Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς οι κεντρικοί τραπεζίτες χτυπούν τα κρυπτονομίσματα

Πόσο σοφοί είναι τελικά οι αρχιτραπεζίτες που κινούν τα νήματα με το κόστος του χρήματος, ακροβατώντας ανάμεσα στον κίνδυνο οικονομικής επιβράδυνσης και ανόδου των τιμών. Η υποχώρηση στα crypto δια χειρός Fed και ο "άλλος δρόμος".

Πώς οι κεντρικοί τραπεζίτες χτυπούν τα κρυπτονομίσματα

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Πτώση στην αγορά των κρυπτονομισμάτων σημειώνεται το τελευταίο 24ωρο, με την βοήθεια… της Fed. Το Bitcoin έχει υποχωρήσει 3,2%, στις 28.550 δολάρια, ενώ το Ethereum 3% βρίσκεται ελαφρά κάτω από τις 1.800 δολάρια.

Η προοπτική νέων αυξήσεων στα επιτόκια, σημαίνει αποστράγγιση της ρευστότητας. Κι όπως έχουμε εξηγήσει, η αυξομείωση της ρευστότητας αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα που οδηγεί τις αγορές.

Για ποιο λόγο η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο των νέων αυξήσεων στα επιτόκια; Οι αξιωματούχοι της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας εκφράζουν ανησυχία για τον πληθωρισμό, σύμφωνα με τα πρακτικά των συζητήσεων που διεξήχθηκαν τον Ιούλιο και τα οποία δημοσιεύθηκαν χθες το βράδυ. Υπενθυμίζεται ότι η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο, μετά από μια «παύση» τον Ιούνιο, στο 5,25% με 5,5%.

Οι συζητήσεις αποκαλύπτουν ότι τα περισσότερα μέλη θεωρούν πως η μάχη έναντι του πληθωρισμού δεν έχει ολοκληρωθεί. Σύμφωνα με το σκεπτικό τους, είναι άσχημο νέο η αυξημένη ζήτηση στην αγορά εργασίας, καθώς δημιουργεί πληθωριστικές πιέσεις στον ήδη επίμονο πληθωρισμό. Ο συνδυασμός αυτών των δύο παραγόντων είναι πιθανό να οδηγήσει σε πιθανή σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής.

Κι όλα αυτά παρά την αναγνώριση των προβλημάτων όπως η προοπτική επιβράδυνσης της οικονομίας, η πιθανή αύξηση της ανεργίας και οι τριγμοί στον τραπεζικό τομέα, κυρίως από το αυξανόμενο ρίσκο που συνδέεται με τα εμπορικά ακίνητα.

Ο κίνδυνος της μείωσης των αποτιμήσεων των ακινήτων ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τον χρηματοπιστωτικό τομέα, καθώς ελαττώνονται οι εγγυήσεις των δανείων που έχουν συνάψει. Δεν είναι τυχαίο που ο κλάδος με τις μεγαλύτερες απώλειες στην συνεδρίαση της Wall Street, ήταν ο τραπεζικός.

Οι επενδυτές ανησυχούν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν αυξημένα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από όσο είχε αρχικά υπολογιστεί. Βέβαια για άλλη μία φορά, οι αξιωματούχοι της Fed επιβεβαίωσαν ότι οι μελλοντικές αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου θα βασίζονται στα εκάστοτε δεδομένα. Ωστόσο η πλειονότητα των αξιωματούχων ήταν υπέρ της αύξησης των επιτοκίων, καθώς εκτιμούν ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη μάχη κατά του πληθωρισμού. Να υποχωρήσει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2%.

Πόσο σοφοί είναι τελικά οι κεντρικοί τραπεζίτες

Γιατί 2%; Αυτό ήταν το ερώτημα που είχε τεθεί στον επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ, από την Γερουσιαστή της Νεβάδα, Catherine Cortez Masto. Τι είναι αυτό που κάνει τόσο σημαντικό το 2% για την οικονομία και τους εργαζόμενους; Η απάντηση ήταν αποκαρδιωτική. Επειδή είναι αυτό που έχουν συμφωνήσει οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες μεταξύ τους, δήλωσε ο Πάουελ.

