Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Crypto: Ας κρατήσουν οι χοροί, αλλά με προσοχή

Eνθουσιασμός που δεν κρύβεται αλλά και που προβληματίζει ενόψει της αμερικανικής έγκρισης (SEC) των ETFs του Bitcoin που θα βασίζονται στην αγορά spot. Η νομιμοποίηση από τους θεσμικούς και το άλμα στην τιμή.

Crypto: Ας κρατήσουν οι χοροί, αλλά με προσοχή

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Στον ρυθμό του γνωστού τραγουδιού του Σαββόπουλου «Ας κρατήσουν οι χοροί» κινείται η κοινότητα των crypto. Αιτία είναι η επικείμενη έγκριση από την αμερικάνικη επιτροπή κεφαλαιαγοράς (SEC) των ETFs του Bitcoin που θα βασίζονται στην spot αγορά.

Όπως παρατηρούμε στο παρακάτω 4ωρο διάγραμμα, από την αρχή του χρόνου το Bitcoin έχει καταγράψει άνοδο +135%. Μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα, η αξία του έχει ανέβει 42% και πλέον διαπραγματεύεται στο επίπεδο των 37.000 δολαρίων.

Οι επενδυτές θεωρούν -και όχι άδικα- ότι ξεκινάει μια περίοδος όπου η υιοθέτηση των κρυπτονομισμάτων θα ενισχυθεί από την αρωγή των θεσμικών. Ιδρύματα τα οποία δεν θα κατευθύνουν μόνο τεράστιες ποσότητες κεφαλαίων προς τον χώρο των crypto, αλλά και θα τα νομιμοποιήσουν.

Στα μάτια του μέσου ανθρώπου η ενασχόληση με τα κρυπτονομίσματα ήταν κάτι που αφορούσε κυρίως τζογαδόρους ή απατεώνες. Πράγματι, από τη μια η δυσκολία κατανόησης της τεχνολογίας και από την άλλη τα πολλά περιστατικά απάτης και χρεοκοπιών συνέβαλαν αποφασιστικά ώστε να διατηρηθεί αυτή η εντύπωση.

Ωστόσο αυτό το αφήγημα δείχνει να ξεπερνιέται, καθώς το Bitcoin διέψευσε όλους τους επικριτές του, που το ήθελαν… νεκρό, μια προσωρινή φούσκα, χωρίς αξία. Αντίθετα, είδαμε να δημιουργείται ένα ολόκληρο οικοσύστημα γύρω του, που το θωρακίζει και αποτελεί πηγή έμπνευσης για νέες επιχειρηματικές και τεχνολογικές καινοτομίες.

Το τραπεζικό κατεστημένο, έστω και με καθυστέρηση, αντιλήφθηκε πως δεν μπορούσε να το αγνοήσει. Πόσο μάλλον να το εξαλείψει ή να το περιθωριοποιήσει. Τι εναλλακτική είχε; Να εκμεταλλευτεί οικονομικά τον νέο κλάδο. Μόνο που με αυτό τον τρόπο το ενισχύει. Επιταχύνει την ενημέρωση για τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, του Ethereum και των υπόλοιπων.

Αναλυτές του Bloomberg, ειδικευμένοι στα θέματα των ETFs, προβλέπουν ότι η SEC θα εγκρίνει μαζικά 12 ETF Bitcoin spot μέχρι τον Ιανουάριο του 2024. Όλοι οι μεγάλοι «παίκτες» της Wall Street δίνουν δυναμικά το «παρών». Δεν διανοούνται να λείψουν, να μη συμμετέχουν ενεργά.

Όταν αξιοσέβαστα χρηματοοικονομικά ιδρύματα με ιστορία δεκαετιών ή και εκατοντάδων χρόνων παραδέχονται και διαβεβαιώνουν τους πελάτες τους πως αξίζει τον κόπο να ασχοληθούν, να μελετήσουν και να επενδύσουν στα crypto, δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί τεράστια επιτυχία για τους ανθρώπους που είχαν τον διορατικότητα να αντιληφθούν την ανατρεπτική τεχνολογία που εξελίσσεται σε κοινή θέα.

Όταν το Εuro2day.gr ξεκίνησε στο τέλος του 2018 τη στήλη Blockchain και Crypto, στο αποκορύφωμα της απαξίωσης του χώρου, μετά από έναν ολόκληρο και βασανιστικό χρόνο συνεχούς υποχώρησης των τιμών, που ακολούθησε μετά την κορυφή των 20.000 δολαρίων, θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί πως υπήρξε άγνοια κινδύνου. Τότε το Bitcoin άξιζε 3.200 δολάρια και το Ethereum είχε υποχωρήσει κάτω από τα 100.

Ωστόσο, από τη στιγμή που σταδιακά υπήρξε μεταστροφή από θρύλους της Wall Street, όπως ο Paul Tudor Jones (ο πρώτος από τους μεγάλους που το αντιλήφθηκε στον Μάιο του 2020), ο Stanley Druckenmiller, ο Ray Dalio, ο Larry Fink (δηλαδή ολόκληρη BlackRock) και άλλοι, έπαψε να ισχύει αυτό. Όταν όλοι αυτοί οι σεβάσμιοι διαχειριστές κεφαλαίων ξεκίνησαν από εντελώς αρνητικοί και πλέον έχουν εξελιχθεί σε υποστηρικτές –ακόμα και φανατικοί, η ενασχόληση με τα crypto δεν ονομάζεται άγνοια κινδύνου ή υψηλό ρίσκο. Ονομάζεται αυτοπεποίθηση.

Το επόμενο bull run, όποτε και να έρθει, θα είναι το μεγαλύτερο όλων των εποχών. Ποιοι θα το εκμεταλλευτούν στο ακέραιο; Εκείνοι που έχουν ήδη κοπιάσει, που διαθέτουν την τεχνογνωσία. Γι' αυτό έχει τη σημασία του τόσο το Ινστιτούτο Ψηφιακής Οικονομίας, το οποίο με την αρωγή του Εuro2day.gr προσφέρει τις γνώσεις και το πτυχίο του CryptoSpecialist, όσο και το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Όσοι δεν γνωρίζουν τίποτα ή νομίζουν πως γνωρίζουν ή βασίζονται σε «πληροφορίες» άλλων, είναι καταδικασμένοι να κάνουν λάθη που θα τους στοιχίσουν πανάκριβα.

Για να έρθουμε στο χρηματιστηριακό παρόν και την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, ο ενθουσιασμός πια δεν κρύβεται και πλέον έφτασε στο σημείο να προβληματίζει. Σπάνια η πλειοψηφία έχει δίκιο στις αγορές. Στις 25.000 δολάρια ανά Bitcoin, η έγκριση των ETFs δεν είχε προεξοφληθεί. Τώρα όμως βρίσκεται στις 37.000. Κάθε επενδυτική κίνηση πρέπει να γίνεται με προσοχή, εκτός από αισιοδοξία.

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία ή το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v