Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εγκαταλείπει τις ΗΠΑ η Binance

Η βιομηχανία αγωγών κατά των crypto στις ΗΠΑ «καθιστά δυσχερή την επιχειρηματική δραστηριοποίησή μας», δηλώνει το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο στον κόσμο, που βάζει πλώρη για επανένταξη στο βρετανικό ρυθμιστικό πλαίσιο.

Εγκαταλείπει τις ΗΠΑ η Binance

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Η Binance, το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, θεωρεί ότι τα αυστηρά μέτρα κατά των crypto στις ΗΠΑ καθιστούν «πολύ δύσκολη» τη δραστηριοποίηση στη χώρα, ελπίζοντας να ενταχθεί στο βρετανικό ρυθμιστικό σύστημα.

Ο επικεφαλής στρατηγικής της εταιρείας Patrick Hillmann δήλωσε στο συνέδριο των Financial Times για τα crypto και τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία ότι οι ΗΠΑ «προκαλούν ιδιαίτερη αναστάτωση τους τελευταίους έξι μήνες», επικαλούμενος ενέργειες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC) κατά του ανταγωνιστικού ανταλλακτηρίου Coinbase για φερόμενες παραβιάσεις της νομοθεσίας.

Αντίθετα, είπε ο Hillmann, η Binance θα κάνει «ό,τι μπορεί» για να ρυθμιστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεδομένου ότι είναι «πολύ δύσκολη περίοδος» να δραστηριοποιηθεί κανείς επιχειρηματικά στις ΗΠΑ.

Η Binance είχε συγκρουστεί στο παρελθόν με τις ρυθμιστικές αρχές του Λονδίνου (FCA), οι οποίες έκριναν ότι το ανταλλακτήριο δεν ήταν ικανό να ρυθμιστεί καθώς δεν παρείχε βασικές πληροφορίες για την επιχειρηματική του δραστηριότητα. Ο όμιλος δεν έχει κεντρικά γραφεία και προσφέρει υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο.

Το 2021 η FCA διέταξε την εταιρεία να σταματήσει όλες τις υπό βρετανικό έλεγχο δραστηριότητές της, ενώ πέρυσι ένας συνεργάτης της είπε ότι η εταιρεία είχε υποβάλει «εξαιρετικά ανακριβή» ετήσια έκθεση για μια από τις βρετανικές εταιρείες της.

Ο Hillman αρνήθηκε να επιβεβαιώσει εάν η εταιρεία έχει υποβάλει εκ νέου αίτηση εγγραφής στα πρότυπα της χρηματοοικονομικής ρυθμιστικής αρχής FCA για επιχειρήσεις κρυπτονομισμάτων, που περιλαμβάνουν κανόνες για την πρόληψη του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Αρκετοί ισχυρίζονται ότι οι Βρετανοί αξιωματούχοι είναι υπερβολικά επιφυλακτικοί με τις εταιρείες fintech και crypto. Αυτή την εβδομάδα, ο επικεφαλής της εταιρείας πληρωμών Revolut κατηγόρησε τις «εξαιρετικά προσεκτικές» ρυθμιστικές αρχές της Βρετανίας για καθυστερήσεις στην έκδοση της τραπεζικής της άδειας.

ΗΠΑ: Βιομηχανία αγωγών κατά των crypto 

Η Binance έχει βρεθεί στο στόχαστρο των αμερικανικών ρυθμιστικών αρχών, με αποτέλεσμα τον περιορισμό των δραστηριοτήτων της.

Τον Μάρτιο, η Επιτροπή Προθεσμιακών Συναλλαγών Βασικών Εμπορευμάτων (CFTC) υπέβαλε μήνυση κατά του ομίλου, καταγγέλλοντας παραβιάσεις του νόμου. Η Binance χαρακτήρισε την καταγγελία ως «απροσδόκητη και απογοητευτική».

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης κατονόμασε επίσης την Binance ως αντισυμβαλλόμενη του ανταλλακτηρίου Bitzlato, του οποίου ο ιδρυτής κατηγορήθηκε για ξέπλυμα χρήματος.

Η θυγατρική της Binance στις ΗΠΑ εγκατέλειψε τον περασμένο μήνα μια συμφωνία άνω του 1 δισ. δολ. για περιουσιακά στοιχεία που ανήκαν στην κρυπτο-τράπεζα Voyager Digital, η οποία πτώχευσε πέρυσι.

Ο Hillmann υποβάθμισε τις κατασταλτικές ενέργειες των ΗΠΑ κατά της Binance, λέγοντας: «Περιμένω ότι κάποια στιγμή οι ΗΠΑ θα κάνουν μεταστροφή και θα επιθυμήσουν να καλύψουν τη διαφορά με την Ευρώπη, που μόλις πέρασε τον Mica [τον κανονισμό της ΕΕ για τα crypto], κάνοντας τεράστιο βήμα μπροστά».

Η νομοθεσία της ΕΕ έχει στόχο να παρέχει ένα πλαίσιο για τη ρύθμιση των κρυπτογραφημένων περιουσιακών στοιχείων, δίνοντας μεγαλύτερη βεβαιότητα στους συμμετέχοντες στην αγορά.

Οι νομικές ενέργειες κατά της Binance από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ εντάσσονται σε σειρά αντίστοιχων κινήσεων εναντίον ορισμένων από τις μεγαλύτερες εταιρείες κρυπτονομισμάτων.

Μεταξύ αυτών, η Coinbase, εισηγμένη στο Nasdaq, βρίσκεται στο επίκεντρο έρευνας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για πιθανή παραβίαση της νομοθεσίας περί κινητών αξιών. Επίσης, η Ripple εμπλέκεται σε υπόθεση που ερευνάται από το 2020.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v