Ποια είναι η πολύπλοκη μαθηματική εξίσωση που τους ώθησε να αποφασίσουν αυτό το ποσοστό; Δεν υπάρχει καμία εξίσωση, καμία φόρμουλα.

Είθισται να θεωρούμε τους επικεφαλείς των κεντρικών τραπεζών ως σοφούς της οικονομίας. Ως επιλεγμένους με αξιοκρατικά κριτήρια. Ως εκλεκτούς των εκλεκτών, οι οποίοι παίρνουν τις αποφάσεις τους μετά από τεράστια επιστημονική μελέτη και έρευνα. Τίποτα τέτοιο δεν φαίνεται να συμβαίνει. Η απόφαση για το ύψος των επιτοκίων είναι καθαρά πολιτική απόφαση, όχι επιστημονική. Και σαν πολιτική απόφαση είναι υποκειμενική και ενδεχομένως εσφαλμένη.

Η απόφαση για γιγάντια διοχέτευση ρευστότητας, όπως έγινε επί Covid-19, όπως και η συρρίκνωση της με ρυθμούς ρεκόρ τα τελευταία δύο σχεδόν χρόνια, δεν εγγυάται καμία επιτυχία. Η βασικότερη παράμετρος αποτελεί η διανομή της. Στον μεγάλο κατακλυσμό ποιος σώθηκε; Αυτός που είχε τις προνομιακές σχέσεις με τον Θεό. Οι υπόλοιποι πήγαν χαμένοι.

Η εναλλακτική του Bitcoin

Πόσα δολάρια ή ευρώ «τυπώθηκαν» σήμερα; Κανείς δεν γνωρίζει. Πόσα θα «τυπωθούν» αύριο, σε ένα μήνα, σε ένα χρόνο; Ούτε αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις δεν ξέρουν. Αντίθετα, γνωρίζουμε ακριβώς πόσα bitcoin βγήκαν σήμερα. Πόσα θα βγουν αύριο, σε ένα μήνα, σε ένα χρόνο, σε μια δεκαετία.

Με το Bitcoin δεν έχεις την αβεβαιότητα του ανθρώπινου παράγοντα. Εκεί βρίσκεται η θεμελιώδης διαφορά και η ανωτερότητα του. Υπερέχει στον τομέα της διαφάνειας, σπανιότητας, πρόσβασης, διαιρετότητας, ευκολίας μεταφοράς, ασφάλειας. Δεν χωράνε συμφέροντα και επιδιώξεις. Είναι νόμισμα των κανόνων, όχι των κυβερνώντων. Στα κρατικά νομίσματα την πολιτική την καθορίζουν άνθρωποι, ανάλογα την ιδεολογία, τα συμφέροντα που εξυπηρετούν, την λανθασμένη ή σωστή κρίση τους.

Οι σκεπτικιστές κατηγορούν το bitcoin ότι επειδή έχει μεγάλη μεταβλητότητα δεν μπορεί να χρησιμεύσει ως αποθήκευση αξίας. Πράγματι για την ώρα αυτό συμβαίνει. Τα κρατικά νομίσματα, είναι σχετικά σταθερά στην αξία τους επειδή είναι κεντρικά ελεγχόμενα. Γιατί είναι καλό να μην έχει προστασία; Επειδή οι προστάτες έχουν απαιτήσεις.

Το τίμημα που πληρώνεις μεταφράζεται σε λιγότερη ελευθερία, περισσότερη εξάρτηση από συγκεκριμένα συμφέροντα, εσκεμμένη υποτίμηση. Δεν είναι κάποιο μυστικό εξάλλου. Εσκεμμένα οι κεντρικές τράπεζες επιδιώκουν να υποτιμούν κατά 2% κάθε χρόνο την αξία των χρήματα μας. Το νόμισμα που υποτίθεται έχουν κληθεί να υπερασπίζονται!

Η επανάσταση των πολιτών

Οι κυβερνήσεις είχαν το μονοπώλιο της προσφοράς του χρήματος για πάρα πολύ καιρό. Επιτέλους όμως, οι πολίτες έχουν επιλογή. Ειδικά σε περιοχές με υψηλό πληθωρισμό και περιορισμούς στην διακίνηση του χρήματος, τα πλεονεκτήματα του Bitcoin είναι περισσότερο εμφανή.

