Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρυπτονομίσματα: Είναι το Chiliz καλή επένδυση;

Ενώ η μάχη αγοραστών - πωλητών στο Bitcoin καλά κρατεί με «έπαθλο» τις 19.600 δολάρια, ένα άλλο κρυπτονόμισμα υπερτριπλασίασε αθόρυβα την αξία του. Η περίπτωση του Chiliz, τα tokens, η Μπαρτσελόνα και ο... Μέσι.

Κρυπτονομίσματα: Είναι το Chiliz καλή επένδυση;

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Μάχες διεξάγονται στο πεδίο της τιμής του Bitcoin μεταξύ πωλητών και αγοραστών. Το κρίσιμο σημείο και για τα δύο στρατόπεδα είναι η κατάληψη του οροπεδίου των 19.600 δολαρίων, η μοβ οριζόντια γραμμή στο παρακάτω 4ωρο διάγραμμα. Πρόκειται για το επίπεδο τιμών που διαχωρίζει την αισιοδοξία από την απαισιοδοξία, όσο αφορά την πορεία του Bitcoin. Για την ώρα, το αποτέλεσμα είναι… ισοπαλία.

Ωστόσο η αγορά των crypto είναι τεράστια. Αν διαθέτεις όρεξη και χρόνο να μελετάς, είναι βέβαιο πως θα ανακαλύψεις ενδιαφέροντα token με τεράστιες προοπτικές. Βαδίζοντας με προσοχή βέβαια, γιατί τα περισσότερα, όπως αναφέρουμε συνεχώς, είναι καταδικασμένα σε αποτυχία.

Ένα από τα μικρομεσαία κρυπτονομίσματα που έχει ξεχωρίσει το τελευταίο διάστημα είναι το Chiliz (CHZ). Πολλαπλασίασε την τιμή του 3,5 φορές μέσα σε ένα τρίμηνο, την ίδια περίοδο που η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς κρυπτονομισμάτων ήταν σχεδόν στάσιμη. Όπως βλέπουμε στο παρακάτω 4ωρο διάγραμμα, η τάση όσον αφορά την πορεία της τιμής του, από την αρχή του καλοκαιριού, είναι αναμφίβολα ανοδική. Πριν από μία εβδομάδα είχε σημειώσει τοπική κορυφή στο 0,28 δολάριο, ενώ στα μέσα Ιουνίου είχε μόλις 8 σεντς!

Ας τα πιάσουμε από την αρχή, και πρώτα από όλα ας εξηγήσουμε τι είναι το Chiliz, το οποίο είχαμε παρουσιάσει για πρώτη φορά στις αρχές του 2020, όταν είχε μόλις 0,007 δολάριο. Πρόκειται για ένα token που βασίζεται στο δίκτυο του Ethereum και το βρίσκουμε στην πλατφόρμα Socios.com. Μια εφαρμογή που διαθέτει συλλεκτικά ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία γνωστών ομάδων ποδοσφαίρου (όπως Μπαρτσελόνα, Γιουβέντους, Μίλαν, Άρσεναλ κ.λπ.), μπάσκετ (όπως Μπόστον Σέλτικς, Σικάγο Μπουλς κ.λπ.) και άλλων αθλημάτων.

Μέσα από την πλατφόρμα ο φίλαθλος διαθέτει ψηφιακά αναμνηστικά περιορισμένης έκδοσης. Όπως αγοράζεις κασκόλ ή μπλούζα της αγαπημένης σου ομάδας, αλλά σε πιο εξελιγμένη μορφή. Κατ' αρχάς υπάρχουν σε αυστηρά περιορισμένα αντίτυπα, άρα ενέχουν το στοιχείο της σπανιότητας. Κατόπιν μπορείς να τα αποκτήσεις εύκολα και να κάνεις αγοραπωλησίες, να συνδεθείς με την κοινότητα των οπαδών και να συζητάς για την αγαπημένη σας ομάδα.

