Bitcoin: Το πιο γρήγορο άλογο στην κούρσα… χλιμιντρίζει

Το σήμα που στέλνει το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα με την άνοδο του Σεπτεμβρίου. Οι αποδόσεις, ο χρησμός του Paul Tudor Jones και η αβεβαιότητα που πλήττει τις αγορές.

Bitcoin: Το πιο γρήγορο άλογο στην κούρσα… χλιμιντρίζει

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Εμπιστεύσου τη μεγάλη οικογένεια της Indifi Digital Finance και αξιοποίησε μια ανατρεπτική τεχνολογία αιχμής. Μην περιμένεις τελευταία στιγμή, κλείσε τώρα μια από τις περιορισμένες θέσεις και γίνε ο επόμενος Crypto Specialist, με πτυχίο αναγνωρισμένο από το κράτος. Εξειδικευμένοι και καταξιωμένοι επαγγελματίες, κορυφαίοι στον τομέα τους, θα σε εκπαιδεύσουν στον συναρπαστικό χώρο των crypto. Την εξέλιξη του ίδιου του χρήματος.

 

 

Τον Μάρτιο του 2017 για πρώτη φορά ένα Bitcoin και μια ουγκιά χρυσού έφτασαν να αξίζουν το ίδιο: 1.200 δολάρια. Από τότε μέχρι σήμερα, έγιναν τεράστιες ανακατατάξεις σε νομισματικό επίπεδο. Περάσαμε από τον αποπληθωρισμό στον πληθωρισμό. Από την πολιτική νομισματικής χαλάρωσης και τα μηδενικά επιτόκια στη σύσφιξη και σε μια άνοδο των επιτοκίων που είχαμε να βιώσουμε εδώ και 50 χρόνια.

Τι επίπτωση υπήρξε χρηματιστηριακά; Η τιμή του χρυσού να ανέβει 50%, φτάνοντας τα 1.800 δολάρια, ενώ το ψηφιακό νόμισμα διαπραγματεύεται στις 27.500 δολάρια. Μια απόδοση της τάξης του 2.300%, παρά τη μεγάλη διόρθωση που έχει υποστεί από τα ιστορικά υψηλά του πριν από δύο χρόνια.

Την ίδια περίοδο, στις μετοχές, ο S&P 500 από τις 2.400 μονάδες βρίσκεται στις 4.200, σκαρφαλώνοντας 75%. Ο ελληνικός Γενικός Δείκτης, κάνοντας τον τελευταίο χρόνο ένα ξέσπασμα, από τις 735 μονάδες που είχε τότε, βρίσκεται σήμερα στις 1.170, σημειώνοντας απόδοση 59%. Οι 50 μεγαλύτερες εταιρείες της ευρωζώνης τα πήγαν ακόμα χειρότερα. Από τις 3.500 μονάδες ο EuroStoxx 50 διαπραγματεύεται σήμερα στις 4.100, δίνοντας απόδοση μόλις 17%.

Η εκτίμηση του Paul Tudor Jones

Το Bitcoin είναι το πιο γρήγορο άλογο στην κούρσα, όπως είχε αναφέρει τον Μάιο του 2020 ένας από τους πιο επιτυχημένους διαχειριστές hedge fund στην ιστορία, ο Paul Tudor Jones. Ήταν τότε που ανακοίνωσε δημόσια ότι έχει αποκτήσει Bitcoin. Ο Paul Tudor Jones έβλεπε μπροστά. Ήταν ο πρώτος mainstream fund manager που ανακοίνωσε ότι «αγοράζει Bitcoin ως αντιστάθμιση έναντι του πληθωρισμού». Μια δήλωση που προκάλεσε σοκ και έβαλε φωτιά στα πρωτοσέλιδα των διεθνών ειδησεογραφικών οικονομικών μέσων.

Ωστόσο η σχέση του Tudor Jones με το Bitcoin δεν έμεινε εκεί. Κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης συνέντευξης στο CNBC, ισχυρίστηκε ότι εξακολουθεί να κατέχει το κρυπτονόμισμα. Πάντοτε είχα ένα μικρό μερίδιο του χαρτοφυλακίου μου σε Bitcoin, διευκρίνισε. Κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin και το Ethereum θα έχουν πολύ υψηλότερη αξία κάποια στιγμή, επειδή υπάρχουν πάρα πολλά χρήματα, συνέχισε ο θρύλος της Wall Street. Δεν γνωρίζω πότε θα συμβεί αυτό, αλλά είμαι σίγουρος πως θα συμβεί. Όπως ανάφερε, το Bitcoin έχει κερδίσει τον αγώνα ενάντια στον χρυσό επειδή είναι το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο που η παραγωγή του δεν εξαρτάται από τον ανθρώπινο παράγοντα.

