Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιους θα παρασύρει στην άβυσσο η FTX

Πότε θα γνωρίζουμε το πλήρες μέγεθος του χάους που αφήνει πίσω της η χρεοκοπία της FTX. Τα σοβαρά προβλήματα των Genesis-Grayscale και η σύνδεση με Bitcoin.

Ποιους θα παρασύρει στην άβυσσο η FTX

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Δυστυχώς, οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν. Όπως υποψιαζόμασταν στο δημοσίευμα της Τετάρτης, η Genesis Global Trading αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας. Από ό,τι εξήγησαν στους πελάτες τους, προχωράνε σε προσωρινή αναστολή των εξαγορών, των αναλήψεων και την έκδοση νέων δανείων. 

Η Genesis είναι θυγατρική της Digital Currency Group (DCG), η οποία έχει υπό την ομπρέλα της μεταξύ άλλων και την Grayscale Investments, την εταιρεία πίσω από το Grayscale Bitcoin Trust (GBTC). Η Grayscale είναι ο μεγαλύτερος κάτοχος Βitcoin μέσω του Grayscale Bitcoin Trust, με 633.600 νομίσματα.

Η μητρική έχει ήδη παράσχει 140 εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να συνεχιστεί η ομαλή λειτουργία της επιχείρησης. Ωστόσο δεν επαρκούν. Από ό,τι παραδέχτηκαν, έχουν σχεδόν 175 εκατομμύρια δολάρια κλειδωμένα σε λογαριασμό της FTX. Χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια και για αυτό πάγωσαν τις αναλήψεις. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, απαιτείται άμεσα μια «ένεση» ρευστότητας ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Η περίπτωση της Genesis Trading δεν είναι καθόλου απλή. Η εταιρεία αντιπροσωπεύει τη ραχοκοκαλιά της βάσης των θεσμικών επενδυτών στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Παρείχε υπηρεσίες δανεισμού, trading και αντιστάθμισης κινδύνου (τι ειρωνεία) σε θεσμικούς και ιδιαίτερα εύπορους ιδιώτες. Οι ελκυστικές αποδόσεις από την BlockFi και το ανταλλακτήριο Gemini οφείλονταν σε μεγάλο βαθμό στην Genesis, η οποία ήταν ο μεσάζων μεταξύ αυτών των πλατφορμών και των hedge funds για τη δημιουργία αυτών των αποδόσεων.

Ως αποτέλεσμα υπήρξε o φόβος και για το Gemini. Οι χρήστες του φοβήθηκαν πως θα είχαν την τύχη των καταθετών του FTX και άρχισαν να αποσύρουν άμεσα τα Bitcoin τους, όπως παρατηρούμε από τα στοιχεία της Glassnode.

Για να έχετε μια εικόνα για το μέγεθος της Genesis, παρείχε δάνεια αξίας 50 δισεκατομμυρίων το 2021, από τα οποία τα 12,5 δισεκατομμύρια ήταν ακόμα ενεργά στο τέλος της χρονιάς, σύμφωνα με τα λογιστικά βιβλία τους. Βέβαια φέτος ήταν πολύ λιγότερα, μετά την υποχώρηση των τιμών. Συγκεκριμένα μέχρι το τρίτο τρίμηνο είχαν πέσει στα 8,4 δισεκατομμύρια.

Τον Ιούλιο, η Genesis υπέβαλε αξίωση ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Three Arrows Capital, την οποία απέκτησε η DCG για να συγκρατήσει το χτύπημα στα βιβλία της Genesis. Τα δάνεια με τα οποία έγινε η εξαγορά πάρθηκαν με ενέχυρο εν μέρει με μετοχές της GBTC, του Grayscale Ethereum Trust (ETHE) και νομίσματα AVAX και NEAR.

Η Circle, η εκδότρια εταιρεία πίσω από το stablecoin USDC, έχει επίσης δεσμούς με την Genesis. Ωστόσο από ό,τι υποστηρίζουν, διαθέτουν μόλις 2,6 εκατομμύρια δολάρια σε δάνεια που εκκρεμούν, τα οποία, αν είναι αλήθεια, είναι ασήμαντα για το μέγεθος της εταιρείας.

