Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το χειρότερο σενάριο για τον χώρο των crypto

Το πρόβλημα εμπιστοσύνης στον κλάδο καλά κρατεί μετά τα τελευταία «κανόνια». Εχει τελικά πρόβλημα ρευστότητας ο μεγαλύτερος όμιλος στον χώρο των κρυπτονομισμάτων;

Το χειρότερο σενάριο για τον χώρο των crypto

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Το Grayscale Ethereum Trust (ETHE), ένα επενδυτικό όχημα που παρέχει στους παραδοσιακούς θεσμικούς επενδυτές έκθεση στην τιμή του Ethereum, διαπραγματεύεται αυτές τις ημέρες σε ένα πρωτοφανές discount 60% σε σχέση με την αξία των νομισμάτων που φέρεται να κατέχει.

Η υποχώρηση της τιμής διαπραγμάτευσης έναντι της καθαρής αξίας ενεργητικού είχε ξεκινήσει από τις αρχές του 2021. Πιο πριν, όπως παρατηρούμε στο διάγραμμα, ήταν αποκλειστικά και μόνο με premium.

Τα μερίδια της Grayscale που αφορούν το Bitcoin Trust (GBTC) δεν βρίσκονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση, καθώς διαπραγματεύονται με discount 45% σε σχέση με την αξία των νομισμάτων που φέρεται να διαθέτουν, ενώ πριν από λίγες ημέρες ήταν κοντά στο -50%.

Το φαινόμενο αποδίδεται στην ανησυχία των επενδυτών για τη φερεγγυότητα της Grayscale και κατ’ επέκταση στη μητρική της, την Digital Currency Group (DCG). Αν έχει βάση η ανησυχία δεν γνωρίζουμε, αλλά ποιος να κατηγορήσει κάποιον που είναι επιφυλακτικός αυτή την περίοδο; Ισχύει το ρητό «όποιος καεί στον χυλό, φυσάει και το γιαούρτι».

Πάμε να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει με την DCG. Τον Ιούλιο μάθαμε από επίσημες καταθέσεις των εκκαθαριστών στα δικαστήρια πως η Three Arrows Capital (3AC) είχε δανειστεί 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια από την Genesis, η οποία είναι εταιρεία του ομίλου Digital Currency Group. Ως εγγύηση (collateral) είχαν δεσμεύσει 1,2 δισεκατομμύρια σε κρυπτονομίσματα. Μόνο που η 3AC πτώχευσε και τα κρυπτονομίσματα έχουν σήμερα ένα μικρό κλάσμα της τότε αξίας τους. Η DCG ήταν ο μεγαλύτερος πιστωτής, με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο Voyager, με το άνοιγμά του να διαμορφώνεται σε 687 εκατομμύρια δολάρια.

Τον Ιούλιο, η Genesis υπέβαλε αξίωση ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Three Arrows Capital, την οποία απέκτησε η Digital Currency Group (DCG) για να συγκρατήσει το χτύπημα στα βιβλία της Genesis. Τα δάνεια με τα οποία έγινε η εξαγορά λήφθηκαν με ενέχυρο κυρίως μετοχές της Grayscale, καθώς και νομίσματα AVAX και NEAR.

Ωστόσο η τοποθέτηση χρημάτων στην 3AC δεν ήταν η μόνη αστοχία της Genesis. Αργότερα μάθαμε πως είχε τοποθετήσει 175 εκατ. δολάρια στην FTX, τα οποία όπως είναι φυσικό δεν θα ξαναδεί. Τουλάχιστον όχι ολόκληρο το ποσό και όχι μέσα στο ορατό μέλλον.

Η ανακοίνωση της Genesis ότι δεν έχει πρόβλημα και ότι διαθέτει επαρκή κεφάλαια, στην εποχή που διανύουμε, δεν έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Τα ίδια έχουμε ακούσει πολλές φορές και τις περισσότερες αποδείχτηκαν κούφια λόγια. Πράγματι, μετά από λίγες ημέρες, η Genesis πάγωσε προσωρινά τις αναλήψεις, τις εξαγορές και την έκδοση νέων δανείων. Το πρώτο βήμα πριν την ολική κατάρρευση, όπως μας έχει δείξει η πρόσφατη ιστορία στον χώρο των κρυπτονομισμάτων.