Στο παρακάτω διάγραμμα βλέπουμε την απόδοση του κυριότερου κρυπτονομίσματος για το 2023, έναντι στο αργεντίνικο πέσο (240%), την τούρκικη λίρα (155%), το ρωσικό ρούβλι (140%) και το αμερικάνικο δολάριο (72%).

Ειδικά έναντι του αργεντίνικου νομίσματος το Bitcoin έχει σκαρφαλώσει στα ιστορικά υψηλά όλων των εποχών. Αφορμή για αυτό ήταν η υποτίμηση του πέσο 18% έναντι του δολαρίου, αμέσως μετά την απροσδόκητη κατάληψη της πρώτης θέσης από τον φιλελεύθερο οικονομολόγο Χαβιέ Μιλέι στις προκριματικές εκλογές της Κυριακής. Ο 52χρονος Μιλέι έλαβε το 30% των ψήφων από πολίτες που προφανώς κουράστηκαν να ζουν σε μια οικονομία που η αξία του εθνικού νομίσματος συνεχώς διαβρώνεται από τον υψηλό πληθωρισμό.

Ο Μιλέι είναι ένας αντισυμβατικός πολιτικός που προτιμάει να κυκλοφορεί με δερμάτινα μπουφάν και μοτοσυκλέτες. Αυτή είναι και η μοναδική του σχέση με τον πιο γνωστό δικό μας αντισυμβατικό οικονομολόγο – πολιτικό, τον Γιάνη Βαρουφάκη. Ο Μιλέι εκτός από πλούσια χαίτη είναι ένθερμος υποστηρικτής του Bitcoin και ενάντιος στο τραπεζικό κατεστημένο.

Ισχυρίζεται πως το Bitcoin είναι μια φυσική αντίδραση ενάντια στις κεντρικές τράπεζες, τις οποίες χαρακτηρίζει ως απάτη. Προτείνει ακόμα και το κλείσιμο τους, καθώς τις θεωρεί ως ένα μηχανισμό που εκμεταλλεύονται οι πολιτικοί για να κλέψουν τον πλούτο των απλών ανθρώπων μέσα από τον πληθωρισμό!

Ζούμε σε ενδιαφέροντες καιρούς. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο μέσα στην αβεβαιότητα…

Πώς θα γίνεις ο επόμενος πιστοποιημένος Crypto Specialist

Το Ινστιτούτο Ψηφιακής Οικονομίας, σε συνεργασία με το Euro2day.gr, για δεύτερο χρόνο προσφέρει ένα ολοκληρωμένο ετήσιο πρόγραμμα σπουδών, το οποίο καλύπτει κάθε πτυχή (εκτός από τον προγραμματισμό) του πιο συναρπαστικού οικονομικού και τεχνολογικού τομέα της εποχής μας.

Όσοι το παρακολουθήσουν θα αποκτήσουν ένα αναγνωρισμένο από το κράτος πτυχίο και τον τίτλο του πιστοποιημένου CryptoSpecialist. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διαρκεί ένα ακαδημαϊκό έτος (18 Οκτωβρίου – 5 Ιουλίου). Τα μαθήματα διεξάγονται από 30 καταξιωμένους εισηγητές σε 3ωρα μαθήματα 2 ή 3 φορές την εβδομάδα, απογευματινές ώρες.

Το πρόγραμμα σπουδών καλύπτει 5 θεματικές ενότητες: Εισαγωγή στο Bitcoin, το blockchain και την Τεχνητή Νοημοσύνη (42 ώρες). Διασφάλιση Ιδιωτικότητας Και Προστασία Ψηφιακών Δεδομένων (46 ώρες). Το ψηφιακό μάρκετινγκ του μέλλοντος, NFTs και Metaverse (38 ώρες). Ξεκλειδώστε τον κόσμο των altcoins! (60 ώρες). Ολοκληρωμένος Επενδυτικός Οδηγός για Κρυπτονομίσματα (60 ώρες)

Μην χάσετε αυτή τη μοναδική ευκαιρία. Μάθετε από τους καλύτερους επαγγελματίες του χώρου της κρυπτοοικονομίας. Επενδύστε στο μέλλον, αξιοποιήστε σε μια ανατρεπτική τεχνολογία αιχμής. Την εξέλιξη του ίδιου του χρήματος.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο www.indifi.gr.

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία ή το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v