Μέχρι και λόγο έχεις στις αποφάσεις του συλλόγου μέσα από ψηφοφορίες, όπως να διαμορφώσεις την ενδεκάδα που θα παίξει στο επόμενο ματς! Εντυπωσιακό; Κι όμως έχει γίνει και αυτό, στον Απόλλωνα Λεμεσού. Συνήθως βέβαια οι ψηφοφορίες γίνονται για μικρής σημασίας επιλογές. Παρ' όλα αυτά είναι σίγουρα ενδιαφέρον που για πρώτη φορά οι οπαδοί έχουν λόγο πάνω σε ζητήματα του αγαπημένου τους συλλόγου.

Οι κάτοχοι των tokens απολαμβάνουν μια σειρά από αμοιβές και προνόμια. Ενδεχομένως να κανονίσει η διοίκηση να γνωρίσουν από κοντά το είδωλό τους ή να λάβουν μια εμφάνιση με την ιδιόχειρη υπογραφή του. Οι φίλαθλοι δηλαδή μπορούν να βιώσουν μοναδικές εμπειρίες που υπό κανονικές συνθήκες ούτε θα μπορούσαν να ονειρευτούν.

Για παράδειγμα, σε ένα παιχνίδι εντός έδρας της Αθλέτικο Μαδρίτης, επιλέχτηκε κάποιος ιδιοκτήτης του token της ομάδας για να κάνει την ανακοίνωση της ενδεκάδας από το μικρόφωνο του σταδίου.

Γιατί να θέλει η διοίκηση να δώσει πρόσβαση στους οπαδούς; Απλό. Οι αθλητικοί σύλλογοι δεν είναι τίποτα άλλο από επιχειρήσεις, οι οποίες ενδιαφέρονται να αντλήσουν έσοδα από όσες περισσότερες πηγές μπορούν. Από την έκδοση των fan tokens καρπώνονται ένα σημαντικό μερίδιο των πωλήσεων. Επιπλέον έχουν τους πελάτες τους ευχαριστημένους, τους διατηρούν πιστούς στη φίρμα.

Όσο πιο πολλά προνόμια προσφέρει ένα κλαμπ στο token τόσο αυξάνεται η ελκυστικότητά του, άρα και η ζήτηση. Με δεδομένη την περιορισμένη προσφορά, τα κάνει πιο πολύτιμα από ένα κασκόλ ή μια εμφάνιση, παρόλο που δεν μπορείς να τα φορέσεις. Φυσικά η ζήτηση εξαρτάται και από τη δημοτικότητα του κλαμπ. Όταν έγινε γνωστό ότι ο Λιονέλ Μέσι πήρε μεταγραφή στην Παρί Σεν Ζερμέν, η τιμή του token της γαλλικής ομάδας… εκτοξεύτηκε, έχοντας ως καύσιμη ύλη τον ενθουσιασμό των οπαδών.

Σε κάποιους συλλόγους η σπανιότητα των token γίνεται ακόμα… πιο σπάνια, αν η ομάδα πάει καλά. Για παράδειγμα η Γιουβέντους, της οποία η συνολική κυκλοφορία των tokens θα φτάσει σταδιακά τα 20 εκατομμύρια σε 8 χρόνια. «Καίει», δηλαδή διαγράφει μόνιμα, 10.000 νομίσματα κάθε φορά που βάζει γκολ και 20.000 σε κάθε νίκη! Σε κάποια ματς βέβαια, όχι σε όλα.

Όπως θα αντιληφθήκατε, μέσα από το Socios.com υπάρχουν δύο ειδών επενδύσεις. Η μία αφορά το ίδιο το Chiliz που επίσης διαπραγματεύεται σε ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, όπως Binance, Kraken και άλλα. Η δεύτερη κατηγορία αφορά τα tokens των ομάδων, τα οποία διαπραγματεύονται στην Binance και μάλιστα με ρευστότητα που θα ζήλευαν αρκετά από τα μεσαίας κατηγορίας tokens.

