Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Crypto: Το σίριαλ της «τουλίπας» συνεχίζεται

Πώς η χρεοκοπία της FTX παρέσυρε στον... γκρεμό και την BlockFi και πόσο πιθανή είναι η συνέχεια στο... ντόμινο. Τα μεγαλύτερα ανοίγματα της επενδυτικής εταιρείας.

Crypto: Το σίριαλ της «τουλίπας» συνεχίζεται

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Ένα ένα πέφτουν τα μέχρι πριν από ελάχιστους μήνες εμβληματικά κάστρα στον χώρο των crypto. Τελευταίο θύμα, όπως αναφέραμε προχθές στο Euro2day.gr, η BlockFi, μια εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και παροχής δανείων με ενέχυρο κρυπτονομίσματα.

Η περίπτωση αυτή δεν αποτέλεσε καμία έκπληξη. Η γνωστή πλατφόρμα γνωρίζαμε πως είχε παγώσει τις αναλήψεις πριν από δύο εβδομάδες, λίγο μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου της FTX

Η παρακάτω φωτογραφία περιγράφει την ιστορία της BlockFi, όπως κατατέθηκε στο δικαστήριο την πρώτη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας. Από την ίδρυσή της στις αρχές του 2018, μέχρι την κατάθεση της αίτησης χρεοκοπίας.

Όποια εταιρεία ξεκινάει πάγωμα αναλήψεων τελικά δεν γλιτώνει την πτώχευση. Έτσι έγινε και με την BlockFi. Υπέβαλε αίτηση στο αμερικανικό πτωχευτικό δικαστήριο για προστασία από τους πιστωτές.

Στην αίτησή της αναφέρει ότι οφείλει χρήματα σε περισσότερους από 100.000 πιστωτές. Επίσης δήλωσε πως τα περιουσιακά της στοιχεία και οι υποχρεώσεις κυμαίνονταν από 1 έως 10 δισ. δολάρια. Απορία βέβαια προκαλεί πώς ακριβώς δικαιολογείται τόση απόσταση στα νούμερα! Άλλο ένα και άλλο δέκα δισεκατομμύρια δολάρια.

Όπως και να έχει, αν θεωρήσουμε τις εκτιμήσεις ακριβείς, ο μεγαλύτερος πιστωτής της BlockFi είναι η Ankura Trust, μια επενδυτική εταιρεία στην οποία οφείλονται 729 εκατομμύρια. Από ό,τι αναφέρει στο site της η Ankura, «η βαθιά τεχνογνωσία μας οδηγεί σε αυξημένη πιθανότητα επίτευξης των στόχων των επενδυτών». Ελπίζουμε, για το καλό των πελατών της Ankura, οι υπόλοιπες συμβουλές προς αυτούς να μην έχουν την ίδια… επιτυχία!».

Το δεύτερο σε μέγεθος ποσό που οφείλεται σε έναν πιστωτή είναι η FTX με 275 εκατομμύρια δολάρια. Από πού προέρχεται η οφειλή; Από ένα δάνειο που χορηγήθηκε νωρίτερα φέτος. Άλλο ένα παράξενο στοιχείο. Γιατί παράξενο; Επειδή την περίοδο που η BlockFi είχε προβλήματα, είχε παρουσιαστεί ως σωτήρας ο Σαμ Μπάνκμαν Φράιντ. Για να σώσεις μια εταιρεία όμως από την επικείμενη χρεοκοπία δίνεις χρήματα. Όχι το ανάποδο.

Μέχρι χθες γνωρίζαμε πως η BlockFi είχε βασιστεί στον όμιλο FTX για την παροχή πιστώσεων. Και η χρεοκοπία της FTX την παρέσυρε μαζί της. Η αρχική συμφωνία που είχε δοθεί στη δημοσιότητα τον Ιούνιο προέβλεπε η FTX να χορηγήσει στην BlockFi μια πιστοληπτική γραμμή ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων. Η μεν BlockFi θα είχε πρόσβαση σε κεφάλαια που ενισχύουν τον ισολογισμό της, η δε FTX θα είχε την επιλογή να εξαγοράσει την BlockFi.

Μετά την αποκάλυψη των χθεσινών δεδομένων, μαθαίνουμε πως υπολόγιζαν να λάβουν 355 εκατομμύρια δολάρια από το ανταλλακτήριο FTX (τα οποία προφανώς και δεν θα λάβουν ποτέ) καθώς και ότι η Alameda Research, επενδυτικός βραχίονας του ομίλου, έχει αθετήσει δάνειο ύψους 680 εκατομμυρίων δολαρίων!

