Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το χτύπημα Πάουελ «πόνεσε» και τα crypto

Πώς αντέδρασε η αγορά των κρυπτονομισμάτων στις ανακοινώσεις της Fed για τα επιτόκια. Οι επιμέρους διαφοροποιήσεις και η μεγάλη εικόνα της αγοράς.

Το χτύπημα Πάουελ «πόνεσε» και τα crypto

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Τέσσερις λέξεις αρκούσαν για να βυθίσει τις αγορές ο Τζερόμ Πάουελ, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ: «Έχουμε δρόμο μπροστά μας». Από ό,τι εξήγησε, για να φτάσει ο πληθωρισμός στο επιδιωκόμενο επίπεδο, το «τελικό επίπεδο» των επιτοκίων θα είναι υψηλότερο από αυτό που είχε προβλεφθεί. Ισχυρίστηκε πως είναι «πολύ πρόωρο» να εξετάσει το ενδεχόμενο να σταματήσουν οι αυξήσεις των επιτοκίων. 

Το ενδεχόμενο της συνέχισης πέρα από το προβλεπόμενο της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής θορύβησε τους επενδυτές, παρότι η ανακοίνωση της αύξησης των επιτοκίων κατά 0,75% δεν αποτέλεσε καμία έκπληξη. Για την ακρίβεια, λειτούργησε καθησυχαστικά. Γι' αυτό στην αρχή οι μετοχικοί δείκτες και τα κρυπτονομίσματα κινήθηκαν ανοδικά. Ωστόσο, όσο ξετυλιγόταν το περιεχόμενο της ομιλίας του Πάουελ, οι αγορές άρχισαν να βυθίζονται.

Στο παρακάτω διάγραμμα βλέπουμε πώς κινήθηκε το Bitcoin το κρίσιμο διάστημα ανά 5λεπτο. Όπως συνήθως συμβαίνει, με την έναρξη της ανακοίνωσης υπήρξε μεγάλη νευρικότητα, η οποία κατέληξε σε άνοδο από τις 20.400 στις 20.800 δολάρια. Σιγά σιγά όμως, όπως αναφέραμε, οι δηλώσεις του Πάουελ άρχισαν να φοβίζουν τους traders, με αποτέλεσμα να φτάσει η υποχώρηση μέχρι τις 20.050 δολάρια. Από τη 1:00 ώρα Ελλάδας και μετά, βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια ανάκαμψης, καθώς οι επενδυτές θέλησαν να εκμεταλλευτούν τις χαμηλότερες τιμές. Μένει να δούμε κατά πόσο έχει γερές βάσεις για να συνεχίσει.

Για να ρίξουμε και μια ματιά από μεγαλύτερη απόσταση. Στο 4ωρο διάγραμμα που ακολουθεί έχουμε την συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς των crypto. Κι εκεί βλέπουμε να σημειώνεται υποχώρηση, όμως λειτούργησε ανασταλτικά στην ακόμα μεγαλύτερη πτώση, το επίπεδο στήριξης κοντά στα 950 δισεκατομμύρια (πράσινη ζώνη).

Γεγονός είναι πως για άλλη μια φορά το τελευταίο διάστημα, όπως έχουμε επισημάνει, η αγορά των κρυπτονομισμάτων δείχνει καλύτερα αντανακλαστικά από τις μετοχές. Ειδικά σε σχέση με τις τεχνολογικές εταιρείες, υποχωρεί πιο δύσκολα και ανακάμπτει πιο εύκολα. Ακόμα βέβαια απέχουμε πολύ από το να χαρακτηρίσουμε τη συμπεριφορά «bullish», αλλά δεν παύει να πρόκειται αναμφισβήτητα για μια ενθαρρυντική ένδειξη.

Σημεία των καιρών αποτελεί η πορεία των Dogecoin και Shiba Inu, των διάσημων meme coins. Ενώ και αυτά παρασύρθηκαν από τη γενικότερη υποχώρηση στης αγοράς, ανέκαμψαν πολύ γρήγορα και μάλιστα οι τιμές τους βρέθηκαν πιο πάνω από το σημείο όπου βρίσκονταν πριν την ανακοίνωση της Fed. Μπορεί η επιρροή του Πάουελ να είναι αναμφισβήτητα μεγάλη, αλλά και του Musk δεν πάει πίσω, τουλάχιστον για ορισμένα κρυπτονομίσματα.