(Με την ευκαιρία να αναφέρουμε πως για τους αναγνώστες του Εuro2day.gr ισχύει μια ειδική προσφορά από το ανταλλακτήριο Binance. Όσοι γράφονται ως νέοι πελάτες, με αυτό το λινκ https://accounts.binance.com/en/register?ref=39576698, μετά την πρώτη τους αγοραπωλησία θα λάβουν μπόνους 50 δολαρίων και άλλα προνόμια).

Στο fantokenrank.com μπορείτε να βρείτε πληροφορίες και για τα 60 tokens που βρίσκονται σε κυκλοφορία. Περιττό να αναφέρουμε πως χρειάζεται προσοχή. Η μεταβλητότητα που παρουσιάζουν είναι πολύ μεγάλη. Άρα δεν υπάρχουν μόνο ευκαιρίες αλλά και κίνδυνοι.

Σε τι οφείλεται η άνοδος της τιμής του Chiliz που αναφέραμε στην αρχή; Ότι εδώ και δύο εβδομάδες ανακοινώθηκε πως η πλατφόρμα Socios.com πρόκειται να εντάξει ποδοσφαιρικές ομάδες από τη Βραζιλία. Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, μόνο όφελος μπορεί να προκύψει για τη δημοτικότητα της εφαρμογής, από την είσοδό της σε μια αγορά δεκάδων εκατομμυρίων φανατικών οπαδών.

Μέσα από αυτό αποκαλύπτεται η δυναμική του εγχειρήματος. Σε όσο πιο μεγάλες αγορές εισέρχεται τόσο αυξάνεται η δημοτικότητά του. Εξάπλωση σημαίνει νέες ομάδες, νέες χώρες αλλά και νέα αθλήματα! Κι όχι μόνο. Σε συνεργασία με την Chainlink προχωράνε στην έκδοση NFTs. Για παράδειγμα μπορούν να βγάλουν αναμνηστικά NFTs όταν μια ομάδα κατακτήσει το ένα κύπελλο ή φτάσει τα 100 γκολ στο πρωτάθλημα. Οι επιχειρηματικές δυνατότητες είναι απεριόριστες.

Μια άλλη ενθαρρυντική είδηση είναι πως το ιαπωνικό ανταλλακτήριο DMM Bitcoin ανακοίνωσε ότι πλέον το Chiliz θα διαπραγματεύεται στην πλατφόρμα τους. Πρόκειται για το πρώτο ανταλλακτήριο της χώρας που το εντάσσει στις λίστες του. Οι Ιάπωνες μπορεί να μην είναι τόσο ποδοσφαιρόφιλοι όπως οι Βραζιλιάνοι, αλλά έχουν παράδοση στον χώρο της ψυχαγωγίας και των ψηφιακών παιχνιδιών. Επίσης είναι πολύ αυστηροί στην επιλογή των κρυπτονομισμάτων που εγκρίνουν προς διαπραγμάτευση.

Δεν είναι παράξενο που το Chiliz έχει και το ίδιο φανατικούς οπαδούς ή, όπως λέγονται στη γλώσσα του χρήματος, μακροχρόνιους επενδυτές. Το ποσοστό των φαλαινών που κατέχουν CHZ ερμηνεύεται ως ένδειξη εμπιστοσύνης στις προοπτικές του. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το 67% των νομισμάτων κατέχουν οι «φάλαινες», το 16% επενδυτές και 17% ιδιώτες.

Η συγκέντρωση σε λίγα χέρια μεγάλης ποσότητας νομισμάτων είναι δίκοπο μαχαίρι. Από τη μια, μειώνουν την προσφορά από την πλευρά των πωλητών, αλλά αν θελήσουν να ρευστοποιήσουν απότομα, ίσως οδηγήσουν σε κατάρρευση της τιμής.

Σεμινάρια και βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Τα σεμινάρια θα συνεχίσουν ξανά από Οκτώβρη. Μπορείτε όμως να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» από το https://www.media2day.gr/seminars και στα βιβλιοπωλεία. Οι κάτοικοι του εξωτερικού μπορούν να το παραγγείλουν από το Amazon.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v