Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ως πότε και γιατί θα υποχωρεί η τιμή του Ethereum

Οι λόγοι πίσω από την πτώση άνω του 15% σε μια εβδομάδα για το δημοφιλές κρυπτονόμισμα. Πώς έχουν αλλάξει τα... tokenomics και η μεγάλη απειλή για το Ethereum.

Ως πότε και γιατί θα υποχωρεί η τιμή του Ethereum

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Η τιμή του Bitcoin έπεσε από τις παράλληλες γραμμές του «τρένου» όπου κινούνταν το τελευταίο διάστημα.

Πριν από μία εβδομάδα είχαμε επισημάνει πως βάσει του σχηματισμού που είχε δημιουργηθεί, το πιθανότερο ήταν να κινηθεί πτωτικά, όπως και συνέβη. Αυτή την ώρα διαπραγματεύεται στις 16.800 δολάρια, με τους επενδυτές να βρίσκονται εν αναμονή νεότερων εξελίξεων.

Η υποχώρηση του «βασιλιά», όπως ήταν φυσικό, παρέσυρε και την υπόλοιπη αγορά των crypto. Το Ethereum δεν ήταν δυνατόν να αποφύγει… τη μοίρα των υπολοίπων. Από τις δηλώσεις Πάουελ πριν από μία εβδομάδα, όπου ο επικεφαλής της Fed συνέχισε τη ρητορική περί αναγκαιότητας της νομισματικής σύσφιξης, το Ethereum έχει υποχωρήσει 15%.

Υπήρξαν όμως και ξεχωριστοί λόγοι που εξανάγκασαν το δεύτερο σε σημασία κρυπτονόμισμα να κινηθεί πτωτικά. Κατ' αρχάς τα τέλη δικτύου (gas fees) είναι πολύ χαμηλά, ως αποτέλεσμα της υποτονικής κίνησης που σημειώνεται σε όλη την αγορά. Ακόμα και οι ενεργές διευθύνσεις βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο τους εδώ και δύο χρόνια.

Αυτό τι σημαίνει; Πως το Ethereum γίνεται πληθωριστικό καθώς μειώνονται τα συνολικά έσοδα. Μετά τις τελευταίες αναβαθμίσεις, τα tokenomics άλλαξαν. Η συνολική ποσότητα των ETH που βρίσκονται στην κυκλοφορία θα μειώνεται, αλλά μόνο αν υπάρχει κινητικότητα που αυξάνει τον όγκο συναλλαγών. Ενώ σχεδόν όλο τον Νοέμβρη η συνολική ποσότητα μειωνόταν, λόγω της αυξημένης δραστηριότητας στο δίκτυο από τις αρχές Δεκεμβρίου τα Ethereum άρχισαν και πάλι να αυξάνονται, όπως βλέπουμε στο παρακάτω διάγραμμα.

Από το Merge μέχρι σήμερα έχουν προστεθεί στην κυκλοφορία 2.125 νομίσματα, με τη συνολική ποσότητα να ανέρχεται στα 120 εκατομμύρια περίπου.

Ο δεύτερος λόγος αφορά τη μείωση της αξίας της συνολικής ποσότητας των δεσμευμένων νομισμάτων (total value locked). Ένα κρίσιμο μέγεθος, ειδικά από τότε που άλλαξε ο μηχανισμός συναίνεσης σε Proof of stake (PoS). Η αξία υπολογισμένη σε δολάρια είναι φυσικό να έχει υποχωρήσει, ανάλογα με την πτώση της τιμής του Ethereum.

Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Όπως παρατηρούμε από τα στοιχεία που δημοσιεύει η DefiLlama, βρίσκεται σε πτωτική τροχιά και η ποσότητα των Ethereum που είναι κλειδωμένα. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μείωση της δραστηριότητας στις DeFi, όπως στα MakerDao και Uniswap.

