Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το... γαϊδούρι των crypto

Ηταν στραβό το κλήμα στα κρυπτονομίσματα, το έφαγε και ο... γάιδαρος. Ο οποίος στο αποκορύφωμα της κρίσης έπαιζε με τους φίλους του League of Legends! Τα διάσημα θύματα της FTX.

Το... γαϊδούρι των crypto

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Το χάος που προκάλεσε το σκάνδαλο της FTX αποσύνδεσε για τα καλά την πορεία του Bitcoin από αυτή του Nasdaq.

Τόσο μεγάλη εβδομαδιαία απόκλιση με τον αμερικανικό δείκτη είχε να συμβεί από τον πάτο του Μαρτίου του 2020, όπως μας φανερώνει το διάγραμμα του Bloomberg. Σύμφωνα με το γνωστό ειδησεογραφικό πρακτορείο, το οικοσύστημα των crypto συρρικνώθηκε στο ισοδύναμο του 1% της αξίας των μετοχών παγκοσμίως.

Όχι πως στις παραδοσιακές αγορές τα πάνε καλύτερα. Ο αμερικανικός δείκτης S&P με τις 500 μεγαλύτερες εταιρείες σημείωσε τη χειρότερη ετήσια απόδοσή του (τουλάχιστον μέχρι τώρα) σε πραγματικούς όρους, από το 1872. Με άλλα λόγια, αν αφαιρέσουμε τον πληθωρισμό και υπολογίσουμε την αγοραστική δύναμη, η καταστροφή είναι βιβλική. Ξεπέρασε και το κραχ του 1929, τους δύο παγκόσμιους πολέμους και την πετρελαϊκή κρίση. 

Με άλλα λόγια, στα crypto, δεν φτάνει που ήταν στραβό το κλήμα, το έφαγε και ο γάιδαρος. Όπου γάιδαρος, ή καλύτερα γαϊδούρι, αποδείχτηκε ο Sam Bankman-Fried. Ο οποίος όσο και αν φαίνεται απίστευτο, στο μέσο της κρίσης που ρούφηξε την εταιρεία του και δισεκατομμύρια δολάρια από τους ανυποψίαστους πελάτες του, έπαιζε το αγαπημένο του on-line παιχνίδι League of Legends!

Κάπου εδώ σηκώνεις τα χέρια ψηλά! Από ό,τι είχε παραδεχτεί παλαιότερα, σε συνομιλία με άλλους συμπαίκτες του, είναι εθισμένος! «Μερικοί άνθρωποι πίνουν πάρα πολύ. Άλλοι είναι χαρτοπαίκτες. Εγώ παίζω αυτό το παιχνίδι».

Την περασμένη εβδομάδα, όταν ο Sam Bankman-Fried υπέβαλε αίτηση πτώχευσης, ανέφερε ότι είχε περισσότερους από 100.000 πιστωτές. Χθες, στην αναθεωρημένη αίτηση, οι δικηγόροι της εταιρείας δήλωσαν πως στην πραγματικότητα, θα μπορούσαν να υπάρχουν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο, στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό! Σκοπεύουν μάλιστα να καταθέσουν μια λίστα με τους 50 μεγαλύτερους πιστωτές μέσα στην εβδομάδα.

Διάσημα θύματα της FTX

Μη νομίζετε πως μόνο μικροί ιδιώτες πιάστηκαν κορόιδο με την FTX. Γνωστά ονόματα στον επενδυτικό χώρο, έμπειροι διαχειριστές κεφαλαίων της Wall Street, δεν αντιλήφθηκαν τίποτα.

Ένας από αυτούς είναι ο Kevin O’ Leary, επικεφαλής της O' Shares Investments. Ο «Mr. Wonderful» όπως είναι το παρατσούκλι του, από τον Ιούλιο είχε ισχυριστεί πως ο πάτος, σε όλες τις αγορές, σηματοδοτείται όταν ένας μεγάλος παίκτης μηδενίσει. Όσοι είχαν επενδύσει σε αυτόν τον παίκτη ή βρίσκονται κοντά του θα υποφέρουν, αλλά αυτό θα είναι ευεργετικό για όσους επιβιώσουν.

Το κακό βέβαια για τον O’ Leary ήταν πως δεν ήθελε να επενδύσει κατευθείαν σε Bitcoin, επειδή όπως είχε ισχυριστεί, δεν είναι ρυθμισμένο. Προτίμησε να τοποθετήσει τα χρήματά του σε θεσμοθετημένες οντότητες που σχετίζονται με το Bitcoin, όπως η FTX! Για την ακρίβεια, ο Καναδός επιχειρηματίας και τηλεοπτική προσωπικότητα είχε υπογράψει πολυετές συμβόλαιο το 2021 για να υπηρετήσει ως εκπρόσωπος της FTX και να προωθήσει το εμπορικό της σήμα.

