Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρίσιμες εξελίξεις σε Ethereum και Cardano

Καταλυτικές οι επιπτώσεις του αναβαθμισμένου Ethereum στην ανάπτυξη των crypto. Πώς προχωρά η αναβάθμιση του Cardano, η πιο σημαντική αλλαγή στο δίκτυο που έχει επιχειρηθεί ποτέ. Οι κινήσεις και τα ορόσημα από επενδυτική σκοπιά.

Κρίσιμες εξελίξεις σε Ethereum και Cardano

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Έχουνε περάσει ήδη δέκα μέρες από το Merge στο Ethereum και όλα συνεχίζουν να βαίνουν ομαλά. Το δίκτυο λειτουργεί κανονικά, χωρίς να έχει εμφανιστεί η παραμικρή ανωμαλία. Πρόκειται για ένα τεράστιο τεχνολογικό επίτευγμα για το οποίο αξίζουν συγχαρητήρια οι  προγραμματιστές που ασχολήθηκαν και έβγαλαν σε πέρας. 

Όπως αναμενόταν η ποσότητα των επιπλέον νομισμάτων που προστίθενται στην κυκλοφορία έχει μειωθεί σχεδόν στο μηδέν. Με δεδομένη τη συρρίκνωση της προσφοράς, καθώς πλέον το Ethereum γίνεται πιο σπάνιο από τον χρυσό, αλλά και το Bitcoin, η μεταβλητή που θα κρίνει την πορεία της τιμής αφορά σχεδόν αποκλειστικά τη ζήτηση. Αν θα υπάρξει ενδιαφέρον για το οικοσύστημα. Τόσο από πλευράς επενδυτών, όσο και αν θα προσελκύσει προγραμματιστές για να κατασκευάσουν ελκυστικές εφαρμογές, οι οποίοι με τη σειρά τους θα προσελκύσουν παραπάνω χρήστες. 

Οι διαχειριστές κεφαλαίων αγαπούν την απόδοση. Το υψηλό παθητικό εισόδημα από το staking είναι απίθανο να μην τραβήξει την προσοχή τους. Πλέον υπάρχει ένα περιουσιακό στοιχείο που είναι απόλυτα συμβατό με τις περιβαλλοντικές ανησυχίες, άμεσα συγκρίσιμο με ικανού μεγέθους τεχνολογικού τύπου εταιρίες και την δυναμική που τις χαρακτηρίζει, το οποίο διαθέτει υψηλό «επιτόκιο». 

Το τελευταίο είναι σημαντικό επειδή ταιριάζει με την επενδυτική φιλοσοφία τους. Ένας από τους λόγους που ο χρυσός καταλαμβάνει ελάχιστο ποσοστό του χαρτοφυλακίου τους, οφείλεται στην δυσκολία αποθήκευσης, αλλά κυρίως στην έλλειψη επιτοκίου. Προτιμούν ομόλογα που διαθέτουν κουπόνια και μετοχές με μερισματική απόδοση. 

Τεχνολογικά, οι επιπτώσεις του αναβαθμισμένου Ethereum στην ανάπτυξη του ευρύτερου χώρου των κρυπτονομισμάτων ενδεχομένως να αποβούν καταλυτικές, όπως εκτιμούν ειδικοί. Παρομοιάζουν την περίπτωση με την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η οποία δημιούργησε τις τεχνολογικές προυποθέσεις για να δημιουργηθούν άλλα είδη επικοινωνίας που δεν υπήρχαν στο παρελθόν. 

Ανάλογες εξελίξεις μπορεί να υπάρξουν για παράδειγμα στις DeFi (εφαρμογές αποκεντρωμένης χρηματοδότησης). Ενδεχομένως να εμφανιστούν νέες μέθοδοι πολύ διαφορετικές από εκείνους που γνωρίζουμε από τα παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Η εξέλιξη της τεχνολογίας του blockchain θα είναι από τα πιο συναρπαστικά συμβάντα της εποχής μας. 

Χρηματιστηριακά, για την ώρα φαίνεται να κρατάει η στήριξη στο επίπεδο των 1.270 δολαρίων, αν και η πίεση από την πτώση των αγορών έφερε την τιμή προσωρινά πιο κάτω. Για να ελπίζουν οι φίλοι του Ethereum σε θετικό momentum, θα πρέπει να ξεπεράσει το εμπόδιο των 1.400 δολαρίων. 

Η αναβάθμιση του Cardano

Μπορεί το Ethereum να έχει στρέψει πάνω του την προσοχή, αλλά αναβάθμιση είχαμε και στο Cardano. Το πέμπτο σε μέγεθος κρυπτονόμισμα βάσει κεφαλαιοποίησης, αν εξαιρέσουμε τα stablecoins. Υπενθυμίζουμε πως το Cardano ξεκίνησε από την αρχή της δημιουργίας του με τον μηχανισμό συναίνεσης PoS, τον οποίο επέλεξε να πορευτεί από εδώ και πέρα το Ethereum. Όσοι έχουν δεσμεύσει με stake τα νομίσματα τους, έχουν λόγο στην διακυβέρνηση. 