Οι επιπτώσεις της κατάρρευσης της FTX δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί. Οι αθετήσεις πληρωμών και οι περιπτώσεις αφερεγγυότητας φανερώνονται σε κύματα. Ποτέ όλες μαζί ταυτόχρονα. Θα απαιτηθούν εβδομάδες ή και μήνες για να διαπιστώσουμε πού βρίσκονται οι μεγαλύτερες τρύπες, ποιος έχει προβλήματα ρευστότητας και ποιους θα παρασύρει μαζί της στο κενό.

Τα νεότερα από την FTX

Όσον αφορά τις εξελίξεις στην ίδια την FTX, σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν οι 50 μεγαλύτεροι πιστωτές της. Οι διαχειριστές που είναι επιφορτισμένοι με τη διαχείριση του χάους που άφησε πίσω του ο Sam Bankman-Fried υπολογίζουν να ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο ανθρώπους.

Ο πτωχευτικός νόμος απαιτεί από τον οφειλέτη να υποβάλει κατάλογο που να περιέχει το όνομα, τη διεύθυνση και το ποσό των απαιτήσεων των 20 μεγαλύτερων οντοτήτων που αξιώνουν ακάλυπτες απαιτήσεις κατά του οφειλέτη. Με δεδομένο όμως το ύψος των απωλειών, θα δημοσιοποιηθούν οι 50 μεγαλύτερες.

Ένας από τους 50 κορυφαίους, από ό,τι φαίνεται, είναι η Sequoia Capital. Η Sequoia Capital, ένα από τα παλαιότερα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capitals), με 50 χρόνια ιστορία και 85 δισεκατομμύρια υπό διαχείριση, ενώ φέρεται να τοποθέτησε πάνω από 150 εκατομμύρια δολάρια στην FTX.

Η απορία δεν μπορεί παρά να είναι εύλογη. Πώς είναι δυνατόν να την πατήσανε σαν ερασιτέχνες; Τόσο τυφλή εμπιστοσύνη τούς είχαν, που δεν ζήτησαν κάποιο λογιστικό έλεγχο, κάποια θέση στο διοικητικό συμβούλιο;

Σε επιστολή που έστειλε στους επενδυτές η Sequoia, την οποία αμέσως μετά δημοσιοποίησε στο Twitter, αναφέρει πως θεωρεί χαμένα τα χρήματα που επένδυσε. Δικαιολογήθηκε λέγοντας πως η επένδυση που έκαναν αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 3% των κεφαλαίων τους και ότι η ζημία αντισταθμίζεται από τα 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε πραγματοποιηθέντα και μη πραγματοποιηθέντα κέρδη.

Από ό,τι φαίνεται, ο Sam Bankman-Fried δημιούργησε χρήμα από κοπανιστό αέρα, τα FTT, τα νομίσματα που εξέδιδε το ανταλλακτήριο FTX. Το πιθανότερο είναι να χρησιμοποιήθηκαν για ξέπλυμα και σίγουρα ως εγγύηση προκειμένου να δανειστεί Bitcoin και δολάρια, για να χρηματοδοτήσει τα επιχειρηματικά του σχέδια.

Επειδή όμως δεν του έφταναν αυτά, υπεξαίρεσε τις καταθέσεις των πελατών του ανταλλακτηρίου που ήταν επικεφαλής και τις τοποθέτησε σε επενδύσεις του επενδυτικού βραχίονα του ομίλου, την Alameda Research.

Οι περισσότερες ή, αν θέλετε, οι καθοριστικότερες από τις επενδύσεις τους, αποδείχτηκαν λανθασμένες. Κατόπιν, για να καλύψουν τη μαύρη τρύπα των εσφαλμένων επιλογών της Alameda, υπεξαίρεσε ακόμα περισσότερα χρήματα των ανυποψίαστων πελατών του. Μεταξύ άλλων, μεγάλο ποσό χρημάτων διοχετεύτηκε προκειμένου να εξαγοράσει πολιτική επιρροή και προβολή από τα μεγάλα οικονομικά δίκτυα.

