Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα επεισόδια στο πολεμικό σίριαλ με το Bitcoin ETF

Ο επικεφαλής της SEC αντιστέκεται στην έγκριση, παραδόξως κόντρα στους μεγάλους της Wall Street: BlackRock, Fidelity, Goldman Sachs. Η παρέμβαση Prometheum και οι κατηγορίες.

Νέα επεισόδια στο πολεμικό σίριαλ με το Bitcoin ETF

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

«Δεν τίθεται θέμα του αν θα γίνει. Είναι ζήτημα του πότε», ανάφερε στο τηλεοπτικό κοινό του CNBC σχετικά με το Bitcoin ETF ο Michael Sonnenshein, Διευθύνων Σύμβουλος της Grayscale Investments.

«Έφτασε η ώρα της δικαίωσης. Όταν βλέπεις τον μεγαλύτερο διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο (σ.σ. εννοεί την BlackRock) να δεσμεύεται δημόσια για την προώθηση του Bitcoin, μόνο ως επιβεβαίωση της εγκυρότητας αυτής της κατηγορίας περιουσιακών στοιχείων μπορεί να ερμηνευτεί».

Ωστόσο ο 65χρονος Gary Gensler, επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC), δείχνει να αντιστέκεται, σαν το γαλατικό χωριό του Αστερίξ. Στην άκρη του χάρτη, περικυκλωμένος από τους Ρωμαίους. Μόνο που ο Gensler δεν διαθέτει κανένα μαγικό φίλτρο να τον προστατεύει, σε αντίθεση με τον Αστερίξ. Ο χρόνος του όσον αφορά την παραμονή στη θέση του Διοικητή της SEC εξαντλείται.

Με αυτή την άποψη συμφωνεί ο Eric Balchunas, επικεφαλής αναλυτής για τα ETFs στο Bloomberg, σχολιάζοντας στο Twitter. Όπως αναφέρει μάλιστα, υπάρχουν αξιοπρεπείς πιθανότητες ο Gensler να καταλήξει να δουλεύει σε μια εταιρεία κρυπτονομισμάτων, όπως έκανε ο προκάτοχός του. Και αυτό είναι απογοητευτικό.

Για την ώρα πάντως, όταν ο Gensler ρωτήθηκε χθςς σε ένα διαδικτυακό σεμινάριο αν ισχύει το γεγονός ότι η Coinbase βρίσκεται στο επίκεντρο των αιτήσεων για τα ETFs, αρνήθηκε να απαντήσει. Ωστόσο εξέφρασε αρνητική άποψη για τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, ισχυριζόμενος ότι λειτουργούν με «αντικρουόμενες υπηρεσίες» και ότι ενέχουν κίνδυνο λόγω πλημμελούς ελέγχου.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δήλωσε ότι είναι πλήρως ενήμερος για τις ηθικές ευθύνες του, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει το γεγονός ότι πολλοί από τον χώρο των κρυπτονομισμάτων τον έχουν καλέσει να αναθεωρήσει ορισμένες αποφάσεις που αφορούν τον κλάδο.

Υπενθυμίζουμε πως η SEC έχει απορρίψει στη σειρά 33 αιτήσεις για Bitcoin spot ETF, επικαλούμενη ανησυχίες σχετικά με τη διαφάνεια και την πιθανή χειραγώγηση της αγοράς. Βέβαιη πως αυτό συνάδει με την έγκριση Bitcoin ETFs που βασίζονται στα futures του κρυπτονομίσματος, ακόμα περιμένουμε να μας το εξηγήσει πειστικά.

Το θέμα είναι πως επενδυτικοί κολοσσοί όπως η BlackRock και η Fidelity δείχνουν να εμπιστεύονται την Coinbase, παρά τις κατηγορίες της SEC εναντίον της. Κι αυτό δεν μπορεί παρά να δείχνει πολλά για το πόσο υπολογίζουν τον Gensler. Έχουμε φτάσει στο παράδοξο, η SEC να στρέφεται εναντίον όλων των μεγάλων της Wall Street: BlackRock, Fidelity, Goldman Sachs και άλλους.

Σύμφωνα με τον Balchunas, η λογική εξήγηση είναι πως η SEC χρησιμοποιεί την έγκριση του ETF ως μέσο πίεσης για να επιλύσει άλλα ζητήματα. Έχει φτάσει σε αυτό το συμπέρασμα επειδή κατά τη γνώμη του (όπως τουλάχιστον την εκφράζει στο twitter) η έγκριση είναι πολύ πιθανή.

Στο σίριαλ θέση πήρε και μια εταιρεία ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, η Prometheum, της οποίας ο συν-διευθύνων σύμβουλος ισχυρίστηκε πως δεν είναι απαραίτητοι νέοι νόμοι που να αφορούν τα κρυπτονομίσματα. Από ό,τι ισχυρίστηκε, οι παλαιοί αρκούν. Μια θέση που ταυτίζεται με τους ισχυρισμούς Gensler.

Ουδέν μεμπτό, θα συμπέραινε κάποιος. Ο καθένας μπορεί να έχει την άποψή του. Μόνο που αυτή εταιρεία δεν είναι καθόλου γνωστή στον χώρο των crypto. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά από ό,τι υποστηρίζει η Blockchain Association, μια ομάδα του κλάδου που περιλαμβάνει την Circle, την Kraken και την Digital Currency Group μεταξύ των μελών της, ζήτησε με επιστολή της από τον Γενικό Επιθεωρητή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να διενεργήσει εσωτερική έρευνα για την έγκριση της άδειας μεσίτη ειδικού σκοπού της εταιρείας από τη SEC τον Μάιο.

Αν και η ίδια η άδεια μπορεί να μην εγείρει ηθικές ανησυχίες, τα γεγονότα που την περιβάλλουν προβληματίζουν, αναφέρει η επιστολή. «Ανησυχούμε ότι η Επιτροπή χορήγησε στην εταιρεία προνομιακή συμφωνία, σε αντάλλαγμα την υποστήριξη των πολιτικών της στόχων ή ότι η Prometheum αξιοποιεί προσωπικές σχέσεις με στελέχη της Επιτροπής για να αποκτήσει αθέμιτο πλεονέκτημα στην αγορά», συνεχίζουν.

Στην επιστολή επιτίθενται ευθέως και κατά του ίδιου του Gensler. Όπως αναφέρουν, η επίμονη και αδιάλλακτη θέση του ότι όλα τα ψηφιακά στοιχεία εκτός από το Βitcoin αποτελούν χρεόγραφα, σημαίνει ότι δεν μπορεί να προσεγγίσει τις αποφάσεις αμερόληπτα.

Τέλος, κάτι που έχει την αξία του αυτή την περίοδο, οι δικηγόροι της Coinbase και της SEC θα συναντηθούν σήμερα για πρώτη φορά στο δικαστήριο για μια ακρόαση πριν από την εκκίνηση της προκαταρκτικής αίτησης. 

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία ή το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v