Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα υπέρ και τα κατά της νέας νομοθεσίας της ΕΕ για τα κρυπτονομίσματα

Μέτρα για να αποφευχθούν νέα φαινόμενα τύπου FTX. Τι γίνεται εάν δεν υπάρξει συμμόρφωση με τους κανόνες, δεν προστατεύονται σωστά οι επενδυτές ή απειλείται η χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Η ιχνηλασιμότητα των κρυπτοστοιχείων.

Τα υπέρ και τα κατά της νέας νομοθεσίας της ΕΕ για τα κρυπτονομίσματα

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Να μπει μπροστά στην κούρσα της τεχνολογίας κρυπτονομισμάτων και συναφών ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων φιλοδοξεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, δημιουργώντας ένα κανονιστικό πλαίσιο, που δεν υπάρχει ακόμα σε χώρες όπως οι ΗΠΑ.

Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για τον χώρο των crypto, καθώς μετά από δυόμισι χρόνια συζητήσεων και προσαρμογών, χθες εγκρίθηκε επίσημα από την πλειοψηφία των ευρωβουλευτών η νομοθετική πράξη MiCA (Markets in Crypto Assets). Το 400 σελίδων έγγραφο περιλαμβάνει τους πρώτους σαφείς κανόνες της ΕΕ για την ιχνηλασιμότητα των κρυπτοστοιχείων, την αποτροπή της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων, αλλά και την προστασία των καταναλωτών.

Η νομοθεσία αποσκοπεί στο να διασφαλίσει ότι οι ύποπτες συναλλαγές με κρυπτονομίσματα ή συναφή ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία θα μπορούν να εντοπιστούν και να δεσμευτούν. Πρόκειται για τον «κανόνα ταξιδιού», ο οποίος χρησιμοποιείται ήδη στις παραδοσιακές τραπεζικές συναλλαγές. Την υποχρέωση οι πληροφορίες σχετικά με την πηγή του περιουσιακού στοιχείου και τον δικαιούχο του να «ταξιδεύουν» μαζί με τη συναλλαγή.

Για την αντιμετώπιση των κινδύνων νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και προκειμένου να αποφευχθούν νέα φαινόμενα τύπου FTX, η MiCA απαιτεί από κάθε εταιρεία που προσφέρει υπηρεσίες σχετικές με τα κρυπτονομίσματα να ελέγχεται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA).

Εάν θεωρηθεί ότι δεν συμμορφώνεται με τους κανόνες, δεν προστατεύει σωστά τους επενδυτές ή απειλεί τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, θα έχει την εξουσία ακόμα και να απαγορεύσει τη λειτουργία τους.

Επιβάλλονται μια σειρά από ρυθμίσεις και κανονισμούς σε πλατφόρμες trading κρυπτονομισμάτων και εκδότες token. Οι πλατφόρμες θα πρέπει να ενημερώνουν τους χρήστες σχετικά με τους κινδύνους που αναλαμβάνουν, ενώ γίνεται πιο αυστηρό το πλαίσιο έκδοσης και πώλησης νέων tokens. Οι εταιρείες, με την άδεια που θα λαμβάνουν σε μια ευρωπαϊκή χώρα, θα είναι σε θέση να προσφέρουν νόμιμα τις υπηρεσίες τους και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη.

Οι νέοι κανόνες προβλέπουν ότι συναλλαγές άνω των 1.000 ευρώ από τα αυτοφιλοξενούμενα πορτοφόλια (εννοούν τα προσωπικά πορτοφόλια χωρίς θεματοφυλακή), όταν αλληλεπιδρούν με «φιλοξενούμενα» πορτοφόλια από ανταλλακτήρια, τα τελευταία οφείλουν να ελέγχουν, να καταγράφουν και να παρέχουν πληροφορίες για τους αποστολείς και τους παραλήπτες για κάθε συναλλαγή στις αρχές.

Εδώ οι νομοθέτες έδειξαν πως έχουν μελετήσει το θέμα, επειδή πριν από ένα χρόνο που γίνονταν οι πρώτες συζητήσεις για τη MiCA, ήθελαν να επιβάλουν περιορισμούς ανάμεσα στα πορτοφόλια που δεν είχαν θεματοφυλακή. Κάτι που βέβαια δεν ήταν εφικτό. Παρ' όλα αυτά δημιουργείται ένα πλαίσιο υπονόμευσης της ανωνυμίας, αναφέρουν οι επικριτές.

Οι εταιρείες στέκονται με σκεπτικισμό σε ορισμένα σημεία, όπως τα stablecoins, επειδή ορίζουν ιδιαίτερα αυστηρές προϋποθέσεις για τη λειτουργία τους. Εκτός από την κάλυψή τους με μετρητά, τα stablecoins που γίνονται πολύ μεγάλα θα αντιμετωπίζουν περιορισμό συναλλαγών στα 200 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα.

Κανόνες θεσπίζονται για να καθησυχάσουν τις περιβαλλοντικές ανησυχίες. Οι σημαντικοί πάροχοι υπηρεσιών θα πρέπει να δημοσιοποιούν την ενεργειακή τους κατανάλωση.

Τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν μια τελική ψηφοφορία στο Συμβούλιο στις 16 Μαΐου και τη δημοσίευση της MiCA στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Η επίτροπος Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών Mairead McGuinness δήλωσε ότι αναμένει η νομοθεσία να τεθεί σε ισχύ τον Ιούλιο, αφού εγκριθεί επίσημα από τα 27 κράτη-μέλη.

Οι κανόνες θα επιβληθούν σταδιακά. Για παράδειγμα για τα stablecoins θα αρχίζουν να ισχύουν από τον Ιούλιο του 2024, ενώ η ευρύτερη ρύθμιση των παρόχων υπηρεσιών κρυπτονομισμάτων και η τήρηση του Κανόνα Ταξιδίου θα ισχύσουν από τον Ιανουάριο του 2025.

Ο δανεισμός κρυπτονομισμάτων, η αποκεντρωμένη χρηματοδότηση και τα NFTs δεν περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου, με αποτέλεσμα αρκετοί να κάνουν ήδη εκκλήσεις για μια αναθεωρημένη MiCA 2. Ανάμεσά τους είναι και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο διάβολος μπορεί να κρύβεται στις λεπτομέρειες. Η νέα νομοθεσία ίσως να μην ενθουσιάζει αλλά δεν είναι κακή για τους φίλους των crypto. Σε γενικές γραμμές, φαίνεται να πρόκειται για μια ρεαλιστική πρόταση, έχοντας το μεγάλο πλεονέκτημα πως υπάρχουν πλέον σαφείς κανόνες και μάλιστα ενιαίοι, για όλα τα μέλη της ΕΕ. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν στραφεί σε μέτρα επιβολής εναντίον μεγάλων παικτών, αντί να εκσυγχρονίσουν τη νομοθεσία τους στον συγκεκριμένο τομέα.

Σεμινάρια και βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Για τον νέο κύκλο σεμιναρίων που οργανώνει το euro2day.gr μπορείτε να ενημερωθείτε από εδώ https://shop.media2day.gr/seminars/1/prodcategory

Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v