Αισιόδοξος μπορεί να είναι ο Paul Tudor Jones για τα Bitcoin και Ethereum, αυτό όμως δεν σημαίνει πως είναι και για το μακροοικονομικό περιβάλλον. Θεωρεί πως επικρατεί η αβεβαιότητα και ότι οι συνέπειες των αυξήσεων των επιτοκίων από πλευράς Fed παραμένουν σε μεγάλο βαθμό άγνωστες προς το παρόν.

Σύμφωνα με τον διάσημο διαχειριστή, η νομισματική πολιτική των ΗΠΑ ήταν αρκετά απλή μέχρι το 2018. Από εκεί και πέρα, με αφορμή την πανδημία, η Fed προέβη σε ακραίες πολιτικές ποσοτικής χαλάρωσης για να στηρίξει την οικονομία και στη συνέχεια κινήθηκε απότομα προς την αντίθετη κατεύθυνση, γεγονός που προκάλεσε αστάθεια.

Ο πληθωρισμός είναι λίγο σαν οδοντόκρεμα, είπε χαρακτηριστικά. Από τη στιγμή που βγήκε από το σωληνάριο, είναι δύσκολο να επανέλθει στην αρχική κατάσταση.

Βέβαια, το πρόβλημα της αμερικανικής οικονομίας δεν είναι μόνο ο πληθωρισμός. Είναι και το χρέος. Όπως παρατηρούμε στο διάγραμμα των τελευταίων ετών, έχει εκτοξευθεί. Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία, αυξήθηκε κατά 275 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε μία ημέρα. Όσο η μισή κεφαλαιοποίηση του Bitcoin. Αυτό εννοεί ο Paul Tudor Jones, όταν είπε στο CNBC ότι υπάρχουν πολλά χρήματα.

Το βέβαιο είναι πως κάποια από τα «πολλά χρήματα» κατευθύνθηκαν προς το Bitcoin τον μήνα που μας πέρασε. Μπορεί να αυξήθηκε η τιμή του μόλις 4% σε μηνιαία βάση, αλλά αυτή η απόδοση ήταν η καλύτερη από το 2016! Από τότε μέχρι φέτος, όποτε το ημερολόγιο έγραφε Σεπτέμβριος, η απόδοση ήταν αρνητική.

Αν μάλιστα παρατηρήσουμε τον παραπάνω πίνακα με τις μηνιαίες αποδόσεις του Bitcoin, βλέπουμε πως στο παρελθόν κάθε θετικός Σεπτέμβρης ήταν το έναυσμα για να «πρασινίσουν» και οι επόμενοι μήνες.

Για να δούμε αν θα ισχύει το ίδιο και φέτος, καθώς αναμένεται η απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) για την έγκριση του spot ETF του Bitcoin. Τα μέχρι στιγμής σημάδια είναι μάλλον ενθαρρυντικά, σύμφωνα με τον Eric Balchunas, ειδικό αναλυτή για τα ETFs. Η SEC για πρώτη φορά έστειλε σχόλια πάνω στις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες, ζητώντας διευκρινίσεις

Πώς θα γίνεις ο επόμενος πιστοποιημένος Crypto Specialist

Το Ινστιτούτο Ψηφιακής Οικονομίας σε συνεργασία με το Euro2day.gr, για δεύτερο χρόνο προσφέρει ένα ολοκληρωμένο ετήσιο πρόγραμμα σπουδών, το οποίο καλύπτει κάθε πτυχή (εκτός από τον προγραμματισμό) του πιο συναρπαστικού οικονομικού και τεχνολογικού τομέα της εποχής μας.

Όσοι το παρακολουθήσουν θα αποκτήσουν ένα αναγνωρισμένο από το κράτος πτυχίο και τον τίτλο του πιστοποιημένου CryptoSpecialist. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διαρκεί ένα ακαδημαϊκό έτος (18 Οκτωβρίου – 5 Ιουλίου). Τα μαθήματα διεξάγονται από 30 καταξιωμένους εισηγητές και είναι 3ωρα, 2 ή 3 φορές την εβδομάδα, απογευματινές ώρες.

Το πρόγραμμα σπουδών καλύπτει 5 θεματικές ενότητες:
Εισαγωγή στο Bitcoin, το blockchain και την Τεχνητή Νοημοσύνη (42 ώρες). Διασφάλιση Ιδιωτικότητας Και Προστασία Ψηφιακών Δεδομένων (46 ώρες). Το ψηφιακό μάρκετινγκ του μέλλοντος, NFTs και Metaverse (38 ώρες). Ξεκλειδώστε τον κόσμο των altcoins! (60 ώρες). Ολοκληρωμένος Επενδυτικός Οδηγός για Κρυπτονομίσματα (60 ώρες).

Μη χάσετε αυτή τη μοναδική ευκαιρία. Μάθετε από τους καλύτερους επαγγελματίες του χώρου της κρυπτοοικονομίας. Επενδύστε στο μέλλον, αξιοποιήστε σε μια ανατρεπτική τεχνολογία αιχμής. Την εξέλιξη του ίδιου του χρήματος.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο www.indifi.gr.


Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία ή το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v