Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιο είναι το Worldcoin, το νέο κρυπτονόμισμα-έκπληξη

Πάνω από 200.000 άτομα, ήδη δέχτηκαν να σκανάρουν τα μάτια τους για να αποδείξουν ότι είναι άνθρωποι και όχι ρομπότ, ώστε να λάβουν δωρεάν το νέο crypto, με μοναδική World ID σε ένα blockchain δίκτυο. Η χρησιμότητα της «ψηφιακής ταυτότητας».

Ποιο είναι το Worldcoin, το νέο κρυπτονόμισμα-έκπληξη

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Για πρώτη φορά ένα νέο κρυπτονόμισμα, το Worldcoin, απασχόλησε με το ντεπούτο του μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης.  Όχι άδικα, μια που πρόκειται για ένα πρότζεκτ που ιδρύθηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Open AI που δημιούργησε και αναπτύσσει την δημοφιλή εφαρμογή GPT Chat, τον Sam Altman (σ.σ. για την τεχνητή νοημοσύνη και το GPT Chat, έχουμε αναφερθεί εδώ).

Τι είναι και πώς λειτουργεί το Worldcoin

Στην εισαγωγική εμφάνιση του Worldcoin (https://worldcoin.org/cofounder-letter), αποκαλύπτεται ένα εξαιρετικά φιλόδοξο σχέδιο δημιουργίας ενός νέου δικτύου ταυτότητας και ενός καινοτόμου οικονομικού συστήματος.

Όπως εξηγεί ο Sam Altman, εάν το εγχείρημα επιτύχει, θα αυξήσει τις οικονομικές ευκαιρίες και ταυτόχρονα θα δώσει μια αξιόπιστη λύση στον διαχωρισμό του περιεχομένου στο διαδίκτυο μεταξύ ανθρώπων και τεχνητής νοημοσύνης, διευκολύνοντας τις δημοκρατικές διαδικασίες σε παγκόσμιο επίπεδο. Τέλος, θα δώσει την κατεύθυνση για τον τρόπο όπου μπορεί να διανέμεται το παγκόσμιο βασικό εισόδημα (UBI) προς όλους.

Η ιδέα είναι πως αρκεί να πιστοποιήσεις ότι είσαι άνθρωπος, για να λάβεις Worldcoin (WLD). Η διαδικασία είναι απλή. Κατεβάζεις την World app στο κινητό και γράφεσαι στο πρωτόκολλο το οποίο συνδέεται με ένα συμβατό πορτοφόλι. Μόλις πραγματοποιεί η σάρωση της ίριδας του ματιού από το orb (μια ασημί συσκευή βιομετρικής επαλήθευσης που μοιάζει με μπάλα του μπόουλινγκ) επαληθεύεται ότι πρόκειται για πραγματικό άνθρωπο. Αμέσως μετά δημιουργείται μια μοναδική World ID (παγκόσμια ταυτότητα), με τα δεδομένα να αποθηκεύονται σε ένα blockchain δίκτυο.

Μέχρι τώρα ξεπέρασαν τα 200.000 άτομα, τα οποία δέχτηκαν να σκανάρουν τα μάτια τους για να αποδείξουν ότι είναι άνθρωποι και όχι ρομπότ. Τι κέρδισαν; 25 δωρεάν Worldcoin, μπλουζάκια και αυτοκόλλητα που έγραφαν «πιστοποιημένος άνθρωπος». Κι είμαστε ακόμα στην αρχή. Ήδη έχουν σχηματιστεί ατελείωτες ουρές πρόθυμων να λάβουν Worldcoin ως αμοιβή για τη συμμετοχή τους.

Η χρησιμότητα

Σκοπός του έργου είναι να εγκαταστήσει συσκευές orb σε όλο τον κόσμο και να παρέχει μια ψηφιακή ταυτότητα. Πρόκειται για ένα προκλητικό εγχείρημα, όπως παραδέχονται οι ίδιοι οι συντελεστές του. Η εταιρεία περιγράφει το World ID ως «ψηφιακό διαβατήριο», το οποίο αποδεικνύει ότι ο κάτοχός του είναι ένα πραγματικός άνθρωπος και όχι ρομπότ.

