Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι μισοί Τούρκοι χρησιμοποιούν κρυπτονομίσματα!

«Ασφαλή λιμένα» στα crypto βρίσκουν οι Τούρκοι, αναζητώντας καταφύγιο από τον πληθωρισμό και τις συνεχείς υποτιμήσεις της λίρας. Σε ποια κρυπτονομίσματα επενδύουν.

Οι μισοί Τούρκοι χρησιμοποιούν κρυπτονομίσματα!

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν χθες, ο ετήσιος πληθωρισμός στην Τουρκία εκτινάχθηκε στο 58,94% τον Αύγουστο, εξαιτίας της υποτίμησης της λίρας και τις πρόσφατες αυξήσεις φόρων

Με τόσο ραγδαία διάβρωση της αγοραστικής αξίας του επίσημου νομίσματος, δεν είναι να απορείς που οι Τούρκοι πολίτες στρέφονται όλο και περισσότερο προς τη διέξοδο των κρυπτονομισμάτων. Αυτό τουλάχιστον φανέρωσε η έρευνα που διεξήγαγε το ανταλλακτήριο KuCoin για την Τουρκία.

Οι ερευνητές του KuCoin συνέλεξαν δεδομένα με βάση τις απαντήσεις της έρευνας 500 ατόμων, ηλικίας 18 με 60 ετών, μεταξύ 5 Μαΐου και 12 Μαΐου 2023. Η καταγραφή και ανάλυση των στοιχείων, καθώς και τα συμπεράσματα που προκύπτουν, βρίσκονται στην έκθεση «Κατανόηση των χρηστών κρυπτονομισμάτων στην Τουρκία». 

Η έρευνα αποκαλύπτει σημαντική αύξηση των επενδυτών κρυπτονομισμάτων μεταξύ των Τούρκων ενηλίκων. Το ποσοστό των επενδυτών μεταξύ του τουρκικού πληθυσμού ηλικίας 18 έως 60 ετών αυξήθηκε κατά 12% τους τελευταίους 18 μήνες. Πλέον αναρριχήθηκε από 40% τον Νοέμβριο του 2021 σε 52% τον Μάιο του 2023, παρά τον «χειμώνα» των crypto. Ακόμα και οι φτωχότεροι Τούρκοι στρέφονται προς τα κρυπτονομίσματα.

Οι άνδρες εξακολουθούν να κυριαρχούν σε ποσοστό 57%, παρόλο που διαφαίνεται μια αυξανόμενη τάση συμμετοχής των γυναικών, ιδίως μεταξύ της νεότερης γενιάς. Σχεδόν το ήμισυ (47%) των επενδυτών ηλικίας μεταξύ 18 και 30 ετών είναι γυναίκες, ενώ οι άνω των 45 ετών αντιπροσωπεύουν μόνο το 37% του συνόλου.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 31% των επενδυτών πραγματοποίησαν την πρώτη τους αγορά κρυπτονομισμάτων τους τελευταίους τρεις μήνες, με το 54% των επενδυτών κάτω των 30 ετών να εντάσσονται στην αγορά πέρυσι.

Επιπλέον, το 37% των επενδυτών ηλικίας άνω των 45 ετών επενδύουν σε crypto για περισσότερα από δύο χρόνια, φανερώνοντας ότι η υιοθέτηση των κρυπτονομισμάτων αποκτά μακροχρόνιες βάσεις.

Το 36% των επενδυτών έχουν τοποθετήσει πάνω από 100.000 τουρκικές λίρες, ενώ οι υπόλοιποι μικρότερα ποσά.

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τα κίνητρα και τις προτιμήσεις των επενδυτών κρυπτογράφησης ενηλίκων στην Τουρκία. Ένα σημαντικό ποσοστό της τάξης του 58% στοχεύει στη δημιουργία μακροπρόθεσμου πλούτου. Αυτή η προοπτική είναι παρόμοια σε όλες τις ηλικίες, φανερώνοντας ότι τα crypto θεωρούνται πολύτιμο εργαλείο για την επίτευξη οικονομικής ελευθερίας.

Όπως παρατηρούμε στο παραπάνω διάγραμμα, υπάρχει ποικιλία κινήτρων μεταξύ διαφορετικών ηλικιακών ομάδων. Οι παλαιότεροι επενδυτές επικεντρώνονται στη διατήρηση της αξίας και στη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου, ενώ οι νεότερες γενιές εκτιμούν περισσότερο την ευκολία των συναλλαγών και τα βραχυπρόθεσμα κέρδη.