Να σημειωθεί πως η DCG έχει ήδη παράσχει 140 εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να συνεχιστεί η ομαλή λειτουργία της Genesis, χωρίς ωστόσο να επαρκούν.

Πέρα από τους πελάτες της Genesis, επηρέασε και τους χρήστες του ανταλλακτηρίου Gemini. Συγκεκριμένα εκείνους που δέσμευαν τα κρυπτονομίσματά τους για να λαμβάνουν αμοιβές (staking). Κι αυτό επειδή το Gemini Earn πρόγραμμα το είχαν αναθέσει οι δίδυμοι αδελφοί Winkelvoss, ιδρυτές του ανταλλακτηρίου, στην Genesis.

Δεν ήταν οι μοναδικοί. Η Genesis συνεργαζόταν με αρκετούς μεγάλους παίκτες της αγοράς κρυπτονομισμάτων. Παρείχε υπηρεσίες δανεισμού, trading και αντιστάθμισης κινδύνου σε θεσμικούς και ιδιαίτερα εύπορους ιδιώτες. Από τις ενέργειές τους αντλούσαν ελκυστικές αποδόσεις, τις οποίες προσέφεραν με τη σειρά τους στους πελάτες τους.

Ωστόσο τη «φασαρία» την έκαναν οι Winklevoss, με κάλεσμα από το Twitter προς τον επικεφαλής της DCG, τον Barry Silbert. Ο Cameron Winklevoss κατηγόρησε ευθέως τον Barry Silbert ότι δεν ενεργεί με τον ενδεδειγμένο τρόπο που να αντανακλά καλή πίστη. Του καταλόγισε πως οι 340.000 χρήστες του ανταλλακτηρίου του που είχαν εμπλακεί με το staking έχουν άδικα παγωμένα τα κεφάλαιά τους.

Χαρακτηριστικά ανέφερε πως τα χρήματά τους (πάνω από 900 εκατομμύρια δολάρια τα υπολογίζει) έχουν καταντήσει απλά ψηφιακά νούμερα, ενώ αντίθετα εκείνοι είναι κανονικοί άνθρωποι, με πραγματικές ανάγκες. Και πλέον είναι κουρασμένοι από τις καθυστερήσεις, φοβούνται και τους αξίζει καλύτερη αντιμετώπιση.

Πρόσθεσε επίσης ότι επιχείρησε αρκετές φορές, με πολλούς τρόπους, επί 6 εβδομάδες να συνεργαστεί με το DCG. Οι προσπάθειές του όμως δεν κατέστη δυνατό να ξεκλειδώσουν τα κεφάλαια, ρίχνοντας την ευθύνη προσωπικά στον CEO της DCG, Barry Silbert. «Κάθε φορά που ζητάμε απτή δέσμευση», είπε ο Cameron, «κρύβεσαι πίσω από δικηγόρους, επενδυτικούς τραπεζίτες και διαδικασίες. Όμως γνωρίζουμε πως εσύ είσαι ο υπεύθυνος που λαμβάνει όλες τις αποφάσεις. Ήρθε η ώρα να σταματήσεις τις δικαιολογίες και να κάνεις το σωστό», συνέχισε.

Ο τόνος και το ύφος της επιστολής του Cameron Winklevoss φανερώνει πως έχει επιλέξει την ανοικτή και δημόσια αντιπαράθεση με τον Barry Silbert, ίσως ως ύστατη επιλογή, προκειμένου να τον θέσει προ των ευθυνών του, βάζοντας ως τελική ημερομηνία την 8η Ιανουαρίου.