Όπως δηλώνει ο Sam Altman, στα άμεσο μέλλον θα είναι απαραίτητο να υπάρξει διαχωρισμός μεταξύ των βίντεο, εικόνας, κειμένου ή οποιαδήποτε άλλη παραγωγή περιεχομένου. Είναι ζωτικής σημασίας αν έχουν φτιαχτεί από άνθρωπο ή μηχάνημα, καθώς ήδη είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσουν. Πόσο μάλλον αν επεκταθούν, όπως όλα δείχνουν, οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.

Κι όχι μόνο αυτό. Τα World IDs μπορούν να αντικαταστήσουν τα διαβατήρια, την άδεια οδήγησης, την πιστωτική κάρτα ή το πορτοφόλι, με τον πιο αξιόπιστο τρόπο, καθώς θα χρησιμοποιούνται τα μοναδικά βιομετρικά στοιχεία των χρηστών.

Τα οικονομικά δεδομένα

Ωστόσο, όπως αναφέραμε στην αρχή, το πρότζεκτ είναι εξαιρετικά φιλόδοξο και υπερβαίνει ακόμα και αυτή τη χρησιμότητα. Ο Altman θεωρεί πως η επίπτωση της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης θα είναι τόσο ανατρεπτική, που θα απαιτηθεί ο επανασχεδιασμός της οικονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ως αποτέλεσμα θα διανέμεται σε όλους ένα καθολικό βασικό εισόδημα. Όλοι οι άνθρωποι θα δικαιούνται κάποιο επίδομα, είτε δουλεύουν είτε όχι. Πώς θα συμβεί αυτό το θαύμα; Επειδή όπως υποστηρίζει, η ΤΝ θα κάνει όλο και περισσότερη από τη δουλειά που γίνεται τώρα από ανθρώπους. Για να λειτουργήσει όμως χρειάζεται ένα σύστημα πληρωμών και ένα σύστημα αναγνώρισης ταυτότητας. Αυτό το πακέτο προσφέρει το Worldcoin.

Η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το Worldcoin είναι η Tools for Humanity με έδρα το Σαν Φρανσίσκο και το Βερολίνο. Μια… λεπτομέρεια που αξίζει να αναφερθεί, είναι πως από τους πρώτους χρηματοδότες της Tools for Humanity, ήταν δύο γνωστοί μας από τον χώρο των crypto. Ο κατηγορούμενος για απάτη συνιδρυτής του FTX, Sam Bankman-Fried και η χρεοκοπημένη πλατφόρμα για staking κρυπτονομισμάτων Three Arrows Capital.

Κανονικά και οι δύο έναντι της χορηγίας τους θα έπρεπε να λάβουν κάποια ποσότητα WLD νομισμάτων. Ωστόσο όταν ζητήθηκε σχόλιο για το τι θα συμβεί σε αυτές τις δύο περιπτώσεις, η Worldcoin δεν απάντησε.

Η τιμή του WLD όπως ήταν φυσικό παρουσίασε μεγάλες διακυμάνσεις τις πρώτες ώρες διαπραγμάτευσης. Στην Binance, από τα 15 σεντς έφτασε στην κορυφή των 5,29 δολαρίων, για να υποχωρήσει λίγο αργότερα και να σταθεροποιηθεί ανάμεσα στα 2 με 2,5 δολάρια, όπως παρατηρούμε στο ωριαίο διάγραμμα.

Η συνολική ποσότητα των νομισμάτων που θα δημιουργηθούν είναι 10 δισεκατομμύρια τα επόμενα 15 χρόνια. Αμέσως μετά η διακυβέρνηση του δικτύου μπορεί να αποφασίσει να εφαρμόσει ποσοστό πληθωρισμού έως και 1,5%. Το 75% από αυτά θα διατεθεί στην κοινότητα και τα υπόλοιπα στους επενδυτές της Tools for Humanity και στην ιδρυτική ομάδα.

Από που μπορούμε να αγοράσουμε σήμερα το Worldcoin; Σε λίγα ανταλλακτήρια, όπως την Binance, OKX, Kucoin, Gate.io από τα κεντρικοποιημένα και το Uniswap από τα αποκεντρωμένα. Για την ώρα ανταλλάσσεται μόνο με Tether (USDT), Bitcoin και Ethereum.

