Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διχασμένη η Fed για τα επιτόκια

Η πλειονότητα των αξιωματούχων στη συνεδρίαση του Ιουλίου συνέχισε να βλέπει ρίσκα στο μέτωπο του πληθωρισμού που μπορεί να δικαιολογούν νέες αυξήσεις. Ακούστηκαν ανησυχίες για κινδύνους από την υπερβολική σύσφιξη.

Διχασμένη η Fed για τα επιτόκια

Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ ήταν διχασμένοι στη συνεδρίαση του Ιουλίου όσον αφορά την ανάγκη για νέες αυξήσεις επιτοκίων, με κάποιους να επικαλούνται τους κινδύνους για την οικονομία αν υπάρξει υπερβολική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής παρ' όλο που η πλειονότητα των αξιωματούχων εκτίμησε ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη μάχη κατά του πληθωρισμού. 

«Οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση παρέμειναν πλήρως αφοσιωμένοι στη δέσμευσή τους να υποχωρήσει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2%» σημειώνεται στα πρακτικά της συνεδρίασης που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη. 

«Οι περισσότεροι συμμετέχοντες συνέχισαν να βλέπουν σημαντικά ρίσκα στο μέτωπο του πληθωρισμού, τα οποία μπορεί να απαιτούν περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής» τονίζεται στα πρακτικά. 

Ωστόσο, ακούστηκαν προειδοποιήσεις σχετικά με τις επιπτώσεις της νομισματικής σύσφιξης. «Κανά δύο» αξιωματούχοι, σημειώνεται στα πρακτικά, τάχθηκαν υπέρ του να μείνουν αμετάβλητα τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Ιουλίου.

Εν τω μεταξύ, ενώ η πλειονότητα των αξιωματούχων συνέχισε να θεωρεί τον πληθωρισμό ως το πρωταρχικό ρίσκο, «κάποιοι συμμετέχοντες σημείωσαν ότι αν και η οικονομική δραστηριότητα παραμένει ανθεκτική και η αγορά εργασίας ισχυρή, συνέχιζαν να υπάρχουν ρίσκα επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας και ρίσκα ανόδου του ποσοστού της ανεργίας».

Υπενθυμίζεται ότι η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο, μετά από μια «παύση» τον Ιούνιο, στο 5,25% με 5,5%. 

Γενικότερα, αναφέρουν τα πρακτικά, οι αξιωματούχοι της Fed συμφώνησαν ότι η αβεβαιότητα παραμένει μεγάλη και ότι οι μελλοντικές αποφάσεις για τα επιτόκια θα βασιστούν στο σύνολο των δεδομένων κατά τους επόμενους μήνες που θα «βοηθήσουν να ξεκαθαριστεί σε ποιον βαθμό συνεχίζεται η διαδικασία μείωσης του πληθωρισμού».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v