Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς διαμορφώνεται τώρα η κατάσταση στην αγορά crypto

Τι σήμα στέλνει η χαμηλή μεταβλητότητα στα κρυπτονομίσματα. Η τρύπα ρευστότητας, τα νέα δεδομένα από το blockchain και τα σενάρια για νέα ανοδική κίνηση.

Πώς διαμορφώνεται τώρα η κατάσταση στην αγορά crypto

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Επιφυλακτικά αντιμετώπισαν οι αγορές τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της συνεδρίασης της Fed, χθες το βράδυ. Κι αυτό επειδή το συμβούλιο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ φάνηκε αυστηρά προσηλωμένο στην ανάγκη καταπολέμησης του πληθωρισμού. Δεν έδειξαν να τους απασχολεί ότι υποβάλλουν σε δοκιμασία την οικονομική δραστηριότητα, καθώς προέχει να ρίξουν τον πληθωρισμό στο 2%. Κάτι που πιθανόν θα πάρει αρκετό χρόνο, όπως επισημαίνεται.

Τα minutes, όπως ονομάζονται τα πρακτικά των συνεδριάσεων, υπενθύμισαν και επιβεβαίωσαν στους επενδυτές ότι, εκτός απροόπτου, δεν θα υπάρξει αναστροφή των πολιτικών σύσφιξης. Θα πρέπει να αναμένουν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά τουλάχιστον για το 2023. Όπως αναφέρουν στην περίληψη των πρακτικών, η μείωση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων (σ.σ. από 0,75% σε 0,50%) δεν αποτελεί ένδειξη εξασθένησης της αποφασιστικότητας της επιτροπής να επιτύχει τον στόχο για σταθερότητα των τιμών ή ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε σταθερή πορεία υποχώρησης.

Αξιοσημείωτο είναι πως στα πρακτικά αναφέρθηκαν τα κρυπτονομίσματα! Συγκεκριμένα έγινε λόγος για την περίπτωση της FTX, όπου επισημάνθηκε ότι δεν δημιούργησε κινδύνους στο ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Τα δεδομένα της αγοράς

Η αγορά των crypto ακολούθησε κι αυτή τις υπόλοιπες. Ενδεικτικά, η τιμή του Bitcoin υποχώρησε 1% με τη δημοσιοποίηση των πρακτικών, αν και διατήρησε τα κέρδη της από την ανοδική κίνηση που πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης, ώρα Ελλάδας. Όπως παρατηρούμε στο 4ωρο διάγραμμα, δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τη γραμμή αντίστασης των 17.000 δολαρίων. Συνεχίζει να κινείται στο στενό εύρος των 16.500 με 17.000 δολαρίων.

Το 4ωρο διάγραμμα της συνολικής κεφαλαιοποίησης της αγοράς των κρυπτονομισμάτων είναι πιο διαφωτιστικό. Η αξία όλων των κρυπτονομισμάτων ξεπέρασε το κρίσιμο σημείο των 775 δισεκατομμυρίων και πλέον βρίσκεται πάνω από τη μοβ γραμμή. Όσο παραμένει εκεί, υπάρχει αισιοδοξία για άνοδο σε υψηλότερα επίπεδα τιμών. Αν υποχωρήσει από κάτω, σημαίνει πως θα έχουν επικρατήσει οι απαισιόδοξοι.

Το ιδιαίτερο αυτή την περίοδο στα crypto είναι η χαμηλή μεταβλητότητα. Σε συνδυασμό με τον μειωμένο όγκο συναλλαγών στη spot αγορά, η μεταβλητότητα του Bitcoin έφθασε σε χαμηλό 2,5 ετών. Ο χαμηλός όγκος συναλλαγών οφείλεται στην κατάρρευση των συσχετιζόμενων με την FTX εταιρειών, καθώς οδήγησε σε μια μεγάλη τρύπα ρευστότητας, η οποία είναι δύσκολο με τα σημερινά δεδομένα να καλυφθεί.

Το πρόβλημα αυτό με τη σειρά του δημιουργεί και ένα άλλο εμπόδιο στην εισροή μετρητών από μεγάλους παίκτες. Ποιο; Ότι το βάθος της αγοράς μικραίνει. Σε σύγκριση με άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων όπως οι αμερικανικές μετοχές, αν χρειαστεί κάποιος να ρευστοποιήσει αρκετά δισεκατομμύρια άμεσα, θα δυσκολευτεί αρκετά σε μια ρηχή αγορά.

Τα δεδομένα από το blockchain

Ένα άλλο αρνητικό σημάδι αφορά τις ενεργές διευθύνσεις Bitcoin, οι οποίες μειώνονται. Ενεργές διευθύνσεις θεωρούνται όσες πραγματοποιήσουν έστω και μία κίνηση τους τελευταίους μήνες. Είτε ως αποστολέας είτε ως παραλήπτης. Μπορεί τα πορτοφόλια που διαθέτουν έστω και μικρή ποσότητα Bitcoin να αυξάνεται συνεχώς, αλλά το παρακάτω διάγραμμα παρουσιάζει τον κινούμενο μέσο όρο 14 ημερών των ενεργών διευθύνσεων. Η τάση είναι εμφανώς πτωτική, σε αντίθεση με τις περιόδους της ευφορίας, όπου είναι ανοδική.

Με αυτά τα δεδομένα, δεν αποτελεί έκπληξη πως η δραστηριότητα, όπως φανερώνεται από τη μεταφορά χρημάτων μέσα από το δίκτυο του Bitcoin, έχει επιστρέψει στα επίπεδα του 2020.

Αυτή η κατάσταση ιστορικά μας έχει δείξει πως ακολουθεί σημαντική κίνηση, καθώς συνήθως εφαρμόζεται η θεωρία του συμπιεσμένου ελατηρίου. Τα πιθανότερα σενάρια είναι δύο. Είτε θα υπάρξει απότομη κίνηση της τιμής του Bitcoin προς τα πάνω ή προς τα κάτω, που θα παρασύρει και τα υπόλοιπα, είτε θα κινηθούν αυτόνομα και σημαντικά τα υπόλοιπα altcoins.

Προφανώς το τι θα ακολουθήσει θα καθοριστεί από τις εξελίξεις. Για παράδειγμα, αν βγουν ενθαρρυντικές ειδήσεις για την Digital Currency Group (DCG), την οποία αρκετοί θεωρούν ως τον μεγάλο ασθενή στον χώρο, οι επενδυτές θα παραμερίσουν τις ανησυχίες τους και θα σπεύσουν να αγοράσουν. Στην αντίθετη περίπτωση, δεν είναι καθόλου απίθανο να επικρατήσει πανικός και μαζικές πωλήσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αξία των crypto.

* Ειδική προσφορά: Για τους αναγνώστες του Εuro2day.gr και μετά τη νέα συνεργασία που πραγματοποιήσαμε με το ανταλλακτήριο Binance, όσοι γράφονται ως νέοι πελάτες, με αυτό το λινκ https://accounts.binance.com/en/register?ref=39576698, μετά την πρώτη τους αγοραπωλησία θα λάβουν μπόνους 50 δολαρίων και άλλα προνόμια.

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» από το https://www.media2day.gr/seminars

 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v