Το 37% των συμμετεχόντων δηλώνει ότι ο κύριος σκοπός της απόκτησης κρυπτονομισμάτων είναι η διατήρηση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων. Το 25% (περισσότεροι αναλογικά μεγαλύτερης ηλικίας) αντιλαμβάνεται τα οφέλη της μείωσης του κινδύνου και της διαφοροποίησης του επενδυτικού χαρτοφυλακίου.

Το 34% των κατόχων προτιμούν τα crypto για μεταφορά χρημάτων και γρήγορες συναλλαγές. Το 17% επικεντρώνεται στην προοπτική των βραχυπρόθεσμων κερδών και την ψυχαγωγία.

Η έρευνα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις προτιμήσεις των Τούρκων πολιτών, όσον αφορά τα νομίσματα. Το Bitcoin είναι το πιο δημοφιλές, προσελκύοντας το 71% των συνολικών επενδυτών. Το Ethereum κατέχει τη δεύτερη θέση, με 45%. Ακολουθούν με 33% τα νομίσματα σταθερής ισοτιμίας (stablecoins). Ένα ποσοστό που φανερώνει την ανάγκη των Τούρκων για αξιόπιστα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, προκειμένου να διατηρήσουν την αγοραστική αξία των οικονομιών τους.

Τα περιουσιακά στοιχεία σε NFT και Metaverse κατέχουν επίσης αξιοσημείωτο ποσοστό, με 21% για τα NFT και 19% για το Metaverse. Σημαντικό είναι και το ποσοστό που έχουν επενδύσει σε υψηλού ρίσκου tokens, όπως τα meme.

Το 70% των Τούρκων δραστηριοποιείται στο trading και το 22% για την αγορά NFT. Μόλις το 19% σκοπεύουν να εξελιχθούν σε μακροχρόνιους κατόχους, οι οποίοι να κερδίζουν παθητικό εισόδημα από το staking. Σε αυτή την κατηγορία των επενδυτών εντάσσονται κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι.

Οι φιλικές και οικογενειακές σχέσεις διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προσέλκυση νέων επενδυτών στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων. Σύμφωνα με μια έρευνα, το 57% των συμμετεχόντων έμαθαν για τα crypto μέσα από προσωπικές σχέσεις. Οι κοινότητες διαδραματίζουν επίσης σημαντικό ρόλο, όπως και οι άλλοι επενδυτές. Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και οι influencers όχι τόσο μεγάλο.

Τέλος, ως πηγή ενημέρωσης, οι περισσότεροι ενημερώνονται από τα ΜΜΕ. Ακολουθούν τα YouTube, Twitter (X), Telegram και Instagram.

Πώς θα γίνεις ο επόμενος πιστοποιημένος Crypto Specialist

Το Ινστιτούτο Ψηφιακής Οικονομίας, σε συνεργασία με το Euro2day.gr, για δεύτερο χρόνο προσφέρει ένα ολοκληρωμένο ετήσιο πρόγραμμα σπουδών, το οποίο καλύπτει κάθε πτυχή (εκτός από τον προγραμματισμό) του πιο συναρπαστικού οικονομικού και τεχνολογικού τομέα της εποχής μας.

Όσοι το παρακολουθήσουν θα αποκτήσουν ένα αναγνωρισμένο από το κράτος πτυχίο και τον τίτλο του πιστοποιημένου CryptoSpecialist. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διαρκεί ένα ακαδημαϊκό έτος (18 Οκτωβρίου - 5 Ιουλίου). Τα μαθήματα διεξάγονται από 30 καταξιωμένους εισηγητές και είναι 3ωρα, 2 ή 3 φορές την εβδομάδα, απογευματινές ώρες.

Το πρόγραμμα σπουδών καλύπτει 5 θεματικές ενότητες:

Εισαγωγή στο Bitcoin, το blockchain και την Τεχνητή Νοημοσύνη (42 ώρες). Διασφάλιση Ιδιωτικότητας Και Προστασία Ψηφιακών Δεδομένων (46 ώρες). Το ψηφιακό μάρκετινγκ του μέλλοντος, NFTs και Metaverse (38 ώρες). Ξεκλειδώστε τον κόσμο των altcoins! (60 ώρες). Ολοκληρωμένος Επενδυτικός Οδηγός για Κρυπτονομίσματα (60 ώρες).

Μη χάσετε αυτή τη μοναδική ευκαιρία. Μάθετε από τους καλύτερους επαγγελματίες του χώρου της κρυπτοοικονομίας. Επενδύστε στο μέλλον, αξιοποιήστε σε μια ανατρεπτική τεχνολογία αιχμής. Την εξέλιξη του ίδιου του χρήματος.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο www.indifi.gr.

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία ή το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v