Ενδεικτικό είναι πως ο Bankman-Fried ήταν καλεσμένος ως ομιλητής από τους New York Times στις 30 Νοεμβρίου, ανάμεσα σε εξαιρετικά διάσημους ανθρώπους με τεράστια επιρροή παγκόσμια. 

Από ό,τι ισχυρίστηκε ο νέος διευθύνων σύμβουλος της FTX John Ray, νομικός εξειδικευμένος σε θέματα αναδιάρθρωσης, ο οποίος μεταξύ άλλων επέβλεψε την εκκαθάριση της Enron, «ποτέ στην καριέρα μου δεν έχω ξαναδεί τόσο ολοκληρωτική αποτυχία εταιρικών ελέγχων και απουσία αξιόπιστων οικονομικών πληροφοριών».

Ενδεικτικό του τι συνέβη εκεί, από τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει, κεφάλαια πελατών της FTX χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά κατοικιών για υπαλλήλους και συμβούλους στις Μπαχάμες.

Χθες ο Bankman-Fried άρχισε να κατηγορείται από τους δικηγόρους ότι υπονομεύει τις προσπάθειες των εκκαθαριστών στις Μπαχάμες «να επεκτείνουν το πεδίο εφαρμογής της διαδικασίας, να εφαρμόσουν τις ενέργειες με βάση το Κεφάλαιο 11 και να μεταφέρουν περιουσιακά στοιχεία σε λογαριασμούς υπό έλεγχο της κυβέρνησης Μπαχαμών». 

Τελικές σκέψεις

Θα επαναλάβουμε την άποψή μας ότι το ξεκαθάρισμα θα βρει τον χώρο σε καλύτερη θέση και σίγουρα πιο ώριμο. Οι επενδυτές θα γίνουν, ακόμα και αναγκαστικά, πιο υπεύθυνοι. Πιο συνειδητοποιημένοι. Δεν είναι καλό ότι αυτό γίνεται αναγκαστικά και με τον σκληρό τρόπο. Ειδικά για εκείνους που έχασαν τα χρήματά τους. Ίσως όμως για αρκετούς να είναι ο μοναδικός που έχει αποτέλεσμα.

Το μάθημα μπορεί να είναι σκληρό, αλλά είναι επίσης ξεκάθαρο και απλό: Άλλο το Bitcoin και άλλο τα FTX, Genesis, BlockFi, Celsius. Όπως άλλο είναι το δολάριο και άλλο η Lehman Brothers. Άλλο η Enron και άλλο το φυσικό αέριο.

Είναι τόσο σημαντικό να είμαστε εμείς απόλυτοι κυρίαρχοι στα χρήματά μας; Η απάντηση δίνεται με μια άλλη ερώτηση: Γιατί σε περιπτώσεις κρίσεων, το πρώτο που σκεφτόμαστε είναι να σηκώσουμε λεφτά από την τράπεζα; Γιατί νιώθουμε ανασφάλεια. Ενστικτωδώς γνωρίζουμε πως είναι καλό να είμαστε εμείς οι κυρίαρχοι των χρημάτων μας.

Αυτό ισχύει τόσο στο παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα όσο και στα κρυπτονομίσματα. Με τη διαφορά ότι το Bitcoin διευκολύνει επειδή είναι το μόνο σε ψηφιακή μορφή που δεν απαιτείται θεματοφυλακή. Μπορείς να το φυλάξεις εύκολα και ουσιαστικά δωρεάν, όπως και να το μεταφέρεις οπουδήποτε στον κόσμο, με την ίδια ευκολία που στέλνεις ένα e-mail. Κάτι που δεν ισχύει στα χαρτονομίσματα και στον χρυσό.

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» από το https://www.media2day.gr/seminars

Για τους αναγνώστες του Εuro2day.gr και μετά τη νέα συνεργασία που πραγματοποιήσαμε με το ανταλλακτήριο Binance, ισχύει μια ειδική προσφορά. Όσοι γράφονται ως νέοι πελάτες, με αυτό το λινκ https://accounts.binance.com/en/register?ref=39576698, μετά την πρώτη τους αγοραπωλησία θα λάβουν μπόνους 50 δολαρίων και άλλα προνόμια.



 * Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v