Μετά από αρκετούς μήνες καθυστερήσεων, το πολυαναμενόμενο Vasil hard fork (διακλάδωση), η πιο περίπλοκη και σημαντική αλλαγή στο δίκτυο που έχει επιχειρηθεί ποτέ, προχωράει με επιτυχία. Ο αρχικός προγραμματισμός ήταν για τον Ιούνιο του 2022, αλλά αναβλήθηκε λόγω εσωτερικών ζητημάτων που εντοπίστηκαν στις δοκιμές του testnet. Το testnet είναι μια συντομογραφία για το Test Network. Σημαίνει πως δοκιμάστηκε σε ένα blockchain η νέα τεχνολογία πριν συγχωνευτεί με το κύριο δίκτυό του (mainnet) ή πριν υποβληθεί σε αναβάθμιση. 

Η αναβάθμιση θεωρείται κρίσιμη, καθώς βελτιώνει σημαντικά τη λειτουργικότητα του οικοσυστήματος. Πλέον θα μπορούν να μεταδίδονται μπλοκ χωρίς πλήρη επικύρωση, επιτρέποντας την ταχύτερη δημιουργία τους με μικρότερο κόστος και υψηλότερη ταχύτητα. Βελτιώνεται η αποτελεσματικότητα του blockchain, παρέχοντας την υποδομή για να υπάρξει δυνατότητα κλιμάκωσης, αν υπάρξει ανάλογη ζήτηση. Επίσης βοηθάει στην κάλυψη των κενών ασφαλείας στο πρωτόκολλό και των συμβάσεων.

Το Cardano έχει σαν ανταγωνιστές όχι μόνο από το μεγαλύτερο Ethereum, αλλά και μικρότερα πρωτόκολλα όπως τα Solana και Algorand, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να διεκπεραιώσουν σημαντικά περισσότερες συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο. Όπως και στο Ethereum, έτσι και στο Cardano, επιχειρείται να αντιμετωπιστεί η κλιμακωσιμότητα (scalability)από δεύτερου επιπέδου (L2) λύσεις, όπως το Hydra. 

Η αναβάθμιση του Vasil σκοπεύει να ενισχύσει τη δυνατότητα δημιουργίας αποκεντρωμένων εφαρμογών (dApps) και να αυξήσει σημαντικά την επεκτασιμότητα του δικτύου, φιλοδοξώντας να γίνει ένας από τους μεγάλους παίκτες του χώρου. Η ιδιαιτερότητα του hard fork σε σχέση με το Ethereum, είναι πως δεν υπάρχουν δύο διαφορετικές αλυσίδες, αλλά το νέο πρωτόκολλο συμβατό με το παλιό. 

Μια από τις προκλήσεις του Cardano είναι η αποκέντρωση, την οποία δείχνει να έχει επιτύχει. Μέσα από ένα πλέγμα κινήτρων έχει καταφέρει να υπάρχουν 3.200 pools για staking, χωρίς κανένα να κατέχει δεσπόζουσα θέση βάσει μεγέθους.  

Ωστόσο το καθοριστικό σημείο που θα κρίνει την επιτυχία του πρωτοκόλλου, είναι η υιοθέτηση από τους χρήστες. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός, θα πρέπει να είναι ελκυστικό, με επιτυχημένες εφαρμογές και λειτουργικά smart contracts (έξυπνα συμβόλαια). Είναι ένα στοίχημα που δεν έχει κερδηθεί ακόμα, παρόλο που οι προσδοκίες ήταν υψηλές. Για παράδειγμα στις DeFi εφαρμογές είναι δεσμευμένα μόλις 80 εκατομμύρια δολάρια, σε σύνολο 55 δισεκατομμυρίων, σύμφωνα με το DeFi Llama .

Σίγουρα είναι καλό για ένα πρωτόκολλο να λειτουργεί με ασφάλεια και αποκέντρωση, όμως ο χρόνος είναι μια βασική παράμετρος σε ένα χώρο που δεν προχωράει απλώς, αλλά τρέχει. Αν μείνει πίσω στην υιοθεσία, οι προγραμματιστές και οι χρήστες θα προτιμήσουν άλλο δίκτυο. Από ότι αναφέρουν οι άνθρωποι του Cardano, η αναβάθμιση του Vasil θα βοηθήσει να κερδίσουν χαμένο έδαφος, καθώς βελτιώνει βασικά συστατικά του  οικοσυστήματος. 

Από την επενδυτική σκοπιά, μένει να δούμε αν ισχύσει και εδώ το «αγόρασε στην φήμη και πούλα στην είδηση». Αν κρίνουμε από το διάγραμμα, οι επενδυτές είναι αναποφάσιστοι και μάλλον μας περιμένουν συγκινήσεις. Ο τριγωνικός σχηματισμός συσσώρευσης που παρατηρούμε στο 4ωρο διάγραμμα, ολοκληρώνεται. Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, αν σημειωθεί διάσπαση προς τα πάνω, αναμένεται να κινηθεί έντονα ανοδικά. Ή να συμβεί το αντίθετο, αν διασπάσει προς τα κάτω η πορτοκαλί γραμμή τάσης.   

Νέα συνεργασία με το ανταλλακτήριο Binance

Για τους αναγνώστες του Εuro2day.gr ισχύει μια ειδική προσφορά από το ανταλλακτήριο Binance. Όσοι γράφονται ως νέοι πελάτες, με αυτό το λινκ https://accounts.binance.com/en/register?ref=39576698, μετά την πρώτη τους αγοραπωλησία θα λάβουν μπόνους 50 δολαρίων και άλλα προνόμια.

 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v