Τι αλχημείες έχει κάνει ο Sam και αντί να έχει δώσει χρήματα η FTX για να σώσει την BlockFi, έδωσε η BlockFi προς την FTX, είναι για την ώρα άγνωστο. Μάλλον κάτι τέτοια έβλεπε ο νέος διευθύνων σύμβουλος της FTX John Ray, νομικός εξειδικευμένος σε θέματα αναδιάρθρωσης, ο οποίος μεταξύ άλλων επέβλεψε την εκκαθάριση της Enron, και δήλωσε πως «ποτέ στην καριέρα μου δεν έχω ξαναδεί τόσο ολοκληρωτική αποτυχία εταιρικών ελέγχων και απουσία αξιόπιστων οικονομικών πληροφοριών».

Από ό,τι ανέφερε η Sasha Hodder, δικηγόρος εξειδικευμένη σε υποθέσεις κρυπτονομισμάτων, το πιθανότερο σενάριο είναι πως οι ιδιώτες πελάτες της FTX δεν θα πάρουν ποτέ τα χρήματά τους πίσω. Αν υπάρξουν χρήματα για να μοιραστούν, πρώτη θα λάβει αυτά που της οφείλονται η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ. Ναι, χρωστάνε μέχρι και εκεί!

Τελικές σκέψεις

Το Terra παρέσυρε στην άβυσσο τη Celsius, η Celsius τη Three Arrows Capital, τη Voyager Digital, για να αναφέρουμε μόνο τις πιο γνωστές. Στην καθεμία από αυτές μέχρι πρόσφατα υπήρχαν περιουσιακά στοιχεία που άξιζαν διψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων. Η FTX ξεκίνησε το δεύτερο κύμα χρεοκοπιών, για το οποίο ευθύνεται μέχρι τώρα το πρόβλημα στην Genesis (ίσως και στη μητρική της, την Digital Currency Group) και την BlockFi.

Κάθε αποτυχία ξεχωριστά ίσως να μην ήταν ιδιαίτερα προβληματική για τον χώρο των κρυπτονομισμάτων στο σύνολό του. Ανησυχητικό όμως είναι πως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, πολλές εταιρείες του χώρου ήταν διασυνδεμένες μεταξύ τους. Για αυτό πέφτουν με ρυθμό ντόμινο.

Το «περίεργο» πάντως είναι πως παρόλο που έχουν πάει στραβά όσα μπορούσαν να πάνε στραβά, το οικοσύστημα των crypto συνεχίζει να αξιολογείται 800 δισεκατομμύρια δολάρια. Παρά τα εσωτερικά προβλήματα και τη δυσμενή μακροοικονομική συγκυρία που πλήττει σε επίπεδα-ρεκόρ όλα τα περιουσιακά στοιχεία. Αν ήταν «τουλίπα» όπως ισχυρίζονται οι ενάντιοί του, αν δεν υπήρχε πραγματική χρησιμότητα, θα είχε φτάσει στο μηδέν.

Κι όχι μόνο αυτό. Το Bitcoin, ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες, έχει αποδείξει πως μπορεί να λειτουργεί εύρυθμα. Όλοι οι χρήστες εξακολουθούν να στέλνουν, να δέχονται και να φυλάσσουν τα νομίσματά τους ανεμπόδιστα. Όπως ακριβώς είναι σχεδιασμένο να γίνεται. Αντίθετα το παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα, όταν αντιμετωπίζει κρίσεις, παύει να λειτουργεί ομαλά. Μπαίνουν capital controls, δεσμεύονται κεφάλαια, άνθρωποι χάνουν τα χρήματά τους.

Όποιος όμως έχει τα Bitcoin του σε προσωπικά πορτοφόλια, δεν κινδυνεύει από τίποτα. Ακόμα και αν βρίσκεται στην Ουκρανία, στη Ρωσία, στη Συρία, στον Λίβανο, στη Νιγηρία, στη Βενεζουέλα. Πόσα τραπεζικά συστήματα μπορούν να ισχυριστούν το ίδιο;

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» από το https://www.media2day.gr/seminars

Για τους αναγνώστες του Εuro2day.gr και μετά τη νέα συνεργασία που πραγματοποιήσαμε με το ανταλλακτήριο Binance, ισχύει μια ειδική προσφορά. Όσοι γράφονται ως νέοι πελάτες, με αυτό το λινκ https://accounts.binance.com/en/register?ref=39576698, μετά την πρώτη τους αγοραπωλησία θα λάβουν μπόνους 50 δολαρίων και άλλα προνόμια.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v