Τελικές σκέψεις

Αναμφίβολα πρόκειται για ένα αμφιλεγόμενο πρότζεκτ, για το οποίο εγείρονται σημαντικά ζητήματα ηθικής φύσης. Για παράδειγμα, πώς διασφαλίζεται η ανωνυμία, όταν το έλεγχο και την αποθήκευση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων τον αναλαμβάνει ένα ίδρυμα; Ένα ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί με σαφήνεια, πέρα από το ότι ο κώδικας κάποια στιγμή στο μέλλον θα γίνει open source. Το γεγονός μάλιστα ότι οι πρώτοι χρήστες εγγράφονται με αντάλλαγμα WLD, ορισμένοι το ερμηνεύουν ως δωροδοκία.

Δεν είναι τυχαίο που τοποθετήθηκαν γνωστοί άνθρωποι του χώρου διατυπώνοντας τις επιφυλάξεις τους, όπως ο ιδρυτής του Twitter, Jack Dorsey, ο οποίος ισχυρίζεται πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει μια εταιρεία ή κράτος να κατέχει οποιοδήποτε μέρος του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ο Vitalik Buterin, ιδρυτής του Ethereum, μεταξύ άλλων φοβάται ότι η σάρωση του ματιού μπορεί να ανακτήσει πολύ περισσότερα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένου του φύλου, της εθνικότητας, ακόμη και ορισμένων ιατρικών καταστάσεων ενός ατόμου.

Επίσης, δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει μια κυβέρνηση να απαγορεύει τη λειτουργία σαρωτών στη χώρα τους ή να χρησιμοποιεί αυτή την τεχνολογία για να καταπιέζει τους πολίτες. Τέλος, εγείρονται ζητήματα ασφάλειας. Υπάρχει ο κίνδυνος κάποιος να πουλήσει ή να νοικιάσει την ψηφιακή του ταυτότητα ή να υποκλαπεί από παραβίαση του κινητού.

Αν θα επικρατήσουν τα ελπιδοφόρα ή τα δυστοπικά σενάρια κανείς δεν γνωρίζει. Το μόνο σίγουρο είναι πως στον χώρο των κρυπτονομισμάτων δεν πρόκειται να πλήξουμε ποτέ. Ότι καινοτόμο προέρχεται γύρω από τον ψηφιακό μετασχηματισμό της κοινωνίας, θα τα εμπλέκει σε κάποια μορφή. Μόνο κερδισμένος θα βγει όποιος συμμετέχει ή έστω παρακολουθεί τις εξελίξεις.

Πώς θα γίνεις ο επόμενος πιστοποιημένος Crypto Specialist

Το Ινστιτούτο Ψηφιακής Οικονομίας, σε συνεργασία με το Euro2day.gr, για δεύτερο χρόνο προσφέρει ένα ολοκληρωμένο ετήσιο πρόγραμμα σπουδών, το οποίο καλύπτει κάθε πτυχή (εκτός από τον προγραμματισμό) του πιο συναρπαστικού οικονομικού και τεχνολογικού τομέα της εποχής μας.

Όσοι το παρακολουθήσουν θα αποκτήσουν ένα αναγνωρισμένο από το κράτος πτυχίο και τον τίτλο του πιστοποιημένου CryptoSpecialist. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διαρκεί ένα ακαδημαϊκό έτος (18 Οκτωβρίου – 5 Ιουλίου). Τα μαθήματα διεξάγονται από 30 καταξιωμένους εισηγητές σε 3ωρα μαθήματα δύο φορές την εβδομάδα, απογευματινές ώρες.

  • Το πρόγραμμα σπουδών καλύπτει 5 θεματικές ενότητες:

Εισαγωγή στο Bitcoin και το blockchain (42 ώρες). Διασφάλιση Ιδιωτικότητας Και Προστασία Ψηφιακών Δεδομένων (46 ώρες). Το ψηφιακό μάρκετινγκ του μέλλοντος, NFTs και Metaverse (38 ώρες). Ξεκλειδώστε τον κόσμο των altcoins! (60 ώρες). Ολοκληρωμένος Επενδυτικός Οδηγός για Κρυπτονομίσματα (60 ώρες)
Μην χάσετε αυτή τη μοναδική ευκαιρία.

Μάθετε από τους καλύτερους επαγγελματίες του χώρου της κρυπτοοικονομίας και αποκτήστε ένα αναγνωρισμένο από το κράτος πτυχίο. Επενδύστε στο μέλλον, αξιοποιήστε σε μια ανατρεπτική τεχνολογία αιχμής. Την εξέλιξη του ίδιου του χρήματος.

Πληροφορίες μπορείτε να βρείτε αναλυτικά στο www.indifi.gr

 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v