Ποιο ήταν το νεότερο στοιχείο που ανησύχησε τη Fed, κάνοντας τον Πάουελ πιο επιθετικό; Όσο και αν ακούγεται παράδοξο, ήταν ότι η οικονομία δείχνει αντοχές! Συγκεκριμένα οι νέες θέσεις εργασίας έδειξαν ότι στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν τον μήνα που μας πέρασε, με ρυθμό που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις. Αυτό ερμηνεύεται από το συμβούλιο της Fed ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων δεν πλήττουν, τουλάχιστον σημαντικά, την αμερικανική οικονομία.

Από ό,τι δήλωσε ο Πάουελ, οι αποφάσεις θα εξαρτηθούν από το σύνολο των νεότερων δεδομένων και τις επιπτώσεις τους στις προοπτικές της οικονομικής δραστηριότητας. Συμπλήρωσε αναφέροντας πως τον Δεκέμβριο, έχοντας νέα, ενημερωμένα στοιχεία στη διάθεσή τους, θα αποφασίσουν ανάλογα.

Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα. Όπως όλες οι κεντρικές τράπεζες, έτσι και η Fed βασίζεται κυρίως σε καθυστερημένα οικονομικά δεδομένα. Από τον σχεδιασμό του ως θεσμού, έχει δημιουργηθεί για να σβήνει τις τρέχουσες πυρκαγιές αντί να τις προβλέπει.

Τα συλλεκτικά NFTs

Υπενθυμίζουμε πως από τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου, οι αναγνώστες του Euro2day.gr θα μπορούν να βρίσκουν ΔΩΡΕΑΝ συλλεκτικά NFTs. Το ειδικό QR τετραγωνάκι θα μπορείτε να το σκανάρετε από το προσωπικό σας ηλεκτρονικό πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων. Θα βρίσκονται πέντε φορές την εβδομάδα (από Δευτέρα έως Παρασκευή) σε άρθρο του Euro2day.gr (σε μία από τις στήλες Blockchain & Crypto, Dr Money, Εγερτήριο) ή στο κανάλι Euro2day blockchain and crypto στο YouTube ή στο Twitter (@vpazopoulos).
Το πώς αποκτάτε ένα τέτοιο πορτοφόλι και άλλες λεπτομέρειες θα βρείτε εδώ.

Ετοιμάστε τα κινητά σας, λοιπόν, και γιορτάστε μαζί μας τα 20 χρόνια του Euro2day.gr με αυτή τη μοναδική συλλογή των NFTs!

Επίσης είστε όλοι προσκαλεσμένοι στη μεγάλη παρουσίαση του βιβλίου «Επενδυτικό Εγχειρίδιο του Bitcoin» στην Αθήνα, στο Public Συντάγματος, την Τρίτη 15 Νοεμβρίου. Τη 2η έκδοση. Την πρώτη δεν προλάβαμε, εξαντλήθηκε!

Με τον συγγραφέα συζητούν: Γιώργος Παπανικολάου - Διευθυντής του Euro2day.gr, Στέλιος Βραδέλης - Διευθυντής του Institute of Digital Finance, Δρ Νίκος Μπογονικολός - Μαθηματικός, PhD στο πεδίο εφαρμογών της τεχνητής νοημοσύνης στην οικονομία.

Σεμινάρια και βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, ξεκινάνε ξανά τα σεμινάρια που διοργανώνει το Euro2day.gr. Τι είναι το Bitcoin, πώς λειτουργεί, ποια είναι η φιλοσοφία του. Η σύγκριση με τα κρατικά νομίσματα και τον χρυσό. Υπό ποιες προϋποθέσεις αποτελεί αξιόπιστη επενδυτική επιλογή. Πώς μπορείς να αγοράσεις με τον πιο απλό τρόπο και πώς να φυλάξεις τα κρυπτονομίσματά σου με ασφάλεια. Από το ίδιο λινκ μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» από το https://www.media2day.gr/seminars

Για τους αναγνώστες του Εuro2day.gr και μετά τη νέα συνεργασία που πραγματοποιήσαμε με το ανταλλακτήριο Binance, ισχύει μια ειδική προσφορά. Όσοι γράφονται ως νέοι πελάτες, με αυτό το λινκ, μετά την πρώτη τους αγοραπωλησία θα λάβουν μπόνους 50 δολαρίων και άλλα προνόμια.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v