Από την άλλη, ο Silbert απάντησε, πάλι στο Twitter, ότι η εταιρεία του παρέδωσε μια πρόταση προς το ανταλλακτήριο Gemini στις 29 Δεκεμβρίου, χωρίς όμως να έχει λάβει ακόμα καμία απάντηση. Ανταπαντώντας ο Cameron θεώρησε πως η απάντησή του αποτελεί μέρος της τακτικής του να μεταθέτει τις ευθύνες αλλού.

Όποιος από τους δύο να έχει δίκιο, δεν έχει τόσο σημασία. Αυτό που μετράει, είναι πως πρόκειται για μια εξαιρετικά δυσάρεστη κατάσταση, που φανερώνει πως υπάρχουν υποψίες ότι ο μεγαλύτερος όμιλος στον χώρο των κρυπτονομισμάτων έχει πρόβλημα ρευστότητας, αν όχι φερεγγυότητας. Αυτός είναι ο λόγος που οι επενδυτές φοβούνται να ακουμπήσουν τα μερίδια της Grayscale, παρά το τεράστιο discount που διαπραγματεύονται.

Όπως αναφέραμε στο τελευταίο άρθρο του χρόνου, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να «σκάσει» η DCG. Σε αυτή την περίπτωση, οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες. Ούτε η κατάρρευση του Terra ούτε της FTX μπορούν να συγκριθούν σε μέγεθος με την DCG. Οπότε, επειδή δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποιον θα παρασύρει το ωστικό κύμα της έκρηξης, σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να έχουμε στο μυαλό μας το «not your keys, not your coins».

Το να μειωθεί η ισοτιμία του Bitcoin ή του Ethereum δεν είναι ευχάριστο, αλλά δεν είναι καταστροφικό. Κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα, το πιθανότερο είναι να επανέλθουν στο σημείο που βρίσκονται. Να χαθούν όμως τα νομίσματα από την ιδιοκτησία σας επειδή τα έχετε εμπιστευτεί σε κάποιο ανταλλακτήριο ή οποιοδήποτε άλλο τρίτο μέρος, τότε ναι, είναι καταστροφικό.

Θα επαναλάβουμε κάτι που έχουμε αναφέρει αρκετές φορές. Ο κίνδυνος του αντισυμβαλλόμενου δεν προειδοποιεί. Δεν αφήνει πολλά χρονικά περιθώρια ελιγμών καθώς συνήθως εμφανίζεται με μεγάλη ταχύτητα. Οι πανικοί είναι τόσο παλιοί όσο και οι αγορές. Η εμπιστοσύνη κάνει χρόνο να χτιστεί, αλλά πολύ γρήγορα μπορεί να διαβρωθεί, ακόμα κι από μια απλή φήμη. Όπως και την παραδοσιακή τραπεζική, οι μαζικές αναλήψεις δεν γίνονται ποτέ μέσα σε συνθήκες ευφορίας. Μπορούν, όμως, να γίνουν την επομένη. Είναι θέμα ωρών.

Είναι τόσο σημαντικό να είμαστε εμείς απόλυτοι κυρίαρχοι στα χρήματά μας; Η απάντηση δίνεται με μια άλλη ερώτηση: Γιατί σε περιπτώσεις κρίσεων, το πρώτο που σκεφτόμαστε είναι να σηκώσουμε λεφτά από την τράπεζα; Γιατί νιώθουμε ανασφάλεια. Ενστικτωδώς γνωρίζουμε πως είναι καλό να είμαστε εμείς οι κυρίαρχοι των χρημάτων μας.

* Ειδική προσφορά: Για τους αναγνώστες του Εuro2day.gr και μετά τη νέα συνεργασία που πραγματοποιήσαμε με το ανταλλακτήριο Binance, όσοι γράφονται ως νέοι πελάτες, με αυτό το λινκ https://accounts.binance.com/en/register?ref=39576698, μετά την πρώτη τους αγοραπωλησία θα λάβουν μπόνους 50 δολαρίων και άλλα προνόμια.

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» από το https://www.media2day.gr/seminars

 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v