου; Θα πετάξουν τα μηχανήματά τους οι miners; Όχι βέβαια. Θα τα τροποποιήσουν έτσι ώστε να κάνουν εξόρυξη σε άλλα νομίσματα, που θα συνεχίσουν να ακολουθούν μηχανισμό συναίνεσης βασισμένο στο PoW, όπως τα Ethereum Clasic, Raven, Flux, Ergo και άλλα.

Εδώ βρίσκεται ένα άλλο μεγάλο επενδυτικό στοίχημα. Όσα νομίσματα μπορέσουν να προσελκύσουν ένα μεγάλο μέρος του Hash Rate που τώρα διατίθεται στο Ethereum, θα πολλαπλασιάσουν την ασφάλειά τους. Με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την τιμή τους. Αν όμως παραχωρήσουν πολλά στους miners για να τους δελεάσουν να έρθουν προς το μέρος τους, θα επιβαρυνθούν με μεγάλα fees.

Σεμινάρια και βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Τα σεμινάρια θα συνεχίσουν ξανά από Σεπτέμβρη. Μπορείτε όμως να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» από το https://www.media2day.gr/seminars και στα βιβλιοπωλεία. Οι κάτοικοι του εξωτερικού μπορούν να το παραγγείλουν από το Amazon.

 

 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v