Σε συνέντευξή του στο CNBC ανέφερε αυτό που ισχυριστήκαμε και εμείς από την πρώτη ημέρα που έσκασε το σκάνδαλο. Οι θεσμικοί επενδυτές δεν πρόκειται να χάσουν άλλα χρήματα με αυτό τον τρόπο, επειδή δεν πρόκειται να ξανατοποθετήσουν κεφάλαια. Μέχρι τουλάχιστον να υπάρξει σαφής νομοθετική ρύθμιση. Τα νομοσχέδια υπάρχουν. Είναι ο νόμος για τη μελέτη ψηφιακού νομίσματος της Κεντρικής Τράπεζας του 2021 και ο νόμος για την προστασία των καταναλωτών ψηφιακών προϊόντων του 2022. Και τα δύο έχουν εισαχθεί στο Κογκρέσο αλλά δεν έχουν ακόμη ψηφιστεί.

Ο Kevin θεωρεί ότι οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ θα πρέπει να ξεκινήσουν με την έγκριση του νόμου περί διαφάνειας των stablecoins. Να απαιτείται από τους εκδότες των stablecoins να δημοσιεύουν μηνιαίες εκθέσεις σχετικά με τα διαθέσιμα αποθεματικά τους και να υποβάλλονται σε συχνούς ελέγχους. Αν υπήρχε αυτός ο έλεγχος και η νομοθετική ρύθμιση, θα τα χρησιμοποιούσε σε κάθε του διεθνή συναλλαγή, καθώς είναι ανώτερα από κάθε άλλο σημερινό τρόπο, όπως το swift.

Δεν είναι παράλογο αυτό που ισχυρίζεται. Θα πρέπει κάθε ανταλλακτήριο ή οποιοσδήποτε παρέχει υπηρεσίες θεματοφυλακής να έχει διαφάνεια και τους ίδιους κανόνες που ισχύουν για κάθε χρηματιστηριακή.

Στη συνέντευξή του πάντως δήλωσε πως συνεχίζει ως υποστηρικτής των δυνατοτήτων του blockchain και των κρυπτονομισμάτων. Παρέμεινε και στην άποψή του πως βρισκόμαστε στον πάτο. Ένας από τους σημαντικότερους «παίκτες» μηδένισε δημιουργώντας τις προϋποθέσεις να χτιστούν όλα ξανά από πιο υγιή βάση. Πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία για αγορές, όπως ισχυρίστηκε, επειδή η αγορά μετά από αυτό το περιστατικό θα ωριμάσει.

Ένας άλλος έμπειρος και επιτυχημένος διαχειριστής κεφαλαίων που είχε έκθεση 77 εκατομμυρίων δολαρίων στην FTX, τα οποία όπως δήλωσε δεν ελπίζει να ανακτήσει, είναι ο Michael Novogratz. Ο δισεκατομμυριούχος Novogratz είναι «παλιά καραβάνα» στις επενδύσεις, ιδρυτής και επικεφαλής της Galaxy Digital (GLXY), μιας εταιρείας χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών εξειδικευμένης στα κρυπτονομίσματα.

Όπως δήλωσε, η Galaxy Digital έχασε το 4% των κεφαλαίων της. Αυτό το ποσοστό δεν είναι κάτι που θα τους «σκοτώσει». Αυτοί που κινδυνεύουν είναι όσοι είχαν 30%-40% έκθεση στην FTX ή όσοι λειτουργούν με μόχλευση.

Το περιστατικό είναι άσχημο για το οικοσύστημα, επειδή, όπως όλο το χρηματοπιστωτικό οικοδόμημα, βασίζεται στην εμπιστοσύνη. Ωστόσο ο χώρος και στο παρελθόν έχει αφομοιώσει πολλαπλά γεγονότα και σκάνδαλα, αλλά άντεξε. Πολλοί άνθρωποι, πολύ ταλέντο, συνεχίζουν να εργάζονται βγάζοντας νέες ιδέες και βελτιώνοντας πολλά έργα. 

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» από το https://www.media2day.gr/seminars

Για τους αναγνώστες του Εuro2day.gr και μετά τη νέα συνεργασία που πραγματοποιήσαμε με το ανταλλακτήριο Binance, ισχύει μια ειδική προσφορά. Όσοι γράφονται ως νέοι πελάτες, με αυτό το λινκ https://accounts.binance.com/en/register?ref=39576698, μετά την πρώτη τους αγοραπωλησία θα λάβουν μπόνους 50 δολαρίων και άλλα προνόμια.

 

 * Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v