Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το... ξέσπασμα του bitcoin και η επόμενη μέρα

Με κέρδη άνω του 30% από την αρχή του χρόνου το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα με τα κυριότερα altcoins να ακολουθούν, κλείνοντας την «τρύπα» που άνοιξε η FTX. Τι δυναμική κρύβει η κίνηση.

Το... ξέσπασμα του bitcoin και η επόμενη μέρα

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Αγαπητοί φίλοι, πριν ξεκινήσουμε την σημερινή μας παρέμβαση, έχουμε την χαρά να σας προσκαλέσουμε στην κεντρική παρουσίαση του βιβλίου «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου στο βιβλιοπωλείο Public Συντάγματος.

Με τον συγγραφέα συζητούν: Γιώργος Παπανικολάου - Διευθυντής του Euro2day.gr, Στέλιος Βραδέλης - Διευθυντής του Institute of Digital Finance, Δρ Νίκος Μπογονικολός - Μαθηματικός, PhD στο πεδίο εφαρμογών της τεχνητής νοημοσύνης στην οικονομία. 

Τους τελευταίους μήνες, οι μόνοι άνθρωποι που κέρδιζαν χρήματα από τα κρυπτονομίσματα ήταν οι εξειδικευμένοι στο πτωχευτικό δίκαιο δικηγόροι. Ωστόσο το Bitcoin για άλλη μια φορά έκανε το αναπάντεχο.

Από εκεί που η αγορά είχε κατακλυστεί από αρνητικές ειδήσεις, απολύσεις σε εταιρίες του κλάδου, σκάνδαλα, χρεοκοπίες, πιθανές νέες πτωχεύσεις, η τιμή του κορυφαίου κρυπτονομίσματος βγήκε από το κανάλι συσσώρευσης ανάμεσα στις 16.600 και 17.000 δολάρια όπου παρέμενε εγκλωβισμένο για καιρό… και ξέσπασε.

Όπως είχαμε αναφέρει, με βάση τα ιστορικά δεδομένα και τα μοντέλα της τεχνικής ανάλυσης, από όποια πλευρά του παραλληλόγραμμου σχηματισμού διέφευγε, προς τα εκεί ήταν το πιθανότερο να κινηθεί έντονα.

Πράγματι, αυτό επιβεβαιώθηκε. Όπως παρατηρούμε στο παραπάνω διάγραμμα, με το που έσπασε τις 17.000 δολάρια, εκτινάχθηκε μέχρι τις 21.250! Από την αρχή του χρόνου καταγράφει κέρδη της τάξης του 30%!

Ακόμα μεγαλύτερες αποδόσεις σημειώνουν τα κυριότερα altcoins. Ενδεικτικά να αναφέρουμε το Cardano με 55%, το Avalanche 69%, το Solana 171% κτλ. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς των κρυπτονομισμάτων για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο πλησίασε το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια. Ακόμα βέβαια είναι 50% κάτω από τα 1,88 τρισεκατομμύρια που είχε φτάσει πριν καταρρεύσει το Terra, αλλά έχει ανακτήσει το έδαφος από την αποκάλυψη του σκανδάλου στην FTX.

Μια βαθύτερη ανάλυση

Πέρα από την αποκρυπτογράφηση του διαγράμματος, υπήρξαν και άλλοι παράγοντες που οδήγησαν αυτή την απότομη άνοδο των τιμών. Ο πρώτος αφορά την συμπίεση της τιμής του Bitcoin σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα σε αρκετές μετρήσεις, όπως την realized price. Η «πραγματοποιημένη» τιμή (Realized Price) είναι μια μέθοδος υπολογισμού που έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αξιόπιστη στο παρελθόν και υπολογίζει την τιμή κάθε Bitcoin με βάση την δικιά του τελευταία κίνηση. Με αυτήν τη μέθοδο, αξιολογούνται με μικρότερη βαρύτητα τα νομίσματα που η τελευταία τους κίνηση ήταν το 2012. Συνεισφέρουν λιγότερο από τα νομίσματα που κινήθηκαν το 2022.

Από το παραπάνω διάγραμμα διαπιστώνουμε πως η περίοδος που η πραγματοποιημένη τιμή των βραχυχρόνιων κατόχων Bitcoin ήταν κάτω από την τιμή διαπραγμάτευσης, ήταν πολύ μεγάλη. Η αγορά με άλλα λόγια, βρισκόταν σε υπερπουλημένα επίπεδα. Η ανοδική κίνηση θα εξαντληθεί αν οι συμμετέχοντες επιθυμούν να ρευστοποιήσουν με ζημιά ή αν θα παραμείνουν κάτοχοι των νομισμάτων τους, ευελπιστώντας να εκμεταλλευτούν την τάση.

Το γεγονός ότι το Bitcoin βρισκόταν σε υπερπωλημένα επίπεδα, αλλά με σαφείς ενδείξεις ανάκαμψης, φανερώνει ο δείκτης Mayer Multiple. Όπως βλέπουμε στο παρακάτω διάγραμμα, από την ένδειξη overcooled (σκούρο πράσινο) περάσαμε στην ένδειξη cooled (ανοικτό πράσινο).

Όπως σε κάθε έντονη ανοδική ή πτωτική κίνηση στο παρελθόν, καθοριστικό ρόλο παίζουν οι ρευστοποιήσεις στα παράγωγα. Όπως παρατηρούμε στο επόμενο διάγραμμα της Glassnode, οι «σορτάκηδες» έπαθαν μεγάλη ζημιά. Οι μοχλευμένες θέσεις αν βγουν σωστές μπορεί να δίνουν δυνατότητα για σημαντικά κέρδη, αλλά μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και μηδενισμό του κεφαλαίου αν «στραβώσουν».

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι μακροοικονομικές συνθήκες είναι αρκετά διαφορετικές σήμερα. Η Alameda, η Three Arrows Capital δεν είναι πλέον κυρίαρχοι παίκτες. Η αγορά κατά κύριο λόγο αποτελείται από μικρούς. Παρόλα αυτά, οι θέσεις short ως ποσοστό των ρευστοποιήσεων συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης, έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία των δεδομένων. Οι «ταύροι» ήταν πολύ πιο εύκολο να αναλάβουν τα ηνία.

 

* Ειδική προσφορά: Για τους αναγνώστες του Εuro2day.gr και μετά τη νέα συνεργασία που πραγματοποιήσαμε με το ανταλλακτήριο Binance, όσοι γράφονται ως νέοι πελάτες, με αυτό το λινκ https://accounts.binance.com/en/register?ref=39576698, μετά την πρώτη τους αγοραπωλησία θα λάβουν μπόνους 50 δολαρίων και άλλα προνόμια.

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» από το https://www.media2day.gr/seminars

 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v