Τέλος, ανασταλτικό παράγοντα αποτελούν και οι ρυθμιστικές αρχές, οι οποίες μετά το σκάνδαλο της FTX, επιχειρούν να θεσπίσουν νέους κανονισμούς στον τομέα των κρυπτονομισμάτων. Η απειλή για το Ethereum προέρχεται από την Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC). Οι προθέσεις της SEC τείνουν να χαρακτηρίσουν το Ethereum ως χρεόγραφο.

Η κατηγοριοποίηση των tokens είναι το σημείο που θα ξεκινήσουν οι νομοθέτες, προκειμένου να προβούν στις κατάλληλες ρυθμίσεις. Δεν πρόκειται για καθόλου εύκολη υπόθεση, καθώς υπάρχουν πολλά παρακλάδια.

Υπάρχουν για παράδειγμα οι tokenized μετοχές ή τα futures πάνω σε tokens που ενδεχομένως να χαρακτηριστούν χρεόγραφα. Και βέβαια εκεί που έχουν εστιάσει ήδη το ενδιαφέρον τους, τα stablecoins.

Ο Gensler, επικεφαλής της SEC, προτάσσει την ανάγκη νομοθετικών ρυθμίσεων σε δύο διαφορετικές κατηγορίες: τα tokens και τους ενδιάμεσους. Αν όντως η πλειοψηφία των tokens εμπίπτουν στη νομοθεσία των χρεογράφων, τότε προκύπτει ότι τα ανταλλακτήρια που πραγματοποιούν συναλλαγές σε τίτλους πρέπει να εγγραφούν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με κάποια ιδιότητα.

Για αυτό η κατηγοριοποίηση των tokens είναι τόσο σημαντική. Δεν είναι καθόλου κακή ιδέα να υπάρχουν αυστηροί κανόνες στα ανταλλακτήρια, οι οποίοι θα προστατεύουν στο μέτρο του δυνατού τους επενδυτές από περιπτώσεις απάτης, χειραγώγησης, front-running και ένα σωρό άλλες αθέμιτες πρακτικές.

Εάν το Ethereum χαρακτηριστεί ως χρεόγραφο στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα υπάρξει αναστάτωση. Τα κεντρικοποιημένα ανταλλακτήρια (CEX) ενδέχεται να αναγκαστούν να το διαγράψουν από τις λίστες τους, τουλάχιστον για τους Αμερικανούς πελάτες τους. Φυσικά αυτό το ενδεχόμενο θα επηρεάσει αρνητικά όλα τα altcoins, τις DApps και τα αποκεντρωμένα χρηματιστήρια (DEX) που βασίζονται στο Ethereum.

Παρά τις αντιξοότητες, ο επικεφαλής αναλυτής του Bloomberg στα εμπορεύματα Mike McGlone ισχυρίζεται ότι το Ethereum υπό προϋποθέσεις έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει την κεφαλαιοποίηση του Bitcoin

Από ό,τι αναφέρει, η αναλογία Bitcoin/Ethereum βρίσκεται στο 8%. Στο ίδιο επίπεδο που βρισκόταν τον περσινό Μάιο, όταν ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ήταν 20% υψηλότερα. Όταν αμβλυνθούν οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό και τερματιστεί η αποστροφή για τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού ρίσκου, το Ethereum είναι περισσότερο πιθανό να συνεχίσει να υπεραποδίδει έναντι του Bitcoin, ισχυρίζεται.

* Ειδική προσφορά: Για τους αναγνώστες του Εuro2day.gr, μετά τη νέα συνεργασία που πραγματοποιήσαμε με το ανταλλακτήριο Binance, όσοι γράφονται ως νέοι πελάτες, με αυτό το λινκ https://accounts.binance.com/en/register?ref=39576698, μετά την πρώτη τους αγοραπωλησία θα λάβουν μπόνους 50 δολαρίων και άλλα προνόμια.

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» από το https://www.media